Despre neutralitate și nebunie

Privind retrospectiv, cea mai mare greșeală în materie de politică externă, pe care a făcut-o România, a fost că n-a rămas neutră. Zici formula magică “nu mă bag, man!” și asta te apără de toate relele.

E ca atunci când zici restaurant la Fazan sau când pui avariile și oprești unde e interzis. I-ai năucit: poliție, participanți la trafic cărora le-ai blocat trecerea, toți n-au ce să-ți mai zică, pentru că ai zis piua.

Ce NATO, ce scut la Deveselu? scrii în Constituție că ești neutru și Putin intră într-o degringoladă totală. N-are răspuns la așa ceva.

Asta trebuia să facă și Zelenski, dar n-a avut know-how-ul, n-a avut echipele de specialiști care să-i pună Ucraina pe avarii. Și de-aici au plecat toate problemele. Pentru că în fond nici rușii ăștia nu sunt băieți răi, trebuie ințeleși, ăsta e specificul lor cultural. Putere mare, țară largă, zdrăgăneli, interese regionale, e normal ca din când în când să mai intre cu tancul peste niște necăjiți.

Am înțeles mai greu, dar mi-au explicat și mie niște specialiști în taine mondiale date pe sub mână că așa se face. Rusul nu are nimic cu tine, dacă ești cuminte și ascultător. Bun, se întâmplă să mai intre peste om să-i dărâme casa cu tunul și să-i violeze nevasta și fiica, dar așa se face. Nu trebuie luate lucrurile personal, pentru că soldatul rus violează și omoară ca sarcină de serviciu. Că doar nu l-a cunoscut pe om dinainte, să aibă ceva cu el. În plus, dacă scrie pe Telegram că de fapt nu te-a violat și nici nu ți-a distrus orașul, că e o minciună, e ca și cum nu s-a întâmplat. Telegramul e făcător de minuni.

Pare că nebunia e completă, pare că orice ai mai adăuga la carnavalul ăsta e fără sens. Avem și specialiști în taine la vedere, adică oficiale, care ne explică cum inflația e din cauza războiului, ne explică cum vine foametea tot din cauza războiului, pentru că nu mai poate exporta Ucraina cereale, care înseamnă vreo 4% din producția mondială. Mâncați mai puțin, faceți duș mai rar, stați în frig, faceți avort recreațional, ascundeți-vă să nu luați variolă când vă pune taximetristul maimuța.

Și strigați: ia de-aici, Putin!- că așa ne învăța nu știu ce birocrată europeană și pătrată.

Am făcut un fel de glumă că Ucraina va intra în UE odată cu Rusia. Și nu cred c-a râs nimeni, pentru că dacă te uiți la Franța și Germania s-ar putea ca Rusia să încheie mai repede negocierile pe capitole. Mortul de la groapă nu se mai întoarce, pe ruși nu-i mai scoate nimeni de unde s-au înfipt. Probabil că singura miză ar fi să mai rămână Ucraina cu un pic de ieșire la Marea Neagră.

În rest, ar trebui să urmeze niște pupături în stil sovietic, între lumea bună din UE și Putin, ca să se mai elibereze din tensiunea acumulată. Bine să se elibereze și gaze, că s-au cam balonat.

Sorin Breșug
Un om de pe Facebook.