Voi sunteți capitaliștii!

Să ilustrăm plastic ce înseamnă astăzi „capitalismul”, în accepțiunea unor magnați, a unor politicieni veroși, și a imbecililor care le fac galerie: Mergeți în piață, căutați pe cineva cu o legătură de mărar. Îl găsiți. Aveți nevoie de mărar, deci cumpărați de la el. Omul ăla prestează un serviciu util, și evident o face din muncă; voi apreciați utilitatea, băgați mâna în buzunar și i-o răsplătiți. Aici e capitalismul așa cum l-ați înțeles până ieri, pentru că sunteți normali la cap.

Voi poate mai credeți că și leprele care vă sunt date azi de model de antreprenoriat capitalism tot la fel gândesc.

Ei bine nu.

Pentru ei (sau mai precis, pentru voi, dar din gura lor) „capitalism” înseamnă reglementările care îi impun celui care crește mărar să nu mai crească mărar cum își dorește el, sau, dacă-l crește, să nu-l mai poată vinde; sau, dacă-l vinde, să nu mai fie la fel; sau, dacă mai e la fel, să nu mai poată fi vândut la un preț competitiv; sau, dacă totuși își găsește cumpărătorul cu un preț necompetitiv (că nu oricine e atât de imbecil încât să creadă că „mai ieftin = mai bun”), acel schimb de monedă să nu mai poată avea loc.

„Capitalism” înseamnă, în această ultimă fază, controlul tranzacției pe care voi o credeați liberă: o identitate electronică a celor două persoane, accesibilă instantaneu și permanent, și o identitate electronică a schimbului efectuat, permanent stocată și tot așa, permanent și instantaneu accesibilă.

Ca în profetizata vreme a Fiarei: să nu mai poți cumpăra și vinde ce vrei tu, ci ce vor ei. Ei au ceva de câștigat din asta — vor „implementa” sistemele din care ei, fiți siguri, vor trăi mai bine (la fiecare tranzacție efectuată le va reveni un comision, la fiecare tranzacție blocată — un premiu). Ăsta e „capitalismul” lor: unde nu mai produc nimic altceva decât sclavia voastră, în beneficiul celor care vor să vă călărească, să vă asedieze, să vă reducă numeric etc. (Întrebați-vă acum de ce traficantul de carne vie Epstein, asociat al lui Gates, putea concepe pe șleau o lume populată de urmașii lui direcți. Și de ce Gates vorbește despre o lume „prea populată”, având el însuși 3 copii.)

Ultima încununare a unui sistem de etatism cronyist (de cumetrie) pe care s-au pliat bine-mersi (și încă ce bine! ce mersi!) și jumătate dintre „conservatori”. Și care acum intră în faza terminală, unde voi, clienții care n-au cerut să fie clienți, voi sunteți cei prea ieftini.

Nu-i mai lăsați să vă spună că sunteți „anti-capitaliști” — voi, voi sunteți capitaliștii. Fiecare fir de mărar pe care-l vindeți e mai capitalist decât toată averea, decât toate firmele și firmulițele lor. Voi nu mințiți și nu călcați în picioare pe nimeni atunci când vindeți acel fir de mărar.

Dan A. Dima
Eseist, traducător și desenator; cu o pregătire în științele sociale, subminată de o dragoste pentru adevăr. Sceptic de modă veche. Nu prea se mai fabrică din ăștia.