Tovarăși intelectuali și jurnaliști conformi

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd v-ați bătut joc de oameni pe care îi considerați apriori inferiori complexelor voastre personalități epistemice și i-ați etichetat disprețuitor, pentru că credeau că molima a pornit din laborator, ați făcut ceva rușinos. După ce s-a spus în gura mare și pe surse oficiale că poate a pornit din laborator și nu v-ați cerut scuze de la aceia pe care i-ați jignit degeaba, ați făcut un lucru absolut grețos.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd v-ați bătut joc de oameni pe care îi considerați prea proști pentru a merita să dialogheze cu ei crețele voastre minți cultivate și i-ați etichetat disprețuitor, pentru că credeau că restricționarea dură, nediferențiată și prelungită a libertății de mișcare sau a accesului la educație nu oprește molima și produce mai mult rău decît bine, ați făcut ceva rușinos. Cînd ați avut la dispoziție datele și studiile care confirmau ce credeau batjocoriții și nu v-ați cerut scuze de la aceia, ați făcut un lucru absolut grețos.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd v-ați bătut joc de oameni pe care îi considerați incapabili de gîndire, spre deosebire de pre-formatatele voastre intelecte și i-ați etichetat disprețuitor, pentru că credeau că un medicament sau altul sînt folositoare împotriva molimei, ați făcut ceva rușinos. După ce au ajuns medicamente de felul acelora să fie folosite în tratarea molimei în n țări, cu aprobări oficiale și nu v-ați cerut scuze de la aceia pe care i-ați umilit și despre care ați sugerat că sînt sub-oameni, ați făcut un lucru absolut grețos.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd v-ați bătut joc de oameni îngrijorați pentru că credeau că se va ajunge la încercarea de a impune, de către guverne și corporații, vac prin forță și șantaj, ați făcut un lucru rușinos. Acum, că se întîmplă fix asta și nu vă cereți scuze de la aceia pe care i-ați batjocorit degeaba, faceți un lucru absolut grețos.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd v-ați bătut joc de oameni pe care îi considerați numai buni de redus la tăcere de către vocile voastre strident fățarnice și i-ați etichetat disprețuitor, pentru că credeau că se va ajunge la condiționarea drepturilor cetățenilor de inoculare de mai multe ori pe an, ați făcut ceva rușinos. Acum, că începe să se întîmple fix asta și nu vă cereți scuze de la aceia pe care i-ați etichetat umilitor, faceți un lucru absolut grețos.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd v-ați bătut joc de oameni mai puțin educați decît ilustrele voastre persoane care își poartă diplomele pe post de argumente, pentru că credeau că imunitatea naturală e superioară imunității vac, ați făcut ceva rușinos. Acum, că datele colectate din diferite țări arată fix asta, tot mai clar, și nu vă cereți scuze de la cei pe care i-ați tratat de imbecili, faceți un lucru absolut grețos.
Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd i-ați terfelit și umilit și v-ați dezlănțuit cu sarcasm de individ sfîșiat de resentiment și neîmpăcare asupra unora care vorbeau de nanocipuri injectate odată cu diverse seruri, ați făcut ceva rușinos. După aia veți fi aflat că așa ceva e posibil, că în 2019 deja, dacă nu mult mai devreme, MIT lucra cu success la așa tehnologie și că fundația miliardarului al cărui nume l-ați stîlcit în toate felurile, ca să batjocoriți ironic pe cei insuficient de alfabetizați, după mintea voastră, finanța cercetările MIT și pregătea implementarea tehnologiei pe populații din Africa săracă. Veți fi aflat lucrurile astea, că se găsesc în presa destul de mainstream a vremii, și nu v-ați cerut scuze de la cei pe care i-ați terfelit și așa ați făcut iar un lucru grețos.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd unii și alții atrag atenția că se vede de la o poștă cum în diverse țări super vac, numărul celor afectați de molimă atinge niveluri record, multe peste cele anterioare campaniilor de protejare împotriva molimei, ziceți că numai numărul de morți contează. Cînd unii și alții atrag atenția că noua variantă cauzează morți mult mai rar decît cele anterioare, ziceți că numărul celor afectați contează. Practicînd jongleria asta discursivă nedemnă, comiteți fie o eroare epistemică atroce, fie o ticăloșie abjectă și manipulatoare, fie ambele.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd folosiți o hartă, ca să le ziceți multor oameni că sînt idioți și apoi aruncați discuția despre hartă în derizoriu, cînd harta s-a schimbat și arată foarte rău pentru poziția voastră, arătați fie crasă incompetență în lucrul cu date, fie imens dispreț față de semeni, fie ambele.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd preaslăviți mincinoși dovediți sau incompetenți confecționeri de „predicții” și „sfaturi” din ce în ce mai aberante și le ziceți experți și îi sanctificați mediatic, în timp ce tratați cu tăcere sau cu etichete disprețuitoare oameni de știință cu cariere și rezultate impresionante care vă pun sub semnul întrebării narațiunile prost însăilate, comiteți o aberație științifică și o mizerie morală.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, cînd susțineți să li se aplice prin forță sau șantaj niște tratamente preventive tinerilor și copiilor, cînd imensa lor majoritate probabil nu au nevoie de ele, tratînd cu dispreț riscurile asociate, în loc să vă folosiți puterea pe care o aveți în infosferă și în lume pentru a convinge să primească acel tratament preventiv categoriile cu adevărat vulnerabile la molimă, pe primii nu îi ajutați, iar pe cei din urmă îi lăsați cinic să continue a umfla statisticile la rubrica decese.

Tovarăși „intelectuali publici”, „jurnaliști” și influensări conformi și dînd pe dinafară de educație și Știință, de fiecare dată cînd ați batjocorit și etichetat, în loc să discutați și să încercați mai întîi să înțelegeți, să argumentați și apoi poate să îi ajutați și pe alții să se lămurească, ați ignorat, fie cu inconștiență, fie în ticăloasă cunoștință de cauză că prima obligație a oricăruia, care își arogă postura de educator, este aceeași cu a medicului: primum non nocere.

Voi, însă, contribuind cu frenezie de posedați și aplomb de mercenari năimiți de potentați birocratici și corporatiști la distrugerea coeziunii sociale, la implementarea de segregare, la semănarea de ură, la subminarea încrederii sănătoase, care incude o doză de scepticism, în știință și tehnologie, la ruptura radicală dintre aleși și alegători, ați făcut un rău ce depășește cu mult orice rău ce putea fi provocat de însăși molima.

De fiecare dată cînd ați scuipat „prostimea”, în loc să îi vorbiți omenește, în numele sau de pe poziția „elitei” sociale, politice, educaționale, ați comis o ticăloșie și ați adîncit un rău, o divizare, o anxietate.

Ce să mai zicem zicem? Atît s-a putut, probabil. Crăciun fericit să aveți, numai nu uitați la masa de Crăciun să urmați cu sfințenie recomandările idolilor voștri calpi. Purtați deci masca (mai bine două) la masa de Crăciun și deschideți geamurile larg și apoi dîrdîiți responsabil, pios și voios în jurul cîrnațului sau, mă rog, dacă sînteți adînc luminați, în jurul bolului de guacamole făcut din avocado organic (nu anorganic), ecologic și fair trade, produs de cartelul vostru mafiot mexican preferat și livrat cu zero emisii de companiile voastre preferate de transport maritim și aerian.

Bogdan Teodor Iacob
Conferențiar universitar doctor, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.