Following the announcement earlier this month and the subsequent consultation, we continued to implement new changes in the way things are done around here, all with a view to make the workflow easier as our teams grow and the backlog of things to do also grows.
Resources page
Following both practical necessity and strategic demand for increased transparency (to make delegation easier and also to simply keep track on things) we made a few changes around here.
For starters, we added the Resources page which documents the resources available for the public much better and also chronicles the resources developing for the benefit of those who choose to join the Donors’ Circle.
With this occasion we also cleaned up the site’s menu and removed some legacy pages whose relevance was deprecated.
Expanding the News Feed team
The News Feed that we’ve been maintaining on Telegram for over four years now has attracted a more diverse audience than we expected.
Initially, the Feed was made more or less for internal use so we can keep track on what’s going on and maybe pick up links to then use in podcasts/videos. However, it turns out there was a need for a curated news feed for others as well, attracting quite a bit of praise, including from people who generally disagree with us.
While we appreciate the positive feedback, the fact remains that the Feed was largely run by a team of four,… more or less. We are already underway to changing that by expanding the team and also opening up applications for new members.
As such, we published the first version of the guidelines for the Feed, making a step we stayed clear from for years: towards quasi-institutionalization.
We’re hoping to improve the quality of the news feed during 2023 and increase the status of the Feed as a reference point for relevance on politics.
Other less visible technical changes
In the background, we started managing our activities (or at least trying 😅) through a ticketing system that we’ve also made transparent (for the most part) to our donors. The same system will now be used for some internal communications.
The system is not (yet?) ready for public consumption and we’re still unsure on whether such a resource should be public to begin with. The risk of spam is much higher than the potential benefits.
The idea is to remove critical dependency from services we don’t control and we have limited trust in (e.g. Telegram). Social media (including Discord, Telegram, etc.) is great for growth and some coordination, but far from great when it comes to non-public conversations or, even worse, hinging a group’s very existence on one of them. Many good projects died as a result of their group being wiped out from social media.
While we are under no danger of that happening to us anytime soon, it is better to be prepared in advance. Besides, it simply is good practice to own your internal affairs, rather than outsource them on an opaque third party that doesn’t have your best interests in mind.
Also, we moved both torrent folders (for public and DC) on the same server.
Speaking of torrent, we’re still testing webapps for that. If we end up implementing one of them, it will not be announced on the website.
Still no consensus over the forum so the issue will thus be kicked down the road again.
As January draws to an end, so does the talk about change.
Mi s-a adus în atenție drama dintre Steven Crowder și Daily Wire. Pentru cine n-a urmărit, pe scurt: La un moment dat Daily Wire i-a oferit lui Steven Crowder un contract de $50.000.000 pe 4 ani care conținea, printre altele, o clauză de penalizare dacă S. Crowder era blocat/suspendat sau demonetizat pe Youtube. Deși S. Crowder și Jeremy Boering (fondatorul și finanțatorul Daily Wire) sunt prieteni de peste un deceniu iar personalitățile de la DW sunt/erau de asemenea în relații bune cu Crowder (care până luna trecută a lucrat la The Blaze) el a decis să iasă public cu povestea, inclusiv cu înregistrări audio ale unor conversații telefonice. A ieșit urât, cu sânge pe pereți… oarecum.
Naturalmente, publicul s-a împărțit în 3: Cei care vor unitate în cadrul frontului (și deci Crowder ar trebui să nu se mai plângă pentru a nu fractura frontul); cei care consideră că S. Crowder are dreptate când spune că DW este în cârdășie cu Big Tech și deci nu tocmai chiar conservator și, desigur, treimea de public care preferă și DW și SC și nu înțelege de ce atâta dramă.
Crowder este cunoscut pentru meme-urile cu ”Change my mind” și, firește, la un moment dat a ajuns subiectul propriei meme.
Dar cred că în calitate de români non-leftiști ar trebui să pierdem mai puțin timp discutând despre cine are dreptate și cine nu. Nu doar pentru că ambele părți fac argumente destul de bune dar și pentru că, din România, avem totuși ce învăța inclusiv din scandalul ăsta. Iată, de pildă:
Ei se ceartă în public pe $50.000.000
Veniturile Daily Wire Inc. în 2022 au depășit $100.000.000. Blaze Media Inc. (de unde a plecat Crowder luna trecută) a încasat $20.000.000 anul trecut.
Există vreun site/platformă media/conglomerat media de dreapta în România care să fi încasat măcar $100.000 anul trecut? Nu din câte știu eu. Recorder în schimb a încasat peste €700.000 în 2021 din care peste €500.000 abonamente directe(legal donații). Sigur, o parte or fi bani spălați dar cui îi pasă? Legal oricum n-ai ce-i face.
Altfel spus, problema nu e că nu există apetit sau bani în România – ci că leftiștii știu să joace jocul în vreme ce dreptacii nu!
Și îți poți da seama de asta când apar dramele pe dreapta pe la noi – de multe ori sunt personale direct (se scot de la naftalină poze/filmări private vechi și alte nebunii) ori, dacă sunt pe bani, sunt pe sume ridicole. Bani de țigări în cel mai bun caz.
Ei totuși se susțin și ridică unul pe celălalt
În ciuda dramelor și certurilor, Ben Shapiro (fondatorul DW) este des la Blaze Media (”concurența” cum ar veni) și viceversa cu Glenn Beck.
Când apare un nou potențial aliat, îl curtează imediat. De pildă au angajat-o pe Allison Williams doar pentru că a refuzat certificatul de vaccinare la televiziunea ESPN – împușcând astfel doi iepuri de-odată: un PR-stunt și o intrare în piața fanilor de program sportiv (care deseori în SUA sunt instinctiv conservatori doar că nu prea știu).
Show-urile de la DW și BM (dar și Prager U, Newsmax, Rubin Report, etc.) cu regularitate aduc oameni de la ”concurență” și amplifică și activiștii mai mici. Se mai ceartă, se mai împacă, dar mereu țin ochii pe minge.
La noi? Eh… ca la noi. Aproape că nu a existat om adus la noi pe Canapea care să nu fie contestat ba că-i prea de stânga, ba că-i prea de dreapta, ba că are freza nu-știu-cum, ba că-i prea autoritar, ba că-i prea mainstream (!!), ba că nu-i suficient de cunoscut să merite deranjul… și tot așa. Și noi măcar ne-am străduit să aducem și din afara bulei. Am intervievat inclusiv politicieni leftiști (și-o vom mai face). Dar de la un punct devine enervant și obositor.
La noi fiecare vrea să fie rege pe pătrățica lui (ceea ce nu-i neapărat rău) dar se uită chiorâș la orice colaborare (ceea ce e mai mereu rău).
Și aici am avea multe de învățat.
Ei investesc (nervi, timp și bani) în platformele lor
De pe Dreapta, din câte știu, doar Freedom Alternative Network menține prezență nu doar în locuri non-mainstream dar și canale de distribuție proprii. Până și platformele cu profil militant religios sunt la mâna Youtube și Facebook. Îngrozitor!
Când Youtube a considerat că nu-i frumos să-i numim Doza24 pe cei de la unitatea militară, n-ar fost mare bai. Am distribuit episodul prin trei canale alternative și toată lumea care trebuia să-l vadă l-a văzut.
De atunci am învățat lecția și ne-am mai adăugat metode de distribuție, astfel încât să nu mai existe nici măcar posibilitatea teoretică de-a ne fi cenzurat ceva fără să poată fi imediat repus pe tapet.
În SUA, însă, toți au propriile canale de distribuție. Sincer, platforma de la Blaze nu e cu mult diferită (tehnic vorbind) de ce facem noi. Atâta doar că finanțele le-au premis niște briz-briz-uri mai fancy.
Iar când lucrurile o iau razna cu cenzura, se consolidează (așa a ajuns Prager U să fie înglobat în DW). Altfel spus, ei când văd o problemă improvizează, se adaptează și o depășesc. Da, se și plâng pe net de cenzură, dar pe urmă și fac ceva în privința asta. Și mai mereu în direcția întăririi și consolidării – adică fix opusul a ceea ce se face la noi – unde se promovează fragmentarea, procesul de intenție (oare ce interes are ăla de mă cheamă pe Telegram?) și suspiciunea.
Sigur, veți spune că unele sunt tare ale postcomunismului și că ele se vor vindeca încet – și, pe undeva, ați avea și dreptate. Însă aici nu vorbesc (doar) de publicul general ci de cei dă dreapta care pretind că mai știu câte ceva despre cum stau lucrurile.
Ei au un ecosistem – noi nici nu încercăm măcar să-l facem
Am adus vorba în 2021 despre constituirea unei federații (fie ea și informală) prin care să ne ridicăm mai mulți și să intensificăm colaborările. Mi s-a răspuns că sunt „centralist” și că o astfel de structură ar strica feng-shui-ul. Și asta a fost toată discuția.
Cumva, în SUA, asta nu se întâmplă. E loc în ecosistem pentru aproape oricine – inclusiv pentru non-americani. Sigur, n-o să ajungem în România la nivelul lor nici în 20 de ani. Dar de undeva trebuie început.
Nu cred că ar costa prea mult să ne mișcăm mai des hoitul din casă și să ne mai vedem unii cu alții și să mai filmăm/înregistrăm câte ceva. De fapt, nu că nu cred – știu sigur că nu e prohibitiv căci am tot făcut asta în ultimii 5-6 ani.
Da, știu, e greu. Înseamnă trial and error. Înseamnă inclusiv să te trezești că ai invitat un diliu la tine-n studio. Asta e, se mai întâmplă. S-a întâmplat el la case mult mai mari. Dar… numai cine nu muncește nu greșește.
În loc de concluzie
Ce vreau să dzîc e asta: Până să ne dăm cu părerea despre ce (nu) face bine Ben Shapiro sau Jeremy Boering sau Steven Crowder sau Candace Owens – eu zic să ne uităm mai des la noi în ogradă.
Daily Wire are un milion de abonați plătitori. Pare mult, dar când te gândești că sunt măcar 100 de milioane de conservatori în SUA, îți dai seama că de fapt mai e mult loc de creștere.
În spațiul vorbitor de limbă română sunt măcar 4 milioane de oameni care s-ar putea încadra la „de dreapta” (cu voia dv. aici folosesc liberal termenul). Dacă 40.000 (adică 1%) ar susține financiar un conglomerat (fie el și ad-hoc!) care să-și poată permită să facă programe/produse 7 zile din 7 – acel conglomerat ar putea concura serios cu goarnele Regimului. Dacă 2% ar face la fel, deja ar putea începe să dicteze tonul narativei măcar în 1/3 din cazuri.
Sigur, n-o să avem un Daily Wire prea curând (care să facă și producții cinematografice, să și editeze cărți, să facă și lawfare, și seriale, și documentare, și site de știri și câte și mai câte). Însă putem și trebuie să aspirăm să avem un Remix News românesc sau un Poland Daily. Chestii micuțe prin comparație cu orice american – dar cu siguranță within reach și în România.
Așadar, în loc să facem galerie pentru Crowder sau pentru Shapiro, poate n-ar strica să ne întrebăm fiecare dintre noi: Oare ce-aș putea face eu, personal, ca să fie mai bine?
Crowder și Shapiro sunt niște oameni foarte bogați care fac ceea ce fac mai mult din plăcere, la punctul ăsta – ambii fiind multimilionari. Să le ducem mai puțin grija și, cu energia economisită, hai să ne ducem nouă mai mult grija.
Vine un moment în care mormanul de mehlem de sub preș e atât de mare încât nu mai poate fi ignorat. Mormanul cu pricina se numește așa-zisa pandemie care, legal vorbind, nu a existat în România. Ba, mai mult, întreg eșafodajul așa-numitelor „măsuri pentru combaterea efectelor pandemiei” (în realitate un abuz iliberal, imoral și ilegitim) s-a bazat pe „analiza” unor instituții care nu există nici în sensul legii și nici de facto.
Când aici pe Canapea s-a spus că există ordin spre a se minți cu bună știință, în special despre efectele serului cu miocardită, oamenii „de bine” au răspuns că e conspiraționism. Ei bine… nu era. „Conspiraționismul” privind ordinele pe unitate spre a se minți poporul în mod intenționat și cu bună știință este acum recunoscut pe față chiar de cei care au lucrat la diseminarea minciunilor. Unii regretă (câțiva „jurnaliști”), alții caută să se pună la adăpost de consecințe (Bogdan Oprea – fost purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății) iar alții fără nicio rușine continuă cu minciuna sfruntată (col. Gheorghiță, Ciocăzanu, etc.). Chiar și-așa, acum toți îs conspiraționiști.
La fel și când s-a spus în 2020-21 pe la noi pe Canapea despre demografia Chinei, dimensiunea reală a economiei Rusiei, corupția de la Bruxelles (de la șpăgi din țările arabe până la conspirația Ursula-Pfizer) sau prorusismul sistemic din aparatul german – toate acestea au fost fie „conspiraționism” fie „răutate” fie „anti-occidentalism” la vremea lor. Toate sunt astăzi subiecte mainstream și despre toate discutăm în acest episod.
În alte știri, discutăm despre extinderea rețelei feroviare, extinderea influenței românești în sistemul energetic ucrainean, prezidențiabilul PSD, poveștile cu zâne ale Ministerului Finanțelor dar și câte ceva despre bucătăria internă a așa-zisei „a patra putere în stat” de la noi.
În segmentul geopolitic discutăm despre corupția din Ucraina, corupția din Germania, teatrul ieftin de la Moscova, demisia lui Arestovici, situația politică foarte complicată pe care Bulgaria a navigat-o de la începutul războiului dar și clovneria Maiei Sandu de la Forumul Economic Mondial.
Spre final discutăm despre cât de nesigură și violentă este Germania, protestele de amploare din Franța, situația politică din Cehia și, la final, câte ceva despre demografia Chinei.
Drawing on a previous announcement, we are opening a slightly wider consultation/feedback gathering on expanding a service.
Against the backdrop of our growth, the needs are also shifting. To stay ahead of social media censorship but also social media decline (hence the Balkanization of the Internet), we are starting to need our own in-house tools.
We welcome both technical and non-technical feedback as both are needed to inform the future decision(s).
What we need:
Free (or inexpensive) CRM/ticket system/software [FOSS preferable, but not mandatory]
Forum script
Torrent tracker website/”web-app”
Miscellaneous
CRM/ticket system [priority: very high]
Keeping track on who is doing what has been fairly easy over the last 6 years or so as only a handful of people took tasks upon themselves with a few irregulars here and there.
That has changed lately with more people willing to help and also with a lot more activities we’re involved in.
With that said, we’re still not a huge team, so something fancy and resource hog would be too much. The most highly reviewed solution that kinda fits our primary requirement (it’s free) seems to be UVdesk, but it’s also resource hog. Yes, it looks fancy and has a ton of integration features (that we don’t need and are unlikely to need before 2030).
What we really need is a stripped-down ticketing system that can also serve as an internal forum in order to no longer have 3 or 4 different places where the workflow is distributed. We currently waste precious minutes trying to figure out which on which service and on which app is the thread/workgroup of that task. Be it simple things like meme creation to complex things like pitching in with legalese ideas and anything in between.
Mandatory requirements: Nginx compatible; possibility of self-hosting without any input or telemetry to the provider
In particular we would appreciate feedback from those who worked with the tool(s) recommended to us.
Forum [priority: moderate]
This one is pretty straightforward: We need a forum.
In the past, there would’ve been no debate. We’d just install phpBB and work from there. But times have changed and with them the expectations too. And the technology as well.
For starters, it’s no longer straightforward which script/provider is more seamless. There’s the phpBB versus MyBB discussion. And then there’s Drupal which can serve both as a CMS/CRM and a forum – but it has origins in the far-Left.
Example of subthreads.
One thing we will definitely want is the ability to have sub-threads.
Then we will want whatever is chosen to be customizable enough to be semi-open. In the sense that we’ll want registration only by invite (at least at first) and then user roles so as to keep a portion semi-open, but another one only for our donors. Ideally, a quarantined autism/tech section too 😅
Ideally, the forum should be (either out of the box, or customizable enough in order to become) easy to administer. Which may or may not be an issue with phpBB – which is reliable but it only gets glowing reviews from techies, and a lot less from the other 98%. You know, the people for whom the image at the beginning of the article means nothing.
We don’t intend to create a popular forum – but more like a place to post short announcements, run closed polls and things like that. For instance, this article would’ve fit just fine on that forum. And the need for such communication keeps on growing.
Torrent website [priority: low]
This one is the most difficult. The offer is abysmally low. No paid options and only a few free projects, most of them either not maintained in years or rife with bugs, dependencies incompatibilities or excessively complicated to set up.
The most likely option served is Rivettracker (last update 5 years ago!) which… we so far couldn’t turn on. Perhaps we’re doing something wrong but it’s also likely that it’s simply the result of typical FOSS issue: lack of backwards compatibility.
We don’t need to be the next Pirate Bay or Filelist. We just need a place to host torrent files with our own content, some free software and maybe some archive footage. And, same thing, we need to be able to do it in a semi-open fashion.
For now, we’ve found a workaround that serves our needs quite well. But at some point, this will have to be solved.
Miscellaneous
We also need some minor improvements to the website, but there is internal disagreement on which of them. So this occasion is a just as good as any other to bring in more feedback on the issue.
Other things we’d need feedback on: the opportunity of Youtube Shorts, the opportunity of using CCP Spyware TikTok, free or paid self-hosted appointment software.
Instead of a conclusion
If you think you have some expertise on any of the topics above, head over to the Contact page and let’s have a chat.
Basically, we’re due to expand and we need the backend infrastructure to support that. And we’re looking for the best way to achieve that in a manner that is consistent to our values and way of doing things.
The Russian branch of the Austrian company Raiffeisen Bank International (RBI / Райффайзен Банк) continue to offer financial assistance to Putin’s regime and advantageous loans to Putin’s enforcers on the occupied territories in Ukraine.
The page about the reduced-rate loans offered to the armed forces (see photo) is pretty explicit and it says that among the conditions to getting a loan is “the borrower is doing military service in the Russian Armed Forces under a contract or is in military service for the troops of the National Guard of the Russian Federation […], subject to its participation in a special military operation on the territories of Ukraine, the Donetsk People’s Republic and the Lugansk People’s Republic“.
The law the bank is referring to is Law №377/2022 approved in October 2022 that provides for deference of payments, reduced rates for loans and extended grace periods for those engaged in Russia’s war of aggression and for their families.
It’s not the first time
The Austrian bank is accustomed to bowing to any demands by the Putin regime. In 2017, Raiffeisen was the only Western bank to help the Russian government provide passports and identity documents to those requesting them in the separatist regions.
In 2021, Raiffeisen Bank assisted the Belarussian government as well in its effort to violently crackdown on those who dissented to Lukashenka’s regime.
Every year between December 20 and January 15-ish we change some things around. Some changes are recurrent (such as the Christmas hat on our logo in the videos), some changes are not visible (like the behind-the-scenes clean-ups and upkeep) and some changes are on the policy level and on the way we do things. It is this latter category that this short note is about.
Censorship-resistant
To be fair, over the last 8 years, we had minimal troubles on this front – with the exception of Faceberg. Fortunately, Faceberg’s importance in the milieus we’re interested in has been steadily declining for 4 years in a row now so, overall, there was no serious issue. In fact, our effective reach increased after our already-throttled Faceberg page was finally shitcanned.
With that said, one of the reasons we didn’t have big issues is because we stayed ahead (or sometimes behind) the curve by implementing measures meant to absorb potential blows without compromising on what we need to say. Measures such as:
Moving to Telegram in 2017 (the rest of the world learned either in 2020 or in 2022 that moving to Telegram is a good idea).
Implementing our own IRC server for quick discrete chats in 2015
Big shoutout to the Discord moderation team who’ve been running our Discord server diligently and cleanly since 2018, entering in the 5th year without any major incident and keeping a much-needed balance between shitposting and serious chats
Getting a discrete (but consistent) presence on alt-tech [Gab, MeWe, Bitchute, Odysee]
Opening up this website in 2018 [using partners with a proven trackrecord of standing firmly for freedom of expression in the face of great adversity]
Acquiring a parallel physical infrastructure for backups-of-backups to make sure that if we are taken down, we’d be back within 72 hours
Implementing an internal sharing procedure and the Donors’ Circle in 2020
All of these (and others less visible) have made it very difficult to effectively censor us.
Going forward (with the approval of the Donors’ Circle) we are taking another two steps in the direction of both resilience and censorship-resistant infrastructure. As the Internet (re)Balkanizes, the opportunities present themselves.
As of this year, all of our public files and some of the internal ones shall be distributed using the BitTorrent protocol. This may seem like a step backward technologically (and it may indeed be) but the fact remains that distributing 7+GB files in an efficient manner and cross-platform compatible cannot be done more effectively and cheaper than the torrent protocol.
Sometime in the next 18 months (subjected to the Donors’ Circle opinion and technological constraints) we will try our luck with a semi-open forum. Open in the same way our Discord server is open, but also with reserved sections. The experience with the Discord server is encouraging enough to consider such an option – even though there are multiple reservations and concerns (not least in relation to privacy).
A heterodox approach to tech is the way forward and, just like we were right to switch to Telegram years before everyone else, we will very likely be proven right to set up the infrastructure for the rebalkanization of the Internet before it fully happens (mentally, it already happened).
Financially stable
The Network is not meant to turn a profit but activities costs money. And 2022 was a surprisingly good year in this department. So good that we still have a hard time believing it. In 2021 it could’ve been “blamed” on the exceptionally low-expense year of 2020. But last year exceeded the optimistic expectations. For the first time, there were no significant financial concerns.
We intend to work harder in 2023 to build upon this status quo. This will likely involve some legal changes too, though a lot of factors are beyond our control so no ironclad promises can be made in public. Suffice to say though that with a bit of luck, by 2025 we might be looking back at January 2023 as “late dark ages” in terms of the Network’s abilities to sustain itself financially.
Delegation
Throughout 2022 we managed to delegate more and more tasks and activities away from the core without any noticeable difference in quality. We are very proud for that achievement and for the work done by those who were willing to take on the tasks.
Regardless of financial results in the near future, we intend to delegate even more in order to both increase the output from the core (by freeing up time now still spent on activities that can be delegated) and also to strengthen the Freedom Alternative community. More people than we imagined 6 years ago ended up coming for the videos and staying for the community. And we want to reward that.
The decision-making process is intentionally slow, in accordance with our general philosophy and because oftentimes no policy may indeed be better than a rushed/spontaneous/spur-of-the-moment policy or action. That’s why we roll out new things slowly – much to the annoyance of some.
We know we can’t please everyone and we’re okay with that. We also know that we’re all inherently flawed so the best that can be done is to strive to do better whilst keeping in mind that perfect is the enemy of good.
To all those who’ve been with us through various parts of this magnificent journey, we humbly thank you and we hope you stay with us for new heights.
Intrăm în noul an cohăind. Nu chiar în sincron, dar pe-aproape – în linie cu urbea clujeană 😀
La debut de 2023 începe și presa să se întrebe dacă se (mai) face rocada guvernamentală programată pentru finalul lunii mai în timp ce partidele se uită cu groază la sondajele din ultimele luni, sondaje în care aproape toate partidele parlamentare sunt în scădere (în ritm cu încrederea generală a românilor în politicieni). Pe fundal, 6% dintre români au suferit de foame în 2022.
Există însă și vești bune – se fac primii pași concreți în construirea primei centrare pe reactoare nucleare modulare mici iar inflația industrială în sfârșit intră într-o ușoară scădere (chiar dacă mai e mult până la un efect vizibil în buzunare).
Pe fundal, concurs de prostie în public pe subiectul unei satire dintr-o comună băcăoană dar și pe subiectul rezultatelor preliminare ale recensământului de anul trecut.
În segmentul geopolitic discutăm despre Makiivka, discuțiile lui Erdoğan cu Putin, prețurile la petrol și gaze și livările rusești (lipsă) dar și despre schizofrenia Uniunii Europene în ceea ce privește înarmarea precum și standardele duble aplicate Italiei și Ungariei.
Spre final discutăm un pic despre tradițiile germano-franceze de Revelion, tradiții care includ combustia spontană a sute de mașini, combustia spontană a ofițerilor de poliție și remarcăm faptul că acest revelion a venit totuși fără tahharush-jinsi. Între timp Croația pățește ce-au pățit toți nefericiții suficient de proști încât să intre în zona euro, Erdoğan dă drumul la campania electorală iar Bulgaria își vede de integrarea energetică cu vecinii.
Discutăm apoi despre două sondaje incorect politice. Primul din ele arată că tinerii danezi (teoretic cei mai progresiști și globohomo) de fapt nu-și doresc deloc să-și trimită copiii într-o școală în care studiază și imigranți și vasta majoritate nu-și doresc să aibă vecini imigranți sau vreo relație de vreun fel, oricât de mică, cu aceștia.
Cel de-al doilea sondaj e unul și mai incorect politic: Jumătate dintre americani cred că este probabil că serurile cu miocardită au provocat decese neexplicate. Mai mult, proporția este echilibrată între republicani și democrați – subiectul fiind unul deja bipartizan în rândul populației, arătând o deconectare aproape totală de la povestea oficială din presa controlată. Și mai rău, două treimi dintre americani prezumă din start că sunt mințiți măcar parțial de către autorități acest subiect.
La final discutăm puțin și despre pseudo-criza din Camera Reprezentanților, și asta doar pentru că presa a făcut un mare caz dintr-o situație care nu e deloc nemaiîntâlnită sau vreo catastrofă.
În conformitate cu tradiția, în ziua de Crăciun ne-am așezat pe Canapea să răspundem întrebărilor audienței. N-am făcut noi programul ci voi, cei care vă uitați de ani de zile și, sperăm noi, găsiți ceva de valoare în lungile noastre emisiuni.
Iată și link-urile către cele menționate pe parcursul emisiunii:
Încet, încet, tiptil, aproape pe nesimțite, vin notele de plată pentru dezmățul extremist, iliberal și antiuman din ultimii doi ani. Peste tot. În ritmuri diferite, desigur.
La noi, Whoreca și alți ”antreprenori” bucuroși la bani moca de la Stat și bucuroși nevoie mare să urle la noi restul să stăm acasă prin aprilie 2020 află acum că trebuie să dea bani înapoi Statului cu tot cu penalizări 😂. Și mai sunt și șocați pe deasupra și amenință că dau Statul în judecată. Aceiași oameni care ne făceau criminali pe noi cei care am dat Statul în judecată (și câștigat) întru aplatizarea curbei de iliberalism dezlănțuită de Orbán Ludovic.
Tot la noi, instanțele încep să pună Statul la plată de despăgubiri pentru încarcerarea în condiții inumane a unor oameni care n-au greșit cu absolut nimic nimănui – cu excepția faptului că se întorceau la ei acasă din țara greșită între martie și mai 2020. Și tot în instațe a trecut de prima fază (cea mai grea) primul proces dintr-o serie lungă de procese intentate Ministerului Sănătății, Guvernului și Pfizer Inc. pentru efectele devastatoare aduse sănătății individuale de magicul ser cu miocardită.
Și apropo de instanțe, acum află și restul lumii că există deep state și societate ”în civil” similară cu vremurile lui Nazarbayev în Kazahstan. E vremea chitanțelor.
Între timp, PNL vrea să încerce a treia oară o idee proastă care a mai eșuat de două ori (tot de PNL încercată) – aceea de a încerca să comaseze alegerile parlamentare cu cele locale.
În alte știri, inflația e aproape 17%; încă niște copii au fost răniți de ipohondria covidopată a tovarășilor dascăli; primul zbor oficial a decolat de pe Aeroportul Brașov-Ghimbav; o tentativă de-a aduce ideologia de gen într-un document al Parlamentului a fost înfrântă din fașă iar șeful delegației TVR din Qatar făcea bișniță cu bilete pe care clienții săi oricum nu le puteau folosi.
Dedicăm ceva timp și subiectului preferat al presei din ultimele 10 zile – boicotul asupra Austriei și Olandei. Și acolo e vremea chitanțelor!
În segmentul geopolitic discutăm despre extinderea Poștei Române, desprinderea Bulgariei de Kremlin, Tik-Tok, modul greșit prin care R. Moldova a ales să combată propaganda rusă la televizor; despre cum un milițian polonez a tras cu AG-ul în biroul său, dar și despre situația complicată politic în care se găsește premierul Marii Britanii.
În știri externe discutăm despre inflația accelerată din Ungaria; despre prostia în public a Parlamentului de la Chișinău – dar și mult despre corupție.
Corupția din Germania reprezintă un sfert din toată corupția din UE, iar corupția din Austria calculată în bani e cam tot atâta cât în România. Între timp, vicepreședintele Parlamentului European dimpreună cu zeci de europarlamentari (toți de Stânga) au luat șpăgi masive din Qatar și Maroc pentru a le susține cauza în comitete ce ar fi putut duce la eliminarea regimului de vize.
În alte știri Suedia înregistrează cel mai sângeros an în privința morților prin împușcare pe stradă; sultanul Erdoğan încearcă să-l oprească pe liderul opoziției de la a candida iar Israelul se pregătește pentru cel mai de dreapta cabinet din istoria statului – un cabinet din care fac parte partide a căror poziție pe „pandemie” fac Canapeaua să pară moderată prin comparație. O să fie fain!
Ultima oră din episod e dedicată politicii din SUA – unde politicienii (predominant Democrați) fug ca potârnichile care-ncotro după ce s-a închis la pâine la FTX – vehiculul prin care Partidul Democrat spăla bani de campanie.
De asemenea, dedicăm timp însemnat și controverselor din jurul lui Elon Musk. ”Dosarele Twitter” strică feng-shui-ul multora dintre potentați și confirmă aproape toate „teoriile conspirației” cu privire la cenzura de pe Internet. E vremea chitanțelor!