Niște mici excese

Se înregistrează în urma măsurilor covidiene „decît” niște mici excese: de inflație, de antagonizare socială, de miocardită, de scădere a capacității sistemului imunitar, de jigniri și vituperări de joasă speță, de prostituție de presă, de încălcarea unor drepturi și libertăți fundamentale, de miliarde de euro pentru doze ne-imunizante cumpărate aiurea. Bagatele, zău așa!

Sînt curios cum o să arate peste vreo patru, cinci, zece ani micile excese de infracționalitate juvenilă, de tulburări psihice, de disfuncții ale sociabilității, de tineri furioși că au fost făcuți, online și obligatoriu empatic, generație de sacrificiu fără să îi anunțe nimeni, votînd cu picioarele sau cu molotoavele.

Dar o să fie ok; formatorii de opinie corecți politic o să ne explice pe ton de sfadă că e de la climă și de la educația care nu pune destul accent pe bătut apa în piuă, musai la liber, fără note și teze, despre diversități, flexibilitatea semantico-dialectică și revoluționar troțkistă a pronumelor și transversalitățile multi-axiale ale oprimărilor solilocvic internalizate, iar intelectualii publici conservatori de salon și graseiat bonton o să ne arate precis, onctuos și sfătos arogant cum toate astea se trag de la ceva derive axiologice și de la educația care nu pune destul accent pe clasici. Ceva cu educația o să fie neapărat cauză majoră.

Despre măsurile din vremea molimei prevăd că se vor strădui să tacă și unii și alții, la fel de adînc, egal competent.

Bogdan Teodor Iacob
Conferențiar universitar doctor, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.