Prin primăvara lui 2021 a venit ideea unui video mai lung despre istoria cenzurii în România postdecembristă. Pornise de la o discuție în jurul unui protest din Proiectul Pandemic pe care presa îl ignorase la început. De fapt, în ciuda impresiei din mijlocul ochiului furtunii, situația libertății de exprimare în România s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 35 de ani – însă memoria selectivă (precum și partizanatul) îi face pe mulți să-și amintească doar coborâșurile, nu și suișurile.
Seria Cenzura în postcomunism nu-și propune să fie un tratat academic – ci o trecere în revistă a unor evenimente importante din ultimii 30 de ani care au dus la schimbarea nu doar a mentalității dar și a jurisprudenței privind cenzura în România.
Libertatea de exprimare nu este un parametru cu 0 și 1 – ci cu nuanțe. Iar istoria acceptării ei în România la rândul său este cu nuanțe și suișuri și coborâșuri. Iar odată câștigată, ea trebuie apărată și, ori de câte ori este posibil, extinsă. Pentru a putea purta bătăliile pentru libertatea de exprimare ce vor avea loc în următorii ani, ajută mult să înțelegem și de unde am pornit.
Vom trece prin incidentele de trupe arestate pe scenă, confiscări de casete, procese intentate cu scopul de-a descuraja și reduce la tăcere (astăzi se numesc SLAPP – pe-atunci nu era nici terminologia), îl veți (re)vedea și pe Ralu Filip și, desigur, veți putea asculta casete de acum peste 20 de ani.
În mod ironic, seria despre cenzură e dificil de răspândit… chiar din cauza cenzurii pe motiv de copyright. Chiar și când legea este respectată, în practică de multe ori nu e suficient. Aceasta fiind una dintre bătăliile ce vor trebui purtate în următorii ani.
Până atunci, însă, vom folosi instrumentele care ne sunt la îndemână: Primele trei episoade vor fi disponibile integral doar pe Odysee. Din păcate Odysee taie mult din calitatea video, așa că toate cele patru episoade vor fi disponibile și pe tracker-ul nostru de torrente în format 1080p@50fps.
Vizionare plăcută!