„Analiștii” noștri sunt pe coclauri

„Mobilizarea parțială din Rusia și referendumurile din sudul Ucrainei nu vor schimba nimic.” – Așa încearcă să ne „liniștească” mai toți „analiștii” mainstream.

Ei pierd din vedere faptul că:

1. Doctrina militară a Federației Ruse (doctrina Gherasimov) adoptată în 2013, care trasează principiile și viziunea în baza căreia operează Armata Rusă, are în vedere cinci forme diferite de război: informațional, cibernetic, economic, diplomatic și convențional (pe calea armelor). Este suficient ca unul din ele să se întâmple ca statul rus să se considere atacat și să aibă dreptul de a folosi toate tipurile de război pentru a se apăra, însă într-un raport de 4 la 1, însemând 80% mijloace non-militare și doar 20% război în sensul de acțiuni militare. Intern, rușii au folosit doctrina pentru justificarea anexării Crimeii și a războiului din Donbas. Printre mijloacele non-militare de luptă cu alt stat, doctrina include: creșterea de la zero a opoziției politice, susținerea opoziției politice și schimbarea conducerii politice a țării.

2. Adică exact ce a făcut Rusia de la Petru cel Mare încoace în orice țară de graniță pe care a vrut să o „elibereze”, inclusiv în Principatele Române, exact ceea ce a făcut și în Ucraina și exact ceea ce face acum în Basarabia. Protestele partidului pro-rus ȘOR, susținut cu mare entuziasm din prostie și ticăloșie de niște oameni politici din România, au ca scop demiterea guvernării actuale de la Chișinău și înlocuirea ei cu o guvernare explicit pro-rusă, întoarcerea Republicii Moldova cu fața spre Moscova. Nu este vorba doar despre dorința lui ȘOR de a scăpa de dosarele penale, ci despre geopolitică.

Având în vedere actuala ecuație parlamentară, unde PAS (partidul Maiei Sandu) deține majoritatea este cam greu de crezul că se poate întâmpla asta curând. Există două intervale de timp:
a. La parlamentarele din 2025 să ne trezim cu o majoritate PCRM+PSRM+ȘOR (toate pro-ruse), pe fondul greșelilor comise de guvernarea actuală și în lipsa revenirii PAS sau a apariției unui partid pro-românesc sau pro-european credibil care să preia din electoratul dezamăgit al PAS și care să facă guvern alături de PAS.
b. Rușii pot închide robinetul de gaze și să dea vina prin agenții lor din stânga Prutului pe Maia Sandu și guvernarea Gavrilița. Unii parlamentari PAS ar putea ceda presiunilor. La votarea moțiunii de cenzură și pentru apărarea propriului guvern au participat doar 44 din 62 de parlamentari. La „opoziția” pro-rusă au lipsit doar 7 din 37. Am mai văzut intrigi și răsturnări de situații inedite în viața politică de pe Bîc, că nu m-ar surprinde nimic. Cine știe istoria guvernărilor din ultimii 30 și de ani înțelege. Anticipatele ar propulsa direct, la limită, o majoritate pro-rusă.

3. A doua țintă a protestelor, dacă ați urmărit cu atenție, sunt anularea exercițiilor militare de pregătire a Armatei Naționale a Republicii Moldova de către România și NATO și combaterea oricărui ajutor militar occidental pentru Republica Moldova.

După ce ar avea controlul politic asupra Basarabiei, comuniștii, socialiștii și oamenii lui Șor ar putea să „rezolve” două probleme mai vechi, adică Donetsk-ul și Lugansk-ul nostru: Transnistria și Găgăuzia.
a. Transformă RM în stat „asimetric” sau federal, dând putere de decizie Transnistriei și Găgăuziei asupra Chișinăului, ceea ce ar lega definitiv Basarabia de Rusia; sau
b. RM le susține autodeterminarea (independența), le-o recunoaște, iar după acestea de unesc cu Rusia – plan care l-ar implementa Moscova doar într-o situație de criză (reunirea Basarabiei cu România sau aderarea clară a RM la UE).

Pentru asta, ca să nu se mai repete vreun „război civil” (cum vorbește Rusia despre Războiul din Transnistria din 1992 când ea a atacat Republica Moldova ca să prevină reunirea cu România) Rusia va trimite din nou „trupe de pacificare” în Moldova, ca „fasciștii români” să nu se răscoale împotriva „etnicilor ruși”. Adică Rusia își va întări prezența militară în Basarabia, eventual cu rezerviști/recruți din Bureatia și Iakuția, dar și cu trupe bine antrenate.

Cu această ocazie, Rusia ar putea încerca deschiderea unui front nou prin Transnistria. Da, știu, sună prost din punct de vedere strategic la momentul dat, dar la câte decizii proaste au luat Putin și Șoigu nu m-ar mai mira nimic. Foarte probabil nu s-ar întâmpla imediat peste noapte, ci abia când rușii ar avea siguranța că Armata Ucrainei nu ar putea să ducă o contraofensivă serioasă împotriva Transnistriei – adică atunci când și-ar îndeplini planul expus mai sus privitor la federalizarea RM.

4. Referendumurile din regiunile Donetsk, Lugansk, Zaporojia și Herson este clar că vor fi fraudate și că „nu vor fi recunoscute de lumea civilizată”, însă pe ruși îi ajută ca să își fundamenteze juridic, pentru ei, „apărarea teritoriului țării lor”. Din moment ce ele vor fi încorporate în Rusia, iar Armata Ucraineană se luptă să le elibereze (ocupe în termeni moscoviți), Putin va spune că Rusia este atacată de Ucraina și atunci își vor găsi motive și resurse umane să reia ofensiva la nord (Kiev, Chernihiv, Sumî) și să invoce clauza de apărare mutuală din tratatul CSTO (alianța militară din spațiul CSI), chemând în sprijinul lor trupe din Belarus în principal, dar poate și din Kârgâstan, Tajikistan etc., care vor declara de facto război Ucrainei. Mulți dar proști, că am văzut cu toții cum s-a mobilizat a doua armată din lume. Însă așa cum s-a râs de ei, așa și reușesc încă să țină o bună parte din teritoriile ocupate din sudul Ucrainei.

Unde este România în tot filmul acesta?

Klaus Iohannis îl decorează pe Marian Lupu, mâna dreaptă a lui Plahotniuc și un mare moldovenist și anti-român, diverși oameni politici asociați cu PNL îl ajută pe ȘOR cu campania electorală, iar despre interconectarea energetică nu se știe clar dacă este operațională și dacă noi putem deschide robinetul când îl închid rușii. La București sunt alte priorități, cum ar fi creșterea salariilor parlamentarilor în plină criză.

Guvernul și partidele de la București trebuie să:

1. Pregătească la modul serios și urgent interconectarea energetică (gaz, energie electrică) și să fie dispusă să ofere energie la preț redus, pe datorie, pentru Basarabia.

2. Să ofere cetățenilor săi din afara granițelor un program dedicat pentru satisfacerea stagiului militar, astfel încât aceștia să fie pregătiți să-și apere țara. Doar în Republica Moldova sunt circa 800.000 din care cel puțin o trebuie sunt bărbați de vârstă matură. 🙂

3. Să liberalizeze regimul armelor și munițiilor – inclusiv să elimine taxele. Ar fi un catalizator ar politicii de deterrence (descurajare) a oricărei acțiuni a Rusiei în zonă.

4. Să elimine TVA la gaz, curent electric, carburanți și să scadă nivelul accizelor. Scăderea taxelor crește nivelul bunăstării, creșterea nivelului bunăstării duce la creșterea bazei de impozitare. Banii pe care nu îi mai cheltui pe facturi, îi dai pe altceva, îi investești etc. Un popor lăsat în pace să își ducă viața va avea și pentru ce să lupte, iar țara va fi capabilă să treacă ușor prin crize. A se vedea Polonia.

5. Să transmită partenerilor euro-atlantici că da, suntem în alianță cu ei, dar orice politici agresive care intră în contradicție cu fundamentul creștin și conservator al acestui popor vor da doar prilej pentru Rusia și propaganda ei să le exploateze. Așa „retrograzi” și „medievali” cum suntem noi ne ținem de alianțele noastre, dar devenim mai slabi când ni se cere să devenim ceea ce nu suntem. Este o constantă a istoriei românești care nu se va schimba. Valabil și pentru stânga Prutului, unde progresismul nu a făcut altceva decât să crească voturile partidelor pro-ruse.

Istoria ne învață că din orice criză poți ieși câștigător. Dacă știi cum să joci. Iar România ar putea ieși câștigătoare dacă în fruntea ei ar fi oameni vizionari, înțelepți și curajoși, nu slugarnici, hoți și căcăcioși.

The reckoning is here – World Sofa Report – Episode 32

Audio version: https://s.go.ro/j3x6z65a [Download 450MB]

This show survived long enough to catch the commencement of reckoning on several topics.

So… the reckoning is here for all the campus violence flamed by the far-Left and entertained by the Academia. It is here for all those who supported school closures now finding themselves in deep trouble (although not enough trouble in our view). It is here for all the politicians and pundits who supported extremist and anti-scientific policies that led to children being mutilated, mentally impaired and with a myriad of long-term issues that can’t even be assessed, yet.

Reckoning is here for Joe Biden as well – as railroad workers may end up striking, thus b0rking the supply chain even more, an issue entirely under the control of the federal government, and an issue that did not exist under Obama and Trump.

Reckoning is slowly approaching for Putin as well. Dissent was virtually non-existent until 10 days ago. Now it’s elected officials and even federal TV stations. And it’s only going to get worse.

Reckoning is seeping in for Европейски съюз in general and for Germany in particular. Because for all the belly-aching about Poland and other Intermarium countries – the Russophilia in Europe has had its capital in Berlin.

Reckoning is coming in Sweden as well. Much to the mainstream’s shock (but to the shock of exactly nobody who was following the Swedish society) the Sweden Democrats came in second in the election and a new bourgeois government is likely to be formed – and a government that will explicitly adopt immigration and integration policies that were “far right”, censored from discussion and unthinkable merely 10 years ago.

Meanwhile, in France, the underground institutions of the Right are finally yielding results after 18 years of work – showing a way for dissidents in other countries on how to advance.

Reckoning is coming in Armenia as well. Nobody is coming to its aid and the conflict reached a dead-end for Pashinyan – one of the few politicians that was simultaneously the darling of both the West and of the Kremlin. Ooops! Seems like playing both sides has limits.

Meanwhile, theft, corruption and downright stupidity is creating energy woes in Africa – particularly Nigeria and the South African Republic. All while in Ethiopia, the efforts to maintain ceasefires in Tigray continue.

Energy woes is exactly what India and Japan do not want to have. So both countries are pouring enormous amounts of money in nuclear and coal. Indians are a bit more honest while the Japanese still try to sweeten the deal by mentioning the nonsensical “decarbonization” claptrap – all while enhancing coal and setting the stage for SMRs and new big reactors.

Chinese biopharmaceutical stocks took a slump after US sanctions on intellectual property kicked in, all while the citizens in Uyguristan enter their 6th week of lockdown and a biosecurity totalitarian state.

Reckoning is coming in Oceania as well. Even with removing all of the pandemic theater, New Zealand’s children still aren’t coming back to school. The government expects 70% of children to come back to school in the next four years. All while neuropsychiatric issues continue to mount amongst the country’s minors.

Food prices are way up in NZ, even though it’s a country with a top-tier agricultural sector; and in Australia a “mortgage time bomb” is ticking – as the central bank called it.

Reckoning is coming for everyone. For many, it is already here.

These, and other news and sub-threads, are explored in great detail in the longest episode of the series. The music breaks will also bring exclusive footage from Kazakhstan and Uzbekistan. We thought that we’d go down with a bang since this will also be the last one in this format. We hope you enjoyed this version of traveling through the whole world’s (geo)politics.

Links:

News #1 – https://www.nytimes.com/2022/09/08/us/oberlin-bakery-lawsuit.html

News #2 – https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/09/07/democrats-education-republicans-covid/

School is for everyone – https://www.nytimes.com/2022/09/01/opinion/us-school-history.html

News #3 – https://www.foxnews.com/politics/kansas-gov-laura-kelly-makes-absolutely-no-apologies-closing-schools-covid-19-pandemic

News #4 – https://www.foxnews.com/us/montana-permanently-blocks-residents-changing-gender-birth-certificates

News #5 – https://www.denver7.com/news/contact-denver7/thousands-of-xcel-customers-locked-out-of-thermostats-during-energy-emergency

News #6 – https://www.cbsnews.com/news/biden-administration-avert-railroad-strike-what-to-know/

Music break #1 – https://www.youtube.com/watch?v=Jy27Cge_5Y4

News #7 – https://www.themoscowtimes.com/2022/09/12/russian-city-deputies-petition-for-putin-resignation-a78768

In isolated Russia, a tale of two economies: https://www.reuters.com/article/ukraine-crisis-6months-russia-cars-idCAKBN2PV08Q

Music break #2 – https://www.youtube.com/watch?v=Srmw76e67c4

News #8 – https://www.economist.com/graphic-detail/2022/09/06/corruption-in-europes-health-services-is-surprisingly-common

News #9 – https://www.bbc.com/news/uk-59761477

News #10 – https://www.telegraph.co.uk/news/2022/09/08/sexual-harassment-includes-sitting-rooms-male-officers-women/

News #11 – https://edition.cnn.com/2022/09/04/europe/france-far-right-school-intl-cmd/index.html

News #12 – https://www.voanews.com/a/swedish-conservatives-close-to-election-win-amid-crime-fears-/6745118.html

I don’t recognize Sweden anymore – https://www.politico.eu/article/not-recognize-sweden-general-election-2022/?

News #13 – https://www.aljazeera.com/news/2022/9/12/europe-hopes-to-reap-political-dividends-from-an-expensive-winter

Music break #3 – https://www.youtube.com/watch?v=5iSCY6Toax0

News #14 – https://www.voanews.com/a/nigeria-loses-africa-s-top-oil-producer-spot-to-angola-/6744739.html

News #15 – https://edition.cnn.com/2022/09/12/africa/tigray-accept-au-ceasefire-intl/index.html

News #16 – https://www.aljazeera.com/news/2022/9/12/south-africa-power-cuts-may-not-end-in-a-year-eskom-says

Music break #4 – https://www.youtube.com/watch?v=kx_3QqKKteE

News #17 – https://www.aljazeera.com/news/2022/9/13/deadly-clashes-erupt-between-armenia-azerbaijan

ОДКБ отказала Пашиняну в военной помощи: росСМИ анонсируют выход Армении из организации Путина – https://www.dialog.ua/russia/258618_1663087308

News #18 – https://indianexpress.com/article/business/india-may-need-up-to-28w-of-additional-coal-based-power-generation-capacity-by-2032-cea-central-electricity-authority-8146696/

News #19 – https://www.japantimes.co.jp/news/2022/09/13/business/small-modular-reactor-adoption/

News #20 – https://www.scmp.com/business/china-business/article/3192343/chinese-biopharma-stocks-slump-after-biden-targets-sector?module=lead_hero_story&pgtype=homepage

News #21 – https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3192028/locked-down-and-running-out-food-xinjiang-residents-vent-social

Music break #5 – https://www.youtube.com/watch?v=VUGpmBQD1Xs

News #22 – https://www.skynews.com.au/australia-news/labor-will-ensure-king-charles-iii-features-on-australian-coins-despite-renewed-calls-for-country-to-become-a-republic/news-story/954b34e449e812a9ccc24b1d917e855b

News #23 – https://www.news.com.au/finance/money/warning-to-homeowners-amid-2023-mortgage-timebomb-scare/news-story/a5e1677c7e7a01dcefb82c0290748892

News #24 – https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/09/12/new-zealand-will-become-republic-lifetime-says-jacinda-ahern/

News #25 – https://www.rnz.co.nz/news/national/474683/scrapping-of-masks-hoped-to-encourage-school-attendance

News #26 – https://www.rnz.co.nz/news/business/474668/food-prices-increase-at-fastest-annual-rate-in-13-years

Recorder.ro demonstrează de ce avem nevoie de FARA

Este necesară o lege tip Foreign Agent Registration Act în România. Am explicat de ce acum câteva zile.
Ei bine, ieri compania pe care o dădeam exemplu de agent străin în sensul legii americane a publicat o investigație despre presa miluită:

Recomandăm cu căldură vizionarea materialului. Conține o eroare de interpretare a legii la minutul 20:36 – unde PSD este acuza că încalcă legea prin practicile sale. Acest lucru pur și simplu nu e adevărat. PSD se comportă imoral, mizerabil, poate chiar anti democratic, poate chiar împotriva spiritului legii și/sau a democrației liberale. Dar sigur-sigur nu încalcă legea.

În afară de acea scăpare, totuși, materialul de la Recorder este unul foarte bun. Este o investigație clasică de presă despre cum restul presei e miluită cu bani public de partide. Investigația e făcută în tandem cu ceva ONG obscur și Europa Liberă. Nimic în neregulă cu asta.

Însă, neintenționat, acest material demonstrează și de ce avem nevoie de o versiune românească a Foreign Agent Registration Act.

Recorder îl presează (pe bună dreptate) pe Ciolacu să spună exact căror instituții de presă le-a dat bani din subvenția de partid (care sunt bani publici și deci prezumtiv supuși cerințelor de transparență). Însă Recorder o face de pe prezumția că ei înșiși sunt ”societatea civilă” care trage Puterea la răspundere.

Atâta doar că nu-i chiar așa. Recorder este finanțat parțial de Comisia Europeană (deci tot din bani publici) și partenerii de investigație sunt finanțați de Congresul American (deci tot din bani publici). Asta arată nu doar ipocrizia Recorder (nu că ar exista vreo fițuică de presă care să nu fie ipocrită) dar și acest moral outrage are la rândul său un beneficiar.

Recorder îi impută (din nou, pe foarte bună dreptate) lui Ciutacu, Gâdea și Prelipceanu că își schimbă comportamentul în cadrul emisiunilor plătite cu bani grei de către partidele politice – jurnaliștii devenind doar simpli amfitrioni, fără știrea publicului care sunt lăsați să creadă sau induși în eroare că urmăresc un talk show pe bune.

Însă ce nu spune materialul (și ar spune, dacă am avea FARA) e că fix aceeași critică se aplică și pentru Recorder. Și asta se poate proba oricând prin ce nu spune niciodată Recorder.

Sigur, e posibil să mă înșel. Dar, ca să fie clar că mă înșel, ar trebui să vedem la Recorder o vehemență măcar comparabilă și pe subiecte precum:

Desigur, și alte subiecte. Dar măcar astea trei.

În materialul citat mai sus USR primește 10-15 secunde. O menționare în treacăt că au fost ”mai transparenți” și… atât. Asta deși, din ancheta publicată în același timp de Europa Liberă, aflăm că de fapt și USR folosește fix aceleași scheme pe care le folosește și PNL și PSD.

Desigur, nu e nimic ilegal în asta (în ciuda a ceea ce pretinde Recorder) dar e deja a 15-a oară consecutiv când partidul condus de Drulă este tratat cu mânuși de copil în situații absolut identice cu cele în care se află alte partide împotriva cărora Recorder se dă de ceasul morții că vai de mine moralitatea, legea, deontologia ș.a.m.d.

Mai apoi, dacă am avea FARA în România, pe lângă că ar ști toți cei care privesc materialul că au de-a face cu un agent străin, am putea pune (legal și legitim) și alte întrebări precum:

 • Există vreun partid în România care primește finanțări din străinătate? Și dacă da, care?
 • Există vreun post TV în România care e finanțat din străinătate? (în afară de Antena 3 care e pe față cu CNN-ul)

Dacă Recorder făcea jurnalism onest și ”pus în serviciul public” așa cum se laudă – ei bine, e în interesul public să știm dacă partidele din România manipulează bani străini și, dacă nu cumva dă banii plătitorilor de taxe unor entități subordonate unor interese străine.

Desigur, o astfel de întrebare ar pune la îndoială și legitimitatea Recorder or… asta ar strica un pic feng shui-ul. Dar, cred eu, nu cu foarte mult. La urma urmei materialele sunt de calitate și oamenii îi vor urmări oricum (și e foarte bine că toți sunt liberi să o facă sau nu). Însă dezvăluirea părtinirii este și ea importantă.

E important că Recorder a dezvăluit că ”interviul” lui Prelipceanu cu Viorica Dăncilă era de fapt plătit cu zeci de mii de euro de PSD. Dar, la fel de important e să știm și în interesul cui. E posibil ca răspunsul chiar să fie cel din generic: în interesul public. Dar un răspuns mai convingător l-am primi printr-un mecanism de tip Foreign Agents Registration Act.

Hai, curaj, stimați aleși!

Hai să dăm drumul la dezbaterea privind influența străină în spațiul public și de advocacy din România. Dar toate influențele, nu doar unele și fără zvonuri. La concret: cine cui dă și de ce. E și în interesul Statului și în interesul publicului ca aceste informații să fie dezvăluite.

Și asta n-o va face presa (fie pentru că n-are cum, fie pentru că nu vrea). De aia ne trebuie o lege!

Toate deciziile sunt politice – Podcast de Week-end – Episodul 181

Versiunea audio: https://s.go.ro/6riw1jtu [Download 160MB]

Singura limită reală este cea dată de legile fizicii. Nu poți suspenda gravitația prin decret, la fel cum nu poți opri o răceală prin chiloturi faciale. Dar poți încerca. Pentru că toate deciziile (indiferent de efectul sau non-efectul lor – bun sau rău) sunt până la urmă politice. Indiferent cum o justifici.

Spre exemplu, decidenții români (și Democrați în SUA sau tehnocrați în Italia) au justificat închiderea școlilor pe perioade foarte lungi cu Știința™ în mână. Cine n-a fost de acord, a fost calomniat cu apelative precum putinist sau negaționist. Apelative și mai extreme erau rezervate pentru cei care scoteau în evidență că tot setul de decizii ”pandemice” erau eminamente politice și fără nicio legătură nici cu știința, nici cu sănătatea și în mod cert fără nicio legătură cu siguranța.

Anii au trecut (la propriu!) și între timp numărul de ”negaționiști” s-a înmulțit. Cel mai recent, directorul Direcției pentru Educație al OECD a spus-o cu subiect și predicat: Închiderea școlilor a fost o decizie politică, nicidecum una științifică, fiind de altfel fără nicio bază științifică reală sau legitimă.

Tot decizie politică este și coborârea vârstei de vot la 16 ani. La fel cum tot decizie politică este și transformarea unui DDoS amărât într-un mare scandal cu implicarea premierului și a DIICOT. Și, în fine, tot decizie politică este și extinderea cooperării energetice cu Polonia.

Despre decizii politice discutăm în prima parte a podcastului.

În segmentul dedicat geopoliticii discutăm despre decesul Elisabetei a II-a a Marii Britanii, cel mai recent sondaj pe teme geopolitice din Ungaria, mișcările tare ciudate ale armatei din Belarus, precum și deloc-surprinzătoarea știre că încă un ONG ”de mediu” din Germania era de fapt plătit și operat de… Moscova. Căci unele lucruri nu se schimbă niciodată. Mai ales deciziile politice care servesc părțile atât de bine – indiferent câți sunt afectați negativ de ele.

În fine, spre final discutăm despre alegerile de mâine din Suedia, despre referendumul constituțional din Chile, recentele vizite ale lui Recep Tayyip Erdoğan în spațiul ex-iugoslav, dar și despre panicile exclusiv de presă pe subiectul energiei.

Link-uri:

Știre 1 – https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25768442-lipseste-partidelor-doi-ani-inainte-alegeri-experimentul-simion-calculele-psd-pnl.htm

Știre 2 – https://www.g4media.ro/drula-sustine-ca-actuala-coalitie-nu-va-rezista-anul-viitor-si-usr-ar-intra-la-guvernare-daca-ar-avea-premierul-eu-am-vazut-ce-inseamna-sa-fii-intr-un-guvern-in-care-nu-ai-premier.html

Știre 3 – https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/varsta-de-vot-coborata-la-16-ani-la-alegerile-locale-si-europarlamentare-senatul-a-adoptat-tacit-proiectul-de-lege.html

Știre 4 – https://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-25779049-site-g4media-tinta-atac-informatic-masiv-fiind-vizat-inclusiv-articol-despre-dosarul-plagiat-lui-ciuca-premeierul-cere-verificari.htm

Site-ul G4Media, ținta unui atac informatic de proporții. Au fost vizate o secțiune din site și articolul care dezvăluie că Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat – https://www.g4media.ro/site-ul-g4media-tinta-unui-atac-informatic-de-proportii-a-fost-vizat-articolul-care-dezvaluie-ca-parchetul-general-investigheaza-procedura-de-repartizare-aleatorie-a-dosarului-in-care-premierul-nico.html

Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat / Cine este procurorul de caz – https://www.g4media.ro/breaking-surse-sectia-de-urmarire-penala-si-criminalistica-din-parchetul-general-investigheaza-procedura-de-repartizare-aleatorie-a-dosarului-in-care-premierul-nicolae-ciuca-a-obtinut-anularea-sesizar.html

Știre 5 – https://www.g4media.ro/compania-nuclearelectrica-care-opereaza-centrala-nucleara-de-la-cernavoda-anunta-un-parteneriat-cu-un-producator-polonez-de-cupru-si-argint-pentru-proiectul-reactoarelor-modulare-mici-dezvoltate-de.html

Știre 6 – https://www.g4media.ro/sorin-grindeanu-toate-garile-si-porturile-ar-trebui-sa-treaca-in-administrarea-autoritatilor-locale-in-trecut-radu-mazare-militase-pentru-ca-portul-constanta-sa-revina-primariei-pe-care-o-conducea.html

Știre 7 – https://www.edupedu.ro/inchiderea-scolilor-in-pandemie-o-decizie-mai-degraba-politica-una-dintre-greselile-strategice-pe-care-le-au-luat-ministerele-educatiei-apreciaza-directorul-pentru-educ/

The GOP wants to be the education party. Democrats have to fight back. – https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/09/07/democrats-education-republicans-covid/

Pauza #1 – https://www.youtube.com/watch?v=jme5LrdWTpk

Discursul Regelui (INTEGRAL). Primul mesaj către britanici al lui Charles al III-lea: Promisiunea de a vă servi pe viață a Reginei Elisabeta o reînnoiesc eu astăzi / Mamă, îți mulțumesc pentru iubirea ta. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25782167-discursul-regelui-primul-mesaj-catre-britanici-lui-charles-iii-lea-livevideo-text.htm

Regele Charles al III-lea s-a întâlnit cu premierul Liz Truss, căreia i-a spus că moartea mamei sale a fost momentul de care ”îi era groază”/ Joe Biden va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a/ Primul discurs al noului monarh: William a fost făcut Prinț de Wales/ Care sunt pașii până la încoronare – https://www.g4media.ro/live-regele-charles-al-iii-lea-s-a-intalnit-cu-premierul-liz-truss-careia-i-a-spus-ca-moartea-mamei-sale-a-fost-momentul-de-care-ii-era-groaza-joe-biden-va-participa-la-funeraliile.html

Știre 8 – https://www.stiripesurse.ro/cum-sunt-liderii-asa-e-si-poporul-majoritatea-maghiarilor-considera-daunatoare-sanctiunile-impotriva-rusiei-sondaj_2545345.html

A döntő többség újabb brüsszeli szankciók helyett a béketárgyalások mielőbbi megkezdését szorgalmazza – https://szazadveg.hu/hu/2022/09/07/a-donto-tobbseg-ujabb-brusszeli-szankciok-helyett-a-beketargyalasok-mielobbi-megkezdeset-szorgalmazza~n3118

Survey: Hungarians Favor Peace Talks Instead of Sanctions – https://hungarytoday.hu/survey-hungarians-favour-peace-talks-instead-of-sanctions/

Orosz–ukrán konfliktus – szinte minden tervezett és bevezetett szankciót elutasítanak a magyarok – https://szazadveg.hu/hu/2022/09/01/orosz-ukran-konfliktus-szinte-minden-tervezett-es-bevezetett-szankciot-elutasitanak-a-magyarok~n3099

Știre 9 – https://stirileprotv.ro/stiri/international/gazprom-a-publicat-un-videoclip-in-care-incearca-sa-sperie-europa-cu-perspectiva-unei-ierni-fara-alimentarea-cu-gaz-rusesc.html

Știre 10 – https://www.g4media.ro/un-controversat-ong-de-mediu-din-germania-a-primit-aproape-200-de-milioane-de-euro-de-la-gazprom-pentru-a-facilita-finalizarea-gazoductului-nord-stream-2.html

Știre 11 – https://www.g4media.ro/belarus-incepe-exercitii-militare-pentru-a-exersa-eliberarea-teritoriului-ocupat-de-inamic.html

Pauza #2 – https://www.youtube.com/watch?v=n7MDFULxAi0

Știre 12 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25780679-afla-spatele-vizitei-presedintelui-turc-erdogan-serbia.htm

Știre 13 – https://newsweek.ro/international/trei-ani-inchisoare-in-elvetia-pentru-cei-ce-incalzesc-casa-la-peste-19-grade-celsius

Știre 14 – https://www.forbes.ro/chile-respinge-noua-constitutie-progresiva-286161

Chile Says ‘No’ to Left-Leaning Constitution After 3 Years of Debate – https://www.nytimes.com/2022/09/04/world/americas/chile-constitution-no.html

Factbox: Polls ahead of Sweden’s election for parliament – https://www.reuters.com/world/europe/polls-ahead-swedens-election-parliament-2022-09-07/

Este necesar un echivalent al FARA în România

Partenerul strategic are o lege numită oficial 22 U.S.C. § 611 et seq. Ca și în România, și în SUA legile au nume oficiale cumplit de dificil de ținut minte. Însă, așa cum în România nu spunem Legea 1/2011 ci ”Legea Educației Naționale” – așa și-n SUA nu zice nimeni 22 U.S.C. § 611 et seq. ci Foreign Agents Registration Act (FARA).

Adoptată în 1938 (și inițial botezată Foreign Propagandists Registration Act of 1938) cu scopul de a combate propaganda nazistă, FARA nu e chiar o lege, cât mai degrabă un set de legi care au evoluat în timp (și cărora li se adaugă case law și jurisprudență inclusiv constituțională). Evident, a suferit modificări – întocmai pentru că versiunea inițială era prea ”exaltată” și călca pe coadă Primul și cel de-al Patrulea Amendament.

Avantajul unei democrații tinere (precum România) este că nu trebuie neapărat să mai treacă prin tot acest proces – cu condiția ca versiunea românească de FARA să fie concepută cu înțelepciune și cu înțelegerea că libertatea de exprimare este pentru toată lumea de bună credință atâta vreme cât toată lumea știe cu cine are de-a face.

FARA, pe (foarte) scurt zice așa:

Toate activitățile și finanțările trebuie declarate (și făcute publice pe site-ul Ministerului Justiției) dacă sunt

  • întreprinse de indivizi sau organizații care se află sub controlul
   • unui guvern străin, sau
   • a unor organizații sau persoane din afara Statelor Unite
  • Sau dacă acționează la ”ordinul, cererea sau controlul”
   • unui guvern sau organizații sau persoane din afara SUA, sau
   • a unor persoane care sunt controlate sau subvenționate într-o proporție mare de o entitate străină

Altfel spus: dacă reprezinți interese non-americane, vrem să știm și noi. Și prin ”noi” înțelegem nu doar guvernul sau Department of Justice – ci ”noi” americanii. Căci toate înregistrările sunt publice și oricine le poate accesa.

Sigur, în practică, legea nu e perfectă. Spre exemplu te poți trezi că trebuie să te înregistrezi ca ”agent străin” dacă ai lucrat cu/pentru un politician străin în altă țară acum 4-5 ani – indiferent dacă respectivul politician e la putere sau nu, sau dacă măcar e influent. Chiar și-așa, este un instrument util.

De ce avem nevoie de FARA în România?

În primul rând pentru că spațiul nostru politico-mediatic chiar este doldora de agenți străini în sensul legii americane.

G4Media, de pildă, a fost finanțat de ”Democracy Fund” (cândva o instituție respectabilă și bipartizană, dar care în 2020 și-a declarat pe față aderarea la extrema-Stângă) și de Konrad Adenauer Stiftung – fundația de partid a CDU, același CDU care este de vină pentru o mare parte din criza energetică din Europa în general și Germania în special. Putin ar fi avut astăzi mai puțin spațiu de manevră dacă nu exista Merkel și CDU care să lege cea mai mare economie a Europei de hachițele lui Vladimir Putin.

Până acum trei-patru luni, G4Media își permitea, cu o nesimțire feroce, să demonizeze inexorabil pe oricine nu subscria la ”consensul european” al pupării lui Putin în dos pentru c-așa era ordinul pe unitate de la KAS. Și nu oricum, dacă nu erai de acord cu linia de partid de la KAS (care plătea salariile la G4media), erai insultat(ă), într-o ironie morbidă a politicii, drept… putinist.

Dar G4Media nu e singurul exemplu. Recorder, de pildă, deși se laudă că e susținut financiar de publicul său, de fapt este finanțat în parte de Alphabet Inc. (Google) și de Comisia Europeană.

Cum nici pe G4Media și nici pe Recorder nu a apărut vreodată vreun material care să pună la îndoială Uniunea Europeană sau să discute despre imensul deficit de democrație din instituțiile UE (un subiect de altfel mainstream în țări a căror presă nu e deținută de agenți străini) – este rezonabil de conchis că aceste entități acționează sub controlul unor persoane subvenționate într-o mare măsură de o entitate străină.

Libertatea (deținut de trustul non-UE Ringier) s-a poziționat inițial critic și ceva mai rațional în fața asediului iliberal, ilegitim, imoral și inutil al guvernului Orban sub scuza pandemiei. Însă, peste capul lui Tolontan, ordinul directorului executiv din Elveția, Marc Walder, a prevalat. Altfel spus, Libertatea nu este o publicație cu autonomie în redacție – ci un agent străin. Marc Walder a ordonat tuturor publicațiilor deținute de Ringier să susțină Regimul indiferent cât de aberant ar fi. Directorul publicației Bild din Germania(care se poziționase rațional) a fost destituit pentru că și-a cerut scuze publicului – și în special copiilor Germaniei – pentru acoperirea mediatică isterică și plină de minciuni cu privire la virusul chinezesc.

Combaterea minciunilor

În al doilea rând, avem nevoie de FARA în România pentru a mai tempera avântul proletar al prea multora (din toate ”taberele”) de-a sări imediat cu acuzația de globalist/putinist/sorosist/sinofil/you-name-it.

Astăzi, în astfel de situații, astfel de calomnii pur și simplu sunt rostogolite necritic și cu niciun fel de repercusiune. Ce-ai să-i faci unuia care te face globalist/putinist? Ai să-l dai în judecată pentru calomnie?! Până câștigi procesul trec ani de zile. Nu e eficient.

Existența unei legi, însă, ar echilibra balanța. Zici că-s agent străin? Prea bine – fugi și mă reclamă la Minister și forțează-mă să mă înregistrez. Iar cu decizia de-acolo că nu mă calific e mult mai ușor și în instanță. Și cel calomniat poate cere și daune mai mari. Pentru asta există deja precedent – în cazul celor acuzați pe nedrept c-ar fi fost colaboratori ai Securității. O decizie CNSAS că nu e așa e aproape decisivă într-un proces de calomnie.

Este esențial să cunoaștem foștii colaboratori ai Securității însă este esențial și să nu pătăm (re)numele unor oameni pe bază de zvonuri și bullshităreli de presă. De aceea CNSAS e o instituție importantă.

Analog, este esențial să cunoaștem agenții străini dar este esențial să avem unelte și pentru cei calomniați cu/de această etichetă pe bază de conjecturi izvorâte din partizanat politic. De aceea o lege precum FARA și o instituție care s-o implementeze este foarte importantă.

Combaterea influenței nefaste a ONG-urilor

În al treilea rând, avem nevoie de FARA în România pentru ca măcar să cunoaștem de unde vin pozițiile deseori extreme și extremiste cu care se prezintă ONG-urile zis-românești.

Spre exemplu, zilele astea se discută legea ”avertizorului de integritate”. O lege întrucâtva necesară, de altfel.

ONG-uri precum ExpertForum (un think tank obscur, finanțat aproape integral din afară și cu răspundere ZERO atunci când greșește) sau ActiveWatch presează constant Parlamentul pentru a adopta o versiune extremistă a legii care, în esență, ar legaliza și chiar premia turnătoria anonimă.

ActiveWatch acum 9 ani se plângea că de ce întreabă lumea despre finanțările de la Soros – pentru ca mai apoi președintele Mircea Toma (astăzi membru CNA!!!) să publice un articol în care detalia cât de des luau bani de la Soros.

Haideți să mai spun o dată: Astăzi audio-vizualul este reglementat ȘI de un individ (Mircea Toma) care în 2013 susținea interesele Rusiei opunându-se fracturării hidraulice și care ani la rând a fost finanțat de o entitate străină.

De altfel, cvasitotalitatea ONG-urilor care apar la ”dezbateri” sunt agenți străini în sensul legii americane. Nu e neapărat ceva în neregulă cu asta. Cei mai mulți dintre ei și-au obținut finanțările legal și legitim. Însă este foarte în neregulă faptul că informația asta nu este larg răspândită.

O versiune de FARA în România în mod necesar va trebui să conțină și o obligație de raportare în public.

O știre ar trebui să sune așa: ”Asociația X (înregistrată ca agent străin [naționalitate] în 2022) susține că legea avertizorului de integritate trebuie să conțină protecții pentru raportarea anonimă…. etc.”

Este pur și simplu incorect față de public să li se permită unor oameni care acționează la comandă străină să se prezinte drept ”societate civilă”. Procedând astfel, România a ajuns în situația descrisă de Antonio Gramsci (filosof marxist italian). În România ”societatea civilă” e complet deconectată de societate. Dacă citești ce griji are ”societatea civilă” din România astăzi, riști să crezi că e vorba de o altă țară. Dar adevărul e că chiar este vorba de o altă țară – căci ”societatea civilă” o fi ea din România, dar nu prea e românească.

Cum (nu) ar trebui să arate legea?

În primul rând legea ar trebui să fie ”îngustă” (narrow in scope) atât din considerente constituționale cât și din considerente practice.

Nu orice finanțare străină merită investigată prea mult. Dacă legea e prea atotcuprinzătoare, întreg demersul e dus în derizoriu (lucru care s-a întâmplat în SUA, motiv pentru care în 1966 a fost redus rolul și scopul ei).

Praguri și excepții

Spre exemplu, fundația Romanian Angel Appeal (una dintre cele mai bogate ONG-uri din țară și cu peste 30 de ani de tradiție) ajută copiii și tinerii afectați de HIV/SIDA. Începută în 1991 la inițiativa lui George Harrison (membru The Beatles) ca fundație în sprijinul copiilor bolnavi cronic din celebrele orfelinate ale groazei moștenite din perioada ceaușistă, RAA este o constantă în ceea ce privește susținerea copiilor (în special) care trăiesc cu boli cronice (în special HIV, tuberculoză și autism) și care sunt pe bune victime ale excluziunii sociale. Nu auziți de ei în presă, tocmai pentru că RAA e ocupat să-și facă misiunea pentru care s-a fondat, nu să fie influiensări pe Internet și nici să bată cu petul în asfalt.

O lege de tip FARA în România în mod necesar va trebui să lase în pace organizații cu finanțare străină precum RAA.

Însă, spre deosebire de SUA, în România avem cam multe fundații și asociații zis-umanitare care se află sub patronajul unor oameni politici (vezi Asociația MagiCamp) sau care fac și un pic de treabă dar și foarte mult lobby politic (vezi Asociația ”Dăruiește Viață”). Nu mai ești doar o asociație umanitară în momentul în care faci activism politic mult în afara scopului umanitar.

Altfel spus: Dacă ești asociație umanitară dedicată (să zicem) copiilor cu autism – este firesc să fii prezent la dezbatere (inclusiv în Parlament) când discuția este despre legea persoanelor cu handicap sau serviciile dedicate persoanelor cu autism. Însă dacă ești asociație umanitară și-ți folosești influența pentru a susține sau a te opune unui candidat – atunci ar trebui să te înregistrezi ca agent străin dacă primești predominant finanțări străine.

O lege de tip FARA în mod obligatoriu va trebui să conțină un prag minim rezonabil.

Altfel spus, o donație sau un grant de $1000 sau chiar de $10,000 din afara țării nu ar trebui să declanșeze mecanismul legii. Însă trei donații la rând de $10,000 de la aceeași entitate sau același individ străin ar trebui să declanșeze mecanismul legii.

În legaleză ar putea fi formulat cam așa:

art. X: Prevederile prezentei legi se aplică persoanelor juridice a căror finanțare exterioară este mai mare de 1000 ISR sau reprezintă mai mult de 25% din bugetul anual al persoanei juridice

Art. Y: Dispozițiile articolului X se aplică și în cazul persoanelor juridice ale căror finanțare implică trei sau mai multe plăți de la aceeași entitate străină, dacă acestea cumulat sunt mai mari de 500ISR sau reprezintă mai mult de 10% din bugetul anual al persoanei juridice

art. Z: Prevederile prezentei legi se aplică persoanelor fizice a căror finanțare exterioară este mai mare de 100ISR anual

ISR (indicatorul social de referință) este un coeficient în baza căruia sunt stabilite cuantumurile ajutoarelor sociale, alocațiilor, amenzilor, etc. și se ajustează în fiecare an în luna martie. În prezent, 1 ISR = 525,5 lei.

Desigur, putem dezbate dacă procentul de 25% este optim. E posibil să fie prea mic.

Definiții

Mai sus am creionat cui nu ar trebui să se aplice. Însă e nevoie de o definiție (similară cu cea din legea americană) care să satisfacă nevoile din România.

Putem scrie o lege clară în pedepse și praguri și lăsa la latitudinea Executivului (prin norme metodologice) însă, făcând asta, am ajunge la situația de selective enforcement care s-a întâmplat și în SUA. Executivul mereu va fi tentat să abuzeze de o putere insuficient de clar definită.

În legaleză, ar putea suna așa:

Un agent străin este o persoană fizică sau juridică în sensul legii care desfășoară activități media (inclusiv online) cu peste 10.000 de vizualizări pe lună, activități partizane politic precum și activități de lobby care nu intră sub incidența altor legi și care:

  • Este angajat sau se află într-o altă formă de colaborare cu
   • un guvern străin, sau
   • organizații sau persoane din afara României
  • Sau dacă acționează, inclusiv neremunerat, la ordinul, solicitarea sau controlul

   • unui guvern sau organizații sau persoane din afara României, sau

   • a unor persoane care sunt controlate sau subvenționate într-o proporție mare de o entitate străină

Tot nu e suficient de clar, întrucât noțiunea de lobby nu există în legea românească (apropo – și de o lege a lobby-ing-ului avem nevoie!) iar ”activități partizane politic” nu e suficient de clar. Indiferent, niște latitudine tot va trebui lăsată Executivului. Însă o lege bine scrisă lasă cât mai puțină (și aici sunt eu prea ”extremist” când mă aștept ca Parlamentul să-și cunoască interesul ca instituție – același Parlament care a lăsat Executivul să legifereze prin HG un an și 10 luni, în fine).

De aceea, în secțiunea de definiții a legii, ar putea încăpea:

Activitățile media reprezintă totalitatea activităților în spațiul public mediatic (inclusiv rețelele de socializare). Nu se consideră activitate media în sensul prezentei legi publicarea de materiale de circulație redusă (sub 10.000 de exemplare în cazul materialelor tipărite și sub 10.000 de vizualizări pe lună în cazul materialelor online).

Activitățile partizane în sensul prezentei legi reprezintă totalitatea activităților legale de susținere a unor candidați sau a unui partid politic – inclusiv distribuirea de pliante, amplificarea de conținut pe rețelele sociale, organizarea de mitinguri politice sau proteste precum și aparițiile în spațiul audiovizual. Reprezintă activitate partizană și susținerea vehementă a unor cauze controversate.

O cauză controversată este orice cauză împotriva căreia se exprimă minimum un partid politic, ONG, organizație sindicală sau orice altă entitate care nu face obiectul prezentei legi

Ultimul paragraf este esențial. Nu țin morțiș să arate neapărat așa. Însă o lege de tip FARA trebuie neapărat să cuprindă și acei indivizi care o ard „apolitic” în timp ce promovează cauze extremiste fiind finanțați din afara țării. Aici intră și cei care cer ieșirea României din NATO dar și cei care cer legalizarea ”căsătoriei” homosexuale (ambele fiind cauze străine în sine, oricum).

Pedepse

Mecanismul de implementare ar trebui să fie similar cu cel din SUA: în speță statul îți trimite o notificare că ai X zile să te pui în acord cu Legea. Dacă nu, iei o amendă și ai alte X zile să te conformezi.

Dacă tot nu, statul te dă în judecată în civil și poți încheia procesul dacă te pui în acord cu Legea. Dacă tot nu, atunci o pedeapsă penală dar nu mai mare de 12 luni detențiune, o amendă penală nu mai mare de 1000 ISR, sau ambele. În cazul persoanelor juridice, entitatea poate fi radiată iar răspunderea penală este a președintelui/administratorului.

Cele din urmă pedepse ar trebui evitate (cum sunt evitate și în SUA) și încurajată conformarea voluntară. Însă trebuie să existe și un „băț”.

Limitele unei astfel de legi

Apariția unui echivalent al FARA în România nu ar rezolva toate problemele. Dar ar atenua câteva sau, în cel mai ”rău” caz, ar deschide măcar discuția despre unele probleme care astăzi sunt ”invizibile” inclusiv pentru cei care pretind că se pricep.

O astfel de lege nu-și propune să cenzureze (ca-n Rusia) dar își propune să extindă informarea și să stimuleze dezbaterea (ca-n SUA).

Sub nicio formă o astfel de lege nu ar trebui să includă prevederi care obstrucționează activitatea. Atâta vreme cât activitatea desfășurată este legală și în limitele Constituției, ea trebuie permisă. Însă nu există dreptul de-a face advocacy pe bani străini în mod anonim.

Ideal, o astfel de lege ar duce la dezbateri mai profunde precum: ”Putem avea încredere în dezvăluirile publicației X, având în vedere că este agent străin al țării Y care i se opune politicianului Z despre care publicația X dezvăluie chestii? De unde știm că nu e o știre la comandă?”

Așa cum guvernul nu trebuie crezut pe cuvânt niciodată, nici presa sau ONG-urile nu trebuie prezumate ca fiind de bună credință (pentru că deseori nu sunt) – mai ales dacă interesul financiar indică altceva. O astfel de lege măcar ar transparentiza parțial acel interes financiar.

De asemenea, o astfel de lege nu va împiedica indivizii (de bună credință sau nu) să asculte și să pună în practică sfaturile unor entități străine. Și asta e bine. Nu aceia sunt problema. Indivizii au dreptul să asculte de cine vor și să adopte ce opinii politice au chef. Scopul unei astfel de legi este transparentizarea relațiilor la scară mai mare. 1000 sau chiar 10.000 de oameni crezând o prostie în mod independent nu pot face prea mult rău. Însă 10.000 de activiști organizați și plătiți peste cota pieței din exterior pot face enorm de mult rău.

Las altora, care se pricep (mult) mai bine decât mine, să găsească o formulă legală și legitimă prin care și diseminarea să fie încurajată. Poate prin amendament la legea audiovizualului? 🤔

Cert este că e nevoie și de un mecanism care să împingă rezultatele. Căci degeaba e publicat pe un site al ministerului jusitiției că publicația/ONG-ul X este agent străin dacă acea informație nu este diseminată. Hai să fim serioși, aproape nimeni nu stă să scormonească prin site-uri guvernamentale.

Spre exemplu, în octombrie 2021, presa ”echidistantă și independentă” (dar plătită gros din bani publici) relata despre un ”protest al părinților” chipurile ”revoltați” că autoritățile nu au mai închis școlile de frica virusului chinezesc. În realitate, la ”protest” fuseseră 3 oameni (da, trei!), toți trei parte a unui ONG finanțat cu zeci de mii de euro de Pfizer și Sanofi.

Informația asta era publică în sine. Însă se găsea într-o bază de date relativ dificil de chestionat (mai ales dacă nu știai exact ce cauți) pe siteul ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). Vedeți voi, pentru Pharma există deja în România un fel de ”FARA”. Cei care primesc sponsorizări de la companii farmaceutice (fie că sunt doctori sau ONG-uri) trebuie să le declare și informația este publicată. Însă… cine s-o citească?

De aceea, pentru un echivalent FARA, trebuie găsit un mecanism de implementare care să fie mai de succes decât mecanismul ANMDMR. Nu pretind că știu cum, dar insist că trebuie.

Nu ne vom face bine (indiferent ce idee ai avea despre ce înseamnă ”ne facem bine”) atâta timp cât discursul politic este doldora de interferențe străine necunoscute/nedeclarate și, în unele cazuri (deloc puține) chiar direct dominat, uneori chiar integral.

Să începem măcar discuția despre o astfel de lege în România. Nu mă aștept s-o avem și promulgată sesiunea asta parlamentară. Sau până în 2024. Dar cândva, cu cât mai repede cu atât mai bine, trebuie să avem așa ceva. Mai ales în contextul actual.

Atât.

Politicieni de unică folosință – Podcast de week-end – Episodul 180

Am lipsit mult, astfel că la revenire erau multe de discutat. Tema care unifică episodul este situația politicienilor de unică folosință (tot USR-ul, Slavi Trifonov, Beppe Grillo, Márki-Zay Péter etc.).
În momente de tranziție (cazul Italiei) sau de învățare a procesului politic democratic (România, Bulgaria), apar politicieni noi. Cei mai mulți dintre ei se dovedesc a fi de unică folosință – în sensul că apar, devin populari, sunt votați la putere și apoi aruncați la coș după ce se dovedesc a fi nepotriviți pentru funcție. În următoarea lună vom vedea din nou acest fenomen în Bulgaria și Italia – după ce l-am văzut în ultimul an în Ungaria, Bulgaria și România.

Între timp, 50% dintre români sunt de părere că medicii sunt cea mai coruptă categorie socio-profesională – depășind milițienii și politicienii. Vestea proastă e că în continuare jumătate dintre concetățenii noștri încă mai cred că medicii nu sunt cea mai coruptă categorie profesională. Vestea bună este că presiunea societală pe medici este în continuare în creștere, însă este loc de mult mai bine.

73% dintre români înțeleg situația economică a țării și se așteaptă la o criză profundă și se pregătesc pentru ea – construind sobe, debranșându-se de la Stat și evitând să mai ia în serios principalii vinovați pentru criză: medicii și politicienii (da, în ordinea asta).

Pe fundal, alcoolismul este în creștere, sute de români dau în judecată Statul pentru campania așa-zis de vaccinare (în realitate un experiment periculos), USR își continuă descompunerea iar serviciile de adunat informații pentru control behavioral – precum Glovo și Tazz – continuă să fie masiv pe pierdere. N-au izbutit să treacă pe profit nici când Statul le-a ajutat în mod nemijlocit, interzicându-le oamenilor să acceseze concurența. Văzute de shill-ii IT-iști drept ”viitorul”, aplicațiile cu pricina continuă să fie un imens fâs în economia reală.

În segmentul geopolitic discutăm despre moartea lui Gorbaciov, ultimele supărări ale Mariei Zaharova privind exporturile de ciment ale României dar și vestea extraordinară a întreruperii pe o perioadă nedeterminată a alimentării cu gaz prin Nord Stream 1.

Mai multă atenție vom da schimbărilor (geo)politice din Kazahstan care în 7-8 luni a adoptat o mulțime de reforme ce erau de neimaginat acum nici 5 ani.

Între timp, Polonia rupe acordurile cu Comisia Europeană denunțând reaua credință evidentă a Bruxelles-ului; încă doi spioni ruși sunt descoperiți în guvernul federal german; Japonia și-ar dori un loc permanent în Consiliul de Securitate pentru continentul african iar Danemarca este zguduită de un scandal de abuzuri fizice și sexuale din internatul cel mai cu ștaif, exclusivist și cu o tradiție de 500 de ani.

Tot în știri externe discutăm situația delicată în care se află Serbia – recent adusă pe prima pagină după ce festivalul gay-ist din Belgrad a fost anulat. Și dacă tot suntem la gay-isme, discutăm și despre Gay Pride Budapest – un eveniment cu mai puțină culoare decât în alți ani, reflectând scăderea de formă (dar și de inteligență) în lobby-ul LGBT-ist.

La final discutăm despre planul lui Joe Biden de a ierta datorii ale foștilor studenți precum și despre conspirația (acum dovedită) Big Tech de a suprima subiectul laptop-ului lui Hunter Biden.

Acestea, dar și alte știri sunt analizate pe larg în primul episod al unei toamne ce se anunță mai fierbinte decât în anii precedenți.

Știre 1 – https://www.presasm.ro/medicii-sunt-mai-corupti-decat-politicienii-cred-romanii-cum-stau-functionarii-politistii-si-profesorii/

Medicii, percepuți mai corupți ca politicienii. „De multe ori, ca să ajungi la medic trebuie să cunoști pe cineva. Șpaga e o realitate” – https://www.digi24.ro/digi-context/medicii-perceputi-mai-corupti-ca-politicienii-de-multe-ori-ca-sa-ajungi-la-medic-trebuie-sa-cunosti-pe-cineva-spaga-e-o-realitate-2055703

“„La noi s-a intrat în UPU cu toporul, am avut asistente tăiate”. Medicii se simt amenințați și vor protecția poliției – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/la-noi-s-a-intrat-in-upu-cu-toporul-am-avut-asistente-taiate-medicii-se-simt-amenintati-si-vor-protectia-politiei-2069341

Știre 2 – https://adevarul.ro/showbiz/tv/postul-de-televiziune-antena-3-se-va-rebrandui-si-2200521.html

AUDIENŢE. Ţara lui Simion Vodă! România TV, primul loc cu nunta electorală! Cât din publicul staţiei a avut peste 70 de ani? – https://www.paginademedia.ro/audiente-tv/audiente-nunta-george-simion-romania-tv-20836897

25 options for increasing adherence to social distancing measures – https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/882722/25-options-for-increasing-adherence-to-social-distancing-measures-22032020.pdf

Știre 3 – https://www.g4media.ro/exclusiv-sondaj-avangarde-73-dintre-romani-cred-ca-va-veni-o-criza-economica-de-amploare-jumatate-din-populatie-se-teme-cel-mai-mult-de-inflatie-abia-apoi-de-criza-energetica-alimentara-si-de-cre.html

Un furnizor de energie a început să le ceară clienţilor plata facturilor în avans. Explicaţia uluitoare a companiei – https://observatornews.ro/economic/un-furnizor-de-energie-a-inceput-sa-le-ceara-clientilor-plata-facturilor-in-avans-explicatia-uluitoare-a-companiei-486226.html

Știre 4 – https://www.antena3.ro/actualitate/campanie-vaccinare-anti-covid-romani-judecata-650513.html

Știre 5 – https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-25766593-nou-episod-acuzatii-ironii-conflictul-rafila-arafat-probabil-primul-care-calce-marte-ciuca-intervine-pot-spune-certitudine-serviciul-smurd-functioneaza-foarte-bine.htm

Știre 6 – https://www.libertatea.ro/stiri/pandemia-nevazuta-de-alcool-medicii-din-iasi-avertizeaza-a-crescut-numarul-femeilor-dependente-care-ajung-la-spital-4260664

Știre 7 – https://www.economica.net/aproape-3-000-de-locuinte-s-au-debransat-de-la-sistemul-de-termoficare-din-timisoara_608933.html

Știre 8 – https://adevarul.ro/stiri-locale/buzau/soba-cu-lemne-revine-la-moda-alternative-de-2201994.html

Știre 9 – https://adevarul.ro/economie/asociatie-ultimele-modificari-aduse-oug-27-vor-2201935.html

DOCUMENT Taxă de solidaritate pentru companiile din energie de la 1 septembrie. Noile măsuri propuse de guvern – https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-25766025-schimbarile-propuse-guvern-energie-gaze-furnizorii-din-energie-vor-plati-taxa-solidaritate-din-1-septembrie-2022.htm

Știre 10 – https://www.g4media.ro/catalin-tenita-pleaca-din-usr-la-doua-luni-dupa-ce-a-pierdut-alegerile-pentru-sefia-partidului-el-se-transfera-la-reper-partidul-condus-de-ramona-strugariu-si-dragos-pislaru.html

Cine stinge lumina la USR? Prețul eșecului – https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/cine-stinge-lumina-la-usr-pretul-esecului

Știre 11 – https://zcj.ro/politica/activistul-civic-si-fost-deputat-usr-de-cluj-revine-in-politica–237011.html

Știre 12 – https://www.economica.net/proiectul-cablului-electric-submarin-dintre-georgia-si-romania-de-1-100-km-pus-in-discutie-se-implica-si-ungurii_607664.html

Știre 13 – https://www.startupcafe.ro/afaceri/romania-delivery-rezultate-glovo-tazz-explozie-pandemie-covid-pierderi.htm

Știre 14 – https://www.edupedu.ro/breaking-mediile-din-clasele-v-viii-eliminate-din-calculul-mediei-de-admitere-la-liceu-anunta-sorin-cimpeanu-cu-o-saptamana-inainte-ca-elevii-vizati-de-schimbare-sa-inceapa-clasa-a-viii-a/

Pauza #1 – https://www.youtube.com/watch?v=2qBjLR14XiY

Știre 15 – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25763326-ion-iliescu-dupa-moartea-lui-gorbaciov-dialogului-asta-ferit-multe-probleme.htm

Știre 16 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25766352-rusia-lanseaza-acuzatii-greu-inteles-adresa-romaniei-stim-acum-inseamna-ajutor-umanitar-recunoasteti-totul.htm

Știre 17 – https://www.g4media.ro/republica-moldova-va-cumpara-10-milioane-de-metri-cubi-de-gaz-si-le-va-stoca-in-romania.html

Știre 18 – https://www.g4media.ro/romania-vrea-sa-cumpere-drone-bayraktar-pe-ordinea-de-zi-a-sedintei-de-guvern-de-joi-apare-o-solicitare-in-acest-sens-a-ministerului-apararii-se-doreste-achizitia-a-3-sisteme-bayraktar-tb2-estim.html

Știre 19 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25768447-gazprom-anunta-livrarile-gaz-catre-europa-prin-nord-stream-vor-ramane-suspendate-perioada-nedeterminata.htm

Știre 20 – https://www.g4media.ro/kazahstanul-suspenda-exporturile-de-arme-in-contextul-razboiului-din-ucraina.html

Știre 21 – https://bucpress.eu/portiunea-de-cale-ferata-din-regiunea-cernauti-va-fi-refacuta-la-ecartamentul-european/

Știre 22 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25764010-suspenda-acordul-vize-rusia.htm

Știre 23 – https://www.economica.net/polonia-cere-germaniei-peste-1-300-de-miliarde-de-euro-reparatii-de-razboi_608851.html

Pauza #2 – https://www.youtube.com/watch?v=sYOrR2lyPr8

Știre 24 – https://www.euractiv.ro/extern/gerb-pe-primul-loc-in-ultimul-sondaj-30486

Știre 25 – https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/alexandr-vucici-serbia-este-scena-unui-conflict-2201555.html

Știre 26 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25760538-lituania-finalizeaza-constructia-gardului-granita-belarus.htm

Știre 27 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/polonia-rupe-acordurile-cu-ue-pentru-reformele-din-justitie-si-acuza-bruxelles-ul-ca-o-sanctioneaza-mai-dur-decat-pe-rusia-2064339

Știre 28 – https://www.g4media.ro/scandal-de-spionaj-in-germania-doi-oficiali-din-ministerul-economiei-acuzati-de-legaturi-cu-rusia-interventie-a-serviciului-de-informatii-german.html

Știre 29 – https://www.profit.ro/stiri/economie/s-p-global-franta-calca-in-mod-neasteptat-pe-urmele-germaniei-economia-franceza-s-a-contractat-in-august-pentru-prima-data-in-ultimul-an-si-jumatate-20829316

Știre 30 – https://autolatest.ro/stiri/din-octombrie-pretul-pentru-kwh-creste-cu-84-alimentarea-unei-masini-electrice-urmeaza-sa-fie-mai-scumpa-decat-cea-a-unei-masini-pe-benzina/

Știre 31 – https://www.mediafax.ro/social/scandal-in-cel-mai-exclusivist-internat-din-danemarca-abuzuri-sexuale-batai-si-studenti-obligati-sa-bea-urina-colegilor-21122318

Știre 32 – https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/sloganul-dumnezeu-patrie-familie-zguduie-2201081.html

Italian debt default could be biggest-ever shock to eurozone, hedge funds bet €39 billion against Italy in August alone – https://rmx.news/italy/italian-debt-default-could-be-biggest-ever-shock-to-eurozone-hedge-funds-bet-e39-billion-against-italy-in-august-alone/

Știre 33 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25758221-japonia-spune-solicita-loc-permanent-pentru-africa-consiliul-securitate-onu.htm

Știre 34 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25768581-irak-mii-persoane-cer-strada-schimbarea-regimului-dupa-ciocnirile-dintre-factiunile-siite.htm

Iranul închide granițele cu Irakul pe fondul violențelor de la Bagdad, în timp ce un influent cleric șiit se retrage din funcție – https://www.g4media.ro/iranul-inchide-granitele-cu-irakul-pe-fondul-violentelor-de-la-bagdad-in-timp-ce-un-influent-cleric-siit-se-retrage-din-functie.html

Lectură suplimentară:
De ce e atât de controversat planul lui Biden de a șterge o parte din creditele bancare în valoare de sute de miliarde de dolari luate de studenți – https://www.g4media.ro/de-ce-e-atat-de-controversat-planul-lui-biden-de-a-sterge-o-parte-din-creditele-bancare-in-valoare-de-sute-de-miliarde-de-dolari-luate-de-studenti.html

A conspirat FBI cu Big Tech pentru a suprima informațiile despre afacerile suspecte ale lui Hunter Biden? Ce ne spun ultimele dezvăluiri – https://www.g4media.ro/a-conspirat-fbi-cu-big-tech-pentru-a-suprima-informatiile-despre-afacerile-suspecte-ale-lui-hunter-biden-ce-ne-spun-ultimele-dezvaluiri.html

Somali Shilling hits record 15 years high

One of the recurring themes thrown around by those questioning the efficacy of sanctions against the Russian Federation is the postulate that the Russian Rouble is at its all time high. The slightly more informed ones nuance things and say that the Rouble is at its 5-year high (which is also closer to the truth). Tucker Carlson claimed yesterday that the Rouble hit a 7-year high (timestamped link) but even that is also a debatable claim.

7 years ago $1 would buy 50 roubles. Today it buys 60 roubles. So on a 7 year trend, the rouble is in fact worth 20% less.

Russian Rouble to US Dollar 10 year exchange chart Source: xe.com (Xenon Laboratories Incorporated)

The evolution of the Rouble, their argument goes, shows not only the inefficacy of sanctions, but it also allegedly proves that it’s making Russia stronger. But is that true?

Now, there is a lot to discuss about the sanctions regime – and certainly some of the sanctions are outright useless or ill-conceived – but the point about the exchange rate is a non-sequitur. The answer to the point “the RUB is at an all-time/5-years/whatever-lengh-of-time high” is “So what?”. The nominal value of the exchange rate is only a minuscule part of the story and is rarely a relevant one.

Some comparisons

If the argument had been true – that a higher exchange rate means a stronger economy for that country – then that would necessarily imply for everyone to believe that Somalia is at its best economically over the last 17 years.

But is that the case? Well, not really. Somalia’s economy is mostly stagnating – and has been mostly stagnating for most of the last 20 years with a brief exception in 2014-15.

Data Source: World Bank
Image Source: Macrotrends.net

Of course, there are multiple explanations for this. The locust infestation, the floods, the inevitable imports of inflation and a few other local and regional crises that have hit Somalia over the last 5 years explain this phenomenon really well (in addition to the historical baggage that the country is carrying).

But if the exchange rate had been an important part of the story, then the economic situation in Somalia should’ve improved instead of worsening. But it didn’t because the exchange rate is a poor proxy for measuring the economic strength of a country – be it Russia or Somalia.

My argument stands even when looking at more developed and wealthier countries.

The Israeli New Shekel, for instance, has a higher exchange rate against the dollar today than it had in 2016. Yet the economic growth (and the corresponding level of prosperity) of Israel has, at best, a light correlation with the exchange rate. Heck, Israel had over the last 15 years some years in which it recorded economic growth yet a negative annual change for the same year.

If the story Tucker Carlson and others are telling had been true, and a good exchange rate and GDP growth meant increase in prosperity and economic strength of the country, then that would’ve been easily noticeable in most countries throughout the data at least over the last 20 years. But it’s not.

On capital controls

Capital control represents any measure taken by a government, central bank, or other regulatory body to limit the flow of foreign capital in and/or out of the domestic economy. These controls include taxes, tariffs, legislation, volume restrictions and a whole plethora of other measures.

Ever since the start of the war in Ukraine, the Russian Central Bank imposed quite a few capital control measures: it banned Russian companies from sending their funds overseas (measure somewhat softened in June), introduced a mandatory rule for export-oriented companies to sell as much as 80% of their forex revenues at home (later the threshold was lowered to 50% but the measure overall still stands) and made it very difficult for regular Russians to buy physical US dollars or Euros even at a loss (which led to the street exchange rate to skyrocket – something unseen since the old Soviet days). Most of these were adopted even before any Western-led economic sanctions had been adopted.

In practice, this means that a Russian citizen or resident cannot take advantage of this “good exchange rate” in any meaningful way. In other words: the Russian Rouble may be at its “best moment in X years”, as the story goes, but nobody can meaningfully confirm that in practice because it’s illegal and nearly impossible to do so.

Russia is not the first (nor the last) to find itself in such situation. Iceland for instance introduced similar capital control measures in 2008 to prevent capital flight and a total meltdown of its economy. Those measures were only lifted in 2017 with mixed results. Just like Russia, Iceland stayed out of the international financial markets for years as investors (rightfully) regarded the Icelandic banking sector and the krona as untrustworthy.

When the capital control measures were lifted, the krona had the highest exchange rate in years (just like the rouble has now), yet the country got much wealthier in the years that followed the lifting of capital controls even though that also led to a negative trend in the exchange rate.

This also makes sense intuitively. For most people in any country (except for some exporters) it is preferable for hard foreign currency (USD, EUR, etc.) to be cheaper rather than more expensive. This is even more important for people in countries where so many of the necessary goods are denominated in a foreign currency (usually USD or EUR) – which is a situation in which most of the world (Russia included) finds itself in.

Convertible currencies and other factors

To an extent, all currencies are subjected to capital controls and other restrictions. But some (a lot) less so than others.

Currencies subjected to the least amount of controls and restrictions are called convertible currencies because they can be easily bought or sold on the foreign exchange market with little to no restrictions. A convertible currency is a highly liquid instrument (and thus more desirable) than a currency that is tightly controlled by a central bank.

That’s why people allover the world hoard $100 bills a lot more than €500 notes (which the EU is trying to abolish) or the 1000 Emirati dirham bill. The US dollar, for all its faults, is convertible. Of course, this is a matter of trust and historic precedent. But people around the world trust the US dollar so much that the $100 bill routinely tops the charts as one of the best American exports.

World currencies are divided between convertible, partially convertible and non-convertible. The Swiss Franc, the Euro, the US Dollar, the British Pund Sterling, Norwegian, Swedish and Danish kroner, the Canadian dollar, Emirati Dirham and the Australian dollar are the most well-known convertible currencies. But on this small list there are a few lesser-known members such as the Kenyan Shilling, the Singaporean dollar, the Saudi Arabian Riyal or the South African Rand. In fact, in some countries of Africa (that are not South Africa) you may end up in a bit of a shock when the ATM may cough up South African Rands instead of the local currency. That is possible because the local banks and the people trust the Rand to be interchangeable and liquid all the time including and especially against the local currency (e.g. Namibian dollar).

The partially convertible currencies are those that are liquid enough to be changed in some places but not easily on the foreign exchange market. The Kyrgyz Som, the Polish Złoty, the Romanian Leu or the Turkish Lira are some examples of currencies in this category.

The non-convertible currencies are, really, the majority of the currencies in the world. Russian Rouble, Kazakh Tenge, Tunisian Dinar, Uzbek Sumy, the Ukrainian Hrivnya and so many others are in the category of currencies that if you’re caught holding, you’ll be in a very difficult position should you will try to exchange them into something else without physically going into the place/country where they are in circulation (and sometimes not even then – as it’s the case with Tunisia or Russia).

That’s why my 160,000 Uzbek so’m/sumy leftover from my visit there are nearly impossible to change outside Uzbekistan – because the so’m, in addition to being inflationary in ways the US dollar isn’t, is not even partially convertible. Not even banks in the neighboring countries accept them. People traveling from Uzbekistan to neighboring Kazakhstan or Kyrgyzstan carry US dollar $20 and $100 notes with them.

Of course, there are degrees here too. The non-convertible Kazakh Tenge is a bit “more convertible” than the Tunisian Dinar and they are both more convertible than the North Korean won. But the point is that non-convertible currencies are not only less liquid, but they’re also less reliable (since their regulation regime is more likely to change overnight or with little notice than convertible ones) and, most importantly, information about them is routinely less relevant.

The Russian Rouble, being non-convertible, coupled with the “temporary” capital controls is one of the currencies whose nominal exchange rate is even less corroborated with the real world.

This has happened to Russia in the past too. In the 1980s, the official rate was 1 Soviet rouble (SUR) for 1.35 US Dollars (or 74 копейки/kopeks for $1). The capital control regime was even tighter than now. Once those controls were lifted, in 1988, the exchange rate moved from 0.74SUR for a dollar to 100SUR in under four years. And that was the official rate. On the streets (the only free market) the Soviet Rouble would trade for as much as 500 roubles for a US Dollar.

The lesson here is this: The exchange rate’s importance in the story of the economy of a country varies by the status of the currency. The more convertible a currency is, the more important its exchange rate is. And the less convertible a currency is (as it’s the case with the Russian Rouble), the less important its exchange rate is.

We can (and indeed should) discuss the role of sanctions in the West’s response to Russia’s aggression in Ukraine – but the value of the Russian Rouble as communicated by the Russian Central Bank is simply not an argument in this discussion.

We can (and indeed should) discuss the effect of sanctions (both on Russia and on the West itself) but touting the exchange rate of the Rouble does nothing to advance the argument in any direction. It merely distracts attention from more relevant aspects and, in the end, wastes everyone’s time.

Micul baby boom românesc și potențialele sale efecte

V-a enervat pseudo-scandalul de acum câteva zile cu restaurantul cuiîipasă care nu mai vrea să permită accesul copiilor? Indiferent de ce parte a dezbaterii v-ați situat (sau dacă v-a păsat în vreun fel), trebuie să vă pregătiți pentru mai multe astfel de momente în viitorul foarte apropiat.

Pe fundal, aproape pe nesimțite, ba chiar în răspărul poveștii oficiale, rata totală a fertilității în România intră în al 11-lea an consecutiv de creștere. N-ai să vezi asta la televizor și nici nu ai să citești despre ea în ”presă” – care presă an de an în februarie e ocupată să dea fake news-uri despre ”cel mai mic număr de nașteri” (pentru că în februarie apar datele nefinalizate pe anul precedent – am explicat pe larg în iunie 2021 în format video).

Ba, mai mult, de la o vreme INS a adoptat termenul de indice conjunctural al fertilității. Toată planeta îi zice RTF/TRF (rata totală a fertilității) dar ai noștri acum îs mai cu moț.

În fine, trecând peste tehnicalități, un lucru e sigur: În perioada imediat următoare (2-5 ani) veți vedea mult mai mulți copii prin orașe decât v-ați obișnuit până acum. Perioada 2000-2012 a fost doldora de recorduri negative în ceea ce privește RTF și, în plus, fertilitatea (atâta cât era) era mai mult la țară. Însă lucrurile s-au schimbat enorm.

Sursa: A. Ioniță, S. Rădoi, et. al. – Evenimente demografice în anul 2020, Institutul Național de Statistică, 2021

Nu doar că nașterile în urban le-au depășit pe cele din rural (pentru al 4-lea an consecutiv), dar nașterile în urban sunt mai probabile să se întâmple în familii organizate. Și, știm deja că familiile normale tind să vrea chestii (politic vorbind) și e o chestiune de timp până când vor începe să se organizeze (și mai abitir decât o fac acum, în sensul ăsta zic).

Consecințele vor fi destul de vizibile. De la normalizarea locurilor de joacă peste tot (la restaurant, la mall, în curând la instituții publice, probabil curând și prin gările mai mari) până la diversificarea ofertei educaționale (mai ales că de anul ăsta se și poate mai ușor – în ciuda smiorcurilor în public de la ”societatea civilă”).

Apropo de societatea în civil civilă: Mai toată societatea țivilă (DeClic, USR, dracu’-să-i-cheptene) e condusă/organizată de oameni fără copii. Ceea ce înseamnă că se află pe curs de coliziune cu acest grup în creștere de părinți tineri urbani. O să fie glorios, vă promit 👌🏻

Așadar, la ce să ne așteptăm?

 • Presiune mai mare pe zona educațională diversă/alternativă – homeschooling, unschooling, școli religioase. Cîmpeanu acum doar temporizează. Degeaba smiorcăie sindicatele. Peste 5 ani o să-și aducă aminte cu drag de ”moderația” lui Cîmpeanu. Tăvălugul va fi neiertător.
 • Presiune mai mare în zona pomenilor/socialismelor. Invariabil o porțiune din acești noi părinți vor fi socialiști (chiar dacă nu-și vor spune așa) și vor cere chestii – alocații mai mari, ”gratuități” de tot felul, etc.
 • Backlash mai mare asupra wokăismelor. Asta n-o să placă la soțietatea țivilă – dar inclusiv progresiștii se leapădă de Satana progres de îndată ce se pune problema ca odorul lor să fie spălat pe creier cu wokăisme. Rate ale fertilității mai mari tind să aducă după ele și un tipar de vot social-conservator. Excepțiile sunt rare și scurte.
 • Locuri de joacă și parcuri. Recent, un candidat la șefia USR spunea că „Dacă vrem ca partid să creştem în sondaje, trebuie să lucrăm pe segmentul acesta: crearea de locuri de muncă, nu de joacă”. Trecând peste analfabetismul economic al declarației (nu Statul/partidele crează locuri de muncă), exact opusul va fi prioritar. Prea multe dintre orașele patriei au devenit ”neîncăpătoare” pentru copii. S-au făcut parcări pe maidanele unde băteau mingea țâncii. Eh… în câțiva ani să vezi ce reapar maidanele. Mai moderne, sau mai sărăcăcioase, dar de reapărut vor reapărea! Unele orașe deja s-au apucat de pe-acum să le facă (întrucât și primarii se uită pe cam aceleași date pe care ne uităm și noi).
 • Apariția suburban soccer moms și la noi. Inițial nu va fi un grup suficient de influent electoral (cu excepția alegerilor locale, poate). Însă cu timpul vor începe să conteze. În jurul orașelor mari deja există soccer moms de facto (și soccer dads). Adică părinți care cam asta fac toată ziua: conduc copilu’ cu mașina de la școală la fotbal, de la fotbal la înot, de la înot la o petrecere (când/dacă e cazul) și de-acolo acas’. Rinse and repeat.
 • Nu avem cum să știm cum se va cristaliza politic acest grup de soccer parents (adică nu știm ce vor vrea) – dar putem intui că nu vor fi tăcuți. Și mai putem intui că vor fi neiertători cu orice politician pe care-l vor percepe negativ în raport cu odorul lor.
 • Reapariția și proliferarea taberelor. În ultimii 4 ani a explodat numărul de firme/organizații care oferă tabere pentru copii contra cost. Însă segmentul e departe de-a-și fi atins potențialul. Prețurile încă sunt piperate. 1500 de lei pentru 6 zile (doar un exemplu) însă și serviciile sunt complet diferite (în general înspre bine) față de ce suntem noi obișnuiți, ăștia mai purisani. Vor apărea și opțiuni ceva mai ieftine.
 • În continuarea punctului de mai sus, deja se constată o normă: telefoanele rămân în dulap. Am ”studiat” vreo 40 de oferte de tabere. Toate au ca regulă interdicția cvasi-totală a pruncilor la telefonul mobil și internet (o oră, seara, pentru a ține legătura cu cei de-acasă – atât!). Nu spun că am studiat toate ofertele – dar spun că e o cerere imensă în piață de oportunități de-a scoate plodul cu nasul din ecrane. As it turns out, noii părinți nu sunt chiar mândri că-s ”digital natives” și caută metode ca pruncii lor să știe să funcționeze în lumea reală mai degrabă. Nu o spun eu – o spune piața!
 • Toți părinții caută (uneori poate în exces) să prevină situația în care odorul lor comite greșelile pe care ei înșiși le-au comis. Asta are și părți bune și părți rele. Partea bună e că acești părinți vor fi aliați foarte buni în lupta pentru subțierea influenței tehnologiei.
 • Creșterea vieții de noapte. După 10 ani de declin continuu (între 2008 și 2018), viața de noapte începuse să crească din nou. Apoi a venit dileala liberalo-militară așa-zis pandemică ce a radicalizat mai mulți tineri decât își dau seama sociologii neamului. Am prins cluburi de noapte în 2021 (când oficial erau închise) mai aglomerate decât în 2019. Iar în 2022 e înghesuială la deschis locuri noi pentru viața de noapte. Trendul ăsta nu se va opri. Toți copiii ăia ”în plus” vor fi curând adolescenți și în niciun caz nu vor vrea să fie acasă la 20:00 cu măscuța pe mufă ca să nu moară bunica.

Desigur, aceste consecințe vor fi deșirate pe parcursul a 5-6-7 ani și vor fi acutizate sau, dimpotrivă, moderate în funcție de RTF din următorii ani. Dacă însă se menține trendul și RTF rămâne măcar constant peste 1,7 – măcar câteva dintre schimbările structurale descrise mai sus se vor materializa cu siguranță.

Repet: Între 1990 și 2012 România a operat cu RTF cuprins între 1,2 și 1,45 (uneori chiar 1,18 !!!). Așa s-a ajuns la închideri sau comasări de școli (din lipsă de elevi), la transformarea maidanelor de bătut mingea în parcări dar și la cvasi-dispariția vieții de noapte în unele orașe (din lipsă de adolescenți și tineri – principala piață a vieții de noapte).

În cartierul unde se nășteau 118 copii în anul 2000, se nasc acum 179 (sau 181, sau 176 – depinde pe cine întrebi). Iar mortalitatea infantilă e mai mică azi decât în 2000 (deși în 2020 a crescut față de 2019). Diferența este enormă. Și în mod obligatoriu va determina schimbări.

Numărul avorturilor (cât și incidența avortului) s-a prăbușit în România. În 2011, doar 66% dintre sarcini se terminau cu o naștere a unui copil viu. Nu mai puțin de 34% (peste o treime!!) din sarcinile din 2011 s-au terminat în avort (majoritatea absolută la cerere).

În 2020, s-a înregistrat cel mai mic număr de avorturi practic dintotdeauna (statistici se țin din 1958), nu mai puțin de 86% dintre sarcini terminându-se cu un copil născut viu. Ca să continui cu perspectiva: Niciodată până în 2017 nu s-a atins un procent de 80% sau peste.

Ce înseamnă asta?

Înseamnă pe de o parte că numărul sarcinilor nedorite e în scădere consecventă. Mai înseamnă că militantismul pentru interzicerea prin lege a avortului este politic contraproductiv în acest moment – metodele curente (de persuasiune țintită) arătând clar rezultate superioare. Ca să vă faceți o idee, în 1967, anul decretului, doar 72% dintre sarcini s-au terminat cu un copil născut viu.

Sigur, toate cifrele din prezent sunt și ele raportate la o populație mai mică – ceea ce nu-i neapărat rău. Un salt demografic brusc à la 1967 ar fi un șoc prea mare. E mai bine ca lucrurile să curgă natural.

Și acum lucrurile curg natural în direcția corectă.

N-o să vă scrie presa despre asta. Dar încercați să observați parcurile și terenurile de sport.

România se vindecă. României o să-i fie (mai) bine. Ignorați zăbăucii și panicarzii care vă spun ba că o să muriți de la climă, ba de la foamete, ba de covid sau de frig.

Apropo, decesele cauzate de climă sunt în scădere accelerată de 100 de ani, atât procentual cât și în valori absolute – deși populația a tot crescut. Foamete e în Zair/Congo, nu în România. Și dacă n-am murit de frig în 2000, când iarna a ținut 6 luni și două săptămâni cu zăpada cât casa și geruri adevărate (și mai nimeni n-avea tras gaz, lol) – n-o să murim de frig nici în 2022. Alea cu covidul și cu foametea nici nu merită luate în serios.

Dacă n-am murit de foame în 2007, cu producție de grâu de peste 4 ori mai mică (!!) decât în prezent, n-om muri de foame nici în 2022.

Panicardisemele du jour sunt ultimele zbateri ale unui establishment speriat. Sub 1% dintre oameni dau doi cenți pe bullshitul încălzist. Și doar 3% dintre tinerii sub 30 de ani spălați pe creier în universitățile Partidului Democrat din SUA. Restul de 97% sunt ocupați cu făcutul de copii. Și la noi, și la ei.

Gata, vă las că am un avion de prins. Să vedem dacă și-n Kazahstan e la fel 😀

Let’s explore!

Argintul la ruleta rusească – Podcast de week-end – Episodul 179

Versiunea video [Download 7,8GB]: https://s.go.ro/gk6ymt5e

Versiunea audio [Download 332MB]: https://s.go.ro/uwn8wd5g

Un studiu internațional a relevat că politicienii trăiesc mai mult decât oamenii pe care-i reprezintă. În virtutea echității precum și a îngrijorărilor privind mediul și sănătatea publică, acest lucru ar trebui adresat prin common sense politicians’ age control legislation.

Într-o notă mai serioasă, presa militară începe să scrie despre candidatura lui Geoană pentru Trei Coceni – un subiect discutat aici acum mai bine de doi ani de zile. Tot din știrile vechi, faptul că România are o presă comparabilă mai degrabă cu Rusia (adică miluită și controlată de Regim) a ajuns în sfârșit pe masa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, după ce peste doi ani de zile era conspirație de extremă-dreapta (sau dezinformare rusească, în funcție de focă).

ASF interzice temporar ”investițiile” în private equity ale fondurilor din ”Pilonul II” (lucru pe care l-a mai făcut în trecut, în vreme ce fondurile din PII oricum nu se înghesuiau la private equity); o nouă schimbare în anul școlar (evident, nu în bine, pentru că nimeni nu vrea să admită că învățământul de Stat se poate repara doar prin desființare); BNR a crescut dobânda (deși insuficient) iar Facebook-ul românesc va fi cenzurat în funcție de cheful organizației de extremă-Stânga Funky Citizens – că așa e libertatea de exprimare în Rusia cu smiley face.

În geopolitică: Kazahstan va confisca transporturile rusești dacă acestea conțin mărfuri aflate sub sancțiuni sau mărfuri furate din Ucraina; tot Kazahstan va face permanentă închiderea conductei CPC (lucru care afectează și România); în Uzbekistan 18 oameni au murit, peste 200 au fost răniți și peste 500 arestați într-un rar moment de proteste populare în provincia autonomă Karkalpakstan; Finlanda își trântește gard la frontiera cu Rusia; Lavrov a mers la G20 (prima întâlnire cu miniștri occidentali de la declanșarea agresiunii în Ucraina); linia ferată cu ecartament larg din portul Galați a fost redeschisă după 22 de ani; Boris Johnson a demisionat iar geostrategia spațiului ex-iugoslav se decide în perioada asta.

Tot în segmentul geopolitic discutăm despre falsul zâmbet al Chișinăului care face hore cu românii și pișcoturi cu Bruxelles-ul însă lucrurile care contează – lucrările de infrastructură, privatizările, etc. – le face în continuare direct cu firmele lui Putin. Regimul maMaia Sandu se dovedește fix atât de pro-rus pe cât am zis noi încă de la alegerile din iulie 2021.

În alte știri, Comisia Europeană reduce PNRR-ul Bulgariei pentru că țara o duce prea bine (nu-i glumă – fix așa s-a exprimat Comisia!) și redirecționează banii țărilor foarte sărace precum Germania și Spania. C-așa-i în Evropeiski Soyuz.

Pe fundal, clasa politică putinistă din Austria e tare supărată că energia nucleară va fi în continuare permisă; opoziția din Franța a depus moțiune de cenzură; opinia publică în lumea arabă s-a întors împotriva democrației; fostul premier japonez Shinzo Abe a fost asasinat iar în Macedonia (de Nord) protestele au dus la rănirea a zeci de polițiști după ce guvernul a fost de acord să treacă minoritatea bulgară în Constituție.

Petrecem mai mult timp în știri externe să discutăm despre Țările de Jos. Olanda este apăsată de asasinate în stil mafiot în plină stradă, o corupție endemică tipică oricărui narcostat și paralziată de un Regim hibrid care-și dorește exproprierea și/sau distrugerea sectorului agricol olandez. Un subiect vast de care presa din RSR a fugit cât a putut întrucât e periculos să afle românii că până și în țările pe care (în mod fals) presa i-a făcut pe români să creadă că sunt ”tolerante” și ”liberale” de fapt există opoziție vehementă față de extremismul eurocrat. Vă arătăm și imaginile de la protestele olandeze pe care televiziunile nu vi le vor arăta.

Acestea, dar și alte știri sunt discutate pe larg în ultimul episod de dinainte de pauza lungă pricinuită de deplasările spre documentare în Ungaria și Asia Centrală. Podcastul intră în pauză, dar nu și restul operațiunilor.

Link-uri:
Știre 1 – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/surse-mircea-geoana-isi-pregateste-candidatura-la-prezidentiale-2001759

Ciolacu: Cutuma că preşedintele PSD este automat şi candidatul la preşedinţia ţării a luat sfârşit / Statutul va fi schimbat – https://www.g4media.ro/ciolacu-cutuma-ca-presedintele-psd-este-automat-si-candidatul-la-presedintia-tarii-a-luat-sfarsit-statutul-va-fi-schimbat.html

Știre 2 – https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25664024-sondaj-avangarde-psd-primul-loc-urmat-mare-distanta-pnl-cum-stau-aur-usr-partidul-care-reintra-carti.htm

Știre 3 – https://www.g4media.ro/breaking-premiera-o-institutie-internationala-critica-modul-in-care-partidele-din-romania-cumpara-tacerea-presei-cu-fonduri-de-la-bugetul-statului-concluzii-dure-al-co-raportorilor-adunarii-parlamen.html

Știre 4 – https://debanat.ro/2022/07/de-vineri-ana-munteanu-nu-mai-este-om-politic_371907.html

Știre 5 – https://spotmedia.ro/stiri/educatie/elevii-nu-mai-pot-fi-exmatriculati-si-vor-avea-doar-o-medie-anuala

DOCUMENT Va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, potrivit ROFUIP 2022 / Profesorul trebuie să acorde cel puțin 3 note peste numărul alocat de ore săptămânal – https://www.edupedu.ro/document-va-fi-incheiata-o-singura-medie-anuala-pe-disciplina-potrivit-rofuip-2022-profesorul-trebuie-sa-acorde-cel-putin-3-note-peste-numarul-alocat-de-ore-saptamanal/

Știre 6 – https://www.agerpres.ro/economic-intern/2022/07/05/asf-interzice-investitiile-fondurilor-de-pe-pilonul-ii-in-fonduri-private-equity-decizia-nu-serveste-interesului-economiei-asociatii–945228

Năsui, fost ministru al Economiei: Descoperirea fraudei de la un administrator de Pilon 2 de pensii arată că sistemul funcționează. El invocă trei argumente – https://www.profit.ro/stiri/nasui-fost-ministru-al-economiei-descoperirea-fraudei-de-la-un-administrator-de-pilon-2-de-pensii-arata-ca-sistemul-functioneaza-el-invoca-trei-argumente-20761023

Știre 7 – https://www.g4media.ro/update-petre-daea-a-fost-ales-cu-unanimitate-in-psd-pentru-a-fi-din-nou-ministrul-agriculturii-dupa-demisia-lui-adrian-chesnoiu-surse-daea-a-mai-detinut-acest-portofoliu-in-timpul-vioricai-dancila.html

Daea, propus la Ministerul Agriculturii, contrazice apelul făcut de Guvern împotriva risipei de apă: „Planta nu poate trăi fără apă” – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/daea-propus-la-ministerul-agriculturii-contrazice-apelul-facut-de-guvern-impotriva-risipei-de-apa-planta-nu-poate-trai-fara-apa-2002051

Ni se cere să raționalizăm apa. Seceta afectează grav multe părți din România – https://spotmedia.ro/stiri/mediu/ni-se-cere-sa-rationalizam-apa-seceta-afecteaza-grav-multe-parti-din-romania

Știre 8 – https://www.g4media.ro/dezbatere-interna-in-usr-pentru-presedintia-partidului-catalin-drula-am-reusit-sa-schimbam-politica-din-romania-catalin-tenita-societatea-ne-percepe-ca-mult-prea-certar.html

Peste 100 de mineri protestează la Târgu Jiu – https://www.gds.ro/Local/Gorj/2022-07-07/peste-100-de-mineri-protesteaza-la-targu-jiu/

Știre 9 – https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/bnr-a-crescut-dobanda-cheie-cu-1-peste-estimarile-economistilor-2001695

Cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian depăşeşte euro – Curs BNR 5.07.2022 – https://www.economica.net/curs-bnr-record-dolar-leu-euro-curs-bnr-euro-leu-dolar-curs-valutar-interbancar-5-07-2022_596495.html

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 2002 – https://www.g4media.ro/euro-coboara-sub-102-dolari-pentru-prima-data-din-2002.html

Știre 10 – https://www.paginademedia.ro/stiri-media/factual-fact-checking-facebook-instagram-20764793

Pauza muzicala 1 – https://www.youtube.com/watch?v=nlKieogaI5c

Știre 11 – https://adevarul.ro/international/asia/tensiuni-kazahstan-rusia-masura-pregateste-tara-asia-centrala-suspendarea-activitatii-conductei-caspian-pipeline-consortium-1_62c5b6fc5163ec42715c2015/index.html

Kazahstanul amenință Rusia că va rupe contractele cu companiile care transportă cereale furate din Ucraina – https://ziare.com/kazahstan/hazahstan-contracte-transport-rusia-reziliate-furt-cereale-ucraina-1749721

Rusia închide o conductă de petrol care alimenta și România. Ce rute alternative există pentru petrolul din Kazahstan – https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/rusia-inchide-o-conducta-de-petrol-care-alimenta-si-romania-ce-rute-alternative-exista-pentru-petrolul-din-kazahstan-2002411

Știre 12 – https://www.euronews.com/2022/07/04/eighteen-killed-and-more-than-200-injured-during-rare-unrest-in-uzbekistan

Protests in Uzbek autonomous region over constitution reform plan – https://www.aljazeera.com/news/2022/7/2/protests-in-uzbek-autonomous-region-over-constitution-reform-plan

Știre 13 – https://www.mediafax.ro/externe/finlanda-precauta-parlamentul-adopta-legi-pentru-consolidarea-securitatii-la-frontiera-cu-rusia-20982058

Захарова высмеяла планы Финляндии построить забор на границе с Россией – https://iz.ru/1362412/2022-07-09/zakharova-vysmeiala-plany-finliandii-postroit-zabor-na-granitce-s-rossiei

Știre 14 – https://www.g4media.ro/acum-se-decide-destinul-geostrategic-al-balcanilor-de-vest-declara-presedintele-sloveniei-in-acest-spatiu-isi-vor-consolida-pozitiile-rusia-china-turcia-si-statele-din-golf-daca-ue-nu-se-va-angaja.html

Știre 15 – https://www.g4media.ro/summitul-de-la-madrid-impinge-uniunea-europeana-in-bratele-nato-si-indeparteaza-ideea-unei-armate-europene.html

Știre 16 – https://www.mediafax.ro/externe/boris-johnson-demisioneaza-dar-vrea-sa-conduca-guvernul-interimar-20982624

Știre 17 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/serghei-lavrov-se-va-intalni-pentru-prima-data-cu-oficiali-din-tarile-care-au-impus-sanctiuni-rusiei-la-reuniunea-ministrilor-g20-2002837

Știre 18 – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/linia-ferata-cu-ecartament-larg-din-portul-galati-a-fost-redeschisa-dupa-22-de-ani-2002665

Știre 19 – https://adevarul.ro/moldova/politica/zambetul-fals-chisinaului-hore-romanii-bezele-bruxelles-ul-privatizari-rusii-1_62c17b485163ec42713fc1e2/index.html

Pauza muzicală 2 – https://www.youtube.com/watch?v=4BbiIDk4ANM

Știre 20 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25662898-bulgaria-bruxelles-taie-peste-1-miliard-leva-din-planul-redresare-rezilienta-fiindca-economia-merge-bine.htm

Știre 21 – https://www.g4media.ro/presedintele-poloniei-considera-ca-disputa-cu-bruxellesul-privind-statul-de-drept-este-rezolvata-in-ciuda-opiniei-contrare-a-comisiei-europene-pentru-mult-timp-instituti.html

Știre 22 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/proteste-in-macedonia-de-nord-impotriva-inscrierii-in-constitutie-a-etnicilor-bulgari-politistii-atacati-cu-cocteiluri-molotov-2001957

Știre 23 – https://www.g4media.ro/austria-va-ataca-in-justitie-initiativa-ue-de-a-clasifica-gazele-si-energia-nucleara-ca-surse-de-energie-verzi.html

Cazul Egisto Ott, un simbol al penetrării profunde a Rusiei în Austria, de la politică și industrie la serviciile secrete – https://www.g4media.ro/cazul-egisto-ott-un-simbol-al-penetrarii-profunde-a-rusiei-in-austria-de-la-politica-si-industrie-la-serviciile-secrete.html

Parlamentul European a votat ca energia nucleară și gazul să fie considerate combustibil „verde” de tranziție – https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/parlamentul-european-a-votat-ca-energia-nucleara-si-gazul-sa-fie-considerate-combustibil-verde-de-tranzitie-2001727

Știre 24 – https://spotmedia.ro/stiri/social/asasinatele-in-stil-mafiot-socheaza-olanda-care-se-lupta-sa-nu-devina-stat-narco

Știre 25 – https://www.libertatea.ro/stiri/protestele-violente-ale-fermierilor-in-olanda-focuri-de-arma-trase-de-politie-in-heerenven-4200741

Știre 26 – https://www.mediafax.ro/externe/opozitia-din-franta-a-depus-motiune-de-cenzura-impotriva-premierului-elisabeth-borne-20979798

Franța: Guvernul nu-și va angaja răspunderea pe discursul de politică generală în Parlament, unde nu are majoritate/ Opoziția de stânga anunță depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului – https://www.g4media.ro/franta-guvernul-nu-si-va-angaja-raspunderea-pe-discursul-de-politica-generala-in-parlament-unde-nu-are-majoritate-opozitia-de-stanga-anunta-depunerea-unei-motiuni-de-cenzura-impotriva-guvernului.html

Știre 27 – https://adevarul.ro/economie/business-international/imobiliarele-china-aproape-colaps-patrulea-dezvoltator-nu-si-a-platit-timp-rata-1-miliard-dolari-1_62c278e05163ec4271454c7c/index.html

Știre 28 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25667284-fostul-premier-japonez-shinzo-abe-fost-impuscat.htm

Știre 29 – https://www.mediafax.ro/externe/sondaj-arabii-cred-ca-economia-este-slaba-in-democratie-cetatenii-sunt-mai-preocupati-de-eficienta-politicilor-guvernului-lor-20978148

Știre 30 – https://www.g4media.ro/politicienii-traiesc-mai-mult-decat-oamenii-pe-care-ii-reprezinta-studiu-international.html

India farm law: Seven months after repeal, farmers are ready for new protests – https://www.bbc.com/news/world-asia-india-61912110

Земля ему бетоном – Podcast de Week-end – Episodul 178

Versiunea video [Download 8,6GB]: https://s.go.ro/ck5dvh3d

Versiunea audio [Download 251MB]: https://s.go.ro/02dfo4s7

Titlul înseamnă ”să(-i) fie țărâna beton” și e luată din concluziile unui interviu cu un luptător din legiunea străină ucraineană, un interviu pe care Divizia Presă de la noi ar fi făcut tare bine dacă l-ar fi promovat. Încercăm noi să compensăm din noua locație.

Se anulează amenzile aplicate pe necompletarea formularului electronic ”pandemic” marcând astfel încă o predicție corectă de aici. Noi vă spusesem de la bun început să nu plătiți nimic și să contestați tot.

Nota de plată pentru dileala pandemică începe ușor-ușor să vină. Avem cifre noi despre perturbările grave din stilul de viață al oamenilor, vin și concedierile în masă în corporații, IT-ul românesc în sfârșit se desumflă (ca orice lohn cu valoare adăugată mică), iar Al Rafat este pas cu pas aplatizat așa cum de altfel merită.

Pe fundal, focărimea este grav supărată că turnătorii nu vor primi protecția anonimității și nici măcar toate focile nu s-au putut pune de acord să conteste legea la CCR; Orban ”adolescenții sunt răspândaci” Ludovic anunță că va candida la Trei Coceni (fie-i țărâna beton) iar filmul din 2014 (cu PSD la guvernare și jihad fiscal) rulează din nou. Între timp, unul din doi zoomeri români n-are competențe digitale medii, asta deși Regimul bate darabana irațional și insistent cu digitalizarea.

În segmentul geopolitic discutăm despre terenul agricol deținut de China în Ucraina și SUA, despre Insula Șerpilor dar și despre un nou pod peste Prut a cărui construcție a început deja.

În Bulgaria se întâmplă ce-am prezis încă din noiembrie 2021 și țara se îndreaptă spre al 5-lea scrutin parlamentar în sub 2 ani. Tot spre al 5-lea scrutin parlamentar (dar în sub 3 ani) se îndreaptă și Israelul a cărui guvern de coaliție anti-Bibi s-a prăbușit după 14 luni (noi preziseserăm că va ține 12 luni).

Între timp, Banca Centrală a Ungariei mărește agresiv dobânzile pentru a stăvili inflația și deprecierea forintului; șpăgarii eroi din Austria au viață grea (fie-le și lor țărâna beton) iar Belarus elimină temporar vizele pentru cetățenii polonezi într-o mișcare ce pare mai degrabă economică.

Peste ocean Curtea Supremă are sezon de șters pe jos cu vacile sfinte ale socialiștilor. După decizia din Dobbs v. Jackson care a aruncat focile într-o frenezie isterică, zilele trecut SCOTUS a măturat și cu extremismele cli(s)matice ale EPA insistând că astfel de decizii trebuie supuse controlului democratic (direct sau prin Congres) și nicidecum lăsate exclusiv în mâna birocraților ”experți”.

Deciziile SCOTUS vin într-un climat în care 92% dintre republicani și 78% dintre democrați consideră că SUA merge într-o direcție greșită iar aprobarea președintelui e cea mai mică din întreaga istorie a republicii indiferent de președinte.

La final discutăm și despre o decizie absolut dementă a unei instanțe din Nemția care a condamnat Deutsche Bahn la o amendă cu 6 cifre pentru ”discriminarea” unui non-binar. Așa pățești când nebunii nu sunt stăviliți la timp sau, în cazul Germaniei, când nu există mecanisme de contracarare a nebuniei.

Link-uri:

Știre 1 – https://www.g4media.ro/se-anuleaza-amenzile-aplicate-pentru-necompletarea-formularului-digital-de-intrare-in-romania.html

Știre 2 – https://www.mediafax.ro/social/cifre-munca-la-distanta-si-restrictiile-au-creat-dezechilibre-in-stilul-de-viata-20961994

Știre 3 – https://www.businessmagazin.ro/business-hi-tech/multe-firme-de-it-straine-care-vin-in-romania-nu-fac-nimic-inovator-20949669

Știre 4 – https://www.national.ro/social/raed-arafat-si-smurd-ul-alungati-din-sistemul-medical-767088.html

Raed Arafat și o șefă de lucrări din UMF au rămas fără drept de liberă practică – https://www.curentul.info/actualitate/raed-arafat-si-o-sefa-de-lucrari-din-umf-au-ramas-fara-drept-de-libera-practica/

Știre 5 – https://www.g4media.ro/zeci-de-ong-uri-ii-cer-presedintelui-iohannis-sa-nu-promulge-legea-avertizorului-de-integritate-criticata-de-experti.html

Știre 6 – https://www.g4media.ro/update-ionut-mosteanu-usr-nu-a-reusit-sa-stranga-numarul-de-50-de-semnaturi-necesar-pentru-a-sesiza-legea-avertizorului-de-integritate-la-ccr-deputatii-plecati-la-reper-ul-lui-dacian-ciolos-au-refuz.html

Știre 7 – https://www.news.ro/economic/lucian-heius-anunta-luna-iulie-august-vor-intra-control-140-mari-contribuabili-rezultatele-verificarilor-criptomonede-63-persoane-fizice-123-milioane-euro-anaf-avea-tinta-videochaturi-1922400729002022062120757892

Lucian-Ovidiu Heiuș, șeful ANAF care vrea să ia oamenii la control, a „împrumutat” PNL cu 130.000 de lei, în 2020. Din declarația de avere rezultă că șeful ANAF a trăit cu 8.000 de lei tot anul 2020 – https://r3media.ro/lucian-ovidiu-heius-seful-anaf-care-vrea-sa-ia-oamenii-la-control-a-imprumutat-pnl-cu-130-000-de-lei-in-2020-din-declaratia-de-avere-rezulta-ca-seful-anaf-a-trait-cu-8-000-de-lei/

Știre 8 – https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/pariuri-taxe-guvernul-romaniei-impozite-psd-pnl-667728.html

Știre 9 – https://www.g4media.ro/surse-florin-citu-va-fi-schimbat-de-pnl-de-la-sefia-senatului.html

Știre 10 – https://www.g4media.ro/ludovic-orban-anunta-ca-va-candida-la-presedintia-romaniei-sincer-mi-e-foarte-greu-sa-mai-girez-pentru-altcineva-m-am-hotarat-sa-candidez-eu.html

Doi soţi din Aiud, amendaţi cu 4.000 de lei pentru că nu au trecut ora în declaraţii pe propria răspundere. Ce spune Poliţia – https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/doi-soti-aiud-amendati-4000-lei-nu-trecut-ora-declaratii-propria-raspundere-spune-politia-1_5e8f5cc65163ec4271906a0b/index.html

Știre 11 – https://www.zf.ro/special/gen-z-una-dintre-cele-mai-ingrijoratoare-statistici-unu-din-doi-20960932

Pauza muzicală 1 – https://www.youtube.com/watch?v=7zBpbUdbAik

Știre 12 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusii-recunosc-ca-s-au-retras-de-pe-insula-serpilor-ca-sa-salveze-vietile-luptatorilor-dar-spun-ca-insula-ramane-sub-controlul-lor-1996335

Știre 13 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25656819-donetk-separatistii-sustinuti-rusia-acuza-alti-2-cetateni-britanici-sunt-mercenari.htm

Știre 14 – https://www.g4media.ro/china-detine-10-din-terenurile-agricole-ale-ucrainei-analiza-wall-street-journal.html

Știre 15 – https://deschide.md/ro/stiri/economic/108944/Un-pod-distrus-de-sovietici-%C3%AEn-1944-va-fi-reconstruit-Primar-

Știre 16 – https://www.jurnal.md/ro/news/cf8bff06edeea89c/moldoveanul-arslan-safarmatov-ranit-in-ucraina-a-revenit-acasa-ma-duc-inapoi-sa-le-bat-botul-la-rusi-interviu.html

Pauza muzicală 2 – https://youtu.be/CIg9jlS_XYE?t=389 (timestamped link)

Știre 17 – https://www.economica.net/criza-in-bulgaria-primele-propuneri-pentru-noul-premier-rusia-ameninta-vecinii-de-la-sud_595860.html

Știre 18 – https://financialintelligence.ro/banca-centrala-a-ungariei-socheaza-pietele-cu-o-majorare-semnificativa-a-dobanzii-dupa-deprecierea-forintului-reuters/

Știre 19 – https://ziarulromanesc.at/medic-amenintat-moartea-nevoit-sa-inchida-cabinetul/

„Eric Ball, another pediatrician in Orange County, is vice chairman of the local American Academy of Pediatrics chapter. He told me that when California passed SB276 in 2019 — which tightened the oversight of exemptions — he and his colleagues felt emboldened to push for similar legislation in other states. Today, just three years later, these same doctors are embattled. “We’re completely on the defensive,” he said. “Now we just want to hold on to what we have. I worry about what’s going to happen in the next several years and that we’ll start seeing more kids with measles and whooping cough.”” – https://www.nytimes.com/2022/05/25/magazine/anti-vaccine-movement.html?referringSource=articleShare

Știre 20 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-25654804-belarus-elimina-vizele-pentru-polonezi-pentru-sase-luni.htm

Știre 21 – https://www.g4media.ro/parlamentul-israelului-knesset-ul-a-fost-dizolvat-vor-avea-loc-noi-alegeri-pe-1-noiembrie-al-cincilea-scrutin-legislativ-in-trei-ani-si-jumatate.html

Știre 22 – https://www.g4media.ro/curtea-suprema-a-sua-unde-majoritatea-judecatorilor-sunt-conservatori-a-limitat-autoritatea-agentiei-guvernamentale-de-protectie-a-mediului-de-a-reglementa-emisiile-poluante-emise-de-centralele-elect.html

[30 aprilie 2009] Obama says abortion rights law not a top priority – https://www.reuters.com/article/obama-abortion-idUKN2946642020090430

„Among other things, the state’s new rules will require people applying for a handgun license to turn over a list of their social media accounts so officials could verify their “character and conduct.”” – https://apnews.com/article/new-york-gun-politics-legislature-kathy-hochul-38558a7dc679f01c213aea910da1ba88?taid=62bf90532e631c0001317303

Știre 23 – https://www.g4media.ro/92-dintre-republicani-si-78-dintre-democrati-cred-ca-sua-se-indreapta-in-directia-gresita-indica-mai-multe-sondaje-cnn.html

Știre 24 – https://r3media.ro/germania-societatea-feroviara-de-stat-deutsche-bahn-a-fost-gasita-vinovata-de-discriminare-impotriva-clientilor-non-binari-deoarece-s-a-adresat-acestora-cu-apelativul-domnul/

German rail found guilty of discriminating against non-binary customer by calling them ‘Mr.’ – https://rmx.news/germany/german-rail-found-guilty-of-discriminating-against-non-binary-customer-by-calling-them-mr/