Florina Presadă pregătește o lege a ”revenge porn”-ului

Cel mai de Stânga parlamentar român, Senatorul de București din partea USR, Florina Presadă, documentează în aceste zile la CSM și Ministerul Justiției un proiect de amendament la Codul Penal prin care ”revenge porn” ar deveni infracțiune de sine stătătoare, conform unor documente sosite pe adresa redacției noastre.

Surse din cadrul USR spun că Florina Presadă a fost abordată de mai multe grupuri de lobby pe accest subiect în urma unei povești plină de exagerări publicate pe un blog de extremă-Stânga la sfârșitul anului 2018.

În prezent, infracțiunea de distribuire (online sau pe suport fizic) cu scopul de hărțuire sau răzbunare a materialelor cu conținut explicit sexual fără consimțământul tuturor părților din material sunt încadrabile la infracțiunea de șantaj (Articolul 207, Cod Penal), fals informatic (Art. 325) și accesarea fără drept a unui sistem informatic (Art. 360).

Există deja și precedente în acest sens, precum cazul din 2015 când fiica unei judecătoare a fost șantajată în acest fel, agresorul fiind condamnat în baza Art. 360 sau cazul Nohai din 2016, soluționat cu condamnare penală în baza Art. 325. De asemenea, toate situațiile de „revenge porn” sunt atacabile în instanță civilă în vederea acordării de despăgubiri materiale.

Florina Presadă nu a fost disponibilă pentru un comentariu. Vom reveni cu amănunte.

Redacția
Redacția Freedom Alternative