Arafat, RO-Alert și oamenii noi

Citesc ce declara Arafat despre sistemul Ro-Alert. De când a apărut acest sistem Arafat ne tot spune ce NU este sistemul. Nu e nici aia, nu e nici cealaltă, e NIMIC.

Și stăteam așa și mă gândeam la involuția acestui individ. Am mai scris despre asta dar acum completez cu câteva gânduri.

In 1996, SMURD reprezenta un serviciu de urgență exclusiv privat, la Târgu Mureș. Sistemul se baza strict pe munca voluntară a medicilor și asistentelor care din diverse motive nu puteau lucra în sistemul de urgență public și pe finanțările companiilor și persoanelor fizice din județul Mureș (plus anumite ONG-uri străine).

Arafat era la vremea respectivă eroul absolut: era tânăr, avea un discurs plăcut, un marketing okay și, mai ales, era omul anti-sistem. În plus, fiind străin, se bucura și de legenda omului sărman, plecat dintr-o țară mai puțin fericită, pentru a realiza ceva în viață. Arafat se lupta cu balaurul reprezentat de sistemul sanitar public, sistem corupt, osificat și populat de dinozauri care-și țineau scaunele. Nu exista săptămână în care să nu curgă cu acuzații la adresa amatorismului oamenilor din serviciul SMURD deși, la vremea respectivă, era evident că acesta era mult mai eficient și mai rapid decât Salvarea. Toata lumea, de la cetățeni până la presa locală și autorități erau însă de partea lui Arafat.

Ulterior a apărut Fundația SMURD și sistemul a fost dezvoltat și-n alte județe.

Bineînteles că hoitarii de la București au intuit corect că e o pâine bună de mâncat din povestea asta și au integrat SMURD în serviciile publice de urgență, sistemul ajungând să fie implementat la nivel național.

Din erou antisistem Arafat a ajuns un antierou. Înscăunat într-o funcție de secretar de stat la Ministerul Sănătății, eroul de ieri a devenit cel mai mare apărător al unui sistem falimentar. Se pare că originile sale orientale i-au fost de mare ajutor într-un sistem birocratic bizantin cum este cel românesc. În scurt timp, SMURD a început să deconteze erori majore iar Arafat chiar a fost la baza unei căderi de guvern. Cine ar fi crezut în ’94-’96 că tânărul strain aproape strivit de sistem va avea o carieră atat de strălucită în mijlocul sistemului?

Astăzi Arafat este în continuare privit de o mulțime de români ca un erou și supraviețuiește pe baza propriei legende.

Această scurtă istorie a serviciului SMURD și a lui Raed Arafat ar trebui însă să fie revelatoare pentru tot românul care urmează să-și dea votul de vreo 4 ori în următorul an și jumătate.
Pentru că această poveste demonstrează că dacă vrei să schimbi ceva în România, nu este suficient să fii animat de bune intenții. Sistemul cu care se lupta Arafat acum 25 de ani nu funcționa nu pentru că n-avea “oameni noi”, ci pentru că era un sistem centralizat și birocratic. Un sistem socialist.

Același lucru este perfect valabil și pentru România ca întreg. România este disfuncțională, nu din lipsa de “oameni noi”, ci din lipsa de libertate și de politici economice liberale.

Cei care cred că venirea unor oameni noi într-un sistem socialist putred va produce schimbări structurale, pot să se pregătească să fie din nou dezamăgiți.

România are nevoie de libertate, nu de oameni noi într-un sistem vechi!

Perry Mason
Perry Mason este un om de pe Faceberg.