Navalnâi despre suspendarea contului de Twitter al lui Trump: Un act de CENZURĂ

Cel mai cunoscut opozant rus al dictatorului Vladimir Putin a emis o declarație pe Twitter cu privire la recenta interzicere a președintelui în exercițiu al Statelor Unite ale Americii de pe platformă.

Redăm integral declarația:

Cred că interzicerea lui Donald Trump de pe Twitter este un act inacceptabil de cenzură.
Firește, în timpul mandatului, Trump a spus și scris lucruri iresponsabile – și a plătit pentru asta pierzând alegerile.
Alegerile sunt un proces foarte clar și competitiv. Poți participa, poți contesta rezultatele și totul e monitorizat de milioane de oameni. În schimb, interdicția pe Twitter e o decizie luată de oameni pe care nu-i cunoaștem în conformitate cu o procedură pe care nu o cunoaștem.
În opinia mea, decizia de a-l interzice pe Trump a fost bazată pe emoții și preferințe politice personale [ale administratorilor, n.t.].
Vă rog nu veniți să-mi spuneți că a fost interzis pentru că a încălcat regulile Twitter. Eu primesc zilnic amenințări cu moartea aici – și asta de mulți ani – și totuși Twitter nu interzice pe nimeni din cauza asta (nu că aș cere eu așa ceva).
Printre oamenii care sunt în continuare pe Twitter se găsesc criminali cu sânge rece (precum Putin sau Maduro) și mincinoși sau hoți (precum Medvedev). De mulți ani Twitter, Facebook și Instagram sunt folosite ca bază de pornire pentru „fabrica de troli” a lui Putin și pentru grupuri și operațiuni similare din alte țări cu regim autocrat.
Și cei care au negat existența Covid19 sunt în continuare la liber pe Twitter – deși cuvintele lor au costat probabil mii de vieți. Și totuși Trump e cel care e interzis în mod public și ostentativ. Asemenea acțiune selectivă ne arată că aici s-a petrecut un act de cenzură.
Sigur, Twitter e o companie privată, dar am văzut multe exemple în Rusia și China de companii private devenind cei mai buni prieteni ai Statului și executanții acestuia când vine vorba de cenzură.

Înlocuiți ”Trump” cu ”Navalnâi” în discuția de astăzi și veți obține cam 80% din cam cum ar arăta răspunsul Kremilnului când e întrebat de ce numele meu nu poate fi menționat la televiziunile rusești și de ce nu ar trebui să mi se permită să candidez în alegeri.
Precedentul de astăzi va fi exploatat de dușmanii libertății de exprimare din întreaga lume. Și inclusiv în Rusia. De fiecare dată când va trebui cineva redus la tăcere, autoritățile vor spune: ”E din ghidul de bune practici, uite, până și Trump a fost blocat pe Twitter.”
Dacă Twitter și Jack Dorsey [CEO-ul Twitter, n.t.] vor să facă bine, atunci să creeze o comisie sau un complet de judecată care să emită astfel de decizii. Trebuie să știm numele celor care formează această comisie, să înțelegem cum funcționează aceasta, cum votează fiecare membru și cum putem face apel sau contesta deciziile lor

Twitter este o platformă predominant de Stânga astfel că cele mai multe reacții au fost de opoziție față de cele declarate de disidentul rus și doar câteva mixte. Ies însă în evidență replicile tăioase ale utilizatorilor ruși (sau vorbitori de limbă rusă) care sunt de un cinism feroce.

@help007cz spune: ”Cetățenii unei țări în care președintele poate interzice Facebook-ul sunt siderați de o țară în care Facebook poate interzice președintele.”

@vhxdD1 răspunde: ”Mai degrabă siderați de o țară în care oligarhi nealești de nimeni din corporații de mii de miliarde de dolari adunate într-un cartel au mai multă influență decât Statul [și oficialii aleși]”

De altfel, subiectul interzicerii lui președintelui SUA pe Twitter scoate la iveală o diferență fundamentală: Cei care au trecut (sau încă trec) prin dictaturi sunt mult mai dispuși să condamne acțiunile Twitter decât cei crescuți toată viața în relativă libertate.

În mod ironic, asta demonstrează încă o dată cât de adevărate sunt cuvintele lui Ronald Reagan din 1967:

Poate că noi am trăit prea mult cu acest miracol ca să-l mai putem aprecia cum se cuvine. Libertatea este un lucru fragil și este meu la o generație distanță de la a fi distrusă. Libertatea nu ne aparține prin moștenire – ci trebuie să luptăm pentru ea și să o apărăm constant la fiecare generație, căci ea vine o singură dată la oameni. Cei care au cunoscut Libertatea și apoi au pierdut-o n-au mai apucat s-o cunoască din nou.

Cenzura Big Tech va fi unul din subiectele mari în deceniul ce tocmai a început.

Redacția
Redacția Freedom Alternative