Viziunea economică are mereu ultimul cuvânt

Se termină anul 2023 și, din punctul de vedere al scrisului (zice-se ”presă”) veștile sunt în general bune. Economia face dreptate.

Astăzi ne-a parvenit la redacție o veste extraordinară: În sfârșit se închide VICE România. Să-i fie țărâna beton. Brandului și acelui stil de-a scrie, nu nepărat scriitorilor (că nu toți de-au scris la VICE sunt detestabili).

În urmă cu o lună a mai venit o veste bună: S-a închis și publicația marxist-feministă Jezebel. Din același motiv: lipsă de bani. Ca și la VICIU, managerul a încercat din răsputeri să salveze publicația (el însuși fiind marxist-feminist) însă, la sfârșitul zilei, dacă banii nu sunt acolo, apoi nu sunt acolo și cu-asta basta.

Mai în primăvară, un alt WC de scandal și-a dat duhul: Buzzfeed News.

Revenind la noi, tot luna trecută o altă publicație activistă, Libertatea, s-a trezit reformată într-o după-amiază din același motiv: banul.

În toate aceste cazuri, adevărul acesta a fost publicat în mod onest în paginile acestora doar la închidere. Spre exemplu, în sfârșit, după ce 13 ani au insistat că e o teorie a conspirației, VICE România admite deschis că se închide pentru că nu mai dă Soros György bani.

Desigur, scrierea e într-o notă ironică. Și sunt convins că mulți o vor interpreta așa. Însă, de data asta, VICE chiar a publicat adevărul. VICE Media a rămas în viață atât de mult timp exclusiv și nemijlocit mulțumită fondurilor alocate de mogulul Soros în 2019.

De altfel, închiderea acestui WC era anunțată încă din luna mai și era o chestiune de timp până când și trepădușii de la noi aveau să afle că în realitate nu e jurnalismul lor ce-i ține în viață, ci subvențiile motivate ideologic venite din afară.

Nu vreau să dansez prea tare pe mormântul VICE deși nu-mi ascund satisfacția pentru faptul că spațiul publicistic românesc este de astăzi mai curat fără această publicație. La fel cum nu-mi ascund nici încântarea că în sfârșit se face dreptate.

Însă, indiferent de ce părere ai despre ce-a făcut VICE România, rămâne un adevăr fundamental: Cine te ține te deține.

VICE, Libertatea, Jezebel, Buzzfeed (și am mai putea adăuga Pink News, Huffington Post și încă multe altele) nu au avut un model economic – altul decât perpetua subvenție de la unul, maximum doi donatori.

Nu-i nimic în neregulă cu a avea donatori – dar e ceva în neregulă când se numără pe degetele de la o mână și mai rămân degete.

Și mai e ceva în neregulă când conținutul tău doar provoacă dezgust și dezbină. Oricât de mult s-ar plânge foștii colaboratori ai VICE România de societatea dezbinată, o parte din vină le aparține chiar lor. Nu că ar fi ceva neapărat în neregulă cu „dezbinarea”. Într-o societate liberă (deschisă pe bune, nu deschisă în stil Soros) dezacordurile, inclusiv foarte ferme și vehemente, sunt norma.

Însă din exemplul negativ al acestor publicații avem ceva de învățat: La sfârșitul zilei, viziunea economică primează.

Dacă nu-ți cumpără nimeni produsul sau, dacă vreți, nu votează nimeni cu portofelul în favoarea produsului tău, atunci produsul tău nu merită să existe. Și la un moment dat banii de subvenție se termină și ei.

Pe toată perioada dobânzilor mici sau zero, astfel de publicații ajunseseră la niște evaluări astronomice și nerealiste. VICE Media ”valora” la un moment dat aproape 6 miliarde de dolari. Ridicol!

Astfel de WC-uri au fost posibile și din cauza Statului – mai precis a băncilor centrale – care au făcut posibile ”investițiile” în chestii care de la bun început nu aveau cum să facă profit.

VICE e unul dintre puținele site-uri de pe Internet care a încercat (și, evident, a eșuat) să oprească arhivarea articolelor sale – citând faptul că pierde venituri din reclame. Dar niciodată nu și-a pus problema și invers: De ce se înghesuie atâta lume să citească link-uri arhivate? De ce nu pățește același lucru la aceeași scară Breitbart, New York Times sau Antena 3?

Adevărul e că VICE s-a dus în cap din multe motive – inclusiv management-ul defectuos (izvorât tot din viziunea economică precară a managerilor și contributorilor la defuncta publicație). Să crezi că poți ține din AdSense o redacție care mai implică și deplasări pentru acele articole de tipul ”Am fost la… ca să nu trebuiască să mergi și tu” – ține de domeniul fantasticului. Numai un scriitor de la VICE ar fi putut crede că așa ceva e sustenabil.

Și nișele se întrețin cu bani

Poate că din insuccesul VICE, Jezebel și altele vor învăța și prietenii de stânga ceea ce prietenii de dreapta învață deja (chiar dacă lent și greu): Că publicațiile de nișă (așa cum a fost VICE) nu sunt scutite de la regulile pieței.

Jurnalismul de orice calitate costă. Articolele de tipul ”Am fost la…” înseamnă costuri de deplasare, bilet (dacă e cazul) și apoi timpul și nervii consumați pentru a scrie despre ce-ai văzut. Sigur, unele pot avea costuri mici dar știu sigur că multe articole care într-un final au ajuns să fie citite de mai puțini oameni decât articolul ăsta au costat și 500 de lei (înainte de episodul inflaționar postpandemic, zic). Uneori și mai mult dacă exista și fotoreporter.

Nu e nimic rău în a plăti €110 sau chiar mai mult pentru un articol. Uneori chiar merită. Însă banii ăia trebuie să vină de undeva și trebuie recuperați de undeva. Or, la multe din publicațiile astea de nișă dar umflate cu pompa, sursa banilor a fost ocultată. Ba chiar te mai luau și la mișto când întrebai cine plătește și cum se recuperează investiția. Iar dacă sugerai ceva despre Soros te înjurau de toți morții, de parcă aveam noi restul vreo vină că VICE chiar era publicația lu’ Soros.

Și mai trebuie învățat că și cheltuielile contează. VICE Media a tocat peste un sfert de miliard de dolari în sub 4 ani, generând nimic-virgulă-ceva venit.

Prin comparație, Daily Wire (tot publicație de nișă ajunsă mare, doar că de dreapta), a pornit cu seed investment de 10 milioane de dolari și 8 ani mai târziu generează venituri de peste 100 de milioane de dolari. Nu știm toate detaliile financiare ale operațiunii – dar sigur și precis are contabilitatea mai echilibrată decât a avut-o VICE. Cum? De la cititori/ascultători/fani!

Chiar și dacă nu-ți propui să faci profit, este important atât financiar cât și moral, ca o parte cât mai mare din venitul operațiunii să fie chiar de la beneficiari.

Faptul că tu citești acest articol fără să fii inundat(ă) de reclame și nu-l vezi pe bucățele pentru că nu ne chinuim să luptăm cu morile de vânt (sau cu AdBlock Plus) se datorează faptului că oameni obișnuiți din vreo 20 de țări consideră necesar acest lucru și votează lună de lună cu portofelul în Cercul Donatorilor. Lor le datorăm (și le datorez eu personal) faptul că putem scrie fără să ne temem că pățim ca Jezebel sau ca VICE România.

Și din 2024 am vrea să începem să introducem și articole cu paywall la pachet cu podcastul. Mai vedem.

Cert este că întrebarea ”cine plătește?” nu este una rușinoasă. Și nu e nimic rușinos nici dacă nu izbutești să aduni bani pentru un proiect (am pățit-o și noi de vreo două-trei ori). Este onest.

În viitorul tot mai incert al tipului ăstuia de activități, cei care vor fi onești și cu publicul și cu finanțatorii vor avea mai mult de câștigat.

Nu există prânz gratuit. Și dacă vrei să citești despre subiectul tău preferat (fie că e vorba de experiența cu BTS-urile ca homosexual sau despre experiența transcedentală trăită la o mânăstire), cineva trebuie să plătească. Modelul ”gratuit” este mort și îngropat. Fie-i țărâna beton că tare mult rău a mai făcut discursului public!

Suntem recunoscători cititorilor noștri plătitori și sper că-i vom putea convinge să rămână alături de noi și în 2024. Este, cred eu, mai bine și pentru noi și pentru cititori să fim plătiți de cei din urmă decât de partide politice sau de interese literalmente oculte – mai ales în 2024.

Și, cu asta spuse, în numele Freedom Alternative Network vă doresc tuturor petrecere frumoasă de Anul Nou și să ne vedem sănătoși de luni încolo. Că treabă este.

LA MULȚI ANI!

Lucian Vâlsan on Youtube
Lucian Vâlsan
Not particularly nice. Mostly libertarian-conservative. Founder of the Freedom Alternative Network.
CategoriesUncategorized