10 lucruri bune datorate Wuhan-chan

În plină panică (deseori disproporționată față de seriozitatea amenințării) este bine să ne uităm și la lucrurile bune aduse de aceasta. Mai ales că unele dintre beneficii nu sunt deloc de neglijat.

Mai întâi de toate trebuie însă insistat ca subiectul să fie numit în termeni precum ”Wuhan chan”, ”virusul chinezesc”, ”gripa Wuhan” sau alți termeni similari. Nu de alta dar uriașul aparat de propagandă al Republicii Populare Chineze deja muncește intens în a convinge pe oricine poate că acest nou virus din familia coronavirusurilor este ba de origine americană(!), ba de origine italiană, orice numai de origine chineză nu.

Așadar…

1. Până și globaliștii află că există țări

Centrala de propagandă deja ne ”avertizează” de vreo lună că ”extrema dreaptă” și/sau ”dreapta populistă” vezi-doamne ”se folosește” de subiectul curent pentru a reaminti tuturor că țările sunt bune, granițele sunt bune și că lipsa lor e cam cancer. Sau mă rog, gripă chinezească, în cazul ăsta.

Problema e că nu mai e doar ”dreapta populistă” (ce-o mai fi și aia) – ci cam oricine non-tâmpit. Acum câteva zile, în Renania de Nord Westphalia (cel mai mare și cel mai de Stânga land din Germania) a votat covârșitor împotriva primirii de noi imigranți precum și în favoarea unei poziții mai ferme în privința granițelor federale ale țării. Toate partidele, inclusiv PSD-ul german, au fost de acord – cu excepția verzilor. Verzii fiind partidul ăla care în anii ’70 și ’80 ai secolului trecut avea rețele de grădinițe ”anti-autoritariene” din care se culegeau clienți pentru pedofili.

Mai nou verzii germani spun non-ironic că toată lumea e nazistă.

Mai în glumă, mai în serios, însă, existența panicii datorate virusului chinezesc a dus nivelul de contestare a granițelor la un minimum istoric. Și asta chiar e bine!

2. Vine Diaspora acasă. Sort of. Maybe

Zeci, dacă nu chiar sute de milioane de euro s-au cheltuit în ultimii 5 ani pe tot felul de proiecte, campanii și măsuri menite să convingă Diaspora să vină acasă. Nu mai vorbim de cariere politice distruse sau elevate în funcție de gradul de păsare față de subiect. Rezultatele au fost mult sub așteptări.

Este la fel de adevărat că nici noul tip de coronavirus n-a ridicat foarte mult cifrele, dar a făcut-o totuși mai mult decât toate campaniile.

3. Dezvăluie rubedeniile din aparatul de Stat

Cazul fostului milițian și actualmente pilos de talie mare din București a readus pe tapet cât de legate ca câcatul porcului sunt între ele unele instituții (mai ales cele locale) prin legături de familie (sau famiglie?). Din 130-și-câte-or-fi de cazuri confirmate la ora scrierii acestui hrisov, 48 sunt legate de un singur om și amanta lui despre care nu trebuia să știe nimeni.

Desigur, știam cu toții că instituțiile de Stat sunt pline de rubedenii însă cu ocazia asta aflăm și cam cât de mari sunt aceste camarile. Deloc o informație de neglijat!

4. Prețul petrolului a scăzut

Este drept că prețul petrolului oricum era în trend descendent încă dinaintea panicii ca rezultat al disputei dintre OPEC și Rusia dar panica a pus și ea paie pe foc (mă rog, vorba vine).

Prețul petrolului s-a dus în cap cu 25% minimum ca rezultat al panicii și o să mai rămână mai jos decât ar trebui încă vreo 10-12 zile cel puțin. Asta e o veste foarte bună pentru cei mai săraci din societate care ar avea nevoie acum mai mult de folosit mașina pentru a evita aglomerațiile fizice.

În plus, în general e bine cam pentru toată lumea când scade prețul petrolului. Cei mai deștepți și cu cash la îndemână fac stocuri chiar acum.

5. Se numără micii dictatori

Dacă toamna se numără bobocii, în timpul panicii se numără micii dictatori.

Numărătoarea e drept că-i îngreunată și de faptul că românii oricum sunt în genere destul de fani ai dictaturii – doar că nu se pot înțelege ce fel de dictatură vor – lucru care permite existența unei stări de fapt mai libere întocmai de frica instaurării dictaturii preferate a ăluilalt.

În timpul panicii, însă, unirea în cuget și-n simțiri e mai clară și atunci și recensământul micilor dictatori e mai ușor de făcut.

Desigur, pentru cei mai liberali asta e în sine o veste proastă. Însă pentru cei care gândesc la scară civilizațională, e o informație utilă să știi ce tipuri de mici dictatori (și în ce proporții) ai în țară. Așa dup-aia vei ști și cum să „vinzi” unele măsuri.

6. Scade gradul de încredere în UE

Desigur, pentru eurofanaticii puri și duri (maximum 3% din populația oricărei țări din UE) asta e o veste atroce. Zilele astea i-am putut cu toții observa pe interneț și prin soborul mediatic încercând să ne spună despre banii de buzunar alocați de Comisia Europeană chipurile pentru gestionarea crizei.

Problema e că restul lumii a auzit-o și pe Ursula von der Leyen care spunea că închiderea granițelor nu e bună și că distribuția de fonduri va fi după regulile birocratice obișnuite. Adicătelea de pildă Polonia (cu mai puține cazuri confirmate decât România) va primi mai mulți bani decât Italia (cea mai afectată țară de pe continent). Și ce nu mai spune Ursula, dar îl știe oricine a fost aproape de vreun proiect european – mecanismul „clasic” oricum înseamnă sinecuri, întârzieri uriașe la plată și, desigur, mai multă corupție.

Eurofanaticii puri și duri vor munci și zilele următoare peste program încercând să convingă pe cât mai mulți că lucrurile nu stau chiar așa (unii dintre ei merg până-ntr-acolo încât să pretindă că declarațiile Ursulei von der Leyen sunt ”fake news”) – însă cei mai moderați deja au înțeles și internalizat mesajul că, în realitate, fiecare e cu-a mă-sii și pentru el. Uniunea Europeană nu are de-a face. UE e acolo să-ți spună cum ai voie să-ți reformezi sistemul judiciar – nu și pentru chestii utile.

7. Scade amenințarea teroristă

Poate nu total, dar măcar parțial. Însuși Statul Islamic (ăla de vă zicea nen’to Obama că nu e islamic) și-avertizat membrii să evite Europa.

8. Crește gradual nivelul de educație economică

Analfabetismul economic este endemic în toată Europa și nu de puține ori poate fi observat chiar și în rândul celor care ar trebui să știe mai bine. Pe lângă asta, lipsa acută de bun simț în orice discuție despre economie este și ea la cote alarmante în mai toate partidele politice din Europa.

Panica generată de virusul Wuhan pune însă surprinzător de mulți indivizi în fața câtorva fapte care acum nici trei luni erau apanajul ”extremei drepte”, a ”fascismului social” (cum ar zice DEMOS sau Adrian Dohotaru) sau a ”naționalismului de grotă” (cum se zice pe la Renew Europe/Cioloș).

Sigur, mai e mult până departe. Spre exemplu am putut observa așa-ziși libertarieni care ne explicau foarte doct că e perfect normal să vină Statul Maximal să reglementeze prețurile în timp de criză.

ÎNSĂ, cu toate astea, mai mulți oameni și-au pus întrebările corecte în ultimele 4-5 zile decât în ultimii 4-5 ani. Întrebări precum: ”Auzi dar de când e o idee bună să-ți fabrici produse esențiale la peste 8000 de kilometri de țara ta?”

Sau chiar întrebări mai îndrăznețe precum: ”Auzi, dar oare nu ne ajutăm țara mai mult cumpărând un produs românesc decât prin proteste inutile?”

Chiar și în timpul acestei panici, înțelepciunea economică avansează greu. Dar avansează totuși o țâră mai repede decât acum 3 luni. Din punctul ăsta de vedere, chiar ar fi bine să țină panica vreo două luni. Două luni ar putea realinia segmente importante din electorat. Și n-ar fi deloc rău!

9. Homeschooling-ul (educația acasă) devine nu doar social acceptat, ci chiar obligatoriu

Nu doar că educația acasă a devenit brusc norma absolută, dar până și însăși Televiziunea Națională contribuie readucând în grilă emisiunea ”Teleșcoala” de care nu-și mai amintesc decât decrețeii. Dacă-și mai aduc și ăia aminte!

Dacă s-ar prelungi un pic panica și școlile ar rămâne închise și după 22 martie am putea ajunge la situația în care un an școlar se încheie cu succes după ce aproape 100% dintre elevi au făcut un semestru întreg acasă. Și brusc ar realiza mult mai mulți că educația acasă totuși nu e chiar un bau-bau. Ba chiar pentru mulți este benefică și de dorit!

10. Va scădea și mai mult gradul de încredere în zona euro

Însăși zona euro, dimpreună cu moneda sa, nu ar fi trebuit să existe de la bun început. Însă, dacă tot există, zona cu pricina n-a reușit să se facă prea populară, Banca Centrală Europeană chinuindu-se de 10-12 ani de-acum să tot aplice măcar teorie monetară de bază pe moneda euro cu aproape zero succes.

Eh,… odată cu virusul Wuhan vin și niște panici pe piețe ceea ce determină deja acțiuni pripite și iresponsabile ale guvernelor (și va determina și mai multe în viitorul apropiat) – precum cash nelimitat pentru firme în Germania, sau tiparniță aproape nelimitată din partea BCE.

Sigur, e posibil să nu se ajungă chiar la o situație de tip Venezuela dar nici nu e nevoie. Doar măsurile deja anunțate sau preconizate în rândul celor care urmăresc subiectul sunt suficiente pentru a dărâma și bruma de încredere de care se (mai) bucura zona euro.

Mai pune peste asta și faptul că Italia oricum nu se recuperase după criza economică din 2008 și acum e puternic afectată economic de toată povestea cu virusul chinezesc… faceți voi calculele.

La anul pe vremea asta să nu vă mire dacă veți vedea mult mai des prețuri afișate și în dolari americani pe lângă euro – o practică foarte comună în țările/zonele în care moneda locală e asimilabilă hârtiei igienice.

Și totuși…

Râdem, glumim, dar aiastă perioadă o să dea naștere și la multe clovnerii. Unele dintre ele sunt deja vizibile. De pildă, în Nemția Statul e mult mai îngrijorat de discuțiile de pe WhatsApp și de la cârciumă ale membrilor AfD. Ministerul lor de interne va trimite informatori ca să toarne la dosar dacă cineva din AfD e prea supărat pe o anumită religie a păcii sau pe brațul armat al extremei Stângi denumit pompos ”AntiFa”.

Și peste Ocean s-au găsit niște săltăreți să explice că acum e momentul pentru bani gratis pentru toată populimea – iar cantitatea de prostii sinistre motivate ideologic va crește vertiginos în următoarele 20 de zile. Probabil nu va supraviețui prea mult, dar două săptămâni minimum se va honk-ui puternic.

Aia e. Noi să fim sănătoși.

Altfel, nu vă panicați ca boii. Ideal ar fi să și stingeți televizorul (dacă cumva încă mai aveți în Anul Domnului 2020 așa ceva). Și scoateți Antena 3 și Digi 24 din grilă că vă servesc prostii cu basculanta.

Uite aici mesaj de interes public: Pentru sănătatea dumneavoastră mintală, stingeți televizorul și nu-l mai aprindeți minimum 40 de zile. „Carantină” vine de la cuvântul italian „quaranta” care înseamnă 40 și reprezenta numărul de zile pe care o navă îl petrecea în port înainte să i se permită echipajului să coboare în timpul epidemiei de ciumă de la mijlocul secolului al XIV-lea.

O carantină pe bune de la tembelizor e chiar foarte utilă!

Hai noroc, ne vedem la podcast!

Lucian Vâlsan on Youtube
Lucian Vâlsan
Not particularly nice. Mostly libertarian-conservative. Founder of the Freedom Alternative Network.