Nu, nu e o greșeală de tastare în titlu. În săptămâna ce va să vină veți fi asaltați și mai abitir de minciuni josnice și exagerări grosolane menite să vă sperie. Aceste minciuni nu sunt întâmplătoare. Există câteva zeci de oameni (nu toți români) cu pregătire și experiență similară sau superioară cu subsemnatul al căror loc de muncă full time încă din noiembrie 2024 este să se gândească și să testeze pe voi povești panicarde menite să vă modeleze comportamentul.
Cum campania nu merge prea bine pentru angajatorii lor, acești oameni au făcut ce scrie la manual – au mărit presiunea. Numai că, atunci când faci asta, inevitabil sfârșești prin a spune miniciuni. Fratili vostru e aici să vă zică ce (nu) veți păți indiferent ce votați duminică, 18 mai, Anul Domnului 2025.
1. Nu vom ieși din NATO
Juridic, ieșirea din NATO se face prin notificarea Partenerului Strategic și abrogarea Legii 22/2004 și Legii 362/2004. Contrar poveștilor cu zâne vândute de CCR în motivarea Hotărârii nr. 2 din 5 octombrie 2024, prezența în NATO și în UE (imediat vă zic și cu UE) nu reprezintă ”o opțiune ireversibilă de tip constituțional” (vezi punctul 38 din motivare).
Dar, ce-a vrut CCR-ul de fapt să zică acolo și i-a fost târșă s-o zică e că politic vorbind, chiar e complicat.
La 80%+ susținere pentru NATO de 25 de ani fără întrerupere, un partid nu poate abroga cele două legi atât de ușor în practică, chiar dacă ar avea 2/3 din plenul reunit.
Victor Ponta guvernând cu un USL la ~67% a vrut chestii mai mici de-atât și n-a putut. Ideea că te scoate săptămâna viitoare din NATO un președinte (fără guvern și largă majoritate parlamentară) este o exagerare intenționată menită să te manipuleze pentru a vota împotriva intereselor tale.
2. Nu vom ieși din UE
Chiar presupunând că mâine brusc se mărește de 15 ori numărul concetățenilor care doresc direct RoExit, ieșirea din UE tot nu ar putea surveni mai devreme de 2030.
Numai procedura să declanșezi anticipate ca să pui Parlament care să voteze activarea articolului 50 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (procedura legală de ieșire din UE) ar dura câțiva ani. Ieși mai ieftin să aștepți alegerile la termen din 2028. După care, format de guven, notificări, termene… ehee… e lungă a lu’ Toderică.
Asta, desigur, presupunând prin absurd că RoExit devine poziția dominantă în societate. Și chiar și atunci, așa cum v-a explicat fratili vostru acum 3 ani, mai ai de trecut hopul armatei de întreținuți din fonduri legate de Comisie și toți griftării asociați și familiile lor.
În realitate, nu ieșim din UE prea curând. Minciuna care vă este vândută e aceea potrivit căreia euroscepticismul (poziție deja mainstream și în România) e totuna cu RoExit (poziție în continuare marginală pentru multă vreme).
Motivul e unul simplu: Griftării care au scris PNRR (aproape toți din USR și PNL) au de pierdut foarte-foarte mulți bani dacă vine la putere o administrație mai similară fie și cu Giorgia Meloni, nu mai zic dacă vine una de tip Morawiecki – dispusă să trateze socialiștii bruxellieni cu sictirul și disprețul pe care-l merită cu prisosință. Pentru ei lupta este existențială. Dacă o pierd, ferească Dumnezeu, va trebui să se apuce de muncă onestă în loc de frecat manganul consultanță pe bani europeni.
Fie și ca să-și caute alt grift, tot e o muncă. Or muncă vine din cuvântul slavon мѫка (mǫka), ce înseamnă tortură, chin, agonie. Și doar știți că nu le plac rușii 😀
3. Se vor concedia bugetari
Ambii candidați vă promit asta și sigur și precis o vor face. Săptămâna asta vor fi vrăjelile căci voturile bugetarilor sunt și ele bune.
Însă situația cheltuielilor publice e maro spre diareic. De vină pentru asta nu-i niciunul dintre candidați (indiferent câte prostii spun ultrașii celor doi), dar pe câștigător va cădea măgăreața. Nu e corect (că nu președintele face bugetul) dar așa funcționează țara asta. Și așa va funcționa și în restul anului 2025 și în restul deceniului.
4. Va crește TVA
Aburelile cu reforma fiscală sunt simpatice dar la sfârșitul zilei inaplicabile, oricâte autisme și-ar da ”economiștii”, contabilii precum și idealiștii socialiști/etatiști din USR/REPER/SENS/PSD/PNL sau din AUR/POT.
Ce zic ei nu se poate. Dar se poate mări TVA. E simplu și adresează parțial problema. Deci se va mări TVA. Că va fi la toamnă, că va fi la anu’ – aia va depinde de contextul politic. Dar indiferent cine câștigă, TVA va crește.
5. Asaltul progresist și deșănțat se va înteți
Dacă câștigă autistul, progresiștii vor argumenta că le-a trecut glonțul pe la ureche – deci sunt îndreptățiți să forțeze mai tare să-i bage copilului tău futencurism obligatoriu de la grădiniță, dacă se poate, după cum deja a fost de acord candidatul progresist.
Dacă câștigă candidatul extremist, progresiștii vor argumenta că ei sunt acum Opoziția Reală™ și vor face pe Dracu’ în patru să provoace Jandarmeria sau altă instituție de forță – după rețeta bine cunoscută și aplicată în 2017-18 sau după rețeta și mai cunoscută din SUA.
Dacă manifestațiile de pe 9 mai sunt un indiciu (și sunt), leftiștii sunt în scădere de suflu. Ceea ce nu-i nici bine, nici rău în sine. Au mai fost în scădere de suflu între 2008 și 2012, de exemplu.
6. Partidele tricolor vor continua să ia șuturi în dinți
Atât matematica parlamentară cât și frica majorității parlamentarilor de anticipate garantează un guvern cu partide tricolor prin coaliție. Că va fi uniune națională, că va fi tricolor, că va fi PSDNL+RMDSZ, că va fi PSD-AUR… nu contează. Oricum o dai, partidele tricolor mai stau la Victoria într-un fel sau altul.
E greu de crezut că 2028 o să arate la fel ca 2024. Mult mai probabil e ca în 2028 partidele tricolor să pățească ce-a pățit PD-L în 2012: măcel total. Fie-le țărâna beton.
N-are importanță cine o să fie preș. Nota de plată (politic vorbind) vine oricum. PD-L s-a metamorfozat în ARD ca să evite ieșirea cu totul din Parlament. Într-un final compactorul tot i-a ajuns din urmă în 2016.
Atunci USL era de partea corectă a plăcuței suedeze. Acum USL include și (ce-a mai rămas din) PD-L și gâfâie. V-a prezis fratele vostru de acum 4 ani că ușor, dar sigur, aici ajungem. Chiar am desenat și grafice atunci.
7. Polarizarea va continua
Nici focile candidatului autist și nici focile candidatului extremist nu vor accepta rezultatul alegerilor dacă vor pierde. Nu iese cu sânge pe pereți decât dacă apar dovezi de fraudă. Însă polarizarea va continua.
Asta e inevitabil din cauza demografiei. O pățesc și ungurii, o pățesc și polonezii, urmează la rând nemții peste vreo 5 ani, franțujii peste 2 ani… și tot așa. Trebuie înlocuite fizic generațiile de la putere. Și procesul nu e lipsit de fricțiune, mai ales că generațiile care au condus până acum de la căderea Zidului au dres lucrurile de-o manieră care prezuma că ei personal sunt nemuritori. But fun fact: NO.
Viitorul președinte al Franței nu va fi ”centrist” – ci ceva energic pe bune. Fie de la elicopterabili fie de la ce-mai-trece-pe-post-de-dreapta. Poate Jordan Bardella, poate David Lisnard, poate Manuel Bompard… mai vedem. Dar sigur n-o să fie vreun anost ca Hollande sau Macron.
La noi dacă va câștiga autistul rămânem în zona normalului. Și Iohannis cam tot 55 de ani avea când a fost ales. Emil Constantinescu avea 57 de ani când a fost ales. Băzeus 53 iar Iliescu 60 la prima alegere.
Dacă va câștiga candidatul extremist ar veni mai repede semnalul și pentru toți ceilalți că e cazul să mai pună fețe mai tinere pă sticlă. Acest lucru ar avantaja în primă fază toate forțele politice, inclusiv Regimul. Dar mă rog, despre asta mai vorbim după alegeri.
Până atunci, însă, polarizarea va continua până când se îmbunătățește moralul. Bula nicușoristă și cea simionistă se intersectează în doar două puncte, dar două puncte mari: ne place SUA și plăcuțe suedeze Regimului.
Prin urmare, nu e niciun motiv să se facă liniște de pe 19 mai 2025. Poate 19 mai 2030, cu puțin noroc. Maybe.
8. Az infláció, baszd meg
De cea mai apăsătoare taxă, inflația, nu scăpăm prea curând. N-avem cum.
Guvernele Orban, Cîțu, Ciucă și Ciolacu au cheltuit enorm pe proiectul pandemic și apoi pe Proiectul Teroare (toate alegerile) și au cheltuit bani pe care nu-i aveau.
Și Nicușor și Simion bat câmpii că rezolvă ei într-un an-doi. Rezolvați pe dracu’. Cu Parlamentul actual nu rezolvi mare brânză.
Vestea bună e că Parlamentul are șanse mari să fie ostil președintelui indiferent că acesta se va numi Dan sau Simion. Crizele guvernamentale scot din minți presa și regimul, dar sunt foarte bune pentru economia reală prin stabilitatea cadrului de reglementare ce vine la pachet cu crizele guvernamentale.
Da, nu mai merge linia în sus griftărilor de la Stat (aici includ și firmele de IT de Partid, consultanții și alți escroci care-s nominal privați) – dar fix ăsta e un lucru bun. Și se va întâmpla indiferent cine va fi președinte – chiar dacă, probabil, mai apăsat cu președintele Simion. Am însă încredere că și Nicușor Dan va rămâne același autist ranchiunos și răzbunător pre cum îl știu și dacă va ajunge la Cotroceni.
Chiar și-așa, inflația va continua până se îmbunătățește moralul. Într-o mare măsură o va rezolva chiar piața dacă statul rămâne blocat. De-aia e bine să țineți cu haosul politic dacă chiar țineți la bunăstarea voastră! ”Stabilitatea” pe care v-o vinde Regimul e stabilitatea unui cimitir. Benefică pentru administratorii cimitirului dar nu neapărat și pentru ”locatari”. N-am găsit altă rimă.
9. Nu pleacă câinele de la măcelărie
Mai țineți minte hăt în preistorie, pe 5 mai 2025, cum se prăbușea țara pentru că a mers linia în jos la covrigăria aia de BVB? Ce s-a-ntâmplat?
Păi nimic. Dup-aia a mers linia în sus și aia a fost. Poveștile alea cu sfinții investitori care pleacă în masă dacă votați greșit sunt fix asta: povești. Exagerări intenționate menite să sperie votantul de 40+ care e câcat la cur ca nu cumva să-i fie foame cum i-a fost în 1993 când inflația a fost 256% și țara era în incapacitate de plată.
Sigur, era alt context, dar scopul propagandei e tocmai să elimine nuanța și să te facă să-ți fie frică.
Nu pleacă niciun câine de la măcelărie. România e în continuare mult prea atractivă ca să se întâmple ceva notabil. Mai apoi, să plece unde? Toate țările din UE sunt fie (semnificativ) mai socialiste decât RSR fie mai sărace decât RSR. Iar în afara UE doar în Albania să zici că te-ai mai putea juca de-a energia dar în rest… unde mai exact prin împrejurimi?
10. O să ai de ce râde
Există oamenii cărora le place Nicușor Dan sau George Simion, și apoi există cultiștii. Cei din urmă n-au de ce râde, că de-aia-s cultiști. Din oficiu au abandonat simțul umorului. E dreptul lor, chiar dacă nu e sănătos pentru ei nici pe termen scurt și nici pe termen lung.
Însă noi ăștilalți, cărora în cel mai bun caz poate ne place un candidat, vom avea ocazia să râdem. La Canapea am schițat deja un top 5 glume pe seama președintelui Simion și un top 5 glume pe seama președintelui Dan. Sper că n-am muncit degeaba ca-n decembrie când pregătisem tacticos glume cu extratereștri și diplomație (pentru cazul președintelui Georgescu) și glume cu extratereștri și capace de WC (pentru cazul președintelui Lasconi) – și apoi CCR a vibrat greșit în conștiință și ne-a aruncat munca prin capacul lui Lasconi direct în vidanja Mukhābarātului.
Indiferent dacă în iunie va fi învestit Simion sau Dan, viața politică va continua să livreze clovnerii. Inițial într-un ritm mai puțin accelerat ca în aceste zile, dar de la iarnă avem show garantat. Dacă încă îi mai iei pe ăștia în serios astăzi, până la anu’ pe vremea asta fie îți trece și te alături simpatizanților Partidului Popcorn fie începi să-ți faci rău singur precum cultiștii din ambele bule.
Nu-ți pregătim un loc la noi în celulă, dar ne vom asigura că avem o furnizare sustenabilă de popcorn.
Gata. Atât. Ne vedem la podcast!