Political dictionary/Dicționar politic

For English scroll down or click here

For foreign terms (not in English or Romanian) scroll down or click here

Dicționar de termeni politici

C
Clapon, ~ism1. Cocoș castrat. Se aduse supă de clapon și, pe urmă, însuși claponul. HOGAȘ, DR. II 276. 2. despre oameni fig. individ care refuză să-și apere propria civilizație sau națiune comportându-se în esență castrat <> sinonime: încornorat, cuck

D
Discursul urii – Sintagmă folosită de activiștii extremei Stângi pentru a desemna expresii sau forme de discurs neconforme cu ideologia lor. Exemple de discursul urii: Faptul că există diferențe de IQ median între civilizații și țări; diferențele privind statistica infracționalității pe rase și etnii; diferențele dintre bărbați și femei (orice adevăr despre acest lucru poate fi discursul urii);

F
Futengrijismsn – Totalitatea măsurilor bazate pe a muri de grija altuia fără niciun motiv rezonabil și a dori să implici Statul în administrarea sferei private în mod nerezonabil. Măsuri precum reglementarea fumatului pe proprietate privată, taxarea suplimentară a oricărui produs (zahăr, carne, etc.) cu scopul de-a manipula consumul sau reglementarea torsului pisicii se încadrează la futengrijism – Cuvânt telescopat (portmanteau) din „fute” și „grija”
Futengrijist, ~ăsmf – Persoană care aderă la poziții futengrijiste

G
Globohomosmdp – Curent omogenizator global ce susține că toți oamenii sunt la fel și toate culturile sunt identice. Înlocuiește individul cu ideea cetățeanului global interschimbabil, cultura cu multiculturalismul, țara cu zona economică, învățarea cu învățământul instituționalizat controlat de Stat măsurabil în ani și nu în înțelepciune și/sau abilități, înțelepciunea cu competența pe un domeniu îngust, metoda științifică cu consensul fabricat, adevărul cu minciuna politică. Promovează ca și normale fenomene marginale precum diformitățile de naștere, handicapul, anumite boli mintale și normalizează deviațiile sexuale în numele echității impuse de un guvern central. Are ca document centrale lucrări precum „Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, Standarde pentru educația sexuală în Europa – Un cadru pentru factorii de decizie politică, specialişti și autorităţi din domeniul educaţiei și sănătăţii, precum și documente de o importanță mai scăzută precum comunicatele APA care decretează că mutilarea și castrarea minorilor e perfect în regulă. Exemplu de utilizare: Globohomo iti vrea copiii.

M
Muscalsm – Persoană care se prezintă (prea) rusește în public. Etnia rusă nu e obligatorie. Nu toți muscalii sunt ruși și nu toți rușii sunt muscali.

Muscăliverb – A comite acțiuni în public compatibile cu calitatea de muscal. Context: 1. Nu muscăliți în public. 2. Traian Băsescu a prezentat Parlamentului European lista cu eurodeputații și demnitarii care muscălesc.

N
NPCsn – Persoană care aderă trup (dar fără suflet, căci n-are) la o narativă sau viziune asupra lumii și dezvoltă (spontan sau cu timpul) o serie de răspunsuri predefinite/standard în fața unor întrebări altfel complexe și nuanțate despre politică sau lume în general. Context: 1. Om: Trump are dreptate să nominalizeze China drept o problemă la adresa securității lumii libere – NPC: Orange man bad. 2. Om: Poate ar trebui să ne tratăm cu hidroxiclorochină și zinc dacă luăm tuse chinezească și altfel să ne vedem de treabă. – NPC: Poartă mască! Stai acasă! Salvează vieți. Nu mai fi negaționist. 3. Om: Poate că totuși aspectele subculturale explică măcar în parte diferențele privind infracționalitatea între afro-americani și alte grupuri etnice. – NPC: Ești un rasist împuțit care proferează discursul urii! Black Lives Matter!

P
Penelizavb. I. Tranz. – Acțiunea de a-ți însuși ceea ce nu este al tău folosind mijloace la limita legii. Acțiunea de a peneliza diferă de cea de a pesediza prin faptul că se face cu galben. Moralmente vorbind, atât pesedizarea cât și penelizarea sunt o formă de furt. Context: 1. În martie, aprilie și mai 2020 Guvernul a încercat să ne penelizeze drepturile fundamentale constituționale. 2. În timpul stării de urgență, bugetarii au penelizat mai mulți bani în două luni decât în precedenții 20 de ani. 3. Această memă se va peneliza spre a fi distribuită poporului spre îmbunătățirea sănătății publice.

Pesedizavb. I. Tranz. – Acțiunea de a-ți însuși ceea ce nu este al tău folosind mijloace la limita legii. Acțiunea de a pesediza diferă de furt prin faptul că nu este prima faciae ilegală. Moralmente vorbind, pesedizarea este o formă de furt. Context: 1. La USR Giurgiu s-au pesedizat fondurile filialei. 2. (ironic) Această memă va fi pesedizată.

Plebeu, ~ee – [Pl: ~ei, ~ee / E: lat plebeius] s.m.f1. (în Evul Mediu) Persoană care face parte din plebe. 2. Persoană care face parte din stratul de jos al unui grup sau care se află în afara (sub)culturii dinspre care se face aprecierea. (ex: Leftiștii sunt plebei)

Proletcultist,  – [Pl: ~iști, ~iste / E: rus пролеткульт] s.m.f1. Adept al prolectcultismului care este un curent cultural apărut în URSS ale cărui principii estetice se reduceau la ideea formării unei culturi „pur proletare” și care respingea întreaga moștenire culturală a trecutului. 2. Persoană care înfierează cu mânie proletară ceva pe motiv că e contra Partidului/ideologiei la care aderă fără a gândi 3 secunde înainte de-a deschide gura.
Context: Cuvântul este unul telescopat, prin concatenarea termenilor rusești пролетарская культура (cultura proletariatului) și specific limbii de lemn din Uniunea Sovietică. Alt exemplu: Comsomol (Комсомол) care vine de la Коммунистический Союз Молодёжи și este echivalentul Uniunii Tineretului Comunist din fosta RSR.
Exemple de folosire:
– Publicația proletcultistă de finanțare germană, G4Media
– Votanții au fost înfierați în stil proletcultist la redacția de casă a PNL, Digi24
– Fermierii și transportatorii au fost înfierați în stil proletcultist de presa miluită pentru că aveau tractoare noi și moderne

R
Retardersn. – Televizor. Dispozitivul cu care se retardează populația. Context: 1. Dacă vrei să fii bine informat, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să renunți la retarder. 2. Oamenii s-au speriat de Hapciu19 pentru că s-au uitat prea mult la retarder.

S
Spăimândacs.m. (pol) – persoană care răspândește spaime legate de tusea chinezească (covid-19) prin dezinformare, exagerări ale unor date reale, prin regurgitarea mot à mot a propagandei guvernamentale/panicarde sau prin injurii.

T
Tehnooptimismsm – Totalitatea ideilor care pleacă de la premiza că tehnologia nu doar că poate, dar și trebuie introdusă în absolut toate aspectele vieții și acest lucru se poate face fără impact negativ major asupra calității vieții sau asupra stabilității civilizaționale. În variantele sale extreme, tehnooptimismul se observă în rândul celor care preferă să aștepte între 24 și 100 de ore pentru un transfer financiar și să plătească zeci de lei pentru a trasnfera $20 prin criptomonede în loc de variantele deja consacrate și semnificativ mai ieftine și mai rapide. Tot tehnooptimism deșănțat se numește și atunci când promovezi și/sau adopți produse de-a dreptul crețe precum aragazul conectat la internet, frigiderul cu Wi-Fi și muzică sau microfonul conectat la internet (vezi Alexa), totul în numele progresului. Tehnooptimism mai puțin deșănțat dar tot aiuritor se poate observa și în rândul celor care sunt ferm convinși că în 10 ani mașinile fără șofer vor fi norma absolută. Unii dintre ei sunt ferm convinși de asta de vreo 10 ani…

Political terms in English

H
Helicopterable1. Far-Leftist individual 2. Ideas for which a metaphorical free helicopter ride may be recommended (such as abolishing private property or confiscation of guns) 3. Most forms of mandatory collectivism

P
Proletkult – [Etymology: rus пролеткульт] s.m.f1. A cultural current and organization that emerged in the USSR whose esthetic principles were reduced to creating a new culture that is purely proletarian. The Proletkult rejected the entirety of the cultural legacy of those who came before them. 2. Proletkultist is a person that thrashes with a proletarian rage an idea, behavior or creation because it is against his or her Party or ideology, all without thinking for at least three seconds before opening one’s mouth.
Context: The word is a concatenation of the russian terms пролетарская культура (proletarian culture) and common for the wooden language used in the Soviet Union. Another example: Komsomol (Комсомол) which comes from Коммунистический Союз Молодёжи which is the All-Union Leninist Young Communist League.
Examples of usage:
– The German-funded proletkultist publication Politico
– The voters were branded deplorables and as other rage-filled proletkult-style terms by the Regime media
– European farmers were branded in a proletkultist fashion by the evrosyuz establishment

R
Racism1. Forms of intentional, continued and explicit discrimination (both positive or negative) based solely on race. 2. Baseless accusation thrown by any Leftist against others (including other Leftists) when (s)he loses the argument
Revolutionary mentality – The mentality that not only change is good, but that any change is inherently good. The more fundamental (revolutionary) the change, the better.

T
Transgenderism – The religious belief according to which humans are born with a gendered soul. As such, the religious belief goes, the soul can be in any body and thus a “male soul” can be in a female body or viceversa. Followers of this religious belief have troubles defining what is a woman or what is a man in public and, like other extremist cults, are at odds with basic biology.

Techno-optimism – The totality of ideas that start from the premise that technology not only can, but should be, introduced in absolutely all aspects of life without this having any major negative impact upon indivuduals’ quality of life or upon civilizational stability. In its extreme versions, technooptimism can be noticed among those who prefer to wait between 24 and 100 hours for a money transfer and pay $5 or more in order to send $20 through cryptocurrencies instead of using the established methods which are significantly cheaper and faster. Extreme technooptimism is also when one promotes and/or adopts wild products like internet-connected stoves, Wi-Fi-connected fridge that plays music or a spying microphone connected to the Internet (see Alexa), in the name of progress and modernity. Less extreme but still mad technooptimism can also be encountered among those who are firmly convinced that in 10 years driverless cars will be the absolute norm. Some of them have been firmly convinced by this for over 10 years already…

Foreign Terms (not in English or Romanian)

Е
Европейский союз – transliterated as Evropeisky Soyuz – shorthand: evro-soyuz. Def: The European Union.
Context: Given that the European Union is increasingly a Soviet in itself with more social restrictions than ever, generalized lack of freedom of expression (it only looks good when compared to Russia or China – but otherwise distinctly inferiour to most of the planet) and a consistent push to remove any traces of national sovereignty – it is politically useful to use evrosoyuz in public when referring to the EU, so as to make the connection better with its historical sibling, the Soviet Union (Советский Союз/Sovyetski Soyuz).
Other alternatives: the other soyuz, the EUSSR
K
Кьюаркодизации/яnoun – pronounced as QR-kodizatsiy/QR-kodizatsi’ya – roughly translated as QR-codization. Def: 1. A new serfdom 2. Super-inventory of all mankind 3. The process by which the individual is reduced to a unique, randomly generated and randomly assigned QR code. 4. Dehumanization.
Origins: The practice appeared in February 2020 in the People’s Republic of China in relation to the Wuhan Cough. The practice was then spread into other countries (Russia, Kazakhstan, the whole of the EU, Australia) with the rollout of the myocarditis-inducing experimental gene therapy clotshot to restrict basic human rights of people who’ve done nothing wrong based on whether they’ve been QR-coded or not. The only way to get QR-coded was through being subjected to an experimental treatment with 9 pages of potential side effects, including death. The word кьюаркодизации emerged in Russia among the minority of the Russian population that not only disagreed with the practice, but were willing to speak out against it.

П
Пидарadj – pronounced as pee-dar – ad literam translated as faggot. Def: The state of mind or a set of actions that reveals one to be weak, treacherous weasel. Пидар is a state of mind more than a descriptor of one’s sexual orientation, much like in English.