Diplomații ruși au furat tot la plecarea din Ruse

Consulatul federației ruse din orașul bulgăresc Ruse a fost închis la sfârșitul lui iunie 2022 ca urmare a deciziei guvernului de la Sofia de a expulza peste 200 de diplomați ruși. De atunci, clădirea în care a funcționat consulatul a rămas închisă așa cum au lăsat-o diplomații ruși.

Vineri, 19 ianuarie, municipalitatea, care deține clădirea, a ordonat o inspecție pentru a evalua starea imobilului în vederea găsirii unui noi chiriaș, în condițiile în care imobilul se află într-o zonă cochetă a orașului și chiria în acesta reprezintă o sursă importantă de venit pentru primăria orașului dunărean. Ce-au găsit acolo este descris drept prăpăd pentru Radio Bulgaria de către inspector.

Vencislav Iliev, custodele clădirii, a constatat că lipsesc tocurile de la uși (și ușile cu totul), robineții de la baie și de la bucătărie și porțiuni din mobilierul din bucătărie.

Am crezut că municipalitatea le-a scos înainte să mă pună pe mine custode în vederea unei renovări. Însă în clădire nu a intrat nimeni de la plecarea rușilor până să vin eu astăzi [vineri, 19 ianuarie]. La etaj, unde sunt apartamentele, e prăpăd. Au demontat paturile și au scos seifurile cu totul din perete. Nu mai zic că lipsesc robineți și mobilier de bucătărie și o mulțime de elemente pe care nu te-ai fi gândit că le vor lua cu ei acasă.

Vencislav Iliev pentru 24 Часа

Înainte să fie misiune diplomatică, această clădire a fost grădinița aferentă cartierului ”Renașterea”. A fost desemnată misiune diplomatică în 1984 odată cu reforma partidului comunist care a eliminat și numele musulmane și a decis ca după o pauză de 100 de ani să repună în funcțiune o reprezentanță diplomatică rusească la Dunăre.

Vencislav Iliev a fost parte din echipa de arhitecți care a transformat clădirea din grădiniță în misiune diplomatică alături de specialiști din Uniunea Sovietică în 1984 și 1985. ”Am fost practic zi de zi aici în timpul renovărilor. Știu exact ce s-a făcut și unde. În special biroul consulului și al vice consulului. Rușii nu au schimbat nimic în acești ani. Din octombrie 1985, când am semnat recepția și până vineri am mai fost o singură dată aici.” – spune el furios pentru ziarul bulgăresc.

Deyan Gherasimov, consilier local în Ruse spune că „s-a format o comisie pentru a inventaria pagubele și stabili bugetul necesar renovării pentru a putea refolosi clădirea. La urma urmei aparține cetățenilor din Ruse și a venit vremea să-i găsim o întrebuințare. Să nu mai arate a fortăreață de care să se teamă cetățenii să se apropie. Să nu mai aibă turnuri de veghe, gardieni și sârmă ghimpată. Asta a simbolizat rusia cât a fost aici și așa le e soiul peste tot în Europa. În mintea lor atât s-a putut. Păcat că n-au luat cu ei și monumentul armatei sovietice de alături, măcar știam o treabă.”

Consiliul local ia în considerare transformarea ei într-o clădire de recepție publică în care să se oficieze căsătorii și alte evenimente. O decizie finală va fi luată după evaluarea costurilor aferente reparațiilor.

Redacția
Redacția Freedom Alternative