Una dintre cele mai frumoase povești din postcomunism, cea a renașterii Corvinului, și-a consumat aseară încă un episod – cu divizionara secundă trimițând acasă vicecampioana și deținătoarea Cupei Ungariei.
Drept comparație, imaginați-vă cum ar fi fost ca FCSB Steaua să aibă probleme cu AC Virtus, campioana la zi din San Marino. Pe hârtie cam așa părea diferența între Corvinul Hunedoara și Paksi. Dar, așa cum am tot învățat în ultimii doi ani, hârtia mai poate fi și igienică și folosită pe-o parte și deci greșită.
Csinta Samu scria acum 3 zile în Nemzeti Sport (GSP-ul lor) în halul următor:
”Paksi, care este cunoscută drept o echipă cu entuziasm și conștientă de valoarea ei, dar și de limitările ei, a dat impresia că a fost umilită, ceea ce nu este bine pentru nimeni, cu atât mai mult pentru Paksi.
Dar să fac imaginea umilinței și mai accentuată, victoria Corvinului este pusă pe un piedestal de către români, ca un simbol al superiorității față de fotbalul maghiar.
În ultima decadă și jumătate, ’fotbalul Orban’, așa cum este numit, a născut frustrări în rândul românilor.
Pe lângă rezultatele echipei naționale a Ungariei, academiile de copii și juniori au devenit un motiv de invidie pentru fotbalul românesc, pentru că ei sunt la ani lumină în urmă.
Mi se pare că după 0-4 nu mai este cale de întoarce, nu mai avem nimic de pierdut, dar trebuie să demonstrăm în meciul retur că al doilea loc din prima ligă a Ungariei și câștigătoarea Cupei Ungariei poate învinge cea mai bună echipă din al doilea eșalon al României oriunde în condiții normale.
Aș spune că acesta este un lucru obligatoriu pentru Paksi, având în vedere că echipa care pierde este condamnată la suferință.
Trecem peste greșeala factuală că deținătoarea Cupei României nu este ”cea mai bună echipă din al doilea eșalon al României” ci doar numărul doi. Jurnaliștii sunt foarte deștepți și adepți la a transmite informație verificată și în Baszdmegország, nu doar în România.
Însă, jurnalistul maghiar are parțial dreptate: Sigur și precis o parte dintre concetățenii noștri chiar au pus botul la spoiala FIDESZ-KDNP în ceea ce privește fotbalul. Unora le-a mai trecut (după ce rezultatele nu au confirmat), dar multora încă nu le-a trecut. Cu cea din urmă categorie am o problemă.
Nemzeti Sport menționează rezultatele echipei naționale a Ungariei. Okay, și cum stăm în ultimii 2 ani? Păi stăm cam așa:
Ungaria: Și-a câștigat grupa de calificare însă cu mult noroc. Printre altele a făcut 2-2 cu Lituania după ce au fost conduși cu 2-0 (cine-i Lituania în fotbal?) și 2-2 cu Bulgaria obținut cu noroc că și-au băgat-o bulgarii singuri în poartă în minutul 90+7. Optsprezece puncte, golaveraj +9. La turneul final au plecat acasă cu 3 puncte și două goluri marcate.
România: Și-a câștigat grupa de calificare având noroc o singură dată, dar cu Elveția (totuși sfert-finalistă anul ăsta). 22 de puncte, golaveraj +11. La turneul final și-au câștigat din nou grupa și au fost eliminați de Olanda, terminând totuși turneul mai sus decât Ungaria.
Mai zice jurnalistul de academii. Păi în 2021 cele mai bune academii din Ungaria și cele mai bune din România s-au duelat pe teren. A câștigat România.
Da, a existat cândva Ferenc Puskás dar, mai în glumă, mai în serios, Ungaria n-a mai bătut România din 1981. Și nici nu încape îndoială că va mai trece ceva apă și pe Dunăre și pe Tisa până se va mai întâmpla din nou.
Iar astăzi, locul 2 din divizia B din România merge mai departe în Europa League în dauna vicecampioanei Ungariei. Să discuți astăzi despre cine e la ani lumină în urma cui nu se poate decât într-un singur fel: România îi este superioară Ungariei. Ăsta e adevărul. Și rezultatele, pe teren, o confirmă, cu consecvență, de ani de zile.
Sigur, asta nu înseamnă că Ungaria e chiar nimeni – însă în fotbalul lor, ca și în economia lor, atunci când e comparat cu România, ies totuși mai jos.
Și în economie, ”experții” guvernamentali din Ungaria nu izbutesc să pricepă cum i-a depășit România fără să aibă un masterplan guvernmanetal. Și oricât le-ai spune că fix de-asta s-a-ntâmplat, nu vor să priceapă și basta. Mă rog, unii au priceput – dar șocul încă nu le-a trecut. Și în fotbal, ca și în economie, dacă lași oamenii în pace ai mai multe șanse să scoți rezultate.
În Ungaria există Scorniceștiul lor – Felcsút. Situat în mijlocul nicăieriului pe stânga cum ieși din Budapesta către Tatabánya. Unde? Exact!
Felcsút e literalmente curtea din spate a casei lui Orbán (de unde și comparația cu Scorniceștiul). Echipa locală e încă în B (n-au adus-o chiar cu forța în prima divizie, dar e timp). Și tot acolo e sediul Puskás Akadémia FC, teoretic cea mai puternică academie de fotbal a Ungariei (și, dacă credem presa maghiară, sursă de frustrări pentru români).
Desigur, faptul că exact zero jucători prolifici maghiari au răsărit de-acolo în 10 ani e mai puțin important. Faptul că academia nu e profitabilă (spre deosbire de CS Ardealul sau Academia Hagi) iarăși nu e important. Ce e important, pentru fanii acestui ”model” esențialmente ceaușist e că s-a făcut ceva.
Da mă, s-a făcut ceva. Dar cu ce rezultate și la ce cost?
Felcsút – pământ israelian
Ceva amuzant și memabil totuși a ieșit din toată treaba asta.
Stadionul din Felcsút a ajuns de facto baza sportivă a federației israeliene de fotbal și locul de desfășurare a meciurilor de ”acasă” ale selecționatelor Israelului.
Și mai amuzant, în ultima vreme, Israelul își dispută și unele meciuri ”în deplasare” tot la Felcsút pentru că, vedeți dumneavoastră, în civilizația occidentală, cum ar fi în Belgia de exemplu, un meci cu Israelul e considerat prea periculos din punct de vedere politic.
Ungaria a ajuns „acasă” și pentru echipele de club. Pe 31 iulie Steaua va înfrunta Maccabi Tel Aviv la Budapesta. Dacă nu aveam deja alte planuri, neironic mă duceam la meci. Am văzut Hapoel Tel Aviv la Cluj acum 11 ani, cu Pandurii Târgu Jiu jucând ”acasă” la Cluj (și atunci tot din rațiuni de regulamente imbecile).
Din punctul ăsta de vedere, putem înțelege de ce ”modelul” Orbán nu e luat chiar la perpulis în mod universal. De bine de rău ”modelul” ăsta a mai dus echipa pe la un turneu final, a făcut uitate momentele în care pierdeau cu Andorra și, așa extremist cum e, tot nu s-a scufundat în ură irațională și dileală așa cum s-a tot întâmplat în Occidentul ”civilizat” și progresist.
Fanii maghiari mai strigă ”Polska” sau nasoale despre români – dar nu mai reprezintă de ani buni un risc de securitate și de terorism doar pentru că joacă Israelul.
Dar, ghici ce? Și la asta stă cel puțin la fel de bine și România. La urma urmei, suporterii români au fost remarcați de toată planeta pentru comportamentul exemplar la Euro2024. Suporterii maghiari n-au fost nici măcar un afterthought. Sau utógondolat, cum ar veni în graiul lui Petőfi Sándor.
Nu chiar concluzie
Ziceam după finala Oțelul-Corvinul că orice punct scos de hunedoreni va fi un bonus. Faptul că au trecut de primul tur, de o manieră categorică, de vicecampioana Ungariei e mai mult decât un bonus.
Nu e doar o confirmare a superiorității fotbalului românesc (aia era clară oricum cel puțin din 2019), dar o confirmare a faptului că munca și dedicarea plac Măriei Sale Fotbalul. Și e o confirmare că 4-0 cu CFR Cluj n-a fost nici aia întâmplare.
Acum urmează Hrvatski nogometni klub Rijeka, vicecampioana Croației – o formație de un calibru net superior față de formația maghiară eliminată aseară.
Cu astea spuse, și fotbalul croat e în declin. Iar noi, ca români, avem ceva de împărțit și cu ei încă de pe vremea lui Davor Šuker. Atacantul Corvinului, Andrei Herghelegiu, e suficient de în vârstă să-și aducă aminte și de ce. La fel și antrenorul Florin Maxim.
Nu spun că HNK Rijeka e slabă (că nu e). Și nici că formația hunedoreană e vreo super-forță. Dar spun că există un argument în favoarea Corvinului: Ei n-au nimic de pierdut.
HNK Rijeka riscă probleme juridico-financiare dacă ia bătaie. Bugetul lor e strâns legat de participările în cupele europene. La Corvinul e bine oricum. Un alt avantaj dat de faptul că finanțele și administrarea clubului sunt în localitate – nu într-un hedge-fund iz pičku materinu, cum s-ar zice la Rijeka.
Corvinul nu poate juca în Liga I pentru că procedura legală a fost prea scurtă și pentru că niște dilii de la Ligă au interpretat cu maximum de rea credință legislația privind forma de organizare.
Între timp, adversara Rijeka e deținută pe față de un om Regimului și de un italiano-nigerian extra-dubios. Croații sunt catolici – dar cumva, iată, tot noi ajungem mai catolici decât Papa.
Aici mai avem de lucrat. Rezultatele ușor-ușor au început să vină, slava bogu. Dar încă nu suntem și conștienți de cum ar trebui să ne raportăm la ele. După ce învățăm asta, poate dup-aia începem să ne comportăm și în fotbal ca-n geopolitică – drept ăia cei mai puternici din regiune.
Nu de alta dar ar cam fi cazul să discutăm și despre o reformă a sistemului de coeficienți. Dar mă rog, despre asta, altădată.