Cine măsoară opinia în democrația cu epoleți? [GALERIE FOTO]

Deci, tovarăși: cine mai face sondaje de opinie civile în democrația noastră cu epoleți? Păi, între alte institute la fel de civile, și INSCOP Research. Cine e fondator și director general al acestui INSCOP? Un tip foarte inteligent (nu glumesc deloc), pe nume Remus Ioan Ștefureac. Licență în Științe Politice al SNSPA, doctorat la… well… Academia Națională de Informații.

Mă rog, se mai întâmplă, să nu-l căutăm din start la bască.

Cu ce s-a mai ocupat acest domn, mă veți întreba? Păi cu nimic deosebit, tovarăși, a urmat o traiectorie profesională cât se poate de obișnuită, aidoma oricăruia dintre noi: a fost consilier (civil) al lui George Maior în mandatul acestuia la șefia SRI, pe care apoi l-a urmat, loial, și la Ambasada României la Înalta Poartă. După care a(u) revenit în țară, pentru a servi în continuare patria, pe persoană fizică și cât se poate de civilă.

Deci, după cum spuneam, până aici nimic deosebit.

Așadar, să revenim la INSCOP. Cine le ”comandă” lor câte un sondaj de opinie, ca să mănânce și gura lor ceva? Păi, între alții, un – în aparență – think thank (sau, mă rog, cel puțin așa se recomandă ei): Strategic Thinking Group. Maică, ce bine sună, ce civil, ce strategic de-a dreptul!

Amu, dacă îi cauți pe băieții ăștia pe net (lucrând deci doar cu ”surse deschise”, ca să folosim jargonul civil), mare lucru nu găsești, decât un SRL de apartament, cu doi angajați: Strategic Thinking Group SRL. Care SRL e extrem, dar extrem de preocupat de pericolul rusesc pe partea externă și de ascensiunea AUR pe partea internă. C-o fi, c-o păți, vai, vai, vai și înc-o dată vai de căpșorul nostru, numai pericole giganice ne pândesc din toate direcțiile. Preocupări cât se poate de civile, după cum spuneam, fără nicio legătură cu agenda trompetelor propagandei establishment-ului, da.

Deci băieții ăștia comandă sondaje de opinie sociologilor de la INSCOP. Am înțeles.

Atunci hai să intrăm pe saitul strategicthinking punct ro, ca să-l căutăm pe șeful la SRL. Care șeful, ce să vezi, este un tip pe nume… ați ghicit!… Remus Ioan Ștefureac. Pentru că așa-i în tenis(ul civil), tovarăși: tu centrezi, adică soliciți sondajul, și tot tu dai cu capul, adică execuți sondajul.

Mbun, ce alte nume mai sunt legate de acest grup de comunicare, pardon, gândire strategică? Păi, conform datelor de pe site: Ada Cornea – director executiv, Roxana Bratu – project manager, iar ca membri ai ”Consiliului Consultativ”: Brett Loyd, Andrei Cornea (da, celebrul, simultan tatăl omonimei de mai sus și totodată fiul nu mai puțin celebrului Paul Cornea), Răzvan Predica, Laurian Lungu, Barbu Mateescu, Darie Cristea, Radu Dudău (go ahead, google them).

Parteneri instituționali: INSCOP Research (ca să vezi), Verifield (alt ”institut de sondare” despre care vom povesti eventual în alt episod), CoRE (un centru de ”cercetare” din cadrul FSPAC-UBB – nu putea lipsi Clujul, nu-i așa?), fundația Konrad Adenauer (doh…) și respectiv Fundația Culturală Augustin Buzura (adică… socrul lui George Maior, decedat acum patru ani).

OK, o ultimă curiozitate: pe banii cui toată distracția asta civilă? Păi să dăm click pe iconița ”Sponsori” de pe același strategicthinkingpunctro: The German Marshall Fund și … [răpăit de tobe]… AstraZeneca! Da, exact, ăia cu vaxinul.

Deci, tovarăși, ca să concluzionăm, nimic deosebit: în vesela noastră democrație cu epoleți, un sondaj de opinie e realizat de un institut de sondare condus de un tovarăș, la comanda unui think thank de tip SRL condus de același tovarăș, care tovarăș a fost consilierul unui fost șef de serviciu de informații, acest haloimăs fiind sponsorizat, tot pe parte civilă, de un jucător din Big Pharma producător de vaxinuri pe gratis.

Circulați, circulați!

Adina Parpalea
Adina este o doamnă modestă din Bucureștii Noi într-o relație complicată cu pasiuni periculoase.