Ce nu (prea) vi s-a spus în #DicksOutForArthurel

Când un subiect eminamente imbecil (sau, hai, marginal) brusc e pe prima pagină peste fucking tot e cazul să puneți două întrebări:

 • Ce se întâmplă fix acum și cineva vrea să nu ne uităm prea mulți în direcția aia?
 • Suntem siguri că nu e slow news day și deci o coincidență că un subiect imbecil ocupă atâta spațiu?

Începem cu cea de-a doua întrebare la care răspunsul este simplu: NU.

De unde știu? Păi pentru început Martinel/Arthur a fost împușcat în luna martie. Nu ieri. Nu alaltăieri. Nu săptămâna trecută. Ci acum două luni! Când ai slow news day nu scoți o știre de acum două luni. Ci răsfoiești ziarele locale și găsești un viol, un furt, o bătaie… ceva din ultimele 10 zile cel mult.

Mai apoi, e destul de improbabil (deși, e drept, nu imposibil) ca aproape toată presa (desigur, civilă) să aibă slow news day simultan mai multe zile și să le vină brusc să discute despre un caz, repet, de acum două luni.

În al treilea rând, nu activează nimeni activiști controversați transformați peste noapte în consilieri onorifici ai Primului Ministru, totul pentru o slow news day. Cine crede altcumva, este rugat să scrie pe adresa Redacției să începem negocierile pentru un pod din Malmö pe care-l avem de vânzare.

Gabriel Păun, șăful organizației eco-teroriste Agent Green, este consilier onorific al lui Florin Cîțu conform deciziei 127/16.02.2021. Evident, nicăieri în presă nu apare informația asta.

La fel cum nicăieri în presă nu se amintește că Agent Green este o organizație care acum niște ani hărțuia și mutila oameni pe proprietatea lor în numele „activismului de mediu”. În urmă cu exact 6 ani, în luna mai 2015, Alin Andrioni (pe-atunci mare activist de mediu alături de Gabriel Păun în ”Agent Green”) mutila pe viață un om la poalele Retezatului, călcându-l cu mașina și târându-l 10 metri după care fugind de la locul faptei (care nu, nu a fost accident). La vremea respectivă presa a scris despre asta. La vremea aceea Gabriel Păun dădea declarații de presă încercând să îi convingă pe toți că mutilatul e de vină că le-a atacat mașina (deși zeci de filmări din toate unghiurile arătau că nu e deloc așa).

Andrioni între timp a aterizat pe la Partidul Verzilor. În mai 2020 era în continuare apărat frenetic de Gabriel Păun și de Mihai Goțiu (pe-atunci vicepreședintele Senatului din partea USR).

Ei bine, dragii moșului, nimeni nu mobilizează asemenea resurse și, mai ales, nu riscă să atragă atenția (din nou) asupra unui toxic asset doar pentru că e slow news day și n-are ce talaș să mânce presa (desigur, toată civilă). Și cu-asta am lămurit a doua întrebare. Și-acum la prima.

Ce se mai întâmplă pe fundal?

Nu am pretenția să știu care din următoarele lucruri trebuiesc umbrite dar vi le listez pe toate și pricepeți/alegeți ce credeți de cuviință.

Așadar, câtă vreme populimea era ocupată cu laba de urs, s-au întâmplat următoarele:

 • USRPLUS (partidul #Colectiv) a votat cot la cot bugetul cu Piedone (scos responsabil moral pentru incidentul Colectiv, pentru cei cu memoria scurtă)
 • USRPLUS șantajează PNL cu bugetul Capitalei pentru că vrea neapărat drept de semnătură pe spitale pentru Horia Tomescu (omul lui Vlăduț Voiculescu)
 • Că veni vorba de Horia Tomescu, ușor-ușor presa a început să pună întrebări despre faptul că viceprimarul a propus literalmente cuțitari pentru conducerile spitalelor. Culmea, tot tentativă de omor, ca și băiatul ăla de la Agent Green în 2015 (cu diferența că useristul propus de Horia Tomescu n-a avut norocul să existe USR în 2003 și să-i fie tergiversat dosarul).
 • Sub presiune, guvernul a trebuit să autorizeze publicarea raportului GRECO. Și arată, evident, absolut horror. Și nu e chiar atât de ușor spinuibil în formula clasică ”PSD man bad” că PNL are acuș doi ani de când e la guvernare.
 • Coaliția de la putere e iarăși în impas. Nu reușesc să-și împartă Avocatul Poporului, TVR-ul și SRR-ul. Parcă e mai bun un shitshow cu labă de urs decât shitshow-ul ieșit la precedentele împărțeli cu scântei, nu?
 • Legea 5G. Parlamentarii se află sub o imensă presiune din partea lobby-ului chinez (și da, există așa ceva în România chiar dacă nu vă spune asta la Digi sau Hotnews, care au contracte cu Huawei). Toate partidele sunt vulnerabile.
 • Chirica și Alexe. Buboiul din PNL Iași s-a spart… oarecum. Și dă îngrozitor în public pentru PNL fix amu în prag de congres. Și USR dă tare din picioare pe subiect (absolut firesc, au mirosit sânge).
 • S-au mai înfăptuit câteva nominalizări controversate pe la Electrica
 • Discuțiile despre mafia (da, mafia) din spatele și din jurul lui Vlad Voiculescu progresau prea repede. Mai repede decât se putea curăța în urma lui.
 • Că veni vorba (iar) de Vlăduț, tot zilele astea a devenit clar ca lumina zilei că decizia de la Foișor a fost nu doar greșită, ci criminală de-a dreptul. De vină pentru aia sunt Arafat și Vlad Voiculescu. În ordinea asta. Ce bine c-a murit un urs! În felul ăsta tot tricolorul e fericit.

Mai sunt și altele dar astea-s fix pe fundalul discuției cu ursul, repet, ucis în martie și al cărui caz este scos în față brusc două luni mai târziu.

Bonus: Discuția cu ursul ține ocupați și o serie de AURari care, la fel ca PLUSR-ul, sunt susceptibili la povești din astea lacrimogene cu pădurile și animăluțele és szar.

De asemenea, nu trebuie ratat nici detaliul foarte important: povestea cu ursulețul nu e lăsată să curgă natural. Adică USR-iștii să întrebe de reforme mai adânci în silvicultură iar AURarii să întrebe ce mizda pă-sii caută străinezii la împușcat pe-aici și cum naiba de tot apar UDMR-iști în aproape toate scandalurile de mediu și/sau cu păduri.

Observați că atunci când au răsărit întrebările, îndată a veni și Barna (Tánczos, nu Dănuț) și a interzis chemarea de străini la împușcat ursuleți. Trebuie să fie cea mai rapidă reacție a Guvernului la un scandal ”public” de mulți-muuulți ani încoace.

Gândiți! Căci încă nu e ilegal și, fără mișto, chiar e sănătos!

Atât.

Lucian Vâlsan on Youtube
Lucian Vâlsan
Not particularly nice. Mostly libertarian-conservative. Founder of the Freedom Alternative Network.