Vremea decontului

În iulie 2020, un Ludovic Orban lansa cel mai mizerabil atac la ordinea constituțională și de drept a țării instigând românii să ignore deciziile Curții Constituționale pentru că nu-i ieșea lui cota de Hapciu la hectar. Asta după ce cu 3 luni înainte prezidase peste un abuz pe care nici Gheorghiu-Dej nu a îndrăznit să-l facă: acela de a închide bisericile de Paște.

Câteva luni mai târziu, Ludovic Orban avea ceva cu adolescenții și cu tinerii, într-un mod grotesc pe care, iarăși, nu l-am mai văzut la alți politicieni nici până la el și nici de la el. Acei adolescenți au astăzi drept de vot și bine ar fi să-și amintească cine este de vină pentru traumele suferite de ei sau de prietenii lor în 2020.

De vină sunt, în ordinea asta: Ludovic Orban, Nicolae Ciucă și partidul USR. Exact în ordinea asta.

Orban dragă Doamne ”s-a retras” (ca și cum ar exista retrageri după ce s-au tipărit și distribuit buletinele de vot). Însă celelalte două jeguri vă cer duminică votul. Și este de datoria voastră să nu li-l dați și, mai important, să-l dați în mod intenționat altora.

În decembrie 2020, onor ostașul Ciucă semna în mod ilegal prelungirea ”stării de alertă” iar 10 luni mai târziu partidul USR și o mare parte din PNL vota în bloc ca 60% dintre cetățenii României să fie uciși prin înfometare dacă refuză să se QR-codizeze.

Ca la fiecare rând de alegeri, cei 3-4 oameni cărora le pasă cum votez eu m-au întrebat ce recomand. Însă, față de anii trecuți, nu am niciun răspuns pozitiv. Dar am unul negativ: Orice numai ăștia NU.

Un vot pentru Lasconi, Orban sau Ciucă reprezintă un vot pentru iliberalism și, sincer, un act de trădare națională. Nu există, oricum ai da-o, ceva mai rău decât ăștia trei pe buletinul de vot. Căci, din nou, Orban rămâne pe buletinul de vot – cu tot cu ”retragerea” lui.

Sigur că toți candidații au câte un cusur și o colecție de scheleți în dulap. Dar niciunul, în afară de ăștia trei, nu are la activ abuzuri liberticide, călcarea sistematică în picioare a Constituției și suspiciunea rezonabilă de crime împotriva umanității.

Copiii n-au fost bătuți la întâmplare de Miliție pentru că tușeau neregulamentar decât sub Ludovic Orban. Dreptul la protest, fundamental în orice democrație, n-a fost suprimat sub Ciolacu, Geoană sau Diaconescu (restul oricum n-au fost la putere) – ci sub Ludovic Orban, Nicolae Ciucă și a guvernului PNL-USR (pe care Elena Lasconi l-a susținut entuziast).

Fanii țaței din Câmpulung repede ne spun că ea nu era în guvern atunci. Dar ca președinte de partid nu l-a exclus nici pe Barna și nici pe Vlad Voiculescu – probabil cel mai extremist și iliberal ministru din România postdecembristă. Ba încă i-a pus pe locuri zice-se eligibile la parlamentare! Și tot de voi va depinde săptămâna viitoare ca nici acele locuri să nu fie eligibile și USR să nu mai prindă Parlamentul deloc. Dar asta e poveste pentru săptămâna viitoare.

Pe fanii ostașului și ai lui Orban nici n-are rost să-i insult. Se insultă singuri. A face shilling pentru Ciucă e în sine o insultă adusă atât electoratului cât și propriei persoane.  Și aici e probabil avantajul pentru noi, ca cetățeni: Cei pe care trebuie să-i pedepsim sunt deja praf. Certificatul lor de deces politic este deja scris. Duminică doar trebuie să arătăm decența ce se impune și să-l și semnăm!

Fără anulări

Cel mai important lucru de evitat duminică este anularea buletinului de vot. Un vot nul reprezintă un protest inutil. Din 2009 încoace nici măcar nu mai apare cifra cu voturi nule prin titlurile de presă. Literalmente nu-i pasă nimănui.

Dacă vrei să generezi o reacție, însă, cel mai eficient e să pui ștampila unde bulele și mai ales capetele de la televizor zic să nu o faci.

Cei mai avantajați sunt cei cărora le place Geoană sau Simion. Se pare că unul din ăștia poate (a se citi: are o șansă rezonabilă de a) rămâne în cursă. Astfel că voturile lor vor conta mai mult în a genera lacrimi la PNL și USR.

Însă ce fac(em) dacă nu-mi/ne place nici Geoană și nici Simion? O să prezum că nu-i place nimănui Ciolacu dintre cei care citesc aici – o să mă iertați pentru asta.

Pentru ăștia sunt în continuare opțiuni: Cristian Diaconescu (pentru cui îi place modelul ăla de discurs), Terheș (pentru cine nu-i suficient Simion) sau, eternul vot de protest, Kelemen Hunor.

De fapt, și un vot pentru Kelemen Hunor s-ar putea dovedi important politic întrucât există o șansă nenulă ca prezidențiabilul UDMR să termine deasupra lui Nicolae Ciucă. Gândiți-vă puțin: Cam cât de marfă ar fi ca Hunor să termine peste ostașul în slujba țării? N-ar fi doar decesul politic al lui Ciucă, ci înmormântarea întregului PNL așa cum îl știm astăzi!

Nu trag nădejde că Kelemen Hunor va termina peste Ciucă dar țin totuși un păhărel deoparte pentru situația puțin probabilă în care acest scenariu se adeverește.

La sfârșitul zilei, însă, important este ca turul al doilea să nu aibă nici candidatul PNL și nici candidatul USR. Aceste două partide trebuie pedepsite aspru pentru 2020-21.

Prețul pentru această pedeapsă este unul mic. Nu o să se întâmple nimic notabil dacă o să fie Geoană, Simion sau Ciolacu președinte. Aspect cu care s-a împăcat deja și electoratul din moment ce nu s-a înghesuit la ”dezbateri” și nu pare să-i pese prea tare.

Drept urmare, ar fi mare păcat să nu profităm de această șansă de-a îngropa politic aceste două partide. Poate trag lecțiile potrivite din asta. Sau poate nu. Dar dacă nu-i pedepsim, cu siguranță nu vor trage învățămintele necesare pentru că nu vor avea niciun motiv.

Numai umilința determină un partid politic să se apuce de gândit. Iar alegerile de duminică reprezintă un moment foarte bun de pus asta în practică.

Hai la vot!

P.S.: Să nu uităm să consemnăm că începând de lunea asta, AD este de facto în alianță cu USR/Lasconi. Știți ce să faceți cu informația asta.

Lucian Vâlsan on Youtube
Lucian Vâlsan
Not particularly nice. Mostly libertarian-conservative. Founder of the Freedom Alternative Network.