Să ne rugăm să mai țină greva încă 5 ani

Am urmărit de la depărtare, de la Kiev, debutul grevei profesorilor. La primirea știrii am reacționat cam așa: Slava Bogu să țină cât mai mult!

Și iată că ține. Să sperăm că mai ține. Cât? Minimum încă 5 ani.

Nesimțirea, tupeul jegos și extremist, dar și infatuarea profesorimii sindicalizate merită tratată exact cum este acum tratată de acest Executiv: cu sictir și bocanci.

Tagma profesorimii (și nu doar din România!), la fel ca și tagma doftorimii, este de o aroganță, corupție și incompetență cum rar găsești în alte părți. Un loc de muncă în esență cu jumătate de normă, cu mai multe zile de concediu decât oricare altul, cu zero risc de-a fi concediat oricât de slab ți-ai face treaba – asta e „cariera” de profesor în anul curent. Și ăștia, ăștia bă, au tupeul să ceară mai mulți bani? Dimpotrivă! Se poate argumenta perfect rezonabil că salariile profesorilor în acest moment sunt deja prea mari.

Inflația a făcut mult rău, dar a făcut și câteva lucruri bune. Printre acestea putem consemna ajustarea salariilor profesorilor în jos – adică mai aproape de valoarea lor reală. Dacă guvernul nu are ouăle necesare să scadă salariile profesorilor, lasă că o face inflația. Măcar cu atât să ne alegem din criză!

Executivul a făcut foarte bine că i-a tratat cu sictir. Singurul reproș pe care l-aș avea e că n-a pus și Jandarmeria pe ei. Auzi tupeu la ei:

Nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi prioritate națională (sursa)

Așa… și dacă nu, ce se-ntâmplă?

Nu, serios, în meandrele concretului și-n sinergia faptelor, ce se-ntâmplă mai exact dacă continuăm să votăm politicieni care vă tratează fix cum meritați?

Având în vedere calitatea serviciilor prestate, plătitorii de taxe ar trebui să iasă în stradă și să ceară scăderea cheltuielilor cu ”educația”. Ideal cifra ar fi zero absolut. Dar dacă asta nu se poate, haideți măcar să revenim la sistemul din vremea lui Cuza: Patru clase și atât. Cine vrea mai mult, își plătește.

Disperarea mare în rândul greviștilor este că și societatea e deja „coaptă” pentru un argument de tipul ăsta. Acum 20 de ani, o grevă așa de lungă era o tragedie. Amenințările cu înghețat anul școlar sau amânarea/anularea examenelor de final puneau presiune politică enormă pe guvern (a pățit-o și Văcăroiu, și Ciorbea, și Isărescu, și Năstase, și Tăriceanu).

Greva de 5 săptămâni din ianuarie-februarie 2000 poate fi creditată drept lovitura de grație dată coaliției CDR. Isărescu a rezolvat-o cu un OUG care azi ar fi direct neconstituțional. Însă în 2000 societatea era încă formată din foarte mulți votanți cu personalitate care dădea mai mult de doi scuipați pe părerile profesorilor și care chiar credeau neironic că profesorii sunt altceva decât niște bugetari incompetenți, lacomi, corupți și generalmente inutili, a căror autoritate este în sine ilegitimă oricum.

Din fericire, grație biologiei dar și îmbunătățirii situației economice, astăzi foarte puțini mai cred balivernele derivate din Domnu Trandafir. De altfel, Domnu Trandafir e în sine un exemplu de Rău comis societății de tagma profesorimii – întrucât povestioara este prezentată pruncilor în cheie propagandistă, nefiindu-le niciodată adus la cunoștință faptul că povestioara reprezintă propagandă deșănțată scrisă de un activist de extremă-Stânga.

Și cum astăzi prea puțini mai cred în poveștile cu Domnu Trandafir, reacția în societate la greva profesorilor nu mai este ca cea din anul 2000. Astăzi prea puțini mai dau doi scuipați pe subiect și și mai puțini se deranjează să pună presiune politică pe guvern. Nu sunt încă mulți ca mine – care să fie chiar mulțumiți de răspunsul guvernului (adică acela de a nu face nimic) – dar nepăsarea funcționează tot în direcția poziției noastre. Ce mă? Fac profii grevă? Cui îi pasă? 🤷🏻‍♂️

Îmi spuneau niște amici mai apropiați de domeniu că poate greva ar fi mai legitimă – sau măcar revendicarea – dacă am discuta și despre criterii de performanță, evaluări, etc. Știți ce? Nu-mi pasă. Poate acum 20 de ani aș fi fost dispus să discut (și) în termenii ăștia. Dar acum nu-mi mai pasă. Criteriile de performanță ar fi fost bune… acum 25 de ani. Poate și cum 15 ani. Astăzi însă sunt un subiect din zona sexului îngerilor.

Realitatea este că școala de stat, ca normă statistică, este un nutreț. Reprezintă mai degrabă o piedică pentru individ. Și o cheltuială aproape integral inutilă pentru societate. Soluția este privatizarea, de preferință integrală, a subiectului.

A existat educație și înainte de școlile de Stat. Va exista și după, fiți siguri.

În privat, profesorii sunt plătiți mai bine. Dar și concediați mult mai repede dacă freacă lula. Și concediați chiar imediat dacă abuzează elevii – spre deosebire de Stat unde profesorii nu sunt concediați în principiu niciodată. Nici măcar când sunt cercetați penal pentru abuzuri. Nici măcar după ce sunt condamnați definitiv de o instanță pentru abuzuri îngrozitoare la adresa elevilor. Nici măcar atunci nu pot fi concediați acești bugetari de lux plătiți deja regește raportat la calitatea „muncii” pe care o prestează. Și ăștia vor mai mulți bani? Sictir, mă!

În privat nu există așa ceva. Niciun administrator de școală privată nu-și permite să țină profesori bătăuși la catedră (indiferent de ce spune instanța) căci scandalul iscat riscă să dărâme școala, financiar vorbind.

În aceste condiții, greva ar trebui stimulată să țină oricât. Și 5 ani dacă e nevoie. Și 10 ani. Oricât e nevoie până se duce de jure în cap întreg eșafodajul sistemico-instituțional al jafului, prostiei și nebuniei, denumit eufemistic ”sistem de învățământ”. Putem pune pariu că nu-i va duce nimeni dorul.

Acum 20 de ani mai aveai cu ce să ameninți: că dacă nu li se dă ce vor, va scădea calitatea, că nu-ș ce, că nu-ș cum… în fine. Astăzi, însă, nicio amenințare sindicalistă nu valorează mai mult decât o bucată de hârtie igienică folosită deja pe-o parte.

Serios! Nu se întâmplă nimic dacă le spunem acestor nesimțiți NU. Nu mă, nu vă dăm salarii mai mari. Nu doar pentru că nu sunt bani, ci onest, pentru că nu vrem și pentru că nu meritați și pentru că, foarte sincer, nu ne doare nici între fese de voi. Marș la Profi la scanat curpapir dacă vreți mai mulți bani. Mă rog, pe unii profesori nu i-aș lăsa nici măcar să-mi scaneze curpapirul, dar asta e o altă discuție.

E timpul să admitem onest că părinții știu mai bine decât birocrații și bugetarii în general. Să readucem educația acolo unde îi este locul: în familie și în instituții asociate voluntar. Prăbușirea și de jure a nebuniei numite eufemistic ”sistem de învățământ” nu poate să vină mai repede!

Starea de grevă e foarte bună. În sfârșit sunt copiii lăsați în pace. Insh’allah să mai țină. Oricât e nevoie până securizăm dreptul copiilor de-a fi lăsați în pace de tot.

Viziunea de tip ”România educată” (dar și versiunile trecute, cu Funeriu cu tot) trebuie repudiate din rădăcină ca fiind în sine un Rău. Însăși ideea de-a instituționaliza copiii 12-15 ani (că așa scrie în lege, apropo, știați?) este o dileală extremistă și cu cât se sparge acest buboi purulent mai repede, cu atât mai bine.

Profesorii de la Stat sunt neesențiali. De aceea le susțin greva! Pentru că măcar cât sunt în grevă nu ne costă!

La ce să nu te uiți – Podcast de Week-end – Episodul 198

Episodul complet se poate descărca din Donors’ Circle sau pagina dedicată

Se pare că „rotativa” se amână. Iar. Atât din motive financiare cât și politice (și undeva pe fundal și logistico-legale). Ca să nu vă uitați la asta (mai ales la partea financiară), Divizia Presă a pregătit pentru voi știri precum importanta discuție despre mutarea datei Paștilor (lol), vizita Katalinei Novák la Carei, ceva nebuloasă cu tăieri de pe la bugetari dar și evenimente mai mici ridicate brusc la rang de primă pagină (mai un accident de autobuz, mai o bătaie la Hurșdinții de Sus, și tot așa).

Pentru că e mai bine să discute boborul despre asta decât despre faptul că PSD-PNL au scris bugetul cu picioarele, despre faptul că angajații SGG sunt puși să dea bani din buzunar pentru programul lui Ludovic Orban de miluit presa în 2020 sau despre raportul comisiei parlamentare privind dileala pandemică, raport care confirmă aproape toate acuzațiile de corupție pe care le formularăm noi ăștia, necrotaliați cu 2 sau 3 ani în urmă.

De asemenea, nu am vrea să observăm că TVR a izbutit performanța de a pierde o căciulă de bani din afacerea Cupei Mondiale – deși audiențe au fost. În principiu, în segmentul intern discutăm despre știri la care nu ar fi trebuit să vă uitați.

În segmentul geopolitic discutăm despre transformările la nivel de infrastructură ce au loc în zona Intermarium/3SI, pregătirea sezonului de mitinguri în Republica Moldova și foarte multă clovnerie rusească.

De asemenea, discutăm despre inculparea de către DoJ a unei mișcări rasiste de extremă-Stânga pentru activități pro-ruse precum și despre vizitele de la nivel înalt din ultima săptămână – președintele României mergând în Brazilia imediat după ce Lula a tușit în rusă iar secretarul general al NATO mergând la Kiev pentru un bait.

În segmentul extern urmărim îndeaproape negocierile privind formarea guvernului în Bulgaria precum și campania electorală din Turcia – cu tot contextul mai larg și ultimele evoluții – întrucât este și ultimul episod înainte de alegeri.

Spre final discutăm despre dosarul penal în care este inculpată Ursula von der Leyen și apoi acordăm atenție sporită măsurilor din ce în ce mai neconvenționale din Asia de Sud-Est în încercarea disperată a guvernelor de-a-i scoate pe tineri din casă (spoiler: nu merge).

Și, apoi, chiar la final, discutăm un pic și despre boală mintală Twitter întrucât presa de bon-ton din Occident a elevat subiectul mult mai sus decât merită, cosumând atenția și nervii a sute de milioane de oameni, în mare parte fix degeaba.

Link-uri:

Știre 1 – https://www.g4media.ro/vicepresedintele-psd-dragos-benea-rotativa-guvernamentala-va-fi-odata-cu-rectificarea-bugetara-deci-asta-inseamna-ca-dupa-1-iulie.html

Șeful ANAF explică de ce a fost scris greșit bugetul pe 2023. Ce nu a luat în calcul ministrul Finanțelor. Nici nu au întrebat la ANAF dacă se poate colecta atât – https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-26217546-video-seful-anaf-explica-fost-scris-gresit-bugetul-2023-nu-luat-calcul-ministrul-finantelor-nici-nu-intrebat-anaf-daca-poate-colecta-atat.htm

Știre 2 – https://www.g4media.ro/exclusiv-peste-100-de-anchete-penale-in-derulare-privind-achizitiile-din-pandemie-unifarm-a-facut-achizitii-fara-nicio-regula-de-peste-un-miliard-de-lei-si-a-ramas-cu-echipamente-expirate-de-jumatat.html

Știre 3 – https://www.g4media.ro/exclusiv-fondurile-de-la-guvernul-orban-pentru-presa-curtea-de-conturi-cere-recuperarea-banilor-platiti-ilegal-angajati-sgg-obligati-sa-plateasca-din-buzunar.html

Știre 4 – https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/femeia-saltata-de-mascati-pentru-o-mita-de-10-oua-a-fost-achitata-post-mortem-de-curtea-de-apel-cluj.html

Știre 5 – https://www.gsp.ro/gsp-special/media/mondialul-din-qatar-tvr-pierderi-venituri-cheltuieli-exclusiv-695061.html

Știre 6 – https://www.g4media.ro/deputat-pnl-vrea-ca-radio-romania-actualitati-sa-poata-fi-ascultat-in-statele-europene-va-putea-sa-fie-receptionat-de-cat-mai-multi-romani-stabiliti-in-strainatate.html

Știre 7 – https://www.g4media.ro/presedintele-cj-covasna-cei-care-au-plecat-in-strainatate-acum-15-20-de-ani-se-vor-reintoarce-odata-cu-deschiderea-aeroportului-de-la-brasov-nu-au-curaj-sa-lase-copii-in-scolile-d.html

Știre 8 – https://www.g4media.ro/din-9-700-de-controale-facute-de-autoritati-la-graul-importat-din-ucraina-s-au-inregistrat-doua-depasiri-ale-nivelului-de-pesticide.html

Ministrul Agriculturii din Ucraina pentru HotNews.ro, despre criza cerealelor ieftine: „Și înainte exportam cantități considerabile în UE”- corespondență din Varșovia – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26214532-ministrul-agriculturii-din-ucraina-pentru-hotnews-despre-criza-cerealelor-ieftine-inainte-exportam-cantitati-considerabile-corespondenta-din-varsovia.htm

Cum ar trebui să rezolve România criza cerealelor? Europarlamentar român: Se poate muri de gloanţe, dar se poate muri şi de foame dacă nu gestionăm corect problema – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26211929-cum-trebui-rezolve-romania-criza-cerealelor-europarlamentar-roman-poate-muri-gloante-dar-poate-muri-foame-daca-nu-gestionam-corect-problema.htm

Știre 9 – https://www.libertatea.ro/stiri/presa-maghiara-e-dezamagita-economia-romaniei-a-depasit-o-pe-cea-a-ungariei-care-sunt-ingrijorarile-tarii-vecine-4503681

Elkeserítőek a legfrissebb adatok: a román gazdaság is megelőzte a magyart – https://www.blikk.hu/gazdasag/penz/roman-gazdasag-megelozte-magyarorszag-gdp-adatok/z4ytdc2

Bod Péter Ákos: Hogyan ért utol minket Románia? – https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230404/bod-peter-akos-hogyan-ert-utol-minket-romania-606720

Pauza #1 – https://www.youtube.com/watch?v=TM0mlu5TDO0

Știre 10 – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26197864-live-maia-sandu-discurs-catre-toti-cetatenii-tarii-ora-19-00.htm

Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare. Curtea de Apel i-a pus sechestru pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei – https://newsmaker.md/ro/ilan-sor-condamnat-la-15-ani-de-inchisoare-curtea-de-apel-i-a-pus-sechestru-pe-bunuri-in-valoare-de-5-miliarde-de-lei/

Olanda își deschide ambasadă în Republica Moldova. Noul ambasador a investigat doborârea avionului MH17 de către forțele ruse – https://www.g4media.ro/olanda-isi-deschide-ambasada-in-republica-moldova-noul-ambasador-a-investigat-doborarea-avionului-mh17-de-catre-fortele-ruse.html

Știre 11 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26211800-reactia-moscovei-dupa-republica-moldova-impiedicat-delegatie-rusa-intre-tara.htm

Republica Moldova a împiedicat o delegație rusă să intre în țară / Oficialii ruși, opriți pe aeroport – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26210877-republica-moldova-impiedicat-delegatie-rusa-intre-tara-oficialii-rusi-opriti-aeroport.htm

Știre 12 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26216282-politia-din-moscova-vandut-secrete-despre-fortele-securitate-dark-web-fsb-investigheaza-scurgere-masiva-informatii.htm

Массовые проверки проходят в УВД по ЦАО Москвы из-за утечки данных российских силовиков – https://tass.ru/proisshestviya/17559435

ФСБ и МВД пришли с проверками в полицию Москвы из-за утечек к украинцам – https://www.rbc.ru/politics/19/04/2023/643fd8b59a794730b513e320

Știre 13 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26218051-explozie-puternica-avut-loc-centrul-orasului-bolgorod-aproape-granita-ucraina-crater-diametrul-20.htm

В Минобороны России назвали причину взрыва в Белгороде – https://tass.ru/proisshestviya/17575185

Știre 14 – https://www.g4media.ro/lituania-isi-va-deconecta-sambata-reteaua-electrica-de-rusia-pentru-a-si-testa-capacitatea-de-independenta-energetica.html

Поезд из Литвы в Польшу будет курсировать уже с декабря – https://www.lrt.lt/ru/novosti/17/1829963/poezd-iz-litvy-v-pol-shu-budet-kursirovat-uzhe-s-dekabria

Știre 15 – https://www.news.ro/externe/departamentul-american-al-justitiei-inculpa-nationalisti-afroamericani-cu-privire-la-actiuni-in-favoarea-rusiei-1922401019002023041121099675

Four activists of African-American orgs charged with aiding Russia – https://tvpworld.com/69265645/four-activists-of-african-american-orgs-charged-with-aiding-russia

Brandon Johnson in Springfield says ‘demonizing children is wrong’ after Chicago chaos – https://www.fox32chicago.com/news/brandon-johnson-springfield-chicago-chaos

Știre 16 – https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-26215961-semiconductori-washingtonul-sanctioneaza-furnizorul-hard-disk-uri-huawei.htm

Știre 17 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26207971-cel-mai-mare-reactor-nuclear-din-europa-isi-incepe-productia-energie-dupa-18-ani-tergiversari-olkiluoto-3-din-finlanda-deschide-timp-germania-isi-inchide-ultimele-trei-centrale.htm

Polonezii vor construi o centrală nucleară folosind tehnologie sud-coreeană, cu care ar putea începe producția de energie în 2035 / Berlinul, care și-a închis definitiv centralele nucleare, se arată îngrijorat de demersul țării vecine – https://www.g4media.ro/polonezii-ar-urma-sa-construiasca-o-centrala-nucleara-folosind-tehnologia-sud-coreeana-cu-care-ar-putea-incepe-productia-de-energie-in-2035-berlinul-care-si-a-inchis-definitiv-centralele-nucleare.html

Știre 18 – https://www.agerpres.ro/economic-extern/2023/04/11/producatorul-kazah-de-uraniu-kazatomprom-vrea-sa-castige-o-parte-din-clientii-rusiei–1090861

Știre 19 – https://timpul.md/articol/kazahstanul-a-arestat-mai-multi-rusi-care-au-proclamat-reinfiintarea-urss-intr-o-regiune-la-granita-cu-rusia.html

Северный Казахстан: возможен ли сепаратизм? «Русский мир» в Караганде и Петропавловске – https://www.youtube.com/watch?v=GJgg3AqkuWU

Știre 20 – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26212934-video-presedintele-iohannis-primit-omologul-sau-din-brazilia-lula-silva.htm

Știre 21 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26215403-tara-are-nevoie-tine-rusia-foloseste-inclusiv-conturile-socializare-ale-gradinitelor-pentru-recruta-soldati-contract.htm

Прямая наружка на фронт – https://novayagazeta.eu/articles/2023/04/18/priamaia-naruzhka-na-front

Știre 22 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26216485-foto-seful-nato-jens-stoltenberg-prima-vizita-ucraina-inceputul-razboiului.htm

Primul ministru din guvern care vorbește despre armament românesc pentru Ucraina / Cum a ajuns industria locală de apărare la o producție record în 2022 – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26216816-primul-ministru-din-guvern-care-vorbeste-despre-armament-romanesc-pentru-ucraina-cum-ajuns-industria-locala-aparare-productie-record-2022.htm

Pauza #2 – https://www.youtube.com/watch?v=bSh5tm2Hmn0

Știre 23 – https://www.iskra.bg/ilian-vasilev-borisov-zapochva-razgovori-s-vazrazhdane-logichno-i-predskazuemo/

Știre 24 – https://www.g4media.ro/banca-internationala-de-investitii-cunoscuta-drept-banca-de-spionaj-a-rusiei-se-retrage-din-ungaria.html

Știre 25 – https://www.g4media.ro/candidatul-opozitiei-la-alegerile-prezidentiale-din-turcia-crede-ca-industria-de-aparare-trebuie-controlata-de-stat-si-sectorul-privat-nu-ar-trebui-sa-produca-arme-comentariile-lui-au-infuriat-firma.html

„Sunt alevit”: Tabuul spulberat de un contracandidat al lui Erdogan la alegerile prezidențiale din Turcia – https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/sunt-alevit-tabuul-spulberat-de-un-2260492.html

Știre 26 – https://economedia.ro/turcii-vor-sa-scape-de-lire-si-cumpara-valuta-in-marele-bazar-din-istanbul-de-teama-ca-moneda-lor-se-va-deprecia-dupa-alegeri.html

Știre 27 – https://www.g4media.ro/un-lobbist-belgian-a-formulat-o-plangere-penala-impotriva-presedintei-comisiei-europene-intr-un-dosar-privind-achizitia-unor-vaccinuri-anti-covid-de-ce-este-acuzata-ursula-von-der-leyen.html

Știre 28 – https://www.agerpres.ro/mondorama/2023/04/20/germania-aproape-25-dintre-locuitori-provin-din-imigratia-de-prima-sau-a-doua-generatie–1094849

Știre 29 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/coreea-de-sud-le-plateste-tinerilor-500-de-dolari-ca-sa-iasa-din-casa-2316787

Știre 30 – https://www.dcnews.ro/fbi-avertismente-despre-incarcatoarele-publice-de-telefoane-datele-personale-puse-in-pericol_912986.html

FBI warns against using public phone charging stations – https://www.cnbc.com/2023/04/10/fbi-says-you-shouldnt-use-public-phone-charging-stations.html

Știre 31 – https://ziare.com/twitter/twitter-elimina-bifa-albastra-cont-verificat-1800823

Swedish Radio îi spune lui Elon Musk „Adio, dar rămâi cu bine!” – https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_international-26212431-swedish-radio-spune-lui-elon-musk-adio-dar-ramai-bine.htm

Dedollarization? Not so fast

The far-Left president of Brazil, Lula da Silva is in the headlines after a week ago he said the following:

Why can’t an institution like the BRICS bank have a currency to finance trade relations between Brazil and China, between Brazil and all the other BRICS countries? Who decided that the dollar was the (trade) currency after the end of gold parity?

After him, the president of Malaysia (who?!) uttered something similar and, from there on, the Cyrillic and idiograms-coughing shills started shilling. Tens of millions of words consisting of panic porn for Western audiences and hopium for ‘eastern’ audiences have already been written.

Both formats of shilling (which, by the way, is very profitable for moneyed interests) have cited some true facts – such as the dollar now representing 58% of the global reserves, down from 73% in 2001. Or the fact that the Biden administration’s fiscal policies suck.

Now, all of that is true, but does that mean dedollarization is actually happening? And if yes, at what pace? And, unless you’re a CCP shill, a Russophile or a moneyed entity (e.g. hedge fund), how is that likely to affect you?

Well, the answers are simple, but not easy: Dedollarization isn’t really happening; at the current pace (deemed “alarming” by panic porn) the yuan/renmibi will need 120 years (best case scenario!) to reach parity with America’s most profitable export. And, if you’re not a huge entity, it’s quite unlikely this will affect you in any relevant ways anytime soon (if over the age of 40 – at all in your lifetime, statistically speaking).

Graphs and numbers

“De-Dollarization Is Happening at a ‘Stunning’ Pace” – Headline from Bloomberg lol
Graph as of February 2023

Whatever your political opinion or preference concerning dollarization or dedollarization, one has to be mindful of reality.

(De)dollarization happens when enough players in the global market (both large and small) decide to trade or to no longer trade in Uncle Sam’s green notes.

While it is true that the share of dollars used for trade declined a bit in the last 12 months (as seen on the graph), that decline is mostly in favour of the Euro and the Japanese Yen, and not in favor of the renmibi/yuan, which is the only potential serious competitor (more on that further down).

This reality can be framed in propaganda terms as an inherent strength of the US dollar (which may very well be the case, though impossible to know just yet) but the more likely explanation is that the only entity that really started to use yuan/renmibi is the government of Russia. The entire economy of Russia was smaller than Italy’s before the escalation started in February 2022. Today, it’s smaller than that (though still unclear how much smaller). Of that whole pie, the government is a big player, but no more than half. The other half – the Russian people that is – continues to queue at banks for dollars and euros. And even most Russian state companies continue to hoard dollars a lot more than yuans.

So, in the end, the share of yuan/renmibi in the global trade shouldn’t have increased by much and, indeed, it did not.

Moreover, with all of the belt-and-road initiatives and other predatory loan schemes that the CCP has launched over the last decade, the share of yuan in the global debt is still to be rounded down to its nearest integer – specifically zero.

In other words, statistically nobody takes a loan in yuans. Not even Chinese semi-private otherwise huge entities such as China Construction Bank Corp. or Tencent Holdings. Even those prefer to take their loans in dollars.

Even Chinese companies who are in the business of financial predatory practices in Africa still denominate most of their stuff in US dollars, pound sterling or the local currency (which is routinely pegged with the euro or the US dollar).

Now, all of these entities could in theory decide to no longer do that. But they don’t. And won’t anytime soon because…

The CNY/RMB dual system

The vast majority of the people who write about this topic fail to mention this fundamental aspect: China has three currencies: The renmibi, the yuan and the digital yuan. Each with its own exchange rate, degree of convertibility, capital controls applied on it and a plethora of other issues.

If you have a $5 bill and you’re hungry, in more than 180 countries on Earth (including China, Russia, North Korea or Turkmenistan) you will eat something in exchange for the $5 bill. Someone will trust your $5 bill enough to give you something to eat in exchange for it. Does this hold true for the ¥50 bill? We all know the answer: and it’s a resounding NO.

The reason is not (necessarily) a geopolitical one. It’s not that most people on Earth hate China necessarily. After all, the same holds true with the Uzbek Sumy or the Zimbabwean Bond. Also, if geopolitical opinion or hate would play a role, then surely CCP and FSB officials wouldn’t be holding their own savings in US dollars.

Also read: Somali Shilling hits record 15 years high

The reason is much simpler: Convertibility. Uncle Sam’s greens are trustworthy enough to be convertible almost everywhere, almost all the time. And if you get a $50 bill in Russia and fly to Capetown, you know you can spend the $50 there too. And if you want to use it to buy American goods or services, that’ll do as well. Nobody cares you got the $50 bill in Russia. None of this holds true with the yuan.

The yuan (CNY) only exists internationally. You can use it to buy goods or services from places outside of Mainland China that also happen to accept CNY (which,… aren’t that many). If you fly to Beijing and want to use it, you first have to convert them into renmibi (RMB) which is the “people’s currency”. Depending on the amount, the degree to which the CCP despises you and your social credit score, this process may be denied to you. Imagine not being able to use your legally earned dollars in the US because you earned them in another country. This is the reality for holders of yuan.

And then there’s the digital yuan which is a form of CBDC with the worst negative aspects of it and none of the benefits. CBDCs should be convenient and easily convertible but the digital yuan is anything but.

Now, that’s not to say that the yuan couldn’t, in theory, in some future, replace the US dollar as the global currency. It could. But this yuan, as it stands now, won’t. For sure. And reforming this mess can’t be done in under 10 years and the necessary reforms won’t be made anytime soon anyway because Xi Jinping and the CCP show no interest in that (assuming they have the competence, which they might).

BRICS currency? Fun fact: NO

Beyond the yuan, there is no other potential competitor to the US dollar.

The yuan at least has the theoretical possibility of giving a shot because it comes from a large industrialized economy – but the internal dysfunctionalities of the Chinese economy are preventing this. In short: socialism is still bad for business.

In fact, given China’s size, it is indeed quite remarkable how low yuan’s share of trade financing is. As the world’s largest goods-trading nation, the CNY’s share should be bigger, but it’s not. Because internationalizing the currency is a complicated process which involves reforms that the CCP is either unable or unwilling to implement. For this reason alone (even disregarding all the other practical and financial reasons) the continued status of the dollar as a reserve currency is all but guaranteed.

The next competitor would be the Euro. But the Euro is the currency of a disparate group of 20 states with varying fiscal policies, debt, and equity markets that also suffered a significant sovereign debt crisis a little more than a decade ago. It’s the currency that tried to have inflation for years – and then got all of the wanted inflation all in one fell swoop in a single year, triggering a cost of living crisis that has still not resolved.

The chances of the Euro becoming the alternative for the US dollar in ways that matter globally are quite slim. But even if that were to happen, most €urozone countries are US allies so what you’d get would be DINO (Dedollarization In Name Only). In the end, roughly 84% of world trade is in US dollars and 6% is in Euros. And the Euro as a unified currency has been around for 24 years.

Now imagine a BRICS currency – which would be the currency of a disparate group of at least 5 states with varying fiscal policies, debt, equity markets and economic visions and models. Personally, I would love to see such an experiment attempted. The shitshow that the €uro is would look like an orderly and civilized currency compared to a BRICS currency. Though, upon further thought, such an experiment would deeply harm almost 2 billion people so… it’s better if this is not attempted.

One thing is certain though: a BRICS currency would not threaten the US dollar’s dominance basically ever. For roughly the same reasons the Euro can’t either.

B-b-but crypto?

One tool cited for advancing dedollarization are digital currencies – be them CBDCs or cryptocurrencies.

Well, just like with the Euro and the hypothetical BRICS currency – this is quite unlikely. CBDCs barely exist and are already encountering plenty of issues. For them to reach the level of trust of the people necessary to convince enough people and entities to switch to them from the US Dollar… that’s many decades down the road, if ever.

With crypto, things are even wilder. Bitcoin, barely used as a medium of exchange, saw its value in dollar terms collapse by 75% from late 2021 to late 2022 before bouncing back in April 2023. If you think enough people would be willing to denominate their real-world assets in electronic gobbledygook that varies so wildly that makes the Great Depression fluctuations look like a walk in the park… if you believe that, I have a nice beautiful bridge in Malmö for sale.

Cryptocurrencies have proven themselves to be a great speculative asset but… that’s about it. Cryptobros would argue that it’s a good store of value, but that’s a more complicated issue and quite far from the promises of the crypto evangelists (and yes, they unironically call themselves that).

But even if we grant that (at least some) cryptocurrencies are decent stores of value, that still doesn’t make any of them potential competitors for the US dollar anytime soon. When I’ll be able to take my satoshi and buy bread with it right now, then we can start that conversation.

I will also remind crypto-enthusiasts that El Salvador became known for its very tough, but highly effective, approach on law and order – not for its experiments with Bitcoin as a legal tender.

Nobody in El Salvador and nobody relevant outside El Salvador praises President Nayib Bukele for his crypto policy. But everyone is curious how the murder rate dropped by more than 50% in a single year and by more than 1300% in the last 7 years. THAT is interesting and a stunning accomplishment to study! Cryptocurrency marginal nerd stuff? Not so much.

To sum up

Dedollarization as a phenomenon is neither new nor something necessarily scary. In fact, Brazil in 2013 (also under the same far-Left corrupt leadership) signed an even bigger treaty with the CCP also with the intent to bring about dedollarization. Does anyone even remember that one? It’s certainly nowhere to be found on the graphs concerning global trade, so we can safely say it was all panic porn and/or good ol’ propaganda.

Other countries, such as Chile and Israel (in the 1990s) have adopted measures to reduce their direct exposure to the US Dollar in order to reduce market volatility and increase macroeconomic stability and investor confidence. The results were somewhat mixed if judged by the stated objectives but one thing is certain: None of them stopped trading in dollars. In fact, they both trade in dollars more today than before their “dedollarization” policies were implemented.

For all intends and purposes, the US dollar’s dominance is here to stay. This will change if and only if a freely traded and convertible alternative will appear and only if that alternative will gain enough confidence of enough people and entities and that alternative will be usable widely and easily for trade, reserves and finance. All of these conditions have to be met cumulatively.

That alternative might as well be the yuan. But might as well be the Indian ruppee (given that India’s economic growth is much more sustainable). But that’s way too much into the future and any prediction made now will only turn true by sheer luck. Don’t let anyone tell you otherwise!

Assuming things don’t get worse in CCP-land, the growth in Chinese trade will eventually lead to the yuan growing in importance – in the sense of going from 4%-ish now to… maybe 7 or 8, possibly outpacing the Euro. But the road to replace the US dollar is far longer and that assumes the US will always be under incompetent management as it is now.

Oh, and let’s not forget the real global currency – SDR (code XDR). Currently, the XDR basket consists of the following five currencies: U.S. dollar 43.38%, euro 29.31%, renminbi/yuan 12.28%, Japanese yen 7.59% and British pound sterling 7.44%. So, in other words, US-aligned interests hold 87.72%. I’d say the Empire is in good shape.

It took two world wars, multiple genocides, the slow-motion train-wreck of “decolonization” and quite a few other shocking financial events to finally dethrone the British pound sterling from its status as the main global currency. And, even now, it’s still relevant. Dethroning the dollar will be at least equally hard.

Governments and politicians (alongside their shills and some moneyed interests) will grumble, will whine, will complain, will grandstand, will throw a temper tantrum (see Putin) but, when push comes to shove, they will still be more likely than not to be using the US dollar as the global reserve currency for many, many years to come. Что делать? Нечего делать 🤷🏻‍♂️

Mai multă încredere în proces – mai puțină în restul

Comentariatul românesc, format în majoritatea sa (încă) de generația cu cheia la gât, nu poate accepta sub nicio formă faptul că România se face bine. Pas cu pas, da, mai lent decât ne-am dori, dar cu consecvență.

Dar motivul pentru care comentariatul românesc e așa nu e doar pentru că-i crescut în comunism (sau perioada tulbure a anilor ’90 ai secolului trecut) și nici pentru că este sub influența cinismului care caracterizează (altfel pe bună dreptate) vasta majoritate a publicului din România.

Motivul pentru care comentariatul românesc este atât de refractar la știri pozitive despre România e pentru că majoritatea lucrurilor bune se întâmplă și gata. Deseori nici nu scrie la ziar. Și se întâmplă fie indiferent de voința planificatorilor și politicienilor, fie chiar explicit împotriva și în ciuda planificatorilor și politicienilor. Iar asta deranjează.

Să luăm de exemplu știrea potrivit căreia România a egalat/depășit Portugalia în ceea ce privește nivelul de trai. O știre perfect logică și pe care o așteptam încă din februarie anul trecut. De altfel, e foarte probabil ca momentul să se fi petrecut spre finalul anului 2021 (când Portugalia înțepa oamenii cu forța cu Armata și era lăudată pentru asta de vitele cornute din presa românească) și abia acum Eurostat prinde din urmă datele și le reflectă clar.

Această performanță este consecința logică a trendurilor economice dar, da, și a deciziilor politice. Portughezii votează între foarte stânga și extremă-stânga de 25 de ani. Stânga pe bune, nu ca la noi un de partidul ”de stânga” se ceartă cu partidul ”de dreapta” dacă trebuie întâi scăzute cheltuielile și apoi scăzute taxele sau invers (așa a fost dezbaterea în 2016, dacă mai țineți minte).

O parte din presă/comentariat a prezentat știrea în cheia asta: România depășește și o țară care nu a trecut prin comunism (arătându-se că depășiserăm deja Ungaria). Însă această cheie e greșită factual. În 2021, România depășise și Grecia.

Și fiți fără grijă – nu mai e mult și „sărim” și peste Spania (aproape sigur „de mână” cu Polonia). Recent, administrația Morawiecki anunța că nu se prea mai înțelege cu Ungaria din cauza diferențelor privind abordarea față de războiul din Ucraina. E drept că Problema Rusă reprezintă o prioritate pentru clasa politică de la Varșovia și, drept urmare, diferendul cu administrația Orbán ar putea fi decisiv.

Însă motivul pentru care administrația Morawiecki abordează proactiv România e și unul economic. Aici se pot face afaceri. Sunt bani. Care mai și valorează ceva spre deosebire de forinți.

Orbánomics (dar și corespondentul Erdoğanomics) reprezintă nutreț. Cifrele sunt clare și sunt ușor verificabile printr-o simplă călătorie până la ‘Stanbul sau Budapesta.

Însă aceste realități (vizibile de ani buni deja) care ne pun pe cea mai bună traiectorie economică din întreaga noastră existență ca nație, nu numai că nu sunt internalizate de comentariatul românesc – dar sunt chiar vehement contestate. Dacă nu scria „Eurostat” pe grafic ar fi zis direct că-i dezinformare rusă. Ar fi fost în stare. Pe Canapea am luat un hectar de înjurături în 2018 când, la Business Forumul din cadrul 3SI am prezis fix lucrurile astea: Că va fi infrastructură nord-sud, că va fi alianță cu Polonia, că nemții se vor faulta singuri (tocmai au făcut-o ieri) și că economic o vom duce peste din ce în ce mai multe țări din vestul Europei.

Nu merită în sfântă zi de Paște să-mi bat capul privind de ce comentariatul românesc scoate atât de multe prostii pe gură și pe tastatură deși au cifrele în față, însă am un sfat: Nu-i mai băgați în seamă. Deloc.

Trebuie să înțelegem (noi, populimea, civilii, câți am mai rămas) că tot ce trebuie să facem e să continuăm ce făcurăm până acum. Keep calm and carry on. Și să avem grijă la stocurile de popcorn căci inevitabil comentariatul românesc va continua să se facă de râs.

„Nu ne mai facem bine” trebuie să dispară din vocabular. Și cei care o spun neironic trebuie luați la mișto cât mai brutal. Și des. Așa cum îi faci oricărui mincinos în public 🤷🏻‍♂️

Căci adevărul e că ne facem bine. Încet, încetișor, dar consecvent. Experiențele din 1997 și 2009-10 ne-au învățat (da, pe noi, populimea) niște lucruri. Cum ar fi să nu avem încredere că ne va salva guvernul, să nu avem încredere în bănci (ce bine pică asta!) și să punem ouăle în mai multe coșuri. Rezultatul? Una dintre cele mai complexe și sofisticate economii ale lumii (traducere: rezistentă la șocuri) care, încet dar sigur, își ia locul cuvenit în Europa.

E drept, ne ajută și faptul că vestul Europei nu e doar condus de cretini dar și populat de mai mulți cretini (proporțional vorbind) decât România. E perfect firesc ca România să fie peste țările PIIGS (mai țineți minte acronimul?) – și o să fie. Așa cum este deja peste Ungaria, Grecia și Protugalia. Va fi și peste Italia și peste Spania. Răbdare și tutun. Capitalismul întotdeauna face dreptate – doar că-i ia uneori prea mult.

Singurul lucru de care avem nevoie e să fim lăsați în pace. Iar asta se rezolvă extern prin apropierea de proiectul Intermarium/3SI iar intern prin continuarea muncii de-a-i ține pe politicieni ocupați cu nimicuri.

Comentariatul românesc se plânge că politicienii nu fac nimic – dar asta e greșit. Politicienii români chiar fac lucruri – și de-aia nu creștem mai repede. Poate găsim o clasă politică ce pe bune să nu facă nimic. Ar fi de departe cea mai utilă pentru Țară de la Revoluție încoace.

Aveți încredere în proces, nu în oameni. Procesul economic e unul real și nu poate fi fentat la nesfârșit. Oamenii însă se mai schimbă, mai mint, mai sunt corupți sau sunt direct ticăloși.

Îndrăzniți să credeți în România! Merită! Inclusiv la portofel!

Hristos a înviat!

Cum se face un podcast?

În ultimele patru-cinci luni am luat mai multe măsuri pentru a transparentiza activitatea, în special pentru cei care aleg să ne susțină activitatea prin Donors’ Circle.

De ani de zile tot zic că povestesc cum se face un podcast dar mi-am dat seama că un video pe tema asta ar lua minimum o săptămână să-l fac – presupunând că nu mai fac nimic altceva în acea săptămână. Așa că o descriere text e mai bună.

E ora 00:55, duminică, 9 aprilie 2023 când scriu aceste rânduri și abia acum am terminat tot ce trebuie făcut pentru ca episodul 197 din Podcast de Week-end să se publice în bună ordine așa cum s-au publicat precedentele 196 de episoade în ultimii șase ani și jumătate. Lucrul la acest episod a început vineri, 7 aprilie, dimineață pe la 7:30.

Altfel spus, producerea unui podcast durează cam 36 de ore, presupunând că nimic nu merge greșit (ceea ce, din fericire, a fost cazul acum). În următoarele rânduri voi detalia rutina.

1. Adunarea știrilor (între două și cinci ore)

Un podcast începe cu cel puțin o zi înaintea filmării, dacă nu și mai mult.

De-a lungul săptămânii/săptămânilor precedente, știrile curg fluviu pe News Feed. Lor li se adaugă știrile trimise prin e-mail la redacție sau știrilor trimise în Donors’ Circle a căror discutare este dorită în următorul episod. Toate acelea se adună într-un singur fișier (doar link-urile). În jur de 150 de știri în medie se adună așa. Uneori scap mai „ieftin” cu doar 130, alteori se apropie binișor de 200.

Cu o zi înainte de filmare, începe trierea – adică scoaterea dublurilor, scoaterea subiectelor mult prea marginale ca să merite deranjul, scoaterea surselor obscure (dacă există o versiune dintr-o sursă mai puțin obscură) și sortarea pe două categorii: știri principale și supportive links. Cea de-a doua categorie sunt acele link-uri pe care le găsiți săptămână de săptămână în descriere pentru a oferi context și lectură suplimentară despre subiectul sau evenimentul discutat.

Din triere rezultă între 90 și 120 de link-uri. Săptămâna aceasta au fost 118.

Așa a arăta browser-ul meu vineri dimineață

Dintre acestea, în jur de 30 trebuie să devină știrile principale ce compun scheletul podcastului – împărțite în trei categorii: știri interne, știri geopolitice și știri externe. Evident, fiecare cu supporting links aferente unde e cazul.

Dacă am noroc, întregul proces durează maximum două ore (cititul de știri pentru un news junkie e foarte eficient). Dacă nu am noroc, cum a fost săptămâna asta, procesul se poate întinde pe mai multe ore.

Săptămâna aceasta, de pildă, nu a scris nimeni despre alegerile din Muntenegru și prea puțin (și fără context) despre alegerile din Bulgaria. Astfel că timp suplimentar se pierde pe căutat știrile care să ofere context. De asemenea, tot în acest pas decid ce clipuri introduc în podcast (rareori răspunsul este zero în ultima vreme).

2. Scrierea desfășurătorului (două ore)

Am tot vorbit de-a lungul anilor despre „desfășurător” – acesta este un document cu toate știrile ce vor fi citite într-un episod, în ordinea decisă și cu notițele aferente.

Prin cutumă, acest document nu trebuie să depășească 25 de pagini (Times New Roman 12). Ideal, acest document are 16-17 pagini – ceea ce în practică înseamnă un episod de circa 4h20m (+/- 10 minute în funcție de clipurile extra introduse). Documentul pentru episodul 197 a avut 21 de pagini.

Extras din desfășurătorul pentru episodul 197 din Podcast de Week-end.

Pare simplu, însă, a decide ce intră în defășurător și ce nu și, mai ales, în ce ordine, consumă ceva timp în sine. La finalul majorității știrilor, adaug câteva notițe ca să nu cumva să uităm ceva în comentariu. Rareori notițele depășesc două rânduri.

Copierea și lipirea textelor știrilor durează mai mult astăzi decât atunci când am început podcastul acum peste 6 ani. Încercați să scrieți un desfășurător voi înșivă cu știri de pe Mediafax, Digi24, Libertatea și ziare.com – în așa fel încât să păstrați fontul și formatarea pentru a rămâne lizibil când îl mărești pentru citire la filmare. Veți constata imediat că e o bătaie de cap în sine.

Tot în cadrul acestui pas decid pauzele muzicale (unde și ce muzică, ce imagini, dacă e cazul) precum și ce supportive links vor apărea în pagina finală dedicată episodului.

La finalul acestui pas, îi trimit lui Alin fișierul text cu supportive links, documentul cu desfășurătorul, precum și toate clipurile externe ce vor fi introduse în episod. Presupunând că Alin nu are nimic de obiectat sau adăugat, pot trece la pasul următor.

3. Logistica (o oră)

Unul din motivele pentru care nu mai există greșeli majore în podcasturi e pentru că îmi rezerv timp fix pentru asta înainte de filmare.

Întâi merg la cumpărături (sucuțul nu se teleportează pe canapea de unul singur). Apoi iau la rând camerele și lavalierele și verific ca toate să funcționeze în ordine. Dacă nu, să rezolv ce e de rezolvat.

Spre exemplu, săptămâna aceasta, una din lavaliere rămăsese fără baterie. Dacă nu eram atent, sunetul unuia dintre noi ar fi sunat infect sau deloc.

De asemenea, una din camere rămăsese pe setările de clipuri obișnuite. Pentru podcast, folosesc setări care permit clipuri lungi și nu neapărat la cea mai bună calitate – ceea ce face editarea mai ușoară, renderizarea mai scurtă și publicarea mai simplă. În trecut foloseam aceleași setări peste tot ceea ce complica lucrurile.

Dacă totul merge bine, se poate trece la pasul următor.

4. Filmarea efectivă

Un podcast de 4h30m se filmează în 5h dacă totul merge bine. Dacă nu, în 6h.

Nu tragem duble și nu ne oprim decât pentru urgențe (budă sau apel telefonic urgent).

În afară de încadrare, mai mănâncă ceva timp aprinderea luminilor și punerea reportofoanelor și scrumierelor în poziții confortabile. Făcând asta de-atâta timp, rutina e bine învățată și nu pierdem timp inutil. Ceea ce cade foarte bine în perioada asta când avem programul mult mai încărcat decât de obicei și lălăitul nu e o opțiune.

5. Descărcarea fișierelor (două ore)

Dacă nu se întâmplă nimic nasol (pană de curent, coruperea unui card de memorie, crash-ul sistemului de operare, etc.) descărcarea fișierelor brute de pe trei carduri de memorie (trei camere) și două memorii flash (două reportofoane) durează aproximativ două ore și ocupă circa 110GB (+/- în funcție de lungime).

Cu roșu: Folderele cu fișierele brute pentru episodul 196

Tot în acest pas verific și clipurile externe – să fie descărcate toate, într-un format ușor importabil (cele luate de pe social media necesită convertire) și ușor accesibile în același folder – adică /Youtube-channel/Clipuri-in-ROMANA/Podcast-de-Weekend/epXXX/pregatite.

Menținerea unei structuri de directoare constantă și consecventă este esențială pentru a termina treaba în timp util – respectiv să nu mă prindă luni seara cu podcastul nepublicat. Publicul e neiertător cu întârzierile chiar și când e gratis.

6. Editarea (minimum două ore)

De-a lungul timpului, timpul de editare a tot scăzut pe măsură ce experiența s-a acumulat. Singurul element care a adăugat timp de lucru a fost trecerea de la o cameră la 3 (după cum se vede și în imagine) însă, acea trecere a făcut experiența publicului mai bună. E aproape imposibil de observat unde am tăiat, unde am făcut o pauză, și-așa mai departe.

Timeline-ul final pentru episodul 197

Partea cea mai grea (și care mănâncă cel mai mult timp) este chiar la început. ”Importarea” tuturor fișierelor și sincronizarea sunetului cu imaginea rareori se poate face în sub 45 de minute.

După aceea e munca migăloasă de a potrivi genericele cu capetele de filmare, tăiat balastul (porțiunile de dinainte de ”live”, pauzele de budă, etc.) și, desigur, introducerea imaginilor.

Undeva între pașii precedenți (sau, dacă nu am avut timp, la acest pas) fac print screen-urile pentru fiecare articol citit. Și apoi le introduc în video la acest pas.

Unele episoade le-am editat în sub 90 de minute. Altele în 4 ore. Depinde mult de structura episodului – dacă are multe pauze, dacă au existat zgomote de fundal (mai rar în ultima vreme), dacă sunt prea multe clipuri separate de introdus, dacă sunt prea multe segmente care mai bine nu sunt lăsate în episod, etc. etc.

7. Randarea/Renderizarea (șapte-opt ore)

Pe vremea mea renderizare era termenul standard pentru procesul prin care erau salvate într-un singur fișier toate nebuniile făcute în progrămelul de editare. Astăzi unii preferă termenul randare deși acela era (și este și astăzi) mai degrabă un termen specific pentru modelările 3D. În fine.

Renderizarea versiunii scurte a episodului (cea care ajunge pe Youtube)

Un episod de 4h30m rareori se randează în sub 7 ore. Aici e o întreagă discuție căci, da, există metode de-a scurta procesul, dar cu riscuri foarte mari – cel mai mare fiind bătrânul crash – fie al softului, fie al sistemului de operare, fie al driver-ului plăcii video. Și cum randarea se întâmplă când eu sunt ocupat (fie cu distracția, fie cu dormitul) – aflu multe ore mai târziu că nu pot trece la pasul următor.

Mă ocup cu treburi din astea de peste 15 ani și, în ciuda ”experților” dar și a păreriștilor de pe Internet, nu s-a inventat nici până astăzi o metodă de-a renderiza un clip lung și repede și fără riscuri. Trebuie să alegi una din două.

Eu prefer să aleg scăderea riscului pentru clipuri lungi, mai ales pentru clipuri a căror publicare trebuie să se întâmple cât mai repede (cum e cazul podcasturilor) – astfel că nu fac uz deloc de placa video. Da, e mai lent, dar nu există să dea crash. Am renderizat peste 2000 de clipuri doar pentru Freedom Alternative (și peste 15.000 per ansamblu), aproape toate CPU-only. M-am întâlnit cu crash-ul de vreo 5 ori. Prin comparație, când am vrut să fac ca ”experții”, m-am întâlnit cu crash-ul în 30% din timp.

Pe lângă episod, mai trebuie renderizată și versiunea scurtă (cea care apare pe Youtube) – adică încă două ore – însă aceasta nu reprezintă un stress major întrucât prioritatea nu mai este Youtube/Odysee când vine vorba de podcasturi.

Tot aici fac și versiunea audio – chestie care durează 5-7 minute cu tot cu publicarea fișierului torrent aferent.

8. Publicarea (maximum două ore)

Dacă n-a mers nimic greșit în pașii precedenți, putem purcede spre publicare.

Aici sunt câțiva pași care trebuiesc urmați întocmai pentru a evita greșeli și a fi prost în public:

  • Unificarea listelor cu link-uri (pe care o vedeți publicată la fiecare episod)
  • Crearea de capitole atât pentru fișierul scurt cât și pentru întregul episod. De când cu publicarea pe torrente, asta înseamnă și importarea capitolelor în fișierul mp4 însuși. Compunerea capitolelor durează cam 10 minute și implică trecerea prin timeline și notarea timpilor de început a fiecărei știri. Apoi includerea capitolelor cu tot cu descriere în fișierul mp4, ceea ce mai durează încă două minute, dar se adaugă la tooooți pașii de mai sus
  • Crearea fișierului text care însoțește torrentul (maximum 3 minute)
  • Solicitarea thumbnail-ului. Aici ne ajută cineva și cu ocazia asta îi mulțumim profund. Faptul că nu mai am și grija thumbnail-ului ajută mult.
  • Compunerea textului descriptiv ce însoțește podcastul. Patru-cinci paragrafe, dar, după cum spunea cineva mai deștept: you can’t scale creativity. Uneori îmi ia cinci minute, alteori 30 dacă n-am chef și inspirație.
  • Upload-ul efectiv pe Youtube și programarea la publicare pentru duminică ora 13:00
  • crearea fișierelor torrent și punerea lor în pagina aferentă
  • Verificarea finală pe website înainte să dau Publish (get an editor!)

Dacă totul merge bine, undeva pe sâmbăta seara (dacă filmăm vineri) episodul e deja vizionat de donatori urmând ca duminica la prânz, like clockwork, la 13:00 să dea buzna și restul lumii (mai nou prin zbârnâiala serverului nostru dar și a calculatoarelor donatorilor care susțin distribuția).

9. Post-publicare

Nu am tot timpul chef și timp pentru acest pas dar, ideal, după ce toți pașii de mai sus au fost făcuți, mă uit să mă asigur că toată lumea poate descărca la timp, cu viteze rezonabile și nu apar dubioșenii. De asemenea, verific ca datele de publicare automată să fie setate corespunzător (inclusiv anunțurile).

În trecut, acest pas era mai important din cauza Youtube care ștergea random episoade pentru un cânticel sau alte nebunii similare. Din fericire, publicarea prin torrenți face acest ultim pas mult mai ușor și posibilitatea de evenimente neprevăzute post-publicare să scadă foarte mult.

Epilog

Când ne vom permite camere mai bune care să permită conectarea directă a microfoanelor (exemplu) ca să nu mai pierdem vremea la sincronizare, a fi bine. Nu mai zic nimic de masă de montaj, că aia e SF și peste 5 ani, sincer.

Ideea e că procesul de-a face un podcast este un exercițiu de determinare de-a face din rahat bici și să mai și pocnească. Fiecare dintre procesele de mai sus pot fi scurtate dar cu cheltuieli imense și fiecare din ele din zona law of diminishing returns.

N-am scris acest ispisoc nici pentru a primi laude, nici pentru a fi înjurat sau, mai rău, pentru a fi compătimit în vreun fel. L-am scris ca să am unde trimite pe cei mai mulți dintre cei care (poate cu bună credință, de altfel) sugerează în necunoștință de cauză modalități de-a „îmbunătăți” câte ceva, întotdeauna în paguba timpului, nervilor și, da, banilor mei.

De aceea încurajez pe oricine cu toată sinceritatea și fără niciun fel de urmă de aroganță să facă mai bine. Și tot de aceea primesc sugestii în mod selectiv – prioritate având cei care au mai încercat ei înșiși sau care sunt dispuși să discute și costurile. Nu e cu răutate dar, totuși, de pe margine e ușor. Prea ușor.

Atât. Ne vedem la podcast ✌🏻

Säkkijärven polkka – Podcast de Week-end – Episodul 197

Episodul complet se poate descărca din Donors’ Circle sau pagina dedicată

Se apropie așa-numita ”rotativă” astfel că partidele sunt mai în trepidație ca oricând întrucât, firesc, nu au încredere unele în altele. Mai mult, PSD ar vrea să atenueze inevitabila erodare ce-i așteaptă din momentul în care vor avea premierul.

Astfel, social-democrații se prezintă cu un mesaj de austeritate și inconspicuous shilling pentru ”patriotism economic” – doar că à là PSD, original așa.

Pe fundal, avansează mai multe dosare penale din așa-zisa pandemie, ce-a mai rămas din PMP încearcă să construiască ceva pentru a preveni desființarea iar fostul preș al USR a fost luat pe capotă cu troțkinetă cu tot.

Între timp, alianța României cu Polonia se consolidează indiferent de părerea civililor care tușesc fie în chirilică fie în umlaut iar partea esențială din proiectul 3SI – creșterea conectivității dintre țările Intermarium – își vede liniștită de drum, chiar dacă Divizia Presă de la noi nu o vede. Este totuși rușinos cât de puțin a fost vizibilă vizita lui Szijjártó Péter în România – mai ales că privea proiecte din infrastructură despre care altfel „presa” pretinde să fie foarte interesată.

În segmentul geopolitic discutăm despre aderarea Finlandei la NATO, vizita (sau, mai precis, eșecul diplomatic al lui) Macron și al Ursulei la Beijing, preocupările reale ale diplomației chineze (hint: nicidecum Европейски съюз), noua configurație politică din Finlanda și Muntenegru (presa din România nici n-a știut c-au fost alegeri în Muntenegru), protestele din Bosnia Herzegovina dar și cele mai recente power struggles de la Kremlin.

Pe final discutăm suplimentar complicata situație politică din Bulgaria, progresul anchetei privind atacurile violente de stradă comise de extremiști de stânga din Germania în capitala Ungariei, reconfigurările de pe scena politică franceză, cele mai recente vise feministe ale Uniunii Europene, potențialul de atentate teroriste islamiste din Suedia și intersecția cu libertatea de exprimare, precum și progresul enorm în relațiile bilaterale turco-armene.

La final discutăm puțin despre Știință™. Vedeți voi, oamenii de știință™ au descoperit că dacă a tușit mașina prea tare, serul anticovidian se transformă în apă chioară. Nu, serios! Niște oameni au încasat sute de mii de euro bani publici ca să facă un studiu pe tema asta. Atât s-a putut.

Link-uri:

Știre 1 – https://www.agerpres.ro/politica/2023/03/26/ciolacu-viitorul-program-de-guvernare-este-important-as-vrea-o-tendinta-mai-mare-catre-patriotismul-economic–1082151

Știre 2 – https://economedia.ro/marcel-ciolacu-despre-inghetarea-angajarilor-la-stat-romania-nu-si-mai-permite-sa-cheltuiasca-bani-publici-aiurea.html

Situația bugetară nu arată bine. Coaliția se apucă de tăieri de cheltuieli – https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-26185242-situatia-bugetara-nu-arata-bine-coalitia-apuca-taieri-cheltuieli-despre-suma-vorba.htm

Știre 3 – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/momentul-in-care-dan-barna-este-lovit-de-masina-in-timp-ce-traverseaza-strada-pe-trotineta-video-2302327

Avem imaginile accidentului: momentul în care Dan Barna este lovit pe trecerea de pietoni – https://www.stiripesurse.ro/video-avem-imaginile-accidentului-momentul-in-care-dan-barna-este-lovit-pe-trecerea-de-pietoni_2860270.html

Parizienii au votat masiv pentru interzicerea trotinetelor electrice de închiriat – https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/parizienii-au-votat-masiv-pentru-interzicerea-trotinetelor-electrice-de-inchiriat-2302659

Les Parisiens votent contre les trottinettes en libre-service – https://www.france24.com/fr/info-en-continu/20230402-%F0%9F%94%B4-les-parisiens-votent-contre-les-trottinettes-en-libre-service

Știre 4 – https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26189377-din-culisele-sedintei-tensionate-liberalilor-vila-lac-bolojan-blaga-boc-atac-dur-ciuca-bode-suntem-ospatarii-psd-guvernare-stalpii-sunt-mai-cunoscuti-decat-ministrii.htm

Marcel Ciolacu: PNL nu stă prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie/ Am spus – putem avea o coaliţie, sau o alianţă. Am înţeles din răspunsul celor de la PNL că nu se doreşte acest lucru – https://www.g4media.ro/marcel-ciolacu-pnl-nu-sta-prea-confortabil-in-acest-moment-in-sondajele-de-opinie-am-spus-putem-avea-o-coalitie-sau-o-alianta-am-inteles-din-raspunsul-celor-de-la-pnl-ca-nu-se-doreste-acest-lucr.html

SURSE Ciucă, întâlnire cu liderii PNL la Vila Lac / Se discută aplicarea rotativei, conform înțelegerii din coaliție, însă Ciucă a transmis că PNL nu trebuie să rămână la guvernare cu orice preț – https://www.g4media.ro/surse-ciuca-intalnire-cu-liderii-pnl-la-vila-lac-se-discuta-aplicarea-rotativei-conform-protocolului-de-coalitie-insa-ciuca-a-transmis-ca-pnl-nu-va-ramane-la-guvernare-cu-orice-pret.html

Știre 5 – https://www.agerpres.ro/politica/2023/03/25/eugen-tomac-pnt-maniu-mihalache-si-partidul-ialomitenilor-se-alatura-pmp-avem-nevoie-de-o-alternativa-de-dreapta–1081870

Știre 6 – https://www.g4media.ro/tribunalul-iasi-a-dispus-inceperea-judecatii-in-cazul-primarul-mihai-chirica-acuzat-de-dna-ca-a-permis-unei-firme-sa-construiasca-un-bloc-mai-mare-decat-permite-legislatia.html

Știre 7 – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26189568-rares-bogdan-audiat-dna-dosarul-primului-mare-tun-dat-pandemie.htm

Știre 8 – https://www.stiripesurse.ro/incepe-procesul-lui-virgil-musta-acuzat-de-dna-de-instigare-la-abuz-in-serviciu-cunoscutul-medic-va-fi-judecat-de-tribunalul-timis_2863950.html

Știre 9 – https://spotmedia.ro/stiri/politica/care-e-riscul-aliantei-propuse-de-polonia-romaniei

Angel Tîlvăr: Polonia este şi rămâne un aliat important şi un partener strategic pentru ţara noastră – https://www.agerpres.ro/politica/2023/03/28/angel-tilvar-polonia-este-si-ramane-un-aliat-important-si-un-partener-strategic-pentru-tara-noastra–1083297
Morawiecki: Liderii din Polonia şi România au spus ‘Nu construiţi Nord Stream 2’; am avut dreptate – https://www.agerpres.ro/politica/2023/03/28/morawiecki-liderii-din-polonia-si-romania-au-spus-nu-construiti-nord-stream-2-am-avut-dreptate–1083224

Premierul Poloniei, primit la Palatul Victoria. Morawiecki: „Ani de zile ţările noastre au fost jucate de cei din Est și din Vest” – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/premierul-poloniei-primit-la-palatul-victoria-morawiecki-ani-de-zile-tarile-noastre-au-fost-jucate-de-cei-din-est-si-din-vest-2297373

Premierul Poloniei, la București: Nu putem să ne uităm la UE ca la cei care au mereu cele mai bune soluții. Ce spune despre intrarea României în Schengen – https://spotmedia.ro/stiri/politica/premierul-poloniei-nu-putem-sa-ne-uitam-la-ue-ca-la-cei-care-au-mereu-cele-mai-bune-solutii-ce-spune-despre-intrarea-romaniei-in-schengen

Știre 10 – https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/grindeanu-si-szijjarto-anunta-o-noua-legatura-intre-ungaria-si-romania-pe-drum-express-2304873

Hungary and Romania open new expressway link – https://hungarytoday.hu/hungary-and-romania-open-new-expressway-link/

Știre 11 – https://www.gsp.ro/opinii/editorial-catalin-striblea-succes-avem-ramane-sa-stabilim-principiile-692852.html

Știre 12 – https://www.b1tv.ro/eveniment/sute-de-amenzi-anulate-din-cauza-faptului-ca-erau-scrise-cu-greseli-gramaticale-de-politia-locala-primaria-din-barlad-vrea-sa-cumpere-un-soft-de-60-000-de-lei-sa-le-corecteze-1287427.html

Pauza #1 – https://www.youtube.com/watch?v=3JvUMxEyyIM

Știre 13 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/emmanuel-macron-si-ursula-von-der-leyen-i-au-cerut-lui-xi-jinping-sa-il-sune-pe-zelenski-2307665

Liderul republican McCarthy s-a întâlnit cu președintele taiwanez, în ciuda amenințărilor Chinei – https://www.g4media.ro/liderul-republican-mccarthy-s-a-intalnit-cu-presedintele-taiwanez-in-ciuda-amenintarilor-chinei.html

Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen fac pregătiri pentru o vizită tensionată în China – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26182627-emmanuel-macron-ursula-von-der-leyen-fac-pregatiri-pentru-vizita-tensionata-china.htm

Editorial dur în presa conservatoare din Marea Britanie: „Macron s-a umilit singur – și a umilit UE” prin vizita în China – https://www.g4media.ro/editorial-dur-in-presa-conservatoare-din-marea-britanie-macron-s-a-umilit-singur-si-a-umilit-ue-prin-vizita-in-china.html

Macron: China are un „rol major” de jucat în Ucraina – https://www.digi24.ro/stiri/externe/macron-china-are-un-rol-major-de-jucat-in-ucraina-2306143

Știre 15 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/sanna-marin-pierde-alegerile-din-finlanda-noul-premier-ar-putea-fi-nevoit-sa-faca-alianta-cu-nationalistii-anti-imigratie-2302727

Amid Moscow threats, Finland to purchase Israeli David’s Sling anti-missile system – https://www.ynetnews.com/article/rkiosfnz2

Știre 16 – https://www.ukrinform.net/rubric-economy/3689498-state-property-fund-plans-to-resume-largescale-privatization.html

Știre 17 – https://www.agerpres.ro/politica/2023/04/05/guvern-1-6-milioane-de-dolari-alocati-prin-nato-pentru-intarirea-capacitatii-de-aparare-a-moldovei-si-ucrainei–1088237

Știre 18 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26191572-noi-explozii-melitopol-partizanii-toaca-nervii-rusilor-care-transfera-echipamente-personal.htm

Ukrainian shelling disrupts power supplies in Melitopol, outages reported – https://tass.com/politics/1595787

Știre 19 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26159756-video-prigojin-vorbeste-plan-ucrainei-reveni-granitele-din-1991-pregatesc-3-lovituri-strategice.htm

Știre 20 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26173536-rusia-pregateste-noua-campanie-recrutare-pentru-face-rost-400-000-soldati-modelul-voluntariat-nu-are-sanse-fie-respectat-autoritatile-regionale.htm

Știre 21 – https://meduza.io/news/2023/04/04/natsionalnaya-respublikanskaya-armiya-vzyala-na-sebya-otvetstvennost-za-vzryv-v-peterburge

Știre 22 – https://www.g4media.ro/ambasadorul-ucrainei-la-chisinau-despre-problema-transnistreana-putem-oferi-orice-ajutor-daca-suntem-rugati-de-guvernul-moldovei.html

Știre 23 – https://romania.europalibera.org/a/un-tanar-economist-a-castigat-alegerile-prezidentiale-din-muntenegru/32347560.html

Milatovic câștigă președinția Muntenegrului învingându-l pe veteranul Djukanovic (exit poll) – https://www.g4media.ro/milatovic-castiga-presedintia-muntenegrului-invingandu-l-pe-veteranul-djukanovic-exit-poll.html

Știre 24 – https://www.agerpres.ro/mondorama/2023/03/31/bih-mii-de-persoane-au-demonstrat-la-sarajevo-impotriva-inaltului-reprezentant-christian-schmidt–1085715

Lectură recomandată:

Stânga europeană, scindată de războiul din Ucraina. Anti-americanismul împiedică sprijinul pentru Ucraina – https://www.g4media.ro/stanga-europeana-scindata-de-razboiul-din-ucraina-anti-americanismul-impiedica-sprijinul-pentru-ucraina.html

Partea întunecată a implicării voluntarilor străini în Ucraina: Donații risipite, certuri, „un milion de minciuni” și luptători care nu ar avea loc într-o armată occidentală – investigație NYT – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26170809-partea-intunecata-implicarii-voluntarilor-straini-ucraina-donatii-risipite-certuri-milion-minciuni-luptatori-care-nu-avea-loc-intr-armata-occidentala-investigatie-nyt.htm

Pauza #2 – https://www.youtube.com/watch?v=NWnuSZ5pwNA

Știre 25 – https://bnr.bg/ro/post/101805192/strigatul-majoritatii-tacute-din-bulgaria

Bulgarii din străinătate: Aveți un singur covor comun, nu aveți nimic de împărțit! Bulgaria este mama tuturor! – https://bnr.bg/ro/post/101804003/bulgarii-din-strainatate-aveti-un-singur-covor-comun-nu-aveti-nimic-de-impartit-bulgaria-este-mama-tuturor

Partidul “Continuăm Schimbarea” nu va susține un cabinet cu participarea GERB, anunță liderii partidului – https://bnr.bg/ro/post/101804935/noi-continuam-schimbarea-nu-va-sustine-un-cabinet-cu-participarea-gerb-anunta-liderii-partidului

Jumătate dintre bulgari nu vor să-și protejeze aliații din NATO / Rusia este privită nefavorabil – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26170256-jumatate-dintre-bulgari-nu-vor-protejeze-aliatii-din-nato-rusia-este-privita-nefavorabil.htm

Анкета за НАТО: Половината българи не искат да защитят съюзник – https://www.dnevnik.bg/sviat/2023/03/28/4463191_anketa_za_nato_polovinata_bulgari_ne_iskat_da/?ref=home_mainStory

124 de intelectuali bulgari au făcut apel la un guvern pro-european – https://bnr.bg/ro/post/101806434/124-de-intelectuali-bulgari-au-facut-apel-la-un-guvern-pro-european

Boiko Borisov cere sprijin pentru crearea unui nou guvern. „Sentimentele noastre personale nu contează” – https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/boiko-borisov-cere-sprijin-pentru-crearea-unui-nou-guvern-sentimentele-noastre-personale-nu-conteaza-2306081

Alegeri în Bulgaria: Rezultatul neaşteptat al unui partid pro-rus ar putea determina partidele pro-europene să depăşească rivalităţile şi să formeze o coaliţie – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26183938-alegeri-bulgaria-rezultatul-neasteptat-unui-partid-pro-rus-putea-determina-partidele-pro-europene-depaseasca-rivalitatile-formeze-coalitie.htm

Val de alerte false cu bombă în școlile din Bulgaria. Guvernul acuză un atac al Rusiei înainte de alegeri – https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/val-de-alerte-false-cu-bomba-in-scolile-din-bulgaria-guvernul-acuza-un-atac-al-rusiei-inainte-de-alegeri

Știre 26 – https://hungarytoday.hu/identity-of-antifa-extremist-behind-budapest-attacks-revealed/

Știre 27 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/a-inceput-procesul-fostului-presedinte-al-kosovo-la-haga-hashim-thaci-este-acuzat-de-crime-de-razboi-si-crime-impotriva-umanitatii-2303527

Știre 28 – https://www.g4media.ro/franta-marine-le-pen-si-reunirea-nationala-sunt-marii-castigatori-ai-crizei-politice-declansate-de-reforma-pensiilor-angajata-de-presedintele-emmanuel-macron-si-guvernul-sau.html

Știre 29 – https://www.mediafax.ro/externe/directiva-ue-firmele-vor-publica-salariile-pentru-a-reduce-decalajul-de-gen-21747413

Știre 30 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/cinci-arestari-in-suedia-pentru-pregatirea-unui-atentat-islamist-justitia-a-anulat-interdictia-politiei-de-ardere-a-coranului-2304515

Sweden arrests terrorism suspects after Quran burning outcry – https://www.dw.com/en/sweden-arrests-terrorism-suspects-after-quran-burning-outcry/a-65224353

Nekade koranbränningar var fel – nu överklagar Polismyndigheten – https://www.svt.se/nyheter/domstol-koranbranning-ska-tillatas

Știre 31 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26161895-armenia-turcia-isi-redeschid-partial-frontiera.htm

Știre 32 – https://www.g4media.ro/studiu-poluarea-atmosferica-scade-eficacitatea-vaccinurilor-anti-covid.html

Dileală.pdf – Podcast de Week-end – Episodul 196

Versiunea audio: Descarcă fișierul torrent

Versiunea video completă: pe pagina dedicată sau în Donors’ Circle

În aproape 200 de săptămâni pe care le-am trecut în revistă pe Canapea, au fost măcar 15 (cu tot cu asta ce tocmai a trecut) în care, sincer, am simțit că fluxul de știri își bate joc de noi. Nu în sensul că nu au fost știri (slow news days una după alta, se întâmplă și aia, dar mai rar) ci în sensul c-au fost nenumărate știri, dar care n-au niciun sens.

Văzând acestea, zis-am să mergem la Marșul pentru Viață că poate așa mai prindem o știre de-acolo dar nici asta n-a fost să fie, evenimentul fiind plictisitor în cel mai bun caz.

Dar, măcar am lămurit una din nadele aruncate pe piață – povestea cu religia ca materie la bac – un subiect inerent neserios și tratat ca atare chiar și de cei ce teoretic ar trebui să-l favorizeze. Tot în segmentul public discutăm și de celălalt subiect momeală, recte avionul cu care a zburat Iohannis 😴

Între timp, apare un nou partid: USR.pdf. Și nu, nu-i o glumă. Adică este, dar nu e satiră. Pe fundal, PSD și-a asigurat Ministerul Justiției. Un subiect-scandal,… ai zice important. Dar clasa clevetitoare teoretic interesată e ocupată să discute religia la Bac 🤷🏻‍♂️

Pe fundal CNCD e ocupat cu amenzi pentru meme-uri sau pentru comentarii adevărate despre șpăgarii eroi criminali căci, vedeți voi, în RSR șpăgarii au nu doar dreptul să te omoare, dar au și dreptul ”social” de-a nu fi insultați în timp ce te omoară.

Și că veni vorba de șpăgari, la finalul segmentului public discutăm puțin și despre instituțiile-parazit din RSR – precum Uniunea Muzicologilor și Compozitorilor din România, Uniunea Scriitorilor, Centrul Național al Cinematografiei și alte instituții a căror existență e bazată exclusiv pe hoție pe față.

În segmentul geopolitic în sfârșit trecem la lucruri mai serioase, dar nu înainte de-a discuta despre disputa dintre actualul ministru al afacerilor externe (Bogdan Aurescu) și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan. Ministrul de externe l-a comparat pe șeful său pe linie de partid cu goarna rusească Sputnik după ce Rareș Bogdan a îndrăznit să remarce niște lucruri adevărate despre activitatea Excelenței Sale. S-a lăsat cu sânge pe pereți. Destul de amuzant.

Apoi, ca de obicei, le luăm la rând în jurul Rusiei: Premierul Armeniei se stropșește la Putin pe față notând în public prestația jalnică a „pacificatorilor” ruși în Karabakh; încă un membru al cabinetului de la Belgrad notează că Serbia ar trebui să adopte sancțiuni împotriva Rusiei, Finlanda depășește opoziția Turciei și în esență își asigură intrarea în NATO iar președintele Uzbekistanului schimbă răspunsul clasic din era Karimov despre geopolitica națiunii din Asia Centrală.

Tot în segmentul geopolitică discutăm și trei controverse: Declarațiile lui Ron DeSantis, scrisoarea către Volodîmîr Zelenski cu privire la faptul că membrii regimului separatist de la Tiraspol au pașapoarte ucrainene cam în răspăr chiar cu legea ucraineană și incidentul cu drona americană spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, în acest ultim caz controversa fiind mai degrabă modul jalnic în care Divizia Presă a tratat incidentul.

În știri externe aflăm că planurile Comisiei Europene au toate șansele să dea cu multă disonanță cognitivă eurofanaticilor.

Pe de o parte, evrosoyuz va cere bani cetățenilor moldoveni, britanici, americani sau canadieni pentru privilegiul de-a călători pe-aici. O ocazie bună pentru Partidul Șor să mai adune niște voturi.

Pe de altă parte, Comisia pregătește o versiune europeană a Foreign Agents Registration Act – adică fix tipul de lege pe care aceeași Comisie o înjura de mama focului acum nici 10 zile când aceasta era introdusă la Tbilisi (sigur, proiectul gruzin era prost scris, însă nu pe motivele alea a fost criticat de Comisie). ONG-urile zice-se ”pro-democrație” deja sunt în trepidații (printre altele pentur că aproape toate iau bani din Qatar sau China).

Tot în ultimul segment discutăm pe larg faptul că, senin, și din senin, în Nemția tocmai s-a transmis la televizor întreaga viziune canapelistă asupra pandemiei și vaccinării: în speță faptul că ministrul Lauterbach e un polititruc corupt, incompetent, mincinos și posibil plagiator (și nicidecum vreun profesionist lăudabil), că serul cu miocardită a rănit sute de mii de nemți care acum dau statul în judecată în corpore și mulți riscă să moară la propriu cu dreptatea în mână (pe lângă cei care au murit deja și de care nu știe mai nimeni), precum și despre profiturile imense și contractele oneroase semnate la nivel de Evrosoyuz cu Big Pharma. Toate astea, în 11 minute la ZDF. Vom arăta segmentul integral și-l vom comenta pe îndelete.

Și, în fine, la final adresăm și panicile bancare – cu exemple suplimentare față de ce-a oferit presa românească, dar și cu context (acea noțiune complet străină presei de la noi).

Un episod dens, cât să țină pentru perioada imediat următoare când focusul se mută pe alte proiecte. Detalii, în Donors’ Cicle.

Știre 1 – https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26142145-functie-vrea-ciuca-dupa-face-rotatia-premierilor-ciolacu-spun-vorbit-domnul-prim-ministru.htm

Știre 2 – https://www.g4media.ro/ciolacu-nu-respinge-o-canidatura-la-prezidentiale-in-tandem-cu-ciuca-premier-nu-este-exclus-acest-scenariu-dar-nu-e-simplu.html

Știre 3 – http://stiri.tvr.ro/13-culte-religioase-se-opun-promovarii—-diversita–ii—–patriarhia–invatamantul-public-trebuie-ocrotit-de-ideologizare–obligatia-promovarii—diversitatii-sexuale—in-scoala—–abuziva-si-nociva–_926938.html#view

Discuții aprinse după ce elevii unui liceu bucureștean au văzut filmul „Close”, despre prietenia dintre doi băieți de 13 ani. „Nu e nimic cu tentă sexuală” – https://www.libertatea.ro/stiri/discutii-aprinse-dupa-ce-elevii-unui-liceu-bucurestean-au-vazut-filmul-close-despre-prietenia-dintre-doi-baieti-de-13-ani-nu-e-nimic-cu-tenta-sexuala-4479309

Știre 4 – https://www.g4media.ro/curtea-suprema-a-dat-castigat-de-cauza-cncd-care-l-a-amendat-pe-vladimir-tismaneanu-cu-5-000-de-lei-pentru-o-postare-cu-conotatii-rasiste.html

Știre 5 – https://www.hotnews.ro/stiri-magazin-26138982-olivia-steer-sanctionata-cncd-postarea-din-pandemie-care-adus-amenda-5-000-lei.htm

Știre 6 – https://adevarul.ro/stiri-locale/timisoara/legendarul-muzician-nicu-covaci-refuzat-de-2250316.html

Pauza #1 – https://www.youtube.com/watch?v=aEiNGCMXFME

Știre 7 – https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/aurescu-raspuns-dur-pentru-rares-bogdan-el-cerea-sa-blocam-la-granita-cerealele-ucrainene-e-ca-si-cum-as-fi-atacat-de-sputnik-2280283

Știre 8 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26139910-rusia-neaga-lovit-drona-americana-avea-zbor-necontrolat-pierdut-altitudine.htm

What We Know So Far About the Downed American Drone – https://www.nytimes.com/2023/03/15/world/europe/us-drone-russia-jet-black-sea.html

Știre 9 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26137513-afirmatii-rare-ale-mariei-zaharova-care-recunoaste-kremlin-exista-dispute-privind-razboiul-din-ucraina.htm

clip zaharova – https://www.youtube.com/watch?v=zAZiF43woBQ

Захарова и Игорь Ашманов поспорили о нужности Росинформбюро: «Нет единой информационной картины» – https://www.business-gazeta.ru/news/586371

Știre 10 – https://www.g4media.ro/claudiu-tarziu-liderul-senatorilor-din-partidul-extremist-aur-ucraina-ajuta-in-continuare-capeteniile-separatiste-de-la-tiraspol-sa-supravietuiasca-sa-circule-si-faciliteaza-celor-120-000.html

Claudiu Târziu, scrisoare către Volodimir Zelenski. „Retrageți cetățenia ucraineană marionetelor Moscovei din Transnistria!” – https://evz.ro/claudiu-tarziu-scrisoare-catre-volodimir-zelenski-retrageti-cetatenia-ucraineana-marionetelor-moscovei-din-transnistria.html

Știre 11 – https://www.libertatea.ro/opinii/romanii-din-odesa-cernauti-si-chisinau-unirea-neasteptata-prin-limba-cum-ii-ajuta-pe-romanii-din-ucraina-inlocuirea-limbii-moldovenesti-cu-limba-romana-4472846

Кінець “молдовської мови”. Нащо Молдова змінює конституцію та чому це важливо для України – https://www.eurointegration.com.ua/articles/2023/03/3/7157291/

Limba română înlocuiește limba moldovenească în toate legile Republicii Moldova – vot final în Parlamentul de la Chișinău – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26143581-limba-romana-inlocuieste-limba-moldoveneasca-toate-legile-republicii-moldova-vot-final-parlamentul-chisinau.htm

Știre 12 – https://podul.ro/articol/20267/lovitur-de-graie-dat-regimului-terorii-de-la-kremlin-ministrul-sarb-al-economiei-pledeaz-pentru-impunerea-de-sanciuni-contra-rusiei

Министар Баста позвао Владу Србије да се хитно изјасни о увођењу санкција Русији – https://www.rts.rs/vesti/politika/5150712/basta-vlada-srbije-uvodjenje-sankcija-rusiji.html

Știre 13 – https://www.g4media.ro/ultima-ora-erdogan-anunta-ca-turcia-a-decis-inceperea-procesului-de-ratificare-a-aderarii-finlandei-la-nato-alianta-va-deveni-si-mai-puternica-presedintele-niinisto-ader.html#comment-2142582

Știre 14 – https://www.france24.com/en/asia-pacific/20230314-armenian-pm-raises-russian-peacekeeper-problems-with-putin

Știre 15 – https://www.gazeta.uz/ru/2023/03/13/president/

Постановление КС объясняет, как новая редакция Конституции будет применяться к должностным лицам – https://www.gazeta.uz/ru/2023/03/14/referendum/

Știre 16 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/ron-desantis-continuarea-implicarii-in-razboiul-dintre-ucraina-si-rusia-nu-este-un-interes-vital-al-sua-2281675

DeSantis, invitat în Ucraina să vadă invazia rusă, după ce a spus că SUA nu ar trebui să se implice mai mult – https://www.agerpres.ro/politica-externa/2023/03/15/desantis-invitat-in-ucraina-sa-vada-invazia-rusa-dupa-ce-a-spus-ca-sua-nu-ar-trebui-sa-se-implice-mai-mult–1076286

Ron DeSantis’s First Big Mistake – https://www.wsj.com/articles/ron-desantis-ukraine-donald-trump-republicans-america-ronald-reagan-1cebb8d1

Știre 17 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/germania-nu-a-cheltuit-niciun-cent-din-fondul-de-100-de-miliarde-de-euro-pentru-modernizarea-armatei-2283203

German military revamp ‘too sluggish,’ says commissioner – https://www.dw.com/en/german-military-revamp-too-sluggish-says-commissioner/a-64977832

Pauza #2 – https://www.youtube.com/watch?v=EC7rkgibN3Q

Știre 18 – https://protv.md/actualitate/cetatenii-din-republica-moldova-sua-dar-si-marea-britanie-vor-plati-7-euro-pentru-a-vizita-romania-cand-va-intra-in-vigoare-masura—2637473.html

Știre 19 – https://www.politico.eu/article/eu-ursula-von-der-leyen-ngo-qatargate-foreign-agents-law-disturbs-ngos/

Care sunt „agenții străini” ai României în SUA, conform legii americane. Cu nume și prenume – https://www.libertatea.ro/opinii/care-sunt-agenti-strainii-ai-romaniei-in-sua-conform-legii-americane-cu-nume-si-prenume-4478494

Știre 20 – https://www.g4media.ro/marea-britanie-sentinta-exemplara-pentru-o-femeie-care-a-mintit-ca-ar-fi-fost-violata-si-traficata-de-barbati-de-origine-asiatica-acuzatiile-tinerei-au-ruinat-vietile-a-trei-barbati-si-au-provocat.html

Sexual politics is damaging young men – https://www.spectator.co.uk/article/sexual-politics-is-damaging-young-men/

Știre 21 – https://www.focus.de/politik/deutschland/eine-analyse-von-ulrich-reitz-warum-karl-lauterbach-gerade-seinen-status-als-volksheld-verlieren-koennte_id_188229346.html

House votes to declassify info about origins of COVID-19 – https://apnews.com/article/covid-origins-china-wuhan-intelligence-7018f8016c7346cfaa8193933ec10063

Pfizer este de acord să revizuiască contractul UE privind vaccinul anti- COVID / Compania cere plata dozelor care nu vor fi fabricate niciodată – https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-26140205-pfizer-este-acord-revizuiasca-contractul-privind-vaccinul-anti-covid-compania-cere-plata-dozelor-care-nu-vor-fabricate-niciodata.htm

Știre 22 – https://www.g4media.ro/s-a-prabusit-silicon-valley-bank-din-cauza-politicilor-woke-promovate-de-directorii-sai-ce-sustin-criticii.html

Risky Bet on Crypto and a Run on Deposits Tank Signature Bank – https://www.nytimes.com/2023/03/12/business/signature-bank-collapse.html

Sute de angajați Google au protestat în Elveția, după ce concedierile au ajuns și în Europa – https://economedia.ro/sute-de-angajati-google-au-protestat-in-elvetia-dupa-ce-concedierile-au-ajuns-si-in-europa.html

Silicon Valley Bank, Credit Suisse…ce urmează? Cum să-mi feresc banii mei de criza lor – https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26141744-silicon-valley-bank-credit-suisse-urmeaza-cum-feresc-banii-mei-criza-lor.htm

FDIC Failed Banks List – https://www.fdic.gov/resources/resolutions/bank-failures/failed-bank-list/

Assisted suicide and the great Boomer removal

Last year my home country’s state media, Danmarks Radio, made a documentary about a man traveling to the lowlands in order to seek assisted suicide. The documentary was lambasted by its critics for its one sided depiction of assisted suicide as solely positive thing, and devoid of criticism on the subject – something not even its most ardent defenders could disagree with.

In the ensuing reemergence of the topic into popular discourse, I would often wrap up the long list of reasons why assisted suicide is abhorrent up in a joke that all it’d be good for would be to cut expenses on elderly care and rid us of those god damn boomers.

It quickly occurred to me, however, that this joke, might actually be much less unlikely that I initially thought.

Part One: The Cultural aspect

The first reason for this is cultural; the youth throughout the Western world have developed a deep, burning resentment of the boomers as most of the cultural, political and economic shifts that have made modernity unbearable can be aptly laid at the feet of their boomer parents.

From leftism, to the Stakhanovite work ethic, crendentialism, over-regulation of the economy, the opening up of the Western world to mass immigration and the outright refusal to pass on any wisdom or wealth to the newer generations, boomers have done much to make the youth hate them.

Something that is further fermented by the youth worship coming from the climate crowd which has claimed over and over that the old in their ignorance have ruined the planet and it is up to the youth – by agitating for the right grifts of course – to save it.

The result? A consensus among millenials and zoomers – though still not formulated in these terms, that they have been born and raised to essentially function as serfs for their parents’ generation.

The pandemic has simply been the cherry on top. Showcasing that the boomers (through the political class) would happily ruin their children’s mental health, destroy their chances of future economic prosperity and take from them what should have been the happiest days of their lives, all so they themselves can live 89 years and 2 months, instead of 88 years and ten months.

For a personal example there were plenty of articles from left-wing youth in my home country ranging from decrying the harm that sanitary fascism had caused them, to referring to boomers as ”greedy pigs” for throwing their children under the bus, to outright calling for a generational tax as payment for the lockdown.

And this is not to mention that the topic of outright removing the elderly has been brought up in an intellectual setting. As a Yale professor recently called for the Japanese elderly to commit mass suicide, as well as ”broaching the topic of mandatory euthanasia”.

For these reasons I doubt the understanding that assisted suicide will lead to the elderly euthanized against their will do much to dissuade the masses from its implementation.

If anything it’ll likely increase enthusiasm for the practice among some age groups.

Part Two: Economics

The other part of this is simple economics; The pension system was never intended as a simple means of care for the old, by design.

As most parts of the modern welfare state, the pensions were an invention of Prussia.

However, the stated goal of this system – a tax on the citizenry that’d go to provide for the elderly when they became too old to earn their own living, was never the intended goal of the Prussian state, as most Prussian citizens taxed for it would die before being able to enjoy the benefits of the system.

The actual goal of the pension taxes where simply that. Taxes to further finance Der Preußische Staat and fuel its war machine.

While most of the West no longer spends much of its budget on military, the pension system still serves its goal as a well propagandized tax.

It is here worth mentioning that the pensions paid to the State are not put in a personal savings account for the individual taxpayer, but treated as any other part of the state income. While the pension expenses are being paid out to those currently on pensions at any given time.

What is immediately striking about this system is how much it resembles a pyramid scheme.

In order for it to work there must at any given time be more people paying into the system than there are being propped up by it.

That will cease to be the case once the boomers hit retirement. Simply due to the shear size of their generation compared to the millenials and zoomers.

The resulting collapse of the pension system – as well as the exodus of such a huge part of the workforce, will likely be severe enough that it could crash national economies, should the state actually maintain the system.

As it is inevitable that the boomers will retire over the next ten or so years, governments will be pressed to deal with this issue under threat of financial collapse. And assisted suicide to slowly remove the excess retirees seems a simple solution. Especially as a centralized authority wouldn’t even need to enforce mass euthanasia.  The hospitals and retirement homes, doubly so in the public sector, will happily euthanize any patients exceeding their budgets on their own.

Especially as any type of workplace tasked with helping people who cannot fight back will inevitably become flooded with sociopaths in search of easy victims to play with.

Conclusions and predictions

There will at least be a strong attempt to implement assisted suicide across the western world.

Due to the economic nature of trying to alleviate pressure from a dysfunctional status quo, the most likely parties to implement it will, in my eyes at least, not be ones on the far left, but the corrupt, managerial corporatist parties of the center.

The countries most likely to implement it will be Germany, and Denmark. Germany due to its predominant managerial corporatist politics, rampant progressivism and deeply totalitarian culture and Denmark due to it’s heavily ingrained disdain for its elderly.

The rest of Scandinavia I am less sure about; Norway has the most totalitarian culture in Scandinavia, but also has enough oil reserves that it could afford a pension crash. Sweden is undergoing too many social changes as a result of not only mass immigration but also a resurgent right to make accurate predictions for.

The last of the likely candidates for implementing assisted suicide is Italy, as it has already seen a push for a referendum on the practice (although one that was shut down by the Constitutional Court), has an already geriatric population and is well known to follow whatever trends are declared on high from the European Union. Should Berlin follow Brussels in implementing the practice, Rome will be quick to follow as well.

One last, though less likely candidate would be the United Kingdom, due the increasingly authoritarian states in the archipelago that have already done much to imitate their former colonial subjects (Canada, Australia and New Zealand, with the US being a notable exception). My guess is that it would first be implemented in Scotland by the SNP, though it would still be probable that the Tory government force it through in England.

Assisted suicide will likely not gain 50+1% support, nor does it need it.

The topic merely needs to be high profile enough in the popular discourse that it gives an excuse for implementation.

Since most of the public either does not understand that the policy will lead to mass killings in the retirement homes or view it as a good thing there will not be a public outcry, let alone any actions that’d actually prevent the policy from being passed.

And the aforementioned radical minority in support of the practice, will make it easy to maintain for decades to come.

And in this regard I most sincerely hope that I am wrong.

 

Griftul tech întâlnește realitatea – Podcast de Week-end – Episodul 195

Versiunea audio: Descarcă fișierul torrent

Versiunea video completă: pe pagina dedicată sau în Donors’ Circle

Am ales titlul înainte să apară știrea despre Silicon Valley Bank, subiect pe care îl urmărim cu atenție în speranța că cele mai negre scenarii se vor și întâmpla de luni încolo pentru a întări și mai mult piciorul în dinți binemeritat pentru „industria” tech dar și pentru grifturile climatologice (toate bine ”investite” tot prin SVB).

Însă titlul l-am ales după cele mai recente evaluări ale experților în ceea ce privește „tehnologia” 5G care… să vezi surpriză… nu merge. Și nu că nu merge as advertised ci nu merge în esență deloc. Bani aruncați pe fereastră. E complet incidental faptul că noi am zis asta încă din 2020 de când începuse shilling-ul (sau sales pitch-ul, dacă termenul de shilling vă deranjează).

În realitate, 5G se alătură unei pleiade aproape interminabile din ultimii 20 de ani de ”tech” care e de fapt doar grift și-atât. Niște băjeți fac niște bani și cam aia e.

Între timp, Nicu Ștefănuță a izbutit să fie dat afară și de la RPR, onor autoritățile fac cărare la DNA sau prin comisii la audieri privind deciziile lor din așa-zisa pandemie, aflăm săptămâna asta de o nouă instituție de care nu știam că există, Justiția încă o dată face ce trebuie aplatizând popririle pe conturi de Revolut iar Avocatul Poporului face din nou ce trebuie atacând la CCR legea prin care Regimul vrea să monitorizeze toți jucătorii pentru binele lor.

Tot în segmentul intern discutăm despre necesitatea învățării unei meserii dar și despre povara asupra plătitorilor de taxe pentru a susține handbalul. Echipa națională de handbal masculin a Insulelor Feroe a măturat terenul cu România. De ce mai exact plătim noi cu toții pentru un sport care produce asemenea „rezultate”?!

În spatele paywall-ului, în segmentul geopolitic, discutăm despre legea agenților străini din Georgia, presupusa tentativă de atentat terorist de la Tiraspol, despre cum îi apucă grija pe toți de Nord Stream așa brusc deodată la aproape 7 luni de la eveniment, câte ceva despre Auchan, despre spălări de bani prin cazinouri și, puțin așa, despre Lukașenka și Wagner.

În știri externe continuăm să urmărim subiectul campaniei electorale din Turcia, unde opoziția a prezentat candidat comun. Din acest episod adăugăm și Spania pe lista de țări a căror campanie se încinge, PSOE având toate șansele să repete performanța din 2014 când erau să nu prindă Parlamentul din postura de partid de guvernământ. Și atunci tot după niște exagerări totalitare.

Tot în știri externe discutăm despre rezultatele chiar foarte bune aduse de Eurobarometrul pe 2023 care arată că cel puțin 45% dintre tinerii români au înțeles că евроГейский союз nu are cum să fie un lucru bun. Același eurobarometru vine cu mai multe știri pozitive în ceea ce privește obiectivul esențial de aplatizare a eurofanatismului din RSR. Este esențială promovarea Intermarium pe termen scurt și mediu (ca viziune pozitivă) însă nu trebuie neglijat aspectul aplatizării UE. À la longue, Intermarium trebuie să înlcouiască UE, nu doar s-o suplinească. Mai e mult până departe, dar suntem pe drumul cel bun.

Și, în fine, tot în știri externe discutăm despre așa-zisa pandemie. Mai precis despre Lockdown Files care confirmă tot ce vă povestirăm anii precedenți. Pentru extra-amuzament am tradus pentru voi și un articol din cea mai prestigioasă revistă de știință din Scandinavia care spune cam același lucru pe care noi l-am spus în iunie 2020 din Suedia.

Un episod dens, primul dintr-o serie de experimente cu paywalls. Vedem ce iese. Noi să fim sănătoși 🤷🏻‍♂️

Link-uri:
Știre 1 – https://www.turnulsfatului.ro/2023/03/08/dupa-demisia-din-usr-stefanuta-a-plecat-si-de-la-renew-a-trecut-la-verzi-unde-e-singurul-europarlamentar-roman-201148

Știre 2 – https://www.stiripesurse.ro/arafat-a-refuzat-sa-fie-audiat-in-parlament-pe-tema-achizitiilor-din-pandemie-efa-onac-sustine-ca-totul-s-a-facut-legal_2822645.html

Știre 3 – https://www.g4media.ro/surse-virgil-popescu-audiat-la-dna-ca-martor-in-dosarul-mastilor-defecte-cumparate-de-romarm.html

Știre 4 – https://economedia.ro/un-singur-bilet-de-tren-pentru-mai-multi-operatori-autoritatea-pentru-reforma-feroviara-lanseaza-biletul-de-tren-integrat-de-la-barlad-la-zarnesti-calatorii-trebuie-sa-cumpere-doua-sau-trei-bilete.html#.ZAh6vZRMpEE

Salarii ARF Octombrie 2022 – https://arf.gov.ro/web/wp-content/uploads/2023/01/Salarii-ARF-10.2022.pdf

Știre 5 – https://spotmedia.ro/stiri/social/rafila-vrea-sa-amendeze-spitalele-care-nu-anunta-familiile-pacientilor-in-cel-mult-2-ore-de-la-internare

Știre 6 – https://www.stiridecluj.ro/economic/conturile-revolut-nu-mai-pot-fi-poprite-decizia-justitiei-este-clara

Știre 7 – https://www.g4media.ro/avocatul-poporului-ataca-la-ccr-prevederile-legale-care-obliga-operatorii-de-jocuri-de-noroc-sa-constituie-baze-electronice-cu-datele-clientilor-afecteaza-dreptul-la-viata-privata-si-instituie.html

Știre 8 – https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/insulele-feroe-romania-preliminarii-euro-2024-handbal-690219.html

Rușinos! Ne-a bătut o țară cu populația Sloboziei – https://www.gsp.ro/opinii/editorial-narcis-drejan-rusinos-ne-a-batut-o-tara-cu-populatia-sloboziei-690353.html

Știre 9 – https://adevarul.ro/stiri-locale/slatina/meserii-clasice-prin-care-castigi-peste-1500-euro-2248747.html

Pauza 1 – https://www.youtube.com/watch?v=W7hAo28NCXc

Știre 10 – http://stiri.tvr.ro/turcia-recunoaste-progresele-finlandei-si-suediei-pentru-aderarea-la-nato-urmeaza-alte-runde-de-dialog_926546.html#view

Știre 11 – https://www.g4media.ro/times-serviciile-secrete-occidentale-cunosc-de-mai-multe-luni-numele-suspectului-care-a-organizat-exploziile-de-la-nord-stream.html

Știre 12 – https://www.bursa.ro/auchan-nu-renunta-la-piata-din-rusia-20922946

Știre 13 – https://www.g4media.ro/spania-isi-mentine-pozitia-de-a-nu-recunoaste-independenta-kosovo.html

Știre 14 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26130623-cine-este-teroristul-despre-care-separatistii-spun-vrut-asasineze-liderul-transnistriei-comanda-kievului.htm

Tiraspolul susține că ar fi dejucat o tentativă de omor a mai multor oficiali separatiști. Mai multe persoane, reținute – https://tv8.md/2023/09/03/tiraspolul-sustine-ca-ar-fi-dejucat-o-tentativa-de-omor-a-mai-multor-oficiali-separatisti-mai-multe-persoane-retinute/224310

Tinerii din Transnistria fug din regiune de teamă să nu fie înrolați în armată – președintele Parlamentului Moldovei – https://www.g4media.ro/tinerii-din-transnistria-fug-din-regiune-de-teama-sa-nu-fie-inrolati-in-armata-presedintele-parlamentului-moldovei.html

Știre 15 – https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/lukasenko-vrea-o-noua-doctrina-militara-pentru-2248254.html

Știre 16 – https://ziare.com/cazino/retea-cazinouri-ilegale-ucraina-conexiune-rusia-1793034

Știre 17 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26129974-partidul-guvernamant-din-georgia-retrage-proiectul-lege-inspiratie-ruseasca-dupa-proteste-violente.htm

Nou protest în Georgia față de proiectul de lege privind „agenții străini”, inspirat de Moscova / Polițiștii au folosit iar tunuri cu apă și gaze lacrimogene – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26129288-video-nu-legii-rusesti-nou-protest-georgia-fata-proiectul-lege-privind-agentii-straini-inspirat-moscova.htm

„უცხოელი აგენტების რეგისტრაციის შესახებ“ – https://cdniq.us1.myspdn.com/atsdpid1d6u5cmy4j61kro6gh/wp-content/uploads/2023/02/%E1%83%AE%E1%83%90%E1%83%9A%E1%83%AE%E1%83%98%E1%83%A1-%E1%83%AB%E1%83%90%E1%83%9A%E1%83%90.pdf

Georgienii au ieșit în stradă din cauza unei legi putiniste? – https://www.libertatea.ro/opinii/georgienii-au-iesit-in-strada-din-cauza-unei-legi-putiniste-4473631

Ciocniri în fața parlamentului din Georgia, între protestatari și forțele de ordine. Oamenii contestă așa-numita lege a agenților străini – http://stiri.tvr.ro/ciocniri-in-fa–a-parlamentului-din-georgia–intre-protestatari—i-for–ele-de-ordine–oamenii-contesta-a–a-numita-lege-a-agen–ilor-straini_926400.html#view

“Nu ne vom întoarce niciodată în URSS. Azi, tinerii fac alegerea lor. De aceea suntem aici. Suntem Europa”. Strada a vorbit, a luptat și a câștigat în Georgia – http://stiri.tvr.ro/nu-ne-vom-intoarce-niciodata-in-urss–azi–tinerii-fac-alegerea-lor–de-aceea-suntem-aici–suntem-europa–strada-a-vorbit–a-luptat—i-a-ca–tigat-in-georgia_926630.html#view

Știre 18 – https://economedia.ro/banca-centrala-a-rusiei-a-prelungit-cu-inca-sase-luni-restrictiile-privind-retragerile-de-numerar.html

Știre 19 – https://www.g4media.ro/transparency-international-declarata-organizatie-indezirabila-in-rusia.html

Știre 20 – https://www.g4media.ro/financial-times-rusia-ezita-sa-cumpere-rachete-balistice-din-iran-de-teama-ca-kievul-va-primi-in-schimb-rachete-atacms-de-la-occident.html

Știre 21 – http://stiri.tvr.ro/seful-grupului-wagner-reclama-ca-i-au-fost-taiate-comunicatiile-pentru-a-l-impiedica-sa-ceara-munitie_926573.html#view

Kyrylo Budanov: Forecast for 2023 and a special map in the office – https://youtu.be/IOOfxZvdLDA

Pauza 2 – https://www.youtube.com/watch?v=z5xQfUScep4

Știre 22 – https://tv8.md/2023/02/03/de-ce-mai-multi-judecatori-de-la-csj-au-demisionat-ministra-justitiei-poate-nu-a-fost-corect-sa-spunem-ca-toti-sunt-corupti/223915

Știre 23 – https://www.g4media.ro/consilierii-municipali-din-sofia-vor-dezbate-joi-daca-demonteaza-monumentul-armatei-sovietice-comisia-de-cultura-a-aprobat-proiectul-dupa-ce-socialistii-s-au-exprimat-impotriva-si-au-parasit-sala.html

Știre 24 – https://www.g4media.ro/sondaj-cum-s-a-prabusit-increderea-romanilor-in-ue-odata-cu-debutul-pandemiei-de-covid-doar-46-dintre-romani-cred-azi-ca-apartenenta-romaniei-la-uniunea-europeana-este-un-lucru-bun-fata-de-62-media.html

Eurobarometrul din 2023 – https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/eurobarometer/2023/socio-demographic-trends-national-public-opinion-edition-9/ro-sociodemographic-trends-2023.pdf

Știre 25 – http://stiri.tvr.ro/turcia-ase-partide-de-opozi-ie-se-aliaza-pentru-a-pune-capat-suprema-iei-de-doua-decenii-a-pre-edintelui-erdogan_926383.html#view

Știre 26 – https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/droguri-prostitutie-si-mita-un-scandal-de-coruptie-afecteaza-partidul-premierului-spaniol-sanchez-inaintea-alegerilor-de-anul-acesta-2273737

Știre 27 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26121499-speriem-toata-lumea-noua-tulpina-discutiile-din-spatele-deciziilor-lockdown-marea-britanie-pandemie.htm

Options for increasing adherence to social distancing measures – https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/882722/25-options-for-increasing-adherence-to-social-distancing-measures-22032020.pdf

Știre 28 – https://forskning.no/covid19-virus/fikk-anders-tegnell-rett-om-korona-strategien-likevel/2165554

Știre 29 – https://ziarulromanesc.at/amenda-pentru-purtarea-mastii-sanitare-in-austria/

NYC Mayor Eric Adams is telling stores to have customers remove their face masks – https://www.npr.org/2023/03/07/1161623700/nyc-stores-masking-eric-adams-robberies-shoplifting-bodegas

Știre 30 – https://project-e.ro/2023/03/05/tehnologia-5g-o-retea-revolutionara-care-dezamageste-pe-toata-lumea-potrivit-expertilor/

Când nu ești atent la iurtă – Podcast de Week-end – Episodul 194

Versiunea audio: Descarcă fișierul torrent

IÚRTĂ ~e f. (la popoarele nomade din Asia Centrală) Locuință demontabilă, de formă conică sau semisferică, acoperită cu pâslă, rogojini sau piei.

Diplomația americană a fost atentă la iurtă săptămâna aceasta, Antony Blinken izbutind prima vizită de succes de la instalarea administrației Biden. Subiectul n-a fost discutat mai deloc în limba română, dincolo de momentul în care audiența a râs (pe bună dreptate) de Lavrov.

Numărul de bugetari în România a continuat să crească în ultimii ani atât de mult încât statul refuză să mai publice sau să ofere la cerere cifrele complete. Între timp, poveștile presei continuă să fie demolate de realitate – Vasile Dîncu (numit pro-rus de către presă) a fost decorat de Ucraina, 2/3 dintre bucureșteni nu sunt mulțumiți de activitatea primarului general iar în sondaje cresc partidele despre care presa spune că sunt Dracu’.

În segmentul geopolitic discutăm despre prostestele de la Chișinău, despre lumea rusă în practică, dar și despre diplomația americană și cea rusă întrucât săptămâna ce tocmai se încheie a fost una mult mai importantă decât s-a văzut în Divizia Presă din RSR.

Între timp, se pare că PKK chiar finanța activități teroriste din Suedia (așa cum a tot acuzat președintele Turciei); GRECO în sfârșit observă corupția endemică din Austria iar Parchetul European e tare supărat că bulgarii au ignorat poveștile încălziste ale Comisiei.

Spre final luăm niște subiecte mai puțin discutate – precum abuzul de social media, rasismul instituționalizat împotriva albilor, emigrația dinspre vest spre est și politica fiscală a SUA, căreia Curtea Supremă i-a mai tăiat recent din elan.

Link-uri:

Știre 1 – https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26111775-cati-bugetari-mia-locuitori-avem-romania-situatia-fiecare-judet.htm

Știre 2 – https://spotmedia.ro/stiri/politica/psd-pe-primul-loc-in-preferintele-alegatorilor-mai-putin-de-jumatate-dintre-romani-s-ar-prezenta-la-urne-sondaj-inscop

Știre 3 – https://www.stiripesurse.ro/sondaj-curs-doar-3-din-10-bucuresteni-sunt-multumiti-de-primarul-general-principalele-probleme-ale-capitalei_2809190.html

Ciprian Ciucu a demisionat de la șefia PNL București – https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26113140-ciprian-ciucu-demisionat-sefia-pnl-bucuresti.htm

Se pregătește Ciolacu pentru primăria Capitalei? – https://www.g4media.ro/se-pregateste-ciolacu-pentru-primaria-capitalei.html

Știre 4 – https://economedia.ro/guvernul-face-verificari-pentru-a-vedea-daca-tiktok-pune-probleme-de-securitate-in-romania.html

Letonia interzice TikTok pe dispozitivele oficiale, din motive de securitate / La fel au procedat până acum Statele Unite, Canada, Danemarca şi Comisia Europeană – https://www.g4media.ro/letonia-interzice-tiktok-pe-dispozitivele-oficiale-din-motive-de-securitate-la-fel-au-procedat-pana-acum-statele-unite-canada-danemarca-si-comisia-europeana.html

Știre 5 – http://stiri.tvr.ro/martisorul-vine-cu-bani-in-plus-pentru-aproape-un-milion-si-jumatate-de-romani-un-numar-de-14-tipuri-de-indemnizatii-ajutoare-sociale-si-alocatii-au-un-cuantum-mai-mare-incepand-cu-luna-martie_925939.html#view

Știre 6 – http://stiri.tvr.ro/fostul-ministru-al-apararii-vasile-dincu-decorat-de-ucraina_926004.html#view

Pauza #1 – https://www.youtube.com/watch?v=oWE3IFnXv5s

Știre 7 – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26117372-cine-sunt-teroristii-ucraineni-acuzati-putin-rusi-trening-care-critica-regimul.htm

Presa rusă: Zeci de sabotori ucraineni au atacat două localități din Rusia. Au fost luați ostatici, se duc lupte cu forțele FSB, Rosgvardia și armatei / Reacția Moscovei și Kievului / Clipuri bizare au apărut pe rețelele de socializare – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26116403-forte-rosgvardia-intrat-lupta-grup-sabotaj-ucrainean-regiunea-rusa-briansk-tass.htm

ФСБ сообщает о пресечении вылазки украинских диверсантов в Брянской области – https://www.interfax-russia.ru/center/news/fsb-soobshchaet-o-presechenii-vylazki-ukrainskih-diversantov-v-bryanskoy-oblasti

Postarea Gulagu.net cu povestea [link de Telegram]: https://t.me/NetGulagu/4519

O dronă ucraineană a încercat să lovească o țintă de lângă Moscova – https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/rusia-e-in-corzi-o-drona-ucraineana-a-incercat-sa-loveasca-o-tinta-de-langa-moscova-fotovideo

Știre 8 – http://stiri.tvr.ro/republica-moldova-in-parlament-a-fost-inregistrat-un-proiect-de-lege-care-prevede-inlocuirea-sintagmei-limba-moldoveneasca-cu-limba-romana_925766.html#view

Îmbrânceli în Parlamentul Republicii Moldova, la prezentarea proiectului privind înlocuirea „limbii moldovenești“ cu limba română – https://www.dcnews.ro/imbranceli-in-parlamentul-republicii-moldova-la-prezentarea-proiectului-privind-inlocuirea-limbii-moldovenesti-cu-limba-romana-video_907367.html

Marcel Ciolacu: Revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Republica Moldova este o normalitate istorică şi trebuie să se întâmple cât mai repede – https://www.g4media.ro/marcel-ciolacu-revenirea-limbii-romane-la-statutul-de-limba-oficiala-in-republica-moldova-este-o-normalitate-istorica-si-trebuie-sa-se-intample-cat-mai-repede.html

Știre 9 – https://www.biziday.ro/241162-2/

Știre 10 – https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26112996-proteste-chisinau-sustinatorii-lui-ilan-sor-incercat-blocheze-intrarea-oras-imbrancit-politia-oameni-uniforme-negre-care-scria-scutul-poporului-fruntea-manifestantilor.htm

Republica Moldova: Protestul manifestanților pro-ruși din centrul Chișinăului s-a încheiat – https://www.g4media.ro/video-moldova-protestul-manifestantilor-pro-rusi-din-centrul-chisinaului-s-a-incheiat.html

Știre 11 – https://www.g4media.ro/grecia-investeste-in-dezvoltarea-infrastructurii-pentru-livrarea-neintrerupta-a-gazelor-catre-moldova.html

Știre 12 – https://tass.com/world/1582513

Энтони Блинкен — о том, как США помогут Центральной Азии при возможной внешней угрозе – https://www.gazeta.uz/ru/2023/03/01/ca-blinken/

Știre 13 – https://rus.azattyq.org/a/32295558.html

Uzbekistan: 39 more on trial for involvement in Karakalpakstan unrest – https://eurasianet.org/uzbekistan-39-more-on-trial-for-involvement-in-karakalpakstan-unrest

Reporter’s Notebook: Karakalpakstan Trials Test Justice in Uzbekistan – https://www.voanews.com/a/reporter-s-notebook-karakalpakstan-trials-test-justice-in-uzbekistan-/6978199.html

Antony Blinken and Sergei Lavrov meet for first time since Ukraine war – https://www.bbc.com/news/world-asia-india-64825198

Știre 14 – https://www.bbc.com/russian/news-64797204

Vladimir Putin a interzis împrumuturile de cuvinte străine în limba rusă – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26113401-vladimir-putin-interzis-imprumuturile-cuvinte-straine-limba-rusa.htm

Știre 15 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26113222-finlanda-incepe-construiasca-cortina-fier-rusia-gard-200.htm

Știre 16 – http://stiri.tvr.ro/din-lipsa-de-hardware-viteza-internetului-scade-in-rusia_925922.html#view

Pauza #2 – https://www.youtube.com/watch?v=vMEanybu_6o

Știre 17 – https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/vecini/parchetul-european-condus-de-kovesi-suspecteaza-bulgaria-de-fraudarea-sistemului-de-certificate-co2-al-ue-emisiile-termocentralelor-de-peste-dunare-ar-fi-fost-subraportate-21034673

Știre 18 – https://www.g4media.ro/document-grupul-de-state-impotriva-coruptiei-cere-o-noua-politica-de-integritate-in-austria-dupa-scandalurile-de-coruptie-care-au-zguduit-precedentele-guverne.html

Știre 19 – https://www.g4media.ro/austria-sustine-ca-nu-este-ingrijorata-ca-trezoreria-sua-analizeaza-afacerile-din-rusia-ale-raiffeisen-bank-international.html

Știre 20 – https://adevarul.ro/sport/ergodan-fierbe-contestatarii-sai-ajutati-de-2246817.html

Erdogan cere iertare pentru întârzierile în intervenţiile echipelor de salvare după cutremur – https://www.digi24.ro/stiri/externe/erdogan-cere-iertare-pentru-intarzierile-in-interventiile-echipelor-de-salvare-dupa-cutremur-2266129

Știre 21 – https://financialintelligence.ro/fonduri-pentru-terorism-trimise-de-pkk-din-suedia-afirma-serviciul-de-informatii-sapo/

Säpo: PKK-terror finansieras i Sverige – https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sapo-pkk-terror-finansieras-i-sverige

Turcia reia negocierile cu Suedia şi Finlanda pentru aderarea la NATO – https://www.digi24.ro/stiri/externe/turcia-reia-negocierile-cu-suedia-si-finlanda-pentru-aderarea-la-nato-2265315

Turcia eliberează tot puține vize pentru emigranții ruși / Informatician rus: „Sunt gata să accept faptul că rușii sunt acum considerați toxici în întreaga lume. Știu care dintre părți are dreptate. Însă trebuie să existe cel puțin niște reguli clare ale jocului. Am cumpărat un apartament și nu pot locui în el” – https://www.g4media.ro/turcia-elibereaza-tot-putine-vize-pentru-emigrantii-rusi-informatician-rus-sunt-gata-sa-accept-faptul-ca-rusii-sunt-acum-considerati-toxici-in-intreaga-lume-stiu-care-dintre-parti-are-dreptate.html

Știre 22 – https://adevarul.ro/economie/concedieri-la-cel-mai-mare-trust-de-presa-german-2246330.html

Știre 23 – https://www.news.ro/externe/liderul-laburistilor-britanici-avertizeaza-ca-in-cativa-ani-nivelul-de-trai-in-marea-britanie-va-ramane-in-urma-celui-din-romania-1922403028002023020721034613

Știre 24 – https://www.mediafax.ro/social/proiect-de-lege-impotriva-sharenting-franta-isi-propune-sa-protejeze-copiii-de-parintii-care-posteaza-prea-mult-poze-pe-retelele-de-socializare-21655211

Știre 25 – https://www.bvoltaire.fr/pour-fuir-limmigration-ces-francais-choisissent-lemigration/

Young expats are leaving ‘unsafe’ France and heading for Hungary – https://rmx.news/france/young-expats-are-leaving-unsafe-france-and-heading-for-hungary/

Expatriés au Portugal, des retraités retrouvent la France d’avant : « Ici, ils ont le respect de l’autorité » – https://www.lemonde.fr/politique/article/2023/03/01/des-retraites-expatries-dans-le-sud-du-portugal-en-quete-de-la-france-d-avant-ici-ils-ont-le-respect-de-l-autorite_6163683_823448.html

Știre 26 – https://www.hotnews.ro/stiri-international-26113983-afacerist-roman-castigat-proces-limita-curtea-suprema-sua-fiscul-american-acuzase-272-incalcari-ale-legii.htm

Știre 27 – https://www.g4media.ro/elon-musk-acuza-mass-media-de-rasism-impotriva-albilor-si-asiaticilor-dupa-ce-ziarele-americane-au-renuntat-la-un-autor-de-caricaturi-scott-adams-cretorul-seriei-de-caricaturi-dilbert-a-spus-ca-am.html