Costul nerăzvrătirii: Dezumanizarea

La începutul dilelii pandemice Regimul ne vorbea despre potențialul cost al inacțiunii. La noi mai slăbuț, dar în Marea Britanie le spăla creierul amenințându-i cu sute de mii de morți.

De altfel, în Marea Britanie, Regimul a fost mult mai de treabă – publicând chiar pe site-ul guvernului manualul de propagandă cu care urma să fie spălat creierul populației spre a adera la „măsuri” absolut imbecile, inutile, imorale, iliberale și ilegale.

Spre deosebire de costul inacțiunii Regimului – care nu a fost confirmat absolut niciodată și nici nu avea cum căci întreaga narațiune era intenționat exagerată, există însă și un cost al inacțiunii cât se poate de real în dreptul nostru, al ăstora care refuzăm să ne lăsăm pradă fricii și șantajului: Cu cât amâni mai mult să te răzvrătești, cu atât vei fi mai dezumanizat(ă).

Story time

Cineva foarte apropiat mie a fost zilele astea la o nuntă ilegalistă. S-a vaccinat regulamentar cu două Faizăre d-ălea bune, a purtat mască regulamentar inclusiv pe stradă în toamna lui 2020 și primăvara lui 2021. N-a fost la niciun protest, niciun concert și, în genere, a căutat să se păzească. Firește, n-a ajutat la nimic – virus tot a luat primăvara trecută. Dar trecem peste.

Singurul (sau mă rog, printre puținele) contacte ale acestei persoane cu disidența era subsemnatul.

And then suddenly something clicked

Persoana în cauză urmărește doar știri mainstream. Nu stă cu nasul în PDF-uri, nu discută cu oameni de pe 4 continente despre subiect și în genere nu-și bate capul.

Și totuși… în octombrie 2021 a decis: Marș mă nu port nicio mască pe-afară, să fie clar! Brusc voia să știe cum se contestă amenzi, care-i procesul legal, etc.

Tot în luna octombrie și-a făcut apariția și la primele proteste. Mărturisesc că mi-a picat fața s-o văd acolo. Mă aștept eu la multe, dar unele lucruri chiar mă surprind.

Ei, și vine nunta ilegalistă de care vă ziceam. Și după nuntă, îmi zice așa: ”Bă Luci da’ m-am sălbăticit de tot. Nu mai știam cum să vorbesc cu oamenii. Nu-i okay deloc treaba asta.”

Zâci?

Nu te lăsa dezumanizat(ă)

Povestea de mai sus se va repeta cu zecile de mii (în cel mai pesimist caz) în următoarele 35 de zile. Nu trebuie să mă credeți, uitați-vă în jur cu atenție.

Până și aici, în Panicard Central (pe vremuri Cluj-Napoca) brusc nu mai sunt eu chiar singurul nebun. Din mai 2020 și până acum 3 săptămâni, cu regularitate eram singurul din orice mijloc de transport în comun fără niqab pandemic. De vreo trei săptămâni niciodată n-am mai fost nici primul și nici singurul.

Înțeleg că mulți dintre voi sunteți obosiți și nu mai aveți răbdare. Înțeleg și că nu toată lumea e conștientă de cât de luuuuungă e inerția sociologică a poporului român – dar vă asigur că Regimul e foarte conștient de asta!

Românii, cu experiență în dictaturi, sunt obișnuiți cu disidența pasivă (celebrul ”zic ca tine și fac ca mine”) și foarte puțin obișnuiți cu disidența activă. În situația curentă, avem nevoie de ambele în cantități foarte mari. Cea dintâi este asigurată (și nu mai lăsați Regimul să vă convingă că nu-i așa!) – însă cea din urmă este foarte slabă.

De aceea e foarte important să continuați să vă exprimați în public. Să-i expuneți pe cei care încă n-au ieșit din blocajul mintal (în care, e drept, mulți s-au băgat voluntar) la curajul de-a spune NU.

Dacă lupta era pierdută, Regimul nu se mai zvârcolea într-așa hal. Nu te-apuci să pui mesaje absolut grotești (ca acesta, de exemplu – aici arhivat în caz că dispare) pe pagina oficială de promovat crotalierea. Dacă lupta era pierdută și Regimul simțea că a câștigat, dădea drumul la tancuri și la lagăre (așa cum face Australia) – nicidecum nu fugea Parlamentul de legea certificatului și nu se apuca noul sinistru al Sănătății să ne povestească verzi și uscate despre ostilizarea populației.

Regimul nu o să vă spună niciodată ”da mă, ne e frică de #sbcc” – însă e important să-i urmărești mișcările. Și, chiar mai important, să nu te oprești nici măcar o secundă din răzvrătire, din denigrat Regimul și din opoziție de toate felurile. Scopul Regimului e să te convingă că n-are rost (conștient fiind că dacă și numai 50.000 de oameni se supără rău tare de tot, s-a dus Dracu’ nu că guvernul – ci tot Regimul).

Regimul caută să te convingă că-ți vrea binele. Ceea ce este adevărat. Regimul chiar îți vrea binele. Misiunea ta e să faci tot ce-ți stă în putință ca el să nu ți-l ia!

Cum să-i ajuți și pe alții

Tot acest proces este un joc al numerelor. Chiar dacă ușor-ușor inerția bate înspre noi – nu e deloc un moment de relaxare. Dimpotrivă – acum e un moment foarte bun pentru dublat eforturile.

Cel mai important e să-i expui pe toți cei din jurul tău. Nu la virusul SARS-CoV-2 – ci la curaj. Așa cum remarca (cu tristețe!) publicația stângistă americană Newsweek discutând despre acțiunile guvernatorului Ron DeSantis – curajul este contagios. Aceasta e variabila pe care nu o poate cuantifica Regimul decât cel mult aproximativ. Și curajul nu se manifestă doar la proteste (deși acolo este nevoie de el chiar mult).

Avem sute de mii de concetățeni (probabil milioane, dar hai să rămânem conservatori) – care au nevoie de un impuls. Orice impuls.

Cheamă-ți prietenii, amicii și cunoscuții panicarzi la o petrecere. Pe orice motiv. Pune-i în situația de-a socializa. Cu cât au fost mai proști în public ascultători față de Regim, cu atât vor avea dificultăți mai mari în a socializa. Gentil, cu duhul blândeții, aruncă oricare din aceste micuțe pastile (dar numai una – nu toate deodată!!!):

 • Nu, serios acuma, voi cât mai aveți de gând să stați în casă?
 • Voi chiar aveți de gând neironic să purtați măști până la sfârșitul vieții? În unele țări (Belgia, spre exemplu) arafații lor sugerează îmbotnițarea pe 3-5 ani minimum. În altele (Israel) se pregătesc să înțepe șeptelul a 4-a oară.
 • Nu, serios acuma, pe la al câtâlea ARNm sunteți dispuși să începeți să (vă) puneți întrebări?
 • Nu, serios acuma, voi când aveți de gând să mai și trăiți nu doar să subzistați?

Acestea, dar și alte abordări, nu sunt menite să confrunte direct. Ci să ajute subiectul să formuleze primul gând. Să planteze sămânța îndoielii. Altfel se plantează când e față-n față decât când e pe Internet. Vă zâc din experiență.

De altfel de-aia și încurajează Regimul socializarea pe Internet în timp ce vă trimite Miliția pe cap și la grupuri de 5-6 oameni. Grupurile – chiar și cele mici – care discută fără știrea Regimului reprezintă în mod intrinsec un pericol pentru Regim.

Proximitatea expune ambele părți. Voi sunteți deja imuni la poveștile Regimului – dar foarte mulți dintre concetățenii noștri nici măcar nu ne-au auzit vreodată cazul. Voi n-o să pățiți nimic de la a 472827482653-a expunere la poveștile Regimului. Sunteți deja imunizați la asta 😀

Însă fiecare expunere a unui om nou la perspectiva disidentă plantează o nouă sămânță a îndoielii.

Eu nu ratez nicio ocazie să trântesc câte-o remarcă în public, cu glas tare, împotriva Regimului. Fiecare ciudat care-mi spune în magazin să-mi pun mască (nu-mi pun aproape niciodată) primește câte-un răspuns cu glas tare (menit să fie auzit de ceilalți, nu de idiotul util al Regimului) de tipul: ”Da, du-te și mai bagă un suprarapel. Pregătește-te pentru doza 4. Sigur o să fie bine. Mai pune și două măști că au zis experții că-i bine.”

Câteodată o astfel de atitudine nu generează nicio reacție. Câteodată, da, poate genera și un mic conflict. Dar, de cele mai multe ori, face minimum un om să înceapă să-și pună întrebări. Să aibă acel moment de ”bă, ia stai așa…”

Nimic din toate astea nu e posibil dacă te lași dezumanizat(ă) sau sictirit(ă). Pe asta și mizează Regimul: pe cei pe care nu-i poate dezumaniza, măcar să-i sictirească. Să nu mai vorbească despre asta. Fiecare disident care alege să nu mai vorbească este un câștig pentru Regim.

Râzi de ei, bucură-te de viață și răzvrătește-te!

Forțează dușmanul să-și respecte propriile reguli. (Regula nr. 4)
Ridiculizarea este cea mai potentă armă. (Regula nr. 5)
O tactică bună e cea care-i face pe ai tăi să se simtă bine. (Regula nr. 6)
Amenințarea este de obicei mai puternică decât obiectul amenințării în sine. (Regula nr. 9)

Niciun regim nu acceptă să râzi de el. Cu cât râzi mai în hohote de aberațiile lui, cu atât se enervează mai tare.

Regimul de acum nu face nicio excepție. Cel mai tare îi doare când le râdeți în nas.

Când râdeți de ei, nu doar că refuzați să le luați aberațiile extremiste în serios. Dar le comunicați și că vi se rupe de însăși existența Regimului.
Or, un regim dictatorial mesianic care vrea să salveze cu forța pe toată lumea (așa cum și-ar dori în teorie felcerii ăștia) nu poate tolera râsul.

De aceea zic: trebuie râs de ei ȘI MAI MULT.

Ce vrei tu mă? Să port mască? 🤣 Hai pa!
Ce vrei tu mă? Să bag în mine zer care-mi dă miocardită o dată la 4 luni ad infinitum? 🤣 Hai pa!
Ce vrei tu mă? Să nu citesc știrile din străinătate din care rezultă că zerul tău e inutil? 🤣 Hai pa!
Ce vrei tu mă? Să mă opresc din a te contesta fără încetare – în stradă, în instanță, pe Facebook și în viața de zi cu zi? 🤣 Hai pa!
Ce vrei tu mă? Să nu mai practic nesupunere civică? 🤣 Hai pa!

Simțiți-vă bine când luați Regimul la perpulis. Râdeți de ei fără nicio remușcare. Și constant. O zi în care n-ați râs ÎN PUBLIC de Regim e o zi pierdută. Aceasta e aplicarea în practică a regulilor 5 și 6.

Zilele trecute am publicat un articol despre cum se aplică în practică regulile 4 și 9.

Dar, încă o dată: Toate acestea sunt posibile numai dacă refuzați dezumanizarea. Costul nerăzvrătirii este uriaș. Și aici mă refer la cel personal, în planul sănătății mintale și al funcționalității personale. Însăși abilitatea ta de a funcționa este grav afectată pe măsură ce amâni momentul răzvrătirii.

De aceea insist: Nudge your friends, neighbors, acquaintances and community into rebellion. E pentru sănătatea publică. Sănătatea mintală, mai exact.

Ne vedem în stradă! De Ziua Națională la București!

Folosește Legea în favoarea ta! Se poate!

Poti invinge dictatura? Da, trebuie doar sa lupti! Nu merge de la tastatură.

Cum am reușit să obțin pașaport fără să prezint ceferticat maro?

Textul e lung dar puteți sări de la ”Poveste” la Rezultat sau ”Cum să te lupți cu dictatura”.

Poveste

Prima încercare.

Fac programare online pentru obținerea Pașaportului, plătesc taxa, pregătesc toate actele și mă duc la Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Craiova. Intru la ghișeul stabilit conform programării, doamna de la ghișeu mă întreabă cum mă cheamă și imediat a doua întrebare “Aveti certificat verde sau test?”. Încerc să îi explic politicos că nu am și trebuie să fac pașaportul, ea se oprește ca și cum ar fi intra în pauză. Plec nervos înjurând dictatura și pe toți care susțin segregarea.

Ajung acasă, intru pe grupurile de rezistență și întreb ”Bă fraților ce fac?”. Imediat primesc informațiile și încep să îmi fac temele și să pregătesc ”hârtia”.

A doua încercare

Supărat și hotărât, cu a doua programare în buzunar plec iar să îmi fac dreptate. Coincidență, intru iar la același ghișeu, aceeași doamnă, aceeași poveste:

EA: Certificatul de vaccinare să aveți.
EU: Nu am. (mă pun la masa și încep să scot actele)

 • Arătați-mi certificatul
 • Nu pot, nu am așa ceva.
 • Pai domnule de 2 săptămâni se cere certificat de vaccinare sau test.(aceeași poezie ca data trecută)
 • Nu știu, pe Internet nu se cerea nimic când am făcut programarea.
 • Păi nu scrie acolo, că nu se ”trec” așa ceva dar trebuia să știți, duceți-vă la o policlinică să vă faceți testul. (Adică tot eu să pierd câteva ore și bani așteptând după test, după iar la coadă la pașapoarte sau programare în altă zi.)
 • Nu, nu pot sa fac asta. Nu am cum.
 • Păi de ce?
 • Că nu am cum!
 • Păi toată lumea face test.
 • Nu știu dacă toată lumea, eu nu am cum. Sunteți funcționar public trebuie să mă rezolvați în problema asta cu pașaportul.
 • Mai vedem! (Doamna iese din birou și imediat apar 2 domi în spatele ei, unul din ei șef ceva)

Acum intră în scenă superiorul ierarhic.

EL: Trebuie să vă faceți test!
EU: Nu am bani să îmi fac test, nu am 70 de lei pentru test. Eu mi-am plătit toate taxele am actele aici. Am venit să îmi fac și eu pașaport.

 • Pai avem o procedură.
 • Eu știu că aveți o procedură dar este ilegală și neconstituțională.
 • ….
 • Păi și atunci de ce mergeți cu ea?
 • Este o Hotărâre de Guvern.
 • Da, este o Hotărâre care este neconstituțională și încalcă alte legi.
 • Nu putem să vă facem pașaport.
 • Bun, dați-mi în scris că nu vreți sa îmi faceți pașaport.
 • (Șocați, cu ochii bulbucati) Să vă dau în scris… aaa, nu putem …
 • Dați-mi în scris sau dați-mi dumneavoastră timp și bani ca să-mi fac test.
 • Haide-ti că nu vreau să mă cert cu dumneavoastră.
 • Pai nici eu, vreau doar sa mă rezolvați! Știți că aveți obligativitatea să asigurați celor nevaccinati accesul la serviciul public? (ăsta e un subiect dureros pentru toți conducătorii de servicii publice, ei sunt obligați prin art. 573 Cod administrativ și art. 580 din Codul administrativ să nu limiteze serviciul public față de cetățeni și să asigure accesul tuturor cetățenilor.)
 • (au urmat scuze nefondate că nu are unde, că nu poate …)
 • Dar încălcați legea! Articolul 297 din Codul penal îl știți?
 • (rapid încep alte scuze și bla bla ca HG)
 • Dumneavoastră faceți o discriminare dându-mă pe mine afară.
 • Nu e nici o discriminare.
 • Ba da! E discriminare între privilegiații cu vaccin și cetățenii de rang inferior.
 • Domne nici eu nu am vaccin… (aici încerca să o dea în prietenie ca să mă car odată)
 • Păi și atunci de ce îmi cereți mie?
 • La Mall nu merg.
 • Pai nici eu dar asta e o altă discuție. Aici e o instituție publică!
 • (urmează un alt moment penibil în care îmi zice sa îmi pun masca pe nas în condițiile în care prin spatele lui mai intraseră vreo 2 fără masca deloc… îmi zice ca el urmează să se vaccineze sau să-și facă test când o sa fie obligatoriu …)
 • Domnule, nu-mi pasă. Vă rog să-mi dați în scris că nu vreți sa îmi faceți pașaport. (reiau întrebarea pentru că îi doare și fug de răspundere)
 • Haideți că așteaptă lumea afa…
 • Nu așteptă nimeni că e pe timpul meu, eu am programare acum! (i-o tai scurt și-i las din ce în ce mai puțin timp de procesare – fix cum face Grupul de Înmormântare Strategică cu noi! Politicos, dar ferm!)

Se întoarce către doamnă și îî zice ceva ”Hai ….”, primesc o cerere și încep să o completez. Pe fundal continuă tânguiala:

EL: (bla bla HG, încalc legea…) Ați înțeles?
EU: (cu ochii în foaie) Da!

Rezultat

Cu hotărâre și determinare am reușit să-mi câștig drepturile. Nu există nu se poate! Nu există să-ți fie îngrădit dreptul de-a părăsi România (că doar de-aia am nevoie de pașaport) pentru că nu te-ai supus unei proceduri medicale opționale. E treaba țării/țărilor terțe (în care eu voi merge) dacă mă primesc sau nu. Dar tu, Stat Român, n-ai voie să nu mă lași să plec legal. S-a murit mult pentru dreptul ăsta!

Dacă nu ești prost, putoare sau sclav poți să te lupți pentru drepturile tale (legal) și să câștigi.

Nu mai stați în poziția ghiocel când dictatura vă ingrădește drepturile și liberțățile! Fight back! Fiecare funcționăraș din ăsta se teme mai mult de pușcărie (o posibilitate cât se poate de reală dacă se adună plângerile penale) decât de virusul vedetă sau de arafații de la București. Cu legea în mână, voi, tu, cel care citește aceste rânduri, poți depăși nivelul de amenințare pe care îl exercită Regimul asupra funcționarilor. E important însă să fii și dispus să faci ce ameninți că faci!

Este o victorie mică dar se poate mai mult, toate instituțiile publice trebuie ”vizitate” cu asemenea acțiuni și nu uitați: ținta sunt oamenii! (detalii mai jos)

Cum să te lupți cu dictatura

După cum știți toate HG-urile fasciștilor de la guvernare sunt neconstituționale și Legea este de partea noastră! Trebuie doar să ne folosim de ea și să nu-l mai așteptam pe Mesia sa ne salveze. Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă, cum ar veni.

 • În Poveste am spus despre ”hârtia” pregătită pentru a doua încercare. Era vorba despre o ”Plângere” pentru îngrădirea accesului la serviciile publice adresată directorului de la Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte. Modelul îl găsiți aici și vi-l recomand să îl aveți la voi atunci când mergeți să vă rezolvați o problemă ce ține de serviciul public.

Dacă eram refuzat urma să las Plângerea la  registratură (evident cu nr. de înregistrare!), dacă nu o primeau urma să o trimit pe mail și prin poștă cu confirmare de primire.

 • La ghișeu am cerut să-mi dea în scris că nu vor să mă primească pentru a-i chema în instanță (pe persoană fizică) doar că nu erau atât de proști încât să îmi dea, știau și ei ce înseamnă asta. Da, ne luptăm cu instituțiile dar și cu indivizii care pun umărul la dictatură. Ei personal trebuie chemați în instanță.
 • Judecătorul va decide cine are dreptate și în general judecătorii nu sunt comuniști. Șansele ca un funcționar public să câștige un astfel de caz sunt destul de mici. Ei se cred la adăpostul unei OUG dar, când o să pice (la fel cum au picat amenzile din perioada restricțiilor de circulație) vor trebui să răspundă pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 Cod penal potrivit căruia ‘fapta funcționarului public care, în exercitarea atributiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o functie publica.’
 • A existat riscul să cheme poliția?

Da, dar atâta timp cât nu am tulburat liniștea și ordinea publică nu aveau ce să îmi facă. Mi-ar fi convenit totuși să aflu numele funcționarului public care dorea să mă dea afara din sediu… și dacă primeam amendă eram pregătit să merg mai departe.

 • Art 297 Cod Penal poate fi folosit cu succes și împotriva milițienilor care au tupeul să vă dea amenzi pentru nepurtarea măștii pe strada. Regula de baza când găsiți un dement:
 1. Nu semnați nimic
 2. La observații menționați (dacă vreți) că obligativitatea purtării măștii pe stradă a fost introdusă prin OUG 192/2020 și nu prin lege, fiind astfel în mod intrinsec neconstituțională. [Mare atenție – acest argument nu merge când vine vorba de spații închise întrucât acea situație este reglementată de Art 13, lit. a, Legea 55/2020 a cărui constituționalitate a fost confirmată (chiar dacă sub multe rezerve) prin decizia CCR nr. 381 din 8 iunie 2021 – pe care ar fi tare bine s-o citiți]
 3. Explicați-i tovarășului milițian despre art 297 Cod Penal și ”închisoarea de la 2 la 7 ani”, când ajunge la secție sunt șanse să primească un capac de la un coleg și să anuleze amenda sau să trimită un avertisment.
 4. Dacă punctul 3 eșuează și primiți totuși acasă o sancțiune diferită de AVERTISMENT, contestați fără ezitare. Mai ales cele care privesc situația cu masca pe stradă, peste 90% se termină în favoarea cetățeanului (și din cele rămase, cam jumătate sunt câștigate de Stat pentru că cetățeanul nu e suficient de atent sau consecvent în formularea plângerii în instanță).

Fraților, capul sus și nu mai acceptați dictatura!

Regimul se hrănește și se perpetuează cu frica voastră! Fără ea, pică! Nu aveți de ce să vă fie frică! Legea e de partea voastră. Însă drepturile nu sunt ca mersul pe bicicletă – ci mai degrabă ca abilitatea de-a merge drept pe propriile picioare: Dacă nu le folosești, le pierzi!

Doamne ajută!

 

Bine ai (re)venit USL!

Spuneam imediat după alegeri că unele din temele atât de dragi influiensărilor cu sau fără epoleți (dar desigur toți civili), cu sau fără stipendiere de la Sistem și cu sau fără carnet de membru de partid vor trebui abandonate. Am dat atunci exemplul obiceiului de-a face ”putinist” pe oricine nu-i de acord cu prostelile Sistemului. Dar nu e singura temă.

Vrăjeala cu anticorupția, vrăjeala cu Justiția™ sau meta-vrăjeala cu PSD man bad urmau și ele la rând. Și, iată-ne 11 luni mai târziu, că ce v-a zis fratili vostru se și întâmplă. Mult a mai durat! Deh… să spui adevărul e o treabă dificilă, mai ales în democrația cu epoleți.

Citește și: 10 grafice pentru a înțelege politica românească

Scriu rândurile astea cu câteva ore înainte să pornesc spre Bulgaria – o țară care la rândul ei s-ar putea alege cu un USL al lor dacă poporul nu se prezintă la vot.

Dar despre Bulgaria o să fie timp să vă povestesc. Să revenim la USLamismul nostru. Așadar: ieri, Sistemul (PSD, PNL, RMDSZ) s-a hotărât (au votat fiecare în birourile politice, mă-nțelegi?) să demareze/continue negocierile pentru un guvern roș-galben-verde.

Băiatul ăla care scotea armata pe străzi să împuște virusul și care vă amenda părinții cu €4000 pentru cumpărat pâine la ora greșită vezi-Doamne s-a opus. Că cică asta ar fi o trădare a celor (nu foarte mulți, dar groaznic de naivi) care au votat cu PNL.

Dar este oare trădare?


Prea mulți (cu Orbán Lájós) în fruntea se comportă ca și cum Partidul Niciodată Liberal nu ar avea o întreagă istorie (de peste 100 de ani – că tot le place să se revendice de la PNL-ul istoric) de trădări și nemernicii.

Nici nu se răciseră bine buletinele de vot și deja se discuta deschis de un guvern cu PSD dacă USRi nu cooperează. Deci nu-i ca și cum e vreo noutate.

Cei mai amuzanți însă sunt aceia care de prin octombrie 2019 și până acum 10 minute îi înjurau de toți dumnezeii și-i făceau cum le venea la gură pe cei care observau evidența: în speță că PNL și PSD sunt, fundamentalmente, același partid. Astăzi o confirmă președintele PNL: Am găsit la PSD multe lucruri care pot să ne unească.

Bine, după ce pe 25 septembrie președintele PNL (atunci oficial ”candidat” – dar cu Wuhannis și armata în sală) promitea altceva. De-aia vă tot zice fratele vostru: Declarație politică, otherwise known as fake news.

Mita electorală, corupția, lichelismul, aranjamentele pe sub masă, alianțele dubașe precum și înclinația spre autoritarism – sunt parte integrantă a PNL dintotdeauna – nicidecum apărute în ultima lună din cauza lui Florin Cîțu sau a lui Iohannis sau a mai-știu-eu-cui.

Dar dacă tot e rost de învinuit persoane, Orbán Lájós s-ar putea uita în oglindă și începe de-acolo. Că nu Cîțu a adus în partid 1/4 din PSD, nu Cîțu a scos armata pe străzi, nu Cîțu a închis piețele, nu Cîțu l-a tolerat sau chiar promovat pe Raed Arafat, nu Cîțu a îndemnat cetățenii să nu respecte dispozițiile Curții Constituționale, nu Cîțu a arestat în spitale oameni perfect sănătoși cu lunile și nu Cîțu a pornit și perpetuat modul ilegal, ilegitim și dictatorial de legiferare prin HG-uri. Nu! De vină pentru toate acestea este Ludovic Orban.

Sigur, asta nu-l face pe Superman vreo lumină. Nici măcar prin comparație. Dar, de dragul adevărului – chiar trebuie spus răspicat că drumul spre USL a fost (re)deschis, explorat și bătătorit pe ici pe colo chiar de Ludovic Orban – și asta cu mult înainte să se decidă Cîțu să urmeze acest drum.

Așadar, lamentările lui Orban (și a focilor dimprejurul domniei sale) sunt amuzante. Lăcrimuțele lor sunt delicioase. Dar, la sfârșitul zilei, inutile.

Se mai poate repara ceva?

Ca să „repari” ceva trebuie ca acel ceva să fie stricat și să fie toată lumea de acord că este stricat. Nu e însă cazul aici.

Nu ai ce să „repari” căci nimic nu este stricat. Sistemul merge exact cum e menit să meargă. Primele două partide ca popularitate – PSD și PNL (în ordinea asta!) – formează un guvern.

Ați avut ocazia să „reparați” în decembrie 2020. Mulți dintre cei care citiți acum n-ați vrut să achiesați la #aplatizămPNL până la capăt. Ba chiar prea mulți dintre voi ați venit direct cu NPC-ismul ”ce bă? vrei să vină PSD-ul?” – și uite că PSD-ul a venit oricum. Și era firesc să vină. Pentru că o Românie fără PSD nu se poate mai devreme de 2040 (și ăsta e un termen ultra-optimist!). Și nu se poate pentru că nu avem Popor, nu avem partide (în afară de PSD) și nu avem nici măcar 50,000 de oameni care să facă parte pe bune din societatea civilă. Cine să se opună PSD? Istericii corporatiști scoși la comandă? Haida dè, terminați-o cu prostiile!

Bun, și-acum ce?

Pe etapă, rămâne cum am stabilit: Continuați vizitele fizice la deputații din județul vostru. Nu, nu trimiteți e-mail-uri sau mesaje pe WhatsApp. Ci mergeți fizic la birourile lor în audiențe!

Înțelegeți o dată că internetul nu poate face chiar orice. Unele lucruri se pot rezolva pe Internet de acasă. Dar majoritatea lucrurilor NU!

Insist: dacă internetul conta așa de mult USR avea 40% în sondaje – nu 9,8%. De asemenea, dacă internetul era așa de important AUR făcea în 2020 măcar 15% (având în medie 800,000 de vizualizări la… orice).

Politica se face ieșind din casă. La birouri parlamentare, cu petiții scrise cu număr de înregistrare, în sala de judecată, la Avocatul Poporului și, da, în stradă la proteste!

Și à la longue?

Construiți micro-rețele. Intrați buluc în partide. Încercați să urcați în ierarhiile partidelor.

Vă place cum își impun neoprotestanții punctul de vedere indiferent cine-i la guvernare? Eh, să știți că aia se întâmplă pentru că domniile lor s-au apucat de treabă prin 1994. Și au muncit de le-au sărit capacele până prin 2009 când au început să culeagă primele rezultate. Și apoi au continuat să muncească. Astăzi au oameni în toate partidele parlamentare (da, toate!) și foarte puține se pot întâmpla fără acordul lor și fără negociere cu ei. Oficial neoprotestanții nu reprezintă mai mult de 5% din populație (sigur, cifrele exacte sunt imposibil de aflat pentru că noi n-am mai făcut un recensământ serios de 20 de ani – și da, cel din 2011 n-a fost omologat nici astăzi).

Criza din prezent (care e de fapt mult mai mică decât pare din ochiul furtunii) e o ocazie bună pentru fiecare să-și pună întrebarea foarte serios: Cât de tare ții la principiile pe care le clamezi? Nu trebuie să răspunzi nimănui cu voce tare la întrebarea asta – dar este esențial să-ți răspunzi ție!

Și dacă răspunsul este unul entuziast, opțiunile rămân aceleași ca-ntotdeauna (punctual sau cumulat):

 • Intră într-un partid și urcă în ierarhie
 • Intră într-un ONG sau fondează unul și folosește-l pentru a presa instituțiile (tot ce nu e scris într-o petiție cu număr de înregistrare nu există)
 • Intră într-un grup de advocacy sau fondează unul și apoi aliază-te punctual cu alții în funcție de proiectul politic (în politică nu trebuie să-ți placă toți cei cu care ești nevoit(ă) să lucrezi)
 • Prezintă-te la proteste cât mai des. Libertatea protestului dispare dacă nu e folosită cu regularitate
 • Învață legile de bază și procedurile Sistemului (pe vremuri asta era o îndatorire cetățenească, dar sărim peste)
 • Susține (inclusiv financiar) pe cei cu care ești de acord
 • Vorbește! Nu costă nimic să deschizi o conversație despre un subiect în familie sau chiar cu necunoscuți.
 • Ține ochii pe premiu. Premiul este acumularea graduală de putere și influență. Corolar: Pierde mai puțin timp cu conspirații absurde, povești din SUA/Australia și ceva mai mult timp la tine în comunitate. Că veni vorba…
 • Până să te prinzi dacă alegerile în SUA au fost furate sau nu, ia vezi dacă nu cumva poți preveni un furt la tine în comunitate. Autoritatea Electorală Permanentă recrutează des experți electorali. Din rândul acestora sunt numiți președinții de secție de votare. Trebuie să ai 10 clase, să nu ai dosar penal, cetățenie română, să cunoști limba română și să nu faci parte dintr-un partid politic.
 • Dacă faci parte dintr-un partid politic, zbate-te la tine în filială să reprezinți partidul într-o secție de votare!

Oricare din activitățile de mai sus ajută mai mult la avansarea Cauzei decât orice postare pe Facebook. Degeaba ai 100.000 de like-uri dacă nu te urmează nimeni.

Știu, e greu. De-aia nimeni nu le poate face pe toate. Dar tu, cel care citești asta, poți adopta minimum oricare două sau chiar trei din cele 10 opțiuni de mai sus.

2024 pare departe. Însă acuș suntem în luna mai. Adică vor mai fi sub 2 ani până la europarlamentare. Sau, altfel spus, în sub un an intrăm în pre-campanie pentru europarlamentare.

Ochii pe premiu! Căci Sistemul mereu are ochii pe premiu. De-aia face USL 😀

S-a găsit USeLeu? – Podcast de Week-end – Episodul 160

Versiunea audio: http://s.go.ro/39m5gnyq

S-a găsit la PeNeLeu… PeSeDeu. 42 de zile i-a luat președintelui PNL, Florin Cîțu, să treacă de la ”eu nu voi discuta niciodată cu PSD” la ”am găsit la PSD lucruri care să ne unească”. Pe fundal, hemoragia de parlamentari PNL continuă. La ora filmării erau 16. Până am terminat de filmat, erau 17.

Între timp, un interviu cu George Simion scoate un market share mai mare decât Antena 3, Realitatea TV, România TV și Digi24 la un loc și încă ceva. Emisiunea Denisei Rifai de la Kanal D în care l-a avut invitat pe copreședintele AUR a depășit în audiențe inclusiv ProTV cu program special de Halloween.

Pe de altă parte, parteneriatul cu SUA în domeniul energiei nucleare (semnat în 2019 cu administrația Trump) a trecut și de Parlament și poate începe efectiv treaba. Va urma multă isterie pe subiect. Pe fundal, însă, taxa de cogenerare a mai crescut un pic… cu 50%. Taxa de cogenerare este taxa pe care o plătesc toți românii din toată țara pentru a subvenționa Termoenergetica, Elcen, Colterm și alte instituții falimentare din orașele mari. Deși există de 10 ani, taxa nu are parte de niciun fel de opoziție. Nimănui nu i se pare dubios ca tanti Maria din Târșolț să subvenționeze gigacaloria din București.

Pe frontul juridic, Univesitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș este obligată de instanță să primească pe toată lumea – inclusiv necrotaliații – spre disperarea Jurmilor, Cherecheșilor, Arafaților, Răduleștilor și a altor gunoaie. De asemenea, Tribunalul București a anulat certificatul verde pentru Capitală – spre disperarea presei civile care se lansează în adhominem-uri suburbane la adresa judecătoarei.

Primarul Sectorului 6 vrea să dea afară un sfert din Poliția Locală. Nu-i rău, în condițiile în care Poliția Locală e nu doar plină de imbecili – dar e și detestată pe scară largă. De altfel, în ultima săptămână, nu mai puțin 6 polițiști locali (3 la Timișoara, și câte unul la Galați, Vaslui și Botoșani) au luat bocanc în dinți de la civili în aplauzele poporului. Violența dinspre civili către uniformele care execută ordinele pandemice imorale, iliberale și ilegale ale Regimului este aplaudată la scenă deschisă de popor. Lucrurile vor continua o vreme și se vor degrada pentru că Regimul nu pricepe cu vorba bună.

Între timp, în Parlamentul European apare în sfârșit și opoziția față de dileala extremistă, antiștiințifică și imorală a „certificatului verde” – în mod ironic, însuși Partidul Verde se alătură opoziției.

Cel mai mult în externe discutăm despre alegerile locale din SUA unde politica administrației Brandon a fost respinsă la urne – deseori la scoruri zdrobitoare – chiar în fiefurile democrate, evidențiind astfel sictirul în creștere al populației față de ideile Partidului Democrat.

Pe fundal, însă, se coace o nouă criză în Bosnia – iar Europa, ca de obicei, este nepregătită și nepăsătoare. La Bruxelles se discută certificate verzi și ”libertatea în hijab” în timp ce fix lângă granița croată (care este și frontieră UE) se coace un pic de război.

Acestea, dar și alte știri sunt discutate în episodul 160 filmat chiar înainte de deplasarea în Bulgaria.

Link-uri:

Știre 1 – https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25157879-negocieri-pnl-psd-pentru-guvern-citu-gasit-multe-lucruri-care-pot-uneasca.htm

Știre 2 – https://www.news.ro/politic-intern/violeta-alexandru-al-16-lea-parlamentar-pnl-care-paraseste-grupul-pnl-1922403203272021111220453210

După retragerea parlamentarilor fideli lui Orban, PNL și UDMR nu mai dețin majoritate în Parlament nici dacă s-ar reuni cu USR PLUS – https://www.g4media.ro/dupa-retragerea-parlamentarilor-fideli-lui-orban-pnl-si-udmr-nu-mai-detin-majoritate-in-parlament-nici-daca-s-ar-reuni-cu-usr-plus.html

Știre 3 – https://www.paginademedia.ro/audiente-tv/audiente-singura-casa-20450443

Știre 4 – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/orban-despre-demersul-aur-de-demitere-a-lui-iohannis-am-avut-o-discutie-intamplatoare-cu-george-simion-ma-voi-implica-1721001

DNA a descins la PNL Arges. Adrian Miutescu dus la audieri – https://ziare.com/pitesti/stiri-actualitate/dna-a-descins-la-pnl-arges-adrian-miutescu-dus-la-audieri-8597026

Cioloș: Suspendarea președintelui acum nu e o soluție – https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25149530-ciolos-suspendarea-presedintelui-acum-nu-solutie.htm

Știre 5 – https://www.g4media.ro/dan-vilceanu-un-deputat-pnl-care-a-semnat-pentru-suspendarea-presedintelui-iohannis-va-fi-exclus-din-partid.html

Știre 6 – https://economedia.ro/taxa-de-cogenerare-platita-de-toti-consumatorii-in-facturile-de-energie-electrica-se-majoreaza-cu-50.html#.YYLOvZhByUm

Știre 7 – https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-24879651-acordul-sua-pentru-construirea-reactoare-romania-primit-unda-verde-din-partea-parlamentului-nuclearelectrica-scopul-este-avem-unitatea-3-conectata-retea-2030-iar-unitatea-4-2031.htm

Știre 8 – https://www.g4media.ro/o-judecatoare-de-la-tribunalul-bucuresti-a-anulat-exceptarea-persoanelor-vaccinate-de-la-restrictii-decizia-nu-este-definitiva-si-motivata-in-trecut-judecatoarea-a-decis-ca-traian-basescu-i-a-afe.html

Știre 9 – https://www.edupedu.ro/tribunalul-suceava-a-suspendat-deciziile-universitatii-de-medicina-din-targu-mures-prin-care-accesul-studentilor-era-conditionat-de-vaccinare-testare-sau-trecerea-prin-boala-decizia-nu-este-definiti/

Știre 10 – https://www.g4media.ro/ultima-ora-achizitiile-publice-facute-in-pandemie-de-ministerul-sanatatii-anchetate-de-o-comisie-speciala-a-parlamentului-pnl-si-udmr-singurele-partide-care-au-votat-impotriva-anchetei-parlamentare.html

Știre 11 – https://www.g4media.ro/camera-deputatilor-a-adoptat-tacit-un-proiect-de-lege-ce-prevede-accesul-public-la-informatiile-privind-legaturile-cu-securitatea-a-persoanelor-care-ocupa-anumite-demnitati.html

Știre 12 – https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25155412-primarul-ciprian-ciucu-vrea-dea-afara-aproape-25-din-politistii-locali-raman-cei-care-cunosc-legislatia-stiu-scrie-citeasca.htm

Știre 13 – https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/172698-un-politist-local-batut-de-o-femeie-in-statia-de-autobuz

Paznic luat la bătaie, după ce a solicitat certificatul verde – https://stiri.botosani.ro/stiri/eveniment/paznic-luat-la-bataie-dupa-ce-a-solicitat-certificatul-verde.html

Poliţist snopit în bătaie de un bărbat furios că nu poate intra în piaţă fără mască de protecţie – https://adevarul.ro/locale/vaslui/politist-snopit-bataie-barbat-furios-nupoate-intra-piata-masca-protectie-1_6182a7685163ec42712231d2/index.html

Bătăuşul care i-a rupt un deget unui poliţist şi i-a provocat un traumatism cranian este liber – https://adevarul.ro/locale/vaslui/batausul-i-a-rupt-deget-unui-politist-i-a-provocat-traumatism-cranian-liber-video-1_6183dc025163ec42712b183e/index.html

Știre 14 – https://www.g4media.ro/liberalii-au-adus-dovleci-si-lumanari-de-halloween-in-fata-primariei-din-timisoara-primaria-grozei-spitale-inghetate-scoli-inchise-din-lipsa-caldurii-zeci-de-mii-de-timisoreni-in-frig.html

Știre 15 – https://adevarul.ro/locale/buzau/vouchere-centrale-apartament-acordate-primaria-buzau-2021-1_617c2a805163ec4271f3f48d/index.html

Știre 16 – https://www.g4media.ro/biz-brasov-glovo-a-angajat-la-brasov-curieri-pentru-curieri-brasoveni-angajati-la-ora-strang-coletele-din-mall-pentru-curierii-glovo-care-nu-au-certificat-verde.html

Știre 17 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/un-grup-de-eurodeputati-inclusiv-preotul-cristian-terhes-au-atacat-decizia-pe-de-a-impune-certificatul-covid-va-va-santaja-viata-1717227

Motion for a European Parliament resolution on creating a European compensation fund for victims of the ‘COVID-19 vaccines’ – https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_EN.html

Știre 18 – https://www.g4media.ro/viktor-orban-vrea-sa-creeze-un-nou-grup-politic-european-impreuna-cu-salvini-si-morawiecki.html

Știre 19 – https://www.smartradio.ro/in-italia-au-fost-identificate-mai-multe-scoli-clandestine-destinate-copiilor-care-provin-din-familii-anti-vaccin-si-anti-masca/

Știre 20 – https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25155883-nordul-greciei-inundat-certificate-false-vaccinare-made-bulgaria-care-este-modul-actiune-retelei.htm

Why have Anti-Vaxers Become a Majority in Bulgaria – https://www.novinite.com/articles/212107/Why+have+Anti-Vaxers+Become+a+Majority+in+Bulgaria

Știre 21 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/bosnia-este-in-pericol-sa-se-rupa-in-doua-si-pespectiva-razboiului-este-foarte-reala-avertizeaza-un-oficial-interntional-de-top-1721723

Știre 22 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25154599-scandal-varful-consiliul-europei-retras-campanie-care-celebra-libertatea-purta-hijab-dupa-franta-criticat-dur-demersul.htm

Știre 23 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25157798-infrangere-zdrobitoare-pentru-black-lives-matter-alegerile-locale-sua-candidatii-anti-politie-pierdut-linie.htm

Lovitură neașteptată pentru Biden și democrați. Republicanii câștigă un stat crucial, fief democrat, la un an de la prezidențiale – https://www.digi24.ro/stiri/externe/lovitura-neasteptata-pentru-biden-si-democrati-republicanii-castiga-un-stat-crucial-fief-democrat-la-un-an-de-la-prezidentiale-1723599

Edward Durr Jr., Republican truck driver and political novice, defeats longtime New Jersey state Senate President Steve Sweeney – https://www.washingtonpost.com/politics/durr-defeats-sweeney/2021/11/04/3c2b9f52-3d85-11ec-bfad-8283439871ec_story.html

Mare victorie pentru republicani: Glenn Youngkin, ales guvernator al statului Virginia – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25153454-mare-victorie-pentru-republicani-glenn-youngkin-ales-guvernator-statului-virginia.htm

You Can’t Win Elections by Telling Voters Their Concerns Are Imaginary – https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2021/11/virginia-election-wakeup-call-democrats/620595/

You Damn Karens Are Killing America – https://www.thedailybeast.com/the-white-women-who-just-elected-glenn-youngkin-are-killing-america?ref=scroll

Lateral thinking – World Sofa Report – Episode 21

Audio version: http://s.go.ro/uh7052ka

The Wuhan Flu has brought back a form of politicking not seen for decades – namely ad-hoc coalitions of groups usually opposed to each other. Well, not really the Wuhan Flu itself, but rather the governments’ absurd policies that were/are justified by the presence and/or spread of the Chinese Cough.

That’s how it’s possible to see unions supported by right wingers, or AntiFa groups joining legit fascist groups in direct-action type of activism as well as political cooperation simply unimaginable in November 2019. In Germany, this is called “Lateral thinking”. In Italy, those involved call it “Transversal politics”. Regardless of how you call it, it’s here and it is already producing effects in politics.

That’s how it was possible to see soccer moms joining rural rednecks in ousting Democrats in so many elections in the USA on November 3. Lateral thinking is also how it was possible for the Cough19 “vaccine” mandate to be suspended in Chicago. And later on nationwide after we taped this episode.

Lateral thinking by cooperation between classical liberals and hardline pro-life restrictionists may end up seeing Roe v. Wade overturned as well. The Senate Bill in Texas is written in a distinctly European style that wrong-foots most of the smartasses on the Left who were for too long accustomed to ruling via judicial activism.

Lateral thinking is also what brings disaffiliation of School Boards Associations from the National body. Of course, the Regime’s press suggests that anyone objecting is a far-Right medieval bigot but, in reality, homeschooling, unschooling and curricula reform are increasingly popular among previously disparate and opposed groups. A non-racist curricula benefits everyone. Homeschooling rights benefit both vegan hipsters and Evangelicals equally. Lateral thinking isn’t going away anytime soon on this topic.

Meanwhile, the muppets who fancy themselves as Western Leaders are busy promoting a new Iran nuclear deal. Yeah, that will work.

Facebook just uncovered a big troll farm run by the government of Nicaragua. It only took them 3 years. That’s almost as slow as the government investigating itself.

In Chile, voters are increasingly favoring a candidate who wants capitalism, border security, social conservatism and limited immigration. Now that’s enough to get labelled “far-right” these days. Especially since many lefties have started dreaming about destroying Chile again after the referendum that kickstarted a long process of constitutional reform was granted last year.

In France, the government is in outright war with American wokeism and, in a surprising populist outburst, the Macron administration is using the pre-existent anti-Americanism in the French society to paint far-Left ideas as enemies of the Republic. And the strategy may indeed work.

The European Union suspended funding for the WHO in the Democratic Republic of Congo after a sex scandal. In the segment dedicated to this piece of news we’ll go deeper into just how much is wrong with these international “missions” in Africa. Meanwhile, a bit up north, in Sudan, the army just staged a coup, interrupting Sudan’s transition to democracy.

Japan will press forward with military build up, China’s factory activity continues to shrink and economic friction between PRC and Australia will continue unabated, if we are to believe the Australian ambassador.

Meanwhile, at least 40% of New Zealand kids show signs of depression and other mental disorders as a result of the immoral and illiberal policies adopted by the Labor administration with the Wuhan Flu as an excuse. And the businesspeople of NZ aren’t optimistic about the economic future of the country.

These, and other news are to be discussed at length in the 21st episode of the World Sofa Report, taped just before we take off to Bulgaria for the election coverage.

Links:

News #1 – https://www.wbez.org/stories/covid-19-vaccine-requirement-for-chicago-police-suspended-by-judge/dab4dfc5-8985-4a26-84f4-4024e4b745e2

News #2 – https://www.abc.net.au/news/2021-11-02/texas-abortion-law-before-us-supreme-court/100585174

Abortions Fell by Half in Month After New Texas Law – https://www.nytimes.com/interactive/2021/10/29/upshot/texas-abortion-data.html

News #3 – https://www.13abc.com/2021/10/26/ohio-school-boards-association-ends-affiliation-with-national-organization/

News #4 – https://edition.cnn.com/2021/10/30/politics/iran-joe-biden-europe-g20/index.html

Самоуничтожающийся пулемет и другие версии убийства “отца иранской бомбы” – https://www.bbc.com/russian/features-55124451

News #5 – https://www.businessinsider.com/facebook-said-uncovered-troll-farm-run-by-nicaraguan-government-2021-11

News #6 – https://www.theguardian.com/world/2021/oct/21/chile-jose-antonio-kast-presidential-election-far-right

News #7 – https://www.foxnews.com/world/french-education-minister-american-wokeism

French education minister’s anti-woke mission – https://www.politico.eu/article/macron-education-minister-jean-michel-blanquer-anti-woke/

News #8 – https://www.politico.eu/article/italy-vaccine-passport-protest-neo-fascists-green-pass/amp/

Roma, incidente al corteo di Biden: vettura ncc tampona auto di diplomatici Usa – https://roma.corriere.it/notizie/cronaca/21_ottobre_29/roma-incidente-corteo-biden-vettura-ncc-tampona-auto-diplomatici-usa-b7e92dea-38c5-11ec-8ce2-c94918111ac8.shtml

News #9 – https://www.politico.eu/article/italy-lgbtq-hate-crime-bill-matteo-salvini-rome-senate/

News #10 – https://www.france24.com/en/europe/20211026-germany-s-first-post-merkel-parliament-meets-breaks-new-ground-for-diversity

News #11 – https://www.reuters.com/world/africa/exclusive-eu-suspends-funding-who-programmes-congo-after-sex-scandal-2021-10-28/

News #12 – https://www.bbc.com/news/world-africa-59050473

News #13 – https://www.voanews.com/a/japan-pm-kishida-strengthened-by-election-win-lays-out-broad-policy-plans-/6294237.html

News #14 – https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3154320/china-factory-activity-shrinks-second-month-high-material

News #15 – https://www.japantimes.co.jp/news/2021/11/01/business/g20-leaders-supply-chains/

News #16 – https://www.abc.net.au/news/2021-11-02/buy-now-pay-later-afterpay-zip-debt-stress-tips/100580540

News #17 – https://www.news.com.au/national/politics/ambassador-warns-chineseaustralian-trade-disputes-could-worsen-further-than-what-weve-already-seen/news-story/a789bf7363f75ce72c8796fa18ac030e

News #18 – https://www.1news.co.nz/2021/11/01/40-of-nz-kids-showing-signs-of-depression-in-lockdown-study/

News #19 – https://www.rnz.co.nz/news/business/454360/businesses-expect-economy-to-get-worse-anz-survey

S-a găsit șoșocism la minister – Podcast de Week-end – Episodul 159

Versiunea audio: http://s.go.ro/wtx8xcgg

În luna iunie a anului 2020 specularăm noi pe canapea că antiviralul Umifenovir (comercializat sub denumirea Arbidol) s-ar putea să fie util și pentru pufosul chinezesc – având în vedere că se află pe lista de medicamente esențiale a OMS de peste 15 ani și e folosit cu succes la cough-uri nasoale. Desigur, aia era TCȘVMB (Teoria Conspirației, Șoșocism și Vrei să Moară Bunica). Trei luni mai târziu, veneam și ziceam în clar că Arbidol chiar e util.

Ei bine… 13-14 luni mai târziu, săptămâna aceasta, s-a găsit șoșocism chiar la ministrul sănătății care, presat de jurnaliști, a admis că Arbidol va fi autorizat oficial și în România – după ce medicamentul e deja prescris de luni de zile în spitalele românești iar cetățenii îl achiziționează sub formă de contrabandă din Republica Moldova sau din Ucraina. Mai numără cineva a câta informație corectă e dată pe canapea cu peste un an înaintea presei civile?

Între timp, au revenit protestele în țară, după o pauză de trei săptămâni. Bune și ele – dar și mai bune sunt telefoanele date parlamentarilor, prezența fizică la audieri, acțiunile în instanță, plângerile penale, boicotul și, da, utilizarea tuturor mijloacelor legale pentru a le face viața cât mai grea celor care ne vor morți (începând cu cei 67 de senatori care au votat împotriva tuturor românilor săptămâna aceasta).

Apropo de votul în Senat – siniștrii necurați, ilegitimi, imorali și iliberali care vremelnic ne conduc se laudă că totuși proiectul va trece pentru că „se vor asigura ei”. Nu contează că nu mai au majoritate și că ei nu mai reprezintă de fapt pe nimeni (cota de încredere a premierului este de numai 7%). Indicația este să nu-i băgați în seamă și să continuați să presați parlamentarii. Marți nu ne dădea nimeni nicio șansă că poate pica proiectul în Senat.

În alte știri, inflația își continuă trendul crescător (trend pe care Guvernul îl nega acum nici 6 luni), Iohannis a promulgat legea plafonării prețurilor la energie (în cel mai fericit caz o lege inutilă și în restul timpului dăunătoare și iliberală), șpăgarii eroi plătiți de Sistem să vă mintă cu bună știință continuă să smiorcăie, la Radio România s-a găsit stahanovism servil de anii ’80, la Timișoara au început să apară și morții rezultați din urma competenței germane arătată de administrația Dominic Fritz iar la Buzău un pod a fost inaugurat de PSD la un capăt și de PNL la celălalt cu un sobor de preoți în mijloc. Nu, nu-i glumă.

În Republica Moldova s-a rezolvat tot. Certificatul Covid recunoscut în UE, convenția de la Istanbul și legea bullying-ului mai lipseau. Așa că /pas/ se ocupă acum intens de asta, mai ales de cea din urmă. Că între timp se dârdâie în case și-n școli… aia e o teorie a conspirației. Probabil putinistă.

În Franța însă se îngroașă gluma pentru stabilimentul instituțional. Majoritatea francezilor consideră că fenomenul ”Marea Înlocuire” (popularizat intens de Éric Zemmour) este unul real – în ciuda eforturilor Sistemului de-a convinge lumea că nu vede bine. Și, că veni vorba de Éric Justin Léon Zemmour, eșafodajul ONG-ist care pretinde că luptă cu antisemitismul e foarte supărat că nu-l poate demoniza și pe comentatorul de dreapta pentru că… acesta este evreu. Ghinion!

Și, în fine, guvernul taliban – atât de vesel acum nici două luni – a ajuns să plătească muncitorii în grâu nemăcinat. Criza umanitară se va adânci în Afganistan și lucrurile vor arăta rău de tot. Dar na, așa se întâmplă când la butoane se află un moș senil.

Acestea, dar și alte știri sunt discutate în cel de-al 159-lea episod înregistrat pe fugă înainte de-un protest 😀

Link-uri:

Pagina pe Telegram – https://t.me/freedomalternativepage

Black flags and crucifixes: Italy vaccine passport protests unite strange bedfellows – https://www.politico.eu/article/italy-vaccine-passport-protest-neo-fascists-green-pass/amp/

Știre 1 – https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25141950-decizia-vila-lac-liberalii-merg-guvern-minoritar-parlament-lista-ministrilor-propusi.htm

Știre 2 – https://www.g4media.ro/florin-roman-mesaj-pentru-liberalii-care-au-demisionat-din-grupul-parlamentar-pnl-o-sa-propun-colegilor-ca-cei-care-pleaca-si-ataca-partidul-sa-o-faca-din-afara-lui-si-sa-le-spunem-clar.html

Știre 3 – https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25137640-iohannis-pierde-incredere-romanilor-14-citu-are-doar-7-sondaj-avangarde-comanda-psd.htm

Știre 4 – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/certificatul-covid-pentru-angajatii-de-la-public-si-privat-respins-de-senat-psd-si-aur-au-votat-impotriva-derapaj-al-dianei-sosoaca-1715143#highlight-1715143-3

Știre 5 – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/citu-spune-ca-va-avea-girja-ca-deputatii-pnl-sa-voteze-certificatul-verde-pentru-angajati-dupa-ce-legea-a-fost-respinsa-in-senat-1715321

Știre 6 – https://adevarul.ro/news/politica/florin-citu-vorbeste-despre-crestere-economica-record-promis-facut-economia-romaniei-creste-nevoie-maturitate-politica-1_6178fb4f5163ec4271dc58e2/index.html

Pauza muzicală #1 – https://www.youtube.com/watch?v=IH3vWOxoU2E

Știre 7 – https://www.antena3.ro/emisiuni/news-hour-with-cnn/piata-neagra-a-medicamentelor-covid-din-romania-618123.html

Comisia Europeană stabilește un portofoliu cu cele mai promițătoare 10 mijloace terapeutice împotriva Covid-19. Care sunt acestea – https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25127922-comisia-europeana-stabileste-portofoliu-cele-mai-promitatoare-10-mijloace-terapeutice-impotriva-covid-19-care-sunt-acestea.htm

swedish study shows covid vaccines drop below zero efficacy on spread by about 200 days – https://boriquagato.substack.com/p/swedish-study-shows-covid-vaccines

Știre 8 – https://www.g4media.ro/pod-peste-raul-buzau-inaugurat-separat-de-pnl-si-psd-dincolo-este-vadu-pasii-primarul-este-de-la-pnl-si-aici-este-psd-cj-buzau-dat-in-judecata-pentru-ca-nu-a-achitat-intreaga-l.html

Știre 9 – https://www.pressalert.ro/2021/10/un-timisorean-cu-apartamentul-racordat-la-colterm-murit-incercand-sa-se-incalzeasca-de-la-aragaz-fiica-sa-gasita-inconstienta/

Știre 10 – https://economedia.ro/parlamentul-voteaza-plafonarea-preturilor-la-energie-si-compensarea-facturilor.html

Știre 11 – https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/inflatia-isi-continua-trendul-de-crestere-si-va-ajunge-la-8-anul-acesta-economist-suntem-la-o-aruncatura-de-bat-de-10-1714045

Știre 12 – https://adevarul.ro/news/societate/un-medic-bucuresti-reclama-exista-grupuri-facebook-vand-certificate-verzi-pare-absolut-incredibil-sa-ti-faci-business-asa-ceva-1_617907d85163ec4271dcb685/index.html

“Vaccinarea la chiuvetă” în Prahova: Un vechi angajat al Spitalului Județean, sursă importantă de clienţi – instanță / Cum funcționa rețeaua din care făceau parte și asistenți medicali – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25138978-vaccinarea-chiuveta-prahova-vechi-angajat-spitalului-judetean-sursa-importanta-clienti-instanta-cum-functiona-reteaua-din-care-faceau-parte-asistenti-medicali.htm

Suspiciune de vaccinare fictivă la un centru din București. Primar: ”Parchetul și poliția au descins la prima oră pentru a ridica probele de la fața locului” VIDEO – https://ziare.com/social/vaccinare-covid-romania/vaccinare-fictiva-bucuresti-centrul-neghinita-1707319

Zeci de bătrâni din Brașov au fost trimiși acasă din cauză că nu s-au programat online pentru vaccinare. La unele centre nu este acceptată programarea telefonică – https://www.brasov.net/zeci-de-batrani-din-brasov-au-fost-trimisi-acasa-din-cauza-ca-nu-s-au-programat-online-pentru-vaccinare-la-unele-centre-nu-este-acceptata-programarea-telefonica/

Știre 13 – https://www.g4media.ro/radio-romania-deschide-ancheta-dupa-ce-a-fost-modificat-un-articol-ce-l-viza-pe-generalul-ciuca-a-fost-scoasa-declaratia-premierului-desemnat-in-care-a-spus-ca-nu-va-face-politica-se-suspecte.html

Pauză muzicală #2 – https://www.youtube.com/watch?v=TAduGuquC3E

Știre 14 – https://stiri.md/article/social/oficial-certificatul-covid-moldovenesc-a-fost-testat-cu-succes-in-ue

Știre 15 – https://diez.md/2021/10/26/legea-anti-bullying-o-initiativa-legislativa-propusa-de-pas-pentru-a-combate-violenta-in-scoli/

Știre 16 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25139600-fost-furate-coduri-generare-certificatului-verde-european.htm

Știre 17 – https://www.g4media.ro/ursula-von-der-leyen-ultimatum-pentru-polonia-trebuie-sa-dizolve-camera-disciplinara-a-judecatorilor-pentru-a-i-se-aproba-pnrr-ul.html

Știre 18 – https://www.g4media.ro/evreul-eric-zemmour-potential-candidat-de-extrema-dreapta-la-presedintia-frantei-ii-divizeaza-pe-evreii-francezi.html

Știre 19 – https://www.smartradio.ro/mai-mult-de-jumatate-dintre-francezi-considera-ca-marea-inlocuire-in-urma-careia-populatia-alba-europeana-va-fi-inlocuita-cu-negri-este-o-realitate/

Știre 20 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/reuters-pentru-ca-nu-mai-are-bani-guvernul-falit-condus-de-talibani-ii-plateste-pe-muncitorii-afgani-cu-grau-in-loc-de-bani-1715471

Acești oameni te vor mort! Pe tine sau pe apropiații tăi

Pe 27 octombrie Senatul a dezbătut un proiect de lege foarte simplu: Legea certificatului Covid19 care propunea nici mai mult nici mai puțin decât concedierea (și pe cale de consecință înfometarea) celor care nu au luat virusul chinezesc recent (și cu țîdulă de la DSP) și care nici nu sunt înțepați cu serul minune. Citiți forma inițiatorilor aici.

67 de Senatori au considerat că este perfect în regulă să mori de foame – tu care citești asta sau cunoscuți de-ai tăi – dacă nu faci exact cum îți dictează Regimul imoral, ilegitim și necurat de la București.

Vestea bună: Proiectul a fost RESPINS în plenul Senatului fiind necesare 69 de voturi.

Veștile proaste: Proiectul trebuie să pice și la Camera Deputaților (vom reveni asupra subiectului) și, a doua veste proastă – există 67 de senatori, pe care poate unii dintre voi i-ați votat, care sunt de acord să fiți înfometați și să vă fie condiționate mai multe drepturi constituționale (începând cu cel la muncă care este absolut conform art. 41 din Constituția României) de prezența unui document care are foarte puțină spre deloc legătură cu pandemia și foarte mult de-a face cu controlul și dictatura.

Este important să rețineți aceste nume și să evitați stigmatizarea pe partide – întrucât votul a fost individual. Nu toți de la PNL au votat ”pentru” și nu toți de la USR au fost prezenți (veți remarca absența lui Dan Barna de pe listă, de exemplu). Politicienii care votează monstruozități trebuie pedepsiți la vot în mod individual.

Iată lista cu cei 67 de monștri

PNL

ACHIŢEI Vasile-Cristian
ANASTASE Roberta-Alma
ANISIE Monica-Cristina
BADEA Viorel-Riceard
BANU Claudia-Mihaela
BICA Dănuț
BÎCA Iulian-Mihail
BOURCEANU Septimiu-Sebastian
BUMB Sorin-Ioan
CADARIU Constantin-Daniel
CARP Gheorghe
CHIRTEŞ Ioan-Cristian
CÎMPEANU Sorin Mihai
CÎȚU Florin-Vasile
CIUCĂ Nicolae-Ionel
FENECHIU Cătălin-Daniel
FIRU Stela
GORGHIU Alina-Ştefania
GURAN Virgil
HATOS Adrian
IOAN Raluca-Gabriela
MUNTEAN Lucica Dina
NEAGU Nicolae
NICULESCU-ŢÂGÂRLAŞ Cristian-Augustin
OROS Nechita-Adrian
PANDEA Ciprian
PAULIUC Nicoleta
PETCU Toma-Florin
PÎRVULESCU Eugen
POTECĂ Vasilică
PUFU Vlad-Mircea
SCÂNTEI Laura-Iuliana
ŢAPU NAZARE Eugen
VELA Ion Marcel
VEŞTEA Mihail
VOICULESCU Liviu-Dumitru

USR

BEREA Cristinel-Gabriel
BODEA Marius
BORDEI Cristian
CERNIC Sebastian
DARĂU Ambrozie-Irineu
DINICĂ Silvia-Monica
DRAGU Anca Dana
GHICA Cristian
MIHAIL Radu-Mihai
MIRCESCU Ion-Narcis
MUREŞAN Claudiu-Marinel
NEGOI Eugen-Remus
OPRINOIU Aurel
PĂLĂRIE Ștefan
POPESCU Ion-Dragoș
POSTICĂ Andrei
POTERAŞ Cosmin-Marian
SPĂTARU Elena-Simona
TRIFAN Raoul-Adrian
VIAŞU Cosmin-Cristian
VICOL Costel
VLAD Sergiu Cosmin

UDMR

ANTAL István-Loránt
CSÁSZÁR Károly Zsolt
CSEKE Attila-Zoltan
FEJÉR László-Ődőn
KOVÁCS Irina Elisabeta
LÁSZLÓ Attila
NOVÁK Csaba-Zoltán
TÁNCZOS Barna
TUROS Lóránd

Lista este conformă cu raportul de vot disponibil pe website-ul Senatului României. Link de arhivă aici în caz că dispare sau website-ul este indisponibil. Observați și doi PNL-iști – Alexandru Nazare și George Scarlat – care s-au abținut și prin abținerea lor au ”picat” proiectul. Acestora să le scrieți și să-i felicitați pentru curaj. Vor avea de înfruntat o mașinărie uriașă de propagandă și de interese meschine ca rezultat al faptului că și-au exercitat conștiința împotriva ordinelor primite de la Regim.

Rețineți aceste 67 de nume. Reveniți asupra acestei liste înainte de alegeri și pedepsiți acești monștri la vot.

Ne vedem la proteste! Trebuie să cadă Regimul!

Încă mai respiră fotbalul cât există Cupă

Majoritatea echipelor „de primă mână” sunt detestabile în mod intrinsec. Și asta nu doar în România. Sigur, prezența străinilor și transformarea (prea) multor cluburi în multinaționale a adus și niște beneficii – dar a venit și cu niște tragedii pe care fotbalul ca fenomen încă nu le-a interiorizat. Poate și pentru că încă mai există Cupă.

Între beneficii amintim faptul că avem Campionatul Mondial în fiecare an sub numele de UEFA Champions League. Și-l avem la botul calului chiar – căci nimeni (nici măcar amărâții de români sau de kazahi) nu visează să joace în CONCACAF, Copa Libertadores, marele campionat sud-corean sau să câșige Cupa Arabiei Saudite – deși aceste competiții au crescut enorm în valoare în ultimele două decenii. Nu! Toată lumea visează să joace în UEFA Champions League și într-un campionat afiliat UEFA.

Globalizarea a adus și posibilitatea unor rezultate de neimaginat acum 20-25 de ani. Cine și-ar fi putut închipui în 1997 că va fi vreodată posibil ca o echipă dintr-o țară care nu există să facă Real Madrid să tremure (fie și ușor) pentru calificare pentru că a pierdut acasă (!!) pe Templul Bernabeu? Sigur, reușita celor de la Sherriff Tiraspol e tot un rezultat al globalizării – întrucât succesul de pe Bernabeu a fost obținut cu zero jucători din ”Transnistria” sau măcar din Republica Moldova.

Însă cu Sherriff Tiraspol nu ține nimeni. La fel cum CFR Cluj (fostul Kolozsvári Vautas Sport Club) bătea Manchester United pe Old Trafford și nu se bucura aproape nimeni. Și juca acasă cu Man. United cu stadionul pe jumătate gol.

Unele cluburi – chiar și din cele mari – au început să ia măsuri pentru a evita, sau măcar atenua, deconectarea de ceea ce face fotbalul frumos: publicul. La FC Barcelona (o echipă în sine mondială/globală) sunt locuri limitate pentru străini – căci ajunsese ditai Barça să joace ”acasă” în fața unor spectatori care nu erau catalani oricât s-ar fi îmbrăcat ei în roșu și albastru.

Și-apoi apare Cupa. De data asta Cupa României.

Citește și Más moral que el Alcoyano! Când nu există ”imposibil”

Cupa, a României de data asta, e locul ăla unde nu-i pasă nimănui câți bani ai, cât de mondială, globală, bogată, cunoscută și șmecheră e echipa ta și nici câte trofee ai adunat ca urmare a faptului că-ți poți permite să cumperi cu totul echipele adverse. Nu tati! În Cupă orice este încă posibil. Pentru că în Cupă mingea e rotundă la modul serios. Și Măria Sa Fotbalul are prostul obicei de-a nu te ierta.

Și-așa ajungem la prima partidă din ”optimile” Cupei României ediția 2021-22 în care s-au înfruntat cele mai puțin probabile formații: ACSO Filiași (Liga a III-a) și FC Hermanstadt (Liga a II-a).

La standardul ligilor inferioare, FC Hermanstadt e un fel de CFR Cluj. Nimeni nu ține non-ironic cu FC Hermanstadt. Pentru început, tocmai pentru că se cheamă Hermanstadt. Poate o ține Klaus Iohannis cu ei (ăsta fiind un motiv în plus să nu țină nimeni cu ei) deși e discutabil. Până și Iohannis preferă golful decât să țină FC Hermanstadt.

Formația din Sibiu care n-are curaj să aibă Sibiu în nume (i-o fi rușine?) n-are nici stadion propriu, e fondată azi-dimineață la scara istoriei și nu are niciun sibian în lot. Ba, mai mult, deși teoretic în Liga a II-a sunt mai puțini bani, Hermanstadt are un japonez arogant printre titulari (deși i-a pierit aroganța când tânărul țăran de Filiași din poarta celor de la ACSO l-a trimis după țigări), doi ganezi din Accra și un croat. Pentru că județul Sibiu, deși se laudă că-i bogat și kivilizat față de țăranii din jur, cumva nu are fundași centrali și nici mijlocași de creație. Trebuie aduși de pe alte continente.

Între timp, la gazde, lista cu jucători sună așa cum te aștepți să sune la o echipă din România: Fl. Șerban – Dănescu (I. Zanfir 74′), Ed. Dina (Bubuioc 87′), Vl. Popa, C. Calu (cpt.) – Pencea (Armășelu 74′), Duriță (Ct. Manolache 112′) – Vîlcică, Rogoveanu (I. Crețu 112′), A. Șerban – Al. Fotescu. Niciun „stranier” și locul 9 din 10 în seria sa de Liga a III-a. Ce mai, pelea pulii cum ar zice kivilizații din Ardeal.

Deși autoritățile centrale se chinuie din răsputeri să distrugă fotbalul folosind pandemia ca scuză, la Filiași au făcut fix ce trebuia făcut cu ocazia partidei: S-au prezentat toți – și polițiști, și pompieri și oameni simpli la meci. Știau că trebuie susținută echipa care deja le dăduse o bucurie turul precedent: ASFO Filiași a eliminat UTA – altă asociație sportivă mai degrabă globală dar care încă are un public minunat… cât l-o mai avea.

Comentatorul de pe Look TV începe meciul direct susținând pe față formațiunea din Sibiu (care n-are nicio legătură cu Sibiul) – însă până și inima sa împietrită se înmoaie până la final și ajunge să susțină românii și, dacă-mi permiteți, onestitatea.

Căci de fapt ASFO Filiași nu este fascinantă pentru că e românească – ci pentru că e onestă cu fotbalul și ne arată că Fotbalul încă poate respira. Așa cum ne-au arătat-o Club Deportivo Alcoyano și Unión Esportiva Cornellà în ianuarie 2021.

Florin Șerban și nebunia portarilor

Nimeni n-a auzit de Florin Șerban până acum vreo lună. De fapt, deși înghite un morman de bani, presa de la noi nici nu poate spune câți ani are acest băiat.

De Rogoveanu, marcatorul golului de 1-1 poate ați mai auzit. A mai trecut sporadic și prin Liga I și are chiar și pagină de transfermarkt. Însă majoritatea jucătorilor – inclusiv portarul și marcatorul golului 2 ca și cum nu ar exista pentru presă. Deloc. Nici măcar în presa locală. Nu știm ce vârste au oamenii ăștia, pe unde au mai jucat,… nimic.

Și tocmai de aceea e frumoasă Cupa. Pentru că oricâți sponsori șpețki ai avea (Hermanstadt fiind sponsorizați de gigantul UNIBET), oricâți străini ai avea (mereu prezumați ”mai buni” chiar și când în mod obiectiv nu e deloc așa) pentru că-ți put românii și Doamne-ferește să menții o școală de copii și juniori – nimic din toate astea nu contează în Cupă.

Meciul părea că merge ”logic” – formațiunea corporatistă înscriind chiar din minutul 3. Apoi, toată repriza, ”țăranii” au atacat dar norocul (și ocazional, discret așa, și arbitrul) a ținut tot cu corporatiștii. Căci nu știu cum se face dar aproximativ niciodată nu se întâmplă ca arbitrii să greșească în favoarea ălor mici. Și totuși… chiar înainte de intrarea la cabine Daniel Rogoveanu își aduce aminte că a mai umblat și prin fotbalul o țîră mai mare și înscrie à là Claudiu Niculescu făcând brusc liniște în studioul Look TV. Nu însă și pe stadion.

Trecând peste măsurile imbecile ale Regimului (conform cărora chinavirusul se transmite afară dar doar mai aproape de gazon – dincolo de gard nu) – a fost o plăcere (și aici trebuie mulțumit regizorului de transmisie) să vezi copii de 12-13 ani sărind un metru în sus de bucurie pentru echipa locală.

Nu e nimic mai frumos pentru un copil să-i vadă pe ai lui, din cartier pe care-i știe (poate chiar le-a dat și o țigare) luându-se la trântă cu „cei mari” și având succes. Așa se cultivă în tinerețe admirația pentru succes, în dauna invidiei și pizmei! Atunci când vezi, cu ochiu’ tău, că e nu doar posibil, dar chiar probabil să reușești dacă refuzi să-ți fie frică doar pentru că adversarul are de 10-15-20-200 de ori mai mulți bani. Pe terenul de fotbal toți avem două mâini și două picioare!

Vine însă repriza a doua și arbitrajul iar înclină deloc discret terenul însă micuța redută din Filiași rezistă. Încep să se audă și scandările. Oameni obișnuiți – care nu-s nici corporatiști, nici ultrași experimentați, nici propagandiști și nici gorile (cum e stereotipul între oamenii „frumoși și liberi” despre oricine nu se închină la Netflix) – totuși încep să strige. Realizează instinctiv atât ridicolul situației (faptul că trebuie să urmărească meciul aglomerați din spatele gardului din cauza lui Raed Arafat) cât și oportunitatea situației – aceea că ai lor, din târgul lor, au șansa să dea de pământ cu încă o emanație figurantă și îmbuibată a așa-numitului ”fotbal modern” care detestă, distruge și îngroapă echipe locale și tradiții pe bandă rulantă.

Vin prelungirile. În continuare arbitrul face ce știe mai bine – închide ochii la faulturile „bogaților” și fluieră tot atunci când ăștia micii îndrăznesc să joace totuși fotbal și nu curling. Inevitabilul se produce și în minutul 107 formația din Sibiu înscrie prin brașoveanul Călin Popescu. Ca să fiu onest până la capăt, Călin Popescu (19 ani) e și cam singurul jucător de la formația sibiană care nu a fost nesuferit și pe care n-aveai cum (sau de ce) să-l înjuri. Spre binele lui, poate se transferă la o echipă mai umană la iarnă.

Liniște în ”tribunele” adhoc de după gard (căci tribunele reale fuseseră deja golite de Iohannis și Arafat). E 1-2 minutul 108. Nasol.

Însă din minutul 112 încolo, ăștia micii realizează că nu mai au ce pierde. 1-2 sau 1-7 e tot aia. Realizează și publicul asta. Și încep să dea cu pocnitori și să strige. Nefiindu-le permis accesul în tribună, observatorul Federației poate să le-o ia în mână. În plus, cine să-i sancționeze dacă și Poliția Locală făcea galerie? Și SMURDul (într-o ironie neagră). Și se aude: ”FI-LI-AȘI! FI-LI-AȘI!”….

Centrare de pe partea stângă în fața porții lui Muțiu (ex-Dinamo) și de undeva, de nicăieri, apare Ion Crețu (nimeni din presă nu ne spune câți ani are, de unde e, pe unde a mai jucat – nici transfermarkt nu știe). Și Ion Crețu, acrobatic, înscrie. 2-2! Până și comentatorul de la Look TV se ridică în picioare și urlă: GOOOOOOOOOOOOOOOL!

117 minute a durat până când comentatorul a lăsat naibii bias-ul pro-corporatist cu care a fost îndoctrinat și a trecut de partea poporului. Căci, da, ACSO Filiași a reușit să se comporte (indiferent dacă a vrut sau nu) ca o echipă locală. În care se cunosc toți cu toți și în care fotbalul se practică și de plăcere.

Ce s-a întâmplat după aia e demn de povestit nepoților – cum zice clișeul. Florin Șerban (alt om despre care presa nu catadicsește să ne spună absolut nimic) a apărat trei penalty-uri – unul din ele executat de japonezul Mino Sota. Fiecare dintre cei trei jucători în fața cărora Florin Șerban a ieșit învingător are o cotă de piață mai mare decât salariul anual al lui Florin Șerban, costul întregului stadion din Filiași și bugetul clubului la un loc.

De-asta e frumoasă Cupa. Dar cu ocazia pandemiei, și asta este distrus. Pas cu pas. Pentru cluburi ca Filiași – vizita unei echipe „mari” poate reprezenta o gură de oxigen în buget. Însă Regimul le neagă această oportunitate. Cu atât mai dulce este faptul că echipele „mari” anul acesta au o soartă teribilă în Cupa României. Deja au „ieșit” echipe ca Dinamo, UTA (eliminată chiar de Filiași runda precedentă), CFR Cluj și poate Măria Sa Fotbalul mai face o minune și Minaur Baia Mare va elimina și Universitatea Craiova. Și poate cazul FCSB rămâne definitiv la masa verde. Fără echipe „mari” în sferturile Cupei!

Ne-am întors pe vremea lui Ceaușescu în fotbal. Vremea în care echipele Sistemului sunt pe față susținute din toate pozițiile în vreme ce toate inițiativele locale sunt sabotate, sancționate, subminate și șicanate până dau faliment. Cupa e singurul loc în care încă e posibil ca privilegiații Regimului să mai ia câte un binemeritat bocanc în dinți.

Cât s-o mai putea și asta…

[FUNDRAISER] Bulgarian election coverege

Created using the Donation Thermometer plugin https://wordpress.org/plugins/donation-thermometer/.$715Raised $715 towards the $715 target.$715Raised $715 towards the $715 target.100%

So far we have raised $715 towards our $715 goal! That’s 100% of the total!

Bulgaria will hold presidential elections AND Parliamentary elections on November 14, 2021. The presidential election is due (the incumbent’s term expires and he is up for reelection).

However, it is the third time in 2021 that Bulgaria holds a general/parliamentary election. That’s extraordinary even by Europe’s standards – where fragmented Parliaments, minority governments, votes of no confidence, government resignations and snap elections are very common. And are getting increasingly common.

In June, for instance, for the first time ever, a vote of no confidence passed through the Swedish Parliament. In October, the chancellor of Austria resigned (after having been ousted through a vote of no confidence before – in May 2019). Also in October the government of Romania collapsed through a vote of no confidence and Romania is heading (insh’Allah) slowly towards snap elections.

The point being that this kind of instability is growing in more countries of Europe – and Bulgaria is just at the forefront (further down the curve than the rest of Europe).

As such, we want to go there and observe just a bit. And also gather some information from the field in the energy sector (hopefully with some on-camera discussions too) – as Bulgaria is likely to be the worst affected state by the ‘green’ policies of the Европейски съюз.

It will be a quick(er) trip than the Moldova one since we only intend to cover two cities (Sofia and Plovdiv) and the Maritsa Iztok Complex (the largest one in Southeastern Europe – and the sticking point of the growing anti-EU sentiment). If time will allow, we’ll also take a quick trip to the Bulgarian UFO. But no guarantee on that.

While we’re there, we’ll also be able to tell how Bulgaria really deals with the Wuhan Virus – since the country has been in the international news lately since their people refuse the miraculous serum that makes you immortal more than anyone else in the Европейски съюз.

We shall travel by car. Here are the expenses.

Nr. crt.ElementAmountObs.
TOTAL$715
1Housing$115In Sofia for 6 nights.
2Fuel$250About 1800km round trip Cluj-Napoca - Sofia plus Sofia-Plovdiv-Mritsa Iztok plus road taxes
3Food$150
4Coffee$50
5Supplies and Misc.$50Batteries, cables, memory cards, exchange rate fees, communications, etc.
6Emergency funds$100Medicine, unpredictable expenses, accidents, etc.

Energy blunders – World Sofa Report – Episode 20

Audio version: http://s.go.ro/lyouu5o9

The countries of Europe unfortunate enough to be in the European Union are going through a self-inflicted energy crisis. It’s the cost paid for not helicoptering the ‘green’ narrative in time.

However, Evro-soyuz is not the only place that’s living with the consequences of energy blunders. Although in the worst situation in the developed world – the effects o energy blunders are also felt in China and the Middle East (albeit as a result of different types of blunders). We do discuss China and Lebanon in the context of energy, political (in)stability and, in the case of China, looming economic crisis as well.

Meanwhile, in the USA, courts around the country are packed with complex lawsuits seeking to slow down, disrupt or halt illiberal orders of the Biden administration that tries to punish people who don’t want to be part of the global medical experiment. In other court disputes – the Biden admin hasn’t been successful. For instance, the administration is getting ready to re-implement Trump’s policies on immigration following a Supreme Court ruling.

At a lower level, more and more states are helicoptering dangerous, divisive and violent Leftist ideology from their schools – showing once again that local activism works, if engaged in persistently.

Meanwhile, Brazil’s Bolsonaro is offending sensibilities again, Ecuador’s president declares a state of emergency over drug violence, the Polish Parliament authorizes the Border Patrol to deny asylum claims on the spot and then deport illegals without much fuss, New Zealand’s PM used public shekels to organize her wedding and the elections campaign has formally started in Bulgaria.

We do spend quite a bit of time discussing the insanity going on in Italy (with footage from there) and also the latest revelations concerning mental health in Australia following months on end of sanitary fascism and behavior by the State that makes the People’s Republic of China look democrat by comparison.

You watch the sofa in order to know the news in advance. That way you won’t be surprised when they happen 🙂

News #1 – https://www.chicagotribune.com/news/breaking/ct-fop-john-catanzara-vaccine-mandate-20211015-egsrqzbzvzefrk4thcbxfqwpxi-story.html

News #2 – https://eu.dispatch.com/story/news/2021/10/14/ohio-state-board-education-repeals-anti-racism-resolution/6094952001/

News #3 – https://www.washingtonpost.com/national/biden-administration-says-its-ready-to-restore-remain-in-mexico-along-border-next-month/2021/10/15/e97a356a-2d22-11ec-92bd-d2ffe8570c7d_story.html

News #4 – https://www.foxnews.com/world/brazil-bolsonaro-coronavirus-biological-warfare

News #5 – https://www.france24.com/en/live-news/20211019-ecuador-president-declares-state-of-emergency-over-drug-violence

News #6 – https://www.novinite.com/articles/211854/Bulgaria%3A+The+Election+Campaign+Started+Today

News #7 – https://www.bbc.com/news/world-europe-58921310

News #8 – https://www.rfi.fr/en/france/20211011-france-leads-charge-to-label-nuclear-power-as-green-under-eu-taxonomy-rules

News #9 – https://www.bbc.com/news/world-europe-58949864

News #10 – https://www.brusselstimes.com/brussels/189721/cafe-patron-stabs-manager-after-being-asked-to-see-proof-of-vaccination/

News #11 – https://www.newsweek.com/italys-president-calls-violent-protests-over-covid-19-passes-painful-nation-1639934

News #12 – https://www.aljazeera.com/news/2021/10/15/three-south-african-ministers-freed-after-standoff-with-veterans

News #13 – https://www.abc.net.au/news/2021-10-13/lebanons-generator-mafia-keep-the-lights-on/100495178

News #14 – https://nypost.com/2021/10/16/china-tested-nuke-capable-hypersonic-missile-in-august-report/

News #15 – https://www.japantimes.co.jp/news/2021/10/19/business/china-overhaul/

News #16 – https://www.scmp.com/news/asia/australasia/article/3152647/new-zealand-pm-jacinda-ardern-denies-official-using-state

News #17 – https://www.theepochtimes.com/unvaccinated-could-not-see-freedoms-until-2022-australian-state-leader-warns_4056253.html

News #18 – https://www.dailymail.co.uk/news/article-10106273/Growing-lockdown-Melbourne-teenagers-open-effect-lockdown-lives.html