Dreptul la religie nu poate fi îngrădit (Curtea Supremă a SUA)

Curtea Supremă a Statelor Unite, într-o decizie 5-4, a emis o ordonanță președințială de urgență care suspendă ordinele guvernatorului de Stânga a statului New York, Andrew Cuomo, ordine care limitau participarea la evenimente religioase la 10 sau 25 de oameni în funcție de „culoarea zonei” – culori stabilite absolut arbitrar sub masca științismului dar contrar legii fundamentale a țării.

Decizia vine ca urmare a unei acțiuni în instanță din partea Diocezei Catolice din Brooklyn și grupul iudaic ortodox Agudath Israel. În luna octombrie, amintind de dictatori de tristă amintire, guvernatorul Cuomo amenința deschis că va închide toate sinagogile iar judecătorii locali (toți membri ai Partidului Democrat) îi țineau isonul.

Motivarea judecătorilor de la Curtea Supremă reprezintă o lecție de drept nu doar pentru Partidul Democrat din SUA, dar și pentru toți cei din Europa sau din alte părți ale lumii care pretind că apără statul de drept.

Judecătorul Neil Gorsuch scrie în motivare:

Guvernatorul nu a impus nicio restricție de număr de clienți pe afacerile pe care el personal le consideră „esențiale”. Iar lista cu „esențiale” a guvernatorului include magazinele de bricolaj, atelierele de acupunctură și magazinele de alcool. Atelierele de reparat biciclete, unele tipografii, contabilii, avocații și agențiile de asigurări sunt toate esențiale. Așadar, potrivit Guvernatorului, este nesigur [din punct de vedere epidemiologic] să mergi la Biserică, dar este întotdeauna sigur să mai cumperi niște vin, să-ți înlocuiești bicicleta sau să-ți petreci întreaga amiază explorându-ți punctele distale și meridianele.

Cine-ar fi știut că sănătatea publică se va alinia atât de perfect cu conveniența seculară? […] Singura explicație pentru tratarea lăcașurilor de cult diferit față de spațiile seculare este strict judecata de valoare că în lăcașele de cult nu se întâmplă ceva la fel de ”esențial” precum lucrurile care se întâmplă în spațiile seculare. [….] Exact acest tip de discriminare este în mod explicit interzis de Primul Amendament al Constituției SUA.

Situația nu reprezintă un incident izolat. În ultimele luni mai mulți alți guvernatori au emis decrete similare. Din pix guvernatorii și-au asumat puterea de-a privilegia în mod intenționat restaurantele, dispensarele de marihuana sau cazinourile și de a discrimina în mod intenționat împotriva bisericilor, moscheelor și templelor.

Într-adevăr, situația nu e unică statului New York. În California, spre exemplu, cluburile de striptease au fost deschise în vreme ce bisericile sunt în continuare supuse unor abuzuri similare cu cele comise la Constanța de către Poliție în numele virusului chinezesc.

Alți judecători ai Curții Supreme au fost chiar mai aspri. „Nu doar că a venit vremea – dar deja suntem dincolo de ceasul al doisprezecelea – să clarificăm dincolo de orice îndoială că deși pandemia vine cu o serie de provocări, nu există nicio situație posibilă în care Constituția SUA tolerează ordonanțe de urgență arbitrare bazate pe culori care deschid magazinele de băuturi alcoolice dar închid bisericile, sinagogile și moscheile.” – scrie apăsat judecătorul Neil Gorsuch.

Prezenta decizie are rol de ordonanță președințială (injunction în jurisprudența americană), ceea ce înseamnă că intră în vigoare imediat însă nu este o decizie definitivă.

Procesul pe fond între mai multe instituții religioase și Statul New York continuă separat la Curtea de Apel din Circuitul al Doilea (United States Court of Appeals for the Second Circuit) unde o sentință este așteptată cel mai devreme la mijlocul lunii decembrie. Acea sentință la rândul ei va putea fi atacată cu apel la Curtea Supremă(SCOTUS).

Această decizie semnalizează dispoziția SCOTUS de a delibera asupra multiplelor spețe privind libertatea religioasă în contextul epidemiei de virus chinezesc.

Lucian Vâlsan on Youtube
Lucian Vâlsan
Not particularly nice. Mostly libertarian-conservative. Founder of the Freedom Alternative Network.