Proteste stare de demență – Ziua 1 [Galerie Foto]

Probabil ați auzit deja că vineri, 15 mai, în Piața Victoriei din București au ieșit antivacciniștii la terorism (parafrazându-l pe CTP). Sau că au ieșit rușii la protestat (parafrazându-i pe toți istericii plătiți sau nu de Guvern). Sau că au ieșit scursurile subumane (parafrazând NPC-urile corporatizde care ar sta în casă până la 1 iulie 2022 dacă așa le cere Wuhannis).

Sau, desigur, că au ieșit PSD-iștii (pentru că, se știe, cine nu se supune de bună voie ordinelor lui Raed Arafat, mă-sa-i PSD). Sau, desigur, că au ieșit cei care nu cred că virusul chinezesc există – conform chiar lui Raed Arafat.

Și, desigur, conform G4Media – fanii lui George Simion fără măști care sunt de fapt ruși și urăsc maghiarii. Și, tot conform G4Media, au venit și ”dacopați” (un termen foarte deontologic și demn de o presă care chipurile e pentru intelectuali rasați care, se știe, mișcă rar în front în fața regimului liberalo-militar).

Adevărul e că au venit câte cineva de la toți

În realitate ”protestul” n-a fost unul singur. Ci mai multe, separat. Pe bisericuțe. Fiecare cu „ai lui”. Ba încă și presa a stat „pe bisericuțe”. Cei de la G4Media nu stăteau de vorbă cu cei de la Epoch Times. Cei de la Realitatea și RTV nu stăteau de vorbă cu cei de la Digi24. Și tot așa.

La fel a fost și printre protestatari. Ăia ai lui Capsali au dănțuit în jurul pieței vreo 3 ore dar mai nimeni nu vorbea cu ei. Ăia ai lui Simion mai încercau să mai vorbească și cu alții – dar timid și puțin. Ăia cu dacii erau mai prin mijloc.

Printre ăștia erau reprezentate și poziții mai comice. Doamna cu sparanghelul nouă ne-a luminat ziua. Fără glumă! Poate vine și mâine!

Cu astea spuse, este foarte adevărat că au existat și câteva ciudățenii. Spre exemplu, la un moment dat au apărut două doamne cu steagul României și cu steagul Statelor Unite ale Americii. O mamaie care ne amenința că ”ne dă pe live” le-a gonit de-acolo căci numai steagul României e permis. Cu ce autoritate? Dracu’ știe…

Doamnele au plecat repede, nedorind să facă scandal. Nouă ne pare rău că n-am avut MAGA hats la noi. God bless the United States of America!

În fine, dincolo de acest kerfuffle, au mai fost două mici îmbrânceli cu Jandarmeria dar care n-au supărat pe nimeni.

În esență însă totul s-a desfășurat mai mult decât pașnic.

Dacă citești ce-a scris presa recent miluită de guvern cu 200 de milioane de lei ai crede că a fost un imens big igloo în Piața Victoriei în care ne-am bătut toți cu toți și în care s-au tras bombe. Unii mai exaltați de pe Faceberg au găsit de cuviință să meargă până-ntr-acolo încât să afirme că au venit teroriștii. Delir total.

Desigur, asta nu schimbă faptul că și în piață au existat elemente de delir. Dar măcar n-a fost delir total.

G4Media de pildă ne mai spune că s-a cerut „explicit organizarea în România a unor proteste similare cu cele din alte state UE, în care protestatari radicali au cerut violent eliminarea restricțiilor”. Bun, bun – dar ce nu vă spune G4Media e că acele acțiuni de protest AU ȘI FUNCȚIONAT. În Turinigia, de pildă, aproape toate restricțiile au fost eliminate peste noapte datorită protestelor, politicienii fiind constrânși de plătitorii de taxe să realizeze că restricțiile sunt în sine mai rele decât virusul.

Desigur, G4Media nu vă spune asta (la fel cum nu vă spune nici Digi24) dintr-un singur motiv: sunt și ei perfect conștienți că astfel de proteste chiar funcționează dacă sunt susținute pe mai multe zile consecutive.

Disonanța cognitivă a Jandarmeriei

Atât cu presa cât și cu manifestanții, jandarmii s-au comportat absolut impecabil. Spre șocul aproape al tuturor.

Cu astea spuse, Jandarmeria ca instituție a intrat într-un joc al disonanței cognitive foarte interesant. Pe de o parte, Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei spunea la Digi24 următoarele:

„Le-am recomandat să păstreze o distanță sigură între ei, chiar dacă ei nu consideră că acest lucru e important. Noi știm că este important, că sănătatea lor este importantă, și importantă este și sănătatea jandarmilor, de aceea încercăm să avem un dialog cu ei de la o distanță sigură”

Pe de altă parte, Jandarmii înșiși nu respectau așa-zisa „distanță sigură” nici între ei și nici cu manifestanții. Dar, desigur, ei au voie.

De fapt, în realitate, mai toată lumea – da, inclusiv mare parte din personalul MAI – știe foarte bine că situația asta e ridicolă în sine. Ba chiar un ofițer de poliție ne-a spus franc că speră să fim cât mai mulți care vom acționa Statul în judecată și „să se termine o dată cu nebunia asta că avem treburi mai importante de făcut la Poliție”.

Altfel, după cum spuneam – n-a fost un protest ci mai multe proteste în același loc. Capsalioții cu dănțuiala în jurul pieței, fanii lui George Simion undeva pe mijloc-jos (cum te uiți dinspre Guvern), PSD-iștii undeva în stânga-sus (potrivit, de altfel), dacii liberi în dreapta (sus)… și fiecare „și-a făcut numărul”.

N-a bubuit nimic. Provocări, dacă au fost, nu le-a văzut nimeni (observați că nicio publicație nu dă nume și prenume sau filmări clare). Că poate unii ar fi vrut? Desigur! La orice manifestare – oricât de mică sau mare ar fi ea (și indiferent dacă umblă vreo boleșniță sau nu) – vor exista indivizi, grupuri sau organizații care să dorească să agite și să provoace. E un fact of life.

Desigur, și mâine, soborul mediatic va încerca din nou să vă convingă că cei ce sunt în stradă sunt niște lighioane periculoase cărora nu le pasă de sănătatea lor și/sau a altora. Desigur, infromați-vă numai din surse oficiale – alea în care județul Suceava numără teste, nu cazuri de virus chinezesc și pe care apoi Grupul de Înmormântare Strategică vi le vinde vouă să vă panicați.

Apropo de Grupul de Înmormântare Strategică – ceva progres mă băieți și fete (desigur, civile) în a afla care este componența acestui Minister al Adevărului? Nu? Tot nu sunteți curioși? Hai mă… nici măcar un pic?

Atât s-a putut.

Mai vedem mâine.

   

Redacția
Redacția Freedom Alternative