Câteva grafice de la testele PISA

Presa v-a dat un singur grafic. Ăsta:Și cu ăsta vă spală creierii (sau mă rog, vor încerca).

Însă unii dintre noi am mers la sursă, la baza de date și ne-am apucat de compilat și alte grafice. Nu de alta dar dacă tot vreți să fie luat în serios acest raport, zic să-l luăm în totalitatea sa, nu doar spicuieli fugitive de pe urma cărora unele partide extremiste din România să declare ”urgențe”.

Recomandăm și altora să meargă la sursă și să se joace cu datele.

Presa e puțin probabil s-o facă. Partidele politice cu atât mai puțin. Pentru că a studia înainte de-a-ți da cu părerea nu mai e la modă de ani buni.

Așadar, un test dat în martie (într-o perioadă în care cheful elevilor de clasa a IX-a este minim) și aplicat pe 0,73% dintre tinerii de 15 ani, într-o mostră auto-numită (deci din start nereprezentativă sociologic).

Pentru așa ceva vă isterizați.

Păi la 0,73% putem oricând 10 sau 15 dintre noi să începem să ne sunăm cunoștințele și să organizăm un test „național” din ăsta (cu coverage similar) la cele mai bune școli și ieșim pe primul loc (cum de altfel fac chinezii – care nu permit acest test decât la cele mai bune școli dintre cele mai bune, cu aprobarea Partidului – de-aia e China pe primul loc).

Ministrul actual al educației are dreptate. Îngrijorarea pentru rezultatele acestui test este neavenită.

Ah, și USR-ul întâi să învețe cum se acordă adverbul înainte să-și dea cu părerea. Pluralul pentru analfabet funcțional nu este ”analfabeți funcționali”. Vedeți-vă bârna din ochiul vostru înainte să înjurați copiii!

Gata, atât. Restul în week-end la podcast!

Redacția
Redacția Freedom Alternative