Tribunalul Superior de Justiţie din Madrid (TSJM) a respins joi restricţiile motivate de politicieni drept ”antiepidemice împotriva COVID-19” prin care începând de vinerea trecută locuitorii capitalei spaniole şi din nouă oraşe limitrofe nu mai pot părăsi aceste localităţi, relatează El Pais.
Decizia instituirii unor măsuri de carantină strictă în această regiune a fost luată de Ministerului spaniol al Sănătăţii, dar a fost atacată în justiţie de guvernul regional, care a invocat o imixtiune a guvernului central în competenţele sale şi a cerut suspendarea aplicării noilor măsuri. În virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor.
Cu această decizie, prin care Tribunalul afirmă că măsurile reprezintă o „interferență ilegală în exercitarea drepturilor fundamentale”, măsurile impuse regiunii Madrid devin nule de drept. Sub ordinul declarat ilegal, mai multe afaceri și-au văzut programul de lucru redus arbitrar și aproape 5 milioane de oameni nu puteau părăsi municipalitățile în care se aflau.
Decizia Tribunalului va fi atacată cu apel dar are șanse minime de reușită întrucât Tribunalul arată că legea invocată de guvernul național al socialistului Pedro Sánchez nu oferă guvernului astfel de puteri.
Dimensiunea conflictului nu este una doar juridică și filosofică – ci și politică. Autoritățile regionale (de dreapta) consideră că dacă e nevoie de vreo restricție, aceasta poate fi aplicată strict pe zonele în care dovezile o indică, proporțional cu riscul prezent – și nu de-a valma pe municipalități sau sectoare așa cum propun socialiștii de la centru.
Decizia Tribunalului coincide cu primul concediu de după vară – Puente del Pilar – când tradițional zeci de mii de madrileni merg la casele de vacanță sau la plajă.
Ca și în alte țări (spre exemplu Rommânia) guvernul național rămâne reticient în a respecta legea. Surse din guvern au confirmat pentru El Pais că unitățile mobile de control ale Poliției Naționale și Gărzii Civile vor fi menținute în teren pentru a opri aleatoriu oameni și a le reaminti că n-au voie să iasă din oraș (deși au) în vreme ce poliția municipală a capitalei spaniole s-a retras deja.
În urmă cu o săptămână guvernul instituia carantina totală asupra capitalei în vreme ce guvernul central începea negocierile cu EH Bildu (brațul politic al mișcării teroriste ETA) pentru a avea o șansă să-ți treacă legea bugetului de stat pentru anul 2021.
Ca și în alte foste dictaturi, Spania se află printre țările în care pandemia de răceală chinezească a reprezentat un prilej de abuzuri grosolane asupra demnității umane, drepturilor fundamentale constituționale și statului de drept în genere.