„Catastrofa” suedeză (cu grafice și poze)

”Catastrofa suedeză” în contextul virusului chinezesc de la sosirea noastră în Suedia și până la plecare. Etapa pe decese și paturi ATI.

Totul fără măști (nu există măști în afara spitalelor nicăieri în Suedia!). Fără ca Miliția să bată oameni random în metrou că n-au măști (oare se aude și la MAI? La Vela?). Fără amenzi pentru exercitarea drepturilor democratice fundamentale (precum protestul).

”Distanțare socială”. 3 iunie 2020. Sergels torg, Stockholm. E protest plătit de Soros, deci firește că n-ați auzit nimic de el în presa independentă și civilă de la noi.

Fără închideri de afaceri (cinematografele erau deschise, barurile TOATE deschise, stadioanele la fel, de biserici nici nu mai vorbim). Raportaci de partid din Partidul Naţional Liberal au insistat să ne raporteze postările cu barurile pline din Suedia. Că atâta știu milițienii care ne conduc. Orice informație care contravine Partidului trebuie suprimată numaidecât.

Când le-am zis doctorilor suedezi că în România se luptă la Curtea Constituțională pentru a nu mai fi arestat forțat în spitale, a trebuit să le arăt bieților oameni știri traduse cu Google Translate și să le zic și unde să mai citească. Efectiv nu ne credeau. Cum adică să internezi oameni cu forța în spital? Mai ales oameni care nici măcar nu tușesc?! Nu credeau POSIBILĂ o asemenea tâmpenie în Europa anului 2020. Eh… ei n-au auzit de Raed Arafat.

Cumva, cum necum, în Suedia s-a putut deși suedezii n-au patru ouă și trei capete. Tot la petreceri merg și ei. Tot la picnicuri, tot înghesuiți în autobuze, tot full în trenuri (și fără măști obligatorii, rețineți!) și fără ”izolare obligatorie” la sosirea în țară. La vamă mi-au urat zâmbitor Välkommen till Sverige și mi-am văzut de drum.

În România la vamă a trebuit să invoc vreo 3 legi diferite pentru dreptul de-a intra în țara mea.

De altfel e hilar inclusiv din punct de vedere epidemiologic. Literalmente e mai sigură primirea în România a tuturor venind din Suedia fără nicio măsură decât alergatul populației cu Miliția că n-au măscuțe.

De la început noi am pledat pentru modelul suedez și în România. Dacă am fi fost conduși de oameni competenți, domnia legii s-ar fi respectat și acum era gata toată nebunia. Dar… noi am fost conduși de PNL și de Ludovic Orban. Aia e… ghinion, vorba unui clasic în viață.

Cam aia e, dragii moșului, diferența dintre o țară cu boli mintale dar în care domnia legii chiar contează (Suedia) și o țară cu alt set de boli mintale dar în care domnia legii contează doar când e la putere PSD.

Restul îs povești și punctaje de partid. Că ăia au nu-ș câți morți și noi nu (răbdare – o să avem și noi – căci toată lumea va aborda modelul suedez de nevoie mai repede decât vă imaginați). Că ăia îs „mai civilizați” (vezi mai jos mostre), că ăia-s nu-știu-cum… povești de adormit copiii.

Și când alea nu merg, de îndată argumentul merge în direcția lui ”să dea dracu să mori” sau în direcția apelului la emoție ”am un văr care a murit/e intubat”. Desigur, apelul la emoție e imediat urmat de un nou ”să dea dracu să mori” dacă întrebi lucruri de bun simț precum vârsta vărului, dosarul medical sau, cel mai rău, numele și spitalul la care e internat ca să verificăm și noi.

Tramvaiul 6. Göteborg. 23 iunie 2020.
Invitație la petrecerea de Paște. Malmö, 26 iunie 2020

Nu! Suedezii nu-s mai nu știu cum. Îs tot oameni. Și trăiesc tot ca oamenii. Și mai au și o populație imigrantă care-i fac și pe cei mai enervanți bombardieri de-ai noștri să pară hipercivilizați prin comparație.

Picnicuri. Malmö. 27 iunie 2020.

Nu! Sistemul lor sanitar nu era mai bine pregătit. De fapt, era în mod obiectiv mai puțin pregătit decât cel românesc. Și cumva nu a trebuit distrusă întreaga economie și întreaga viață socială a întregii populații.

Un indiciu că lucrurile sunt la fel se poate vedea dacă te uiți unde-s focarele. Exact ca la noi – centre de dializă, azile de bătrâni deținute de Stat precum și spitalele prea birocratice (sună cunoscut?). Nicidecum la terase sau la plajă (exact ca la noi). Unde e diferit e că Suedia are, într-adevăr, o populație bătrână instituționalizată în feluri inimaginabile în România.

”Distanțare socială”. Malmö, 25 iunie 2020.

Toate țările au azile de bătrâni, să ne înțelegem. Dar doar Suedia are azile cu mii de internați. Mici orășele într-un fel. Mă rog… v-aș pune poze dar una din puținele restricții adoptate în Suedia este interdicția vizitării azilelor de bătrâni.

Desigur, asta putea face și România. Suedezii au înțeles că închiderea cârciumelor din Malmö nu ar fi ajutat cu nimic bătrânii din azilele din pădurile de lângă Umeå, de exemplu. La fel cum au înțeles că e incompatibil cu statul de drept să ameninți populația așa cum o face Ludovic Orban.

”Distanțare socială”. Malmö, 26 iunie 2020

Ba, mai mult, suedezii au putut și să meargă la restaurant inclusiv în interior și câte 30 deodată. Da, inclusiv dacă nu erau „din aceeași familie”. Românii nici acum, pe 14 iulie, nu pot merge cu 10 prieteni la un cico fără să riște să fie hărțuiți (evident, ilegal, dar cui îi pasă?) de ”oamenii legii” care n-au timp să găsească minori dispăruți și exploatați sexual – dar identifică stahanovist și cu mare vigilență grupurile mai mari de 4 la o terasă care nu-s ”din aceeași familie”. Fi-mi-ar silă!

”Distanțare socială”. Malmö. 27 iunie 2020.

Asta nu înseamnă că familiile nu umblau și ele ”aiurea” (cum ar zice apologeții dictaturii medicale din România). Oh, ba da. Și încă cum! Și fără măști!!!! Imaginează-ți cum să nu pui botniță copiilor! Oribil!

”Distanțare socială”. Kista, Stockholm. 19 iunie 2020.

Și, pe lângă proteste, ”în plină pandemie” în Suedia mai circulau și ăia cu Hare Krishna. Printre terasele aglomerate și pe o stradă pietonală în mare parte full. Ca-n Centrul Vechi al Bucureștiului. Diferența e că în Stockholm eu eram singurul nebun care filma de parcă nu mai văzusem centru vechi al unei capitale plin. Mă rog… anul ăsta chiar nu mai văzusem, mulțumită PNL și luminaților noștri conducători.

”Distanțare socială”. Drottninggatan, Stockholm. 5 iulie 2020.
”Distanțare socială”. Göteborg, 2 iulie 2020

Ăștia puteam fi noi. Dar noi am avut Raed Arafat, Nelu Tătaru, Ludovic Orban și PNL. Ei au avut Anders Tegnell. Ghinion.

În Suedia opoziția la demența iliberală carantinistă se făcea din biroul DSP-ului național. Ceea ce la noi era etichetat drept ”putinism” sau ”PSD-ism” în Suedia se discuta onest și cu calm. Și da, carantina totală a fost în mod obiectiv o nebunie sinistră pentru care cei care au implementat-o vor trebui să plătească.

Nu, nu există scuza că n-ați știut. Ați știut. Vi s-a spus. Cu calm. Luni la rândul. Și ați refuzat să ascultați. Ați bagatelizat discursul științific și ați aplaudat iliberalism și dictatură doar ca să nu fiți ”PSD-iști” (asta deși PSD-ul v-a votat toate demențele fără să crâcnească, for the most part). Prezumția de bună intenție nu mai este de actualitate.

Ceea ce s-a făcut în România a fost cu rea intenție. Și prețul îl plătesc tot fraierii. Ați aplatizat curba aia de-au luat-o dracii. Și în loc să avem Suedia în sincron cu… Suedia… avem curba mai târziu când țările cu stat de drept deja au terminat cu nebunia.

Bravos națiune!

Datele din grafice se pot consulta pe site-ul Folkhälsomyndigheten aici.

Lucian Vâlsan on Youtube
Lucian Vâlsan
Not particularly nice. Mostly libertarian-conservative. Founder of the Freedom Alternative Network.