O știre care a trecut aproape nevăzută în România. Cu excepția G4Media (care și ei o publică doar schematic) n-a discutat-o nimeni.
Știrea sună așa: Unul din patru europarlamentari actuali este penal. Adică a fost deja condamnat măcar în primă instanță de minimum o infracțiune. Cele mai comune? Hărțuire sexuală și furt (delapidare, șantaj, infracțiuni asociate corupției, etc.) – urmate de constituire de grup infracțional organizat. Ultima e chiar ironică întrucât Uniunea Europeană în sine este grup infracțional organizat, dar sărim peste.
Le Monde, una din organizațiile care au luat parte la această investigație, ne amintește de scandalul Qatargate drept un mare eveniment care a zguduit încrederea în „instituțiile europene” și convingerea că acestea sunt o fortăreață anticorupție.
Povești de adormit copiii. O fi fost evenimentul ce-a motivat această investigație care să numere câți eurodeputați sunt penali – dar nicidecum vreun mare eveniment per ansamblu.
Chiar prima Comisie din această Uniune Europeană (adică post-Maastricht) – comisia Santer – a fost și prima care a demisionat în masă din cauza multiplelor scandaluri de corupție. Această Uniune Europeană este fondată pe corupție. Și a pretinde altceva nu e decât propagandă.
Revenind la ancheta jurnlistică despre care presa de la noi n-a găsit timp să scrie, din ea aflăm despre cazul Larei Comi (Forzza Italia) care e deja condamnată la 4 ani închisoare pentru furtul a €500.000 bani publici. Ca să vă faceți o idee, asta e de aproape 23 de ori mai mult decât suma cu care Liviu Dragnea a prejudiciat statul. Serios, Dragnea a făcut bulău pentru un prejudiciu de exact 108612 lei.
Ați văzut vreun din ăsta pro-UE protestând în stradă împotriva corupției dragniste din Parlamentul European? Firește că nu. Corupția nu există când corupții sunt buni europeni. Cum, nu știați?
Tot din ancheta cu pricina aflăm că 6 din cei 21 de eurodeputați belgieni sunt penali. Filip De Man (Vlaams Belang) de pildă nu fură bani publici – ci e mare fan al distrugerii în formă continuată. În special mașinile vecinilor îl tot enervează din ceva motiv.
Ancheta originală (a cărui link îl găsești doar dacă tragi cu tunul pe Internet) are și câteva cazuri mai degrabă frivole. Precum cazul lui Gunnar Beck (AfD) care a fost amendat că nu a folosit corect titlul de ”profesor” când a completat formularul pentru alegerile europarlamentare din 2019. Însă majoritatea cazurilor documentate sunt solide, de infracțiuni pe bune care în mod normal se termină cu pușcărie dacă le comit eu sau voi cei care citiți aceste rânduri.
Cum se compară cu România?
Cel mai penal Parlament al României în ultimii ani a fost legislatura 2012-2016.
Conform unui articol din Hotnews din 2014, din cei 580 de parlamentari, 35 aveau probleme cu DNA (Dragnea și Cosma printre ei) și alți 15 erau implicați în dosare penale ”normale”. Să zicem că toți erau de fapt vinovați (deși unii dintre ei au fost achitați ulterior). Asta înseamnă că cel mai penal Parlament al României avea 6% penali. De patru ori mai puțin decât actualul Parlament European.
Să zicem că HotNews n-a numărat bine. Și să zicem că Justiția a mai scăpat vreo câțiva. Dar chiar și-așa, și dacă presupunem că numărul real e cu 300% mai mare – tot iese Parlamentul României mai puțin ticsit cu infractori decât actualul Parlament European.
Mai mult context
Anul trecut zice-se că Ungaria a fost cea mai coruptă țară din Uniune. Dacă prezumăm că tot ce zice presa de opoziție despre deputații Fidesz-KDNP este adevărat, abia atunci reiese că aproximativ 15% din Parlamentul Ungariei este penal. Foarte rău, dar tot mai bine decât Parlamentul European. Asta, desigur, presupunând că presa de opoziție din Ungaria nu minte – o presupunere… liberală în sine.
În Germania nu e săptămână să nu se mai găsească încă un ofițer FSB fie pe lângă guvern fie pe lângă Bundestag. Și presa scrie conștiincios despre ele, dar niciodată nu le pune în context – căci dacă ar face-o, s-ar naște întrebarea legitimă: E cineva în conducerea Germaniei care NU lucrează pentru FSB?
Apropo de FSB, tot în ultima săptămână a aflat toată lumea că Tatjana Ždanoka (de la grupul Verzilor) lucrează pentru direcția a 5-a a FSB de 20 de ani. Doamna Ždanoka a fost europarlamentarul anului în 2019.
Ziceți ce vreți, dar în lumina faptelor, e absolut firesc ca euroscepticismul să fie în creștere. De fapt, ar fi o surpriză dacă NU ar fi în creștere.
Parlamentul European s-a erijat cu regularitate în rolul de profesor de anticorupție al României. Poate ar fi vremea să întoarcem masa. Nu, uite cum stă treaba: Ascultați voi de noi despre cum e cu anticorupția. Că până una alta nu noi suntem ăia cu un sfert din parlamentari infractori.
Conducătorii României ar trebui să găsească 🥚🥚 mai des și să-i spună Parlamentului European ceea ce i-au spus apărătorii ucraineni navei de război rusești.
Dacă nu acești conductăori ai României, atunci următorii pe care-i vom alege anul ăsta. Dar este esențial pentru binele țării noastre să nu i se mai permită Parlamentului European să-și asume o poziție de superioritate morală față de România. Dimpotrivă! România ar trebui să-și asume în mod explicit și fără nicio jenă postura de superioritate morală absolută față de Parlamentul European. Și mai ales față de Comisie.
Европарламент, идите на хуй, cum ar veni. Această instituție nu merită respectul românilor – mai ales al românilor care se revendică de la cauza anticorupției.
Eh, și-acum să-i vedeți pe toți ăia cu anticorupția-n gură cum fac pe Dracu’ în patru să nu discute despre subiectul ăsta, deși e campanie taman pentru europarlamentare.
Atât s-a putut.