A trecut în sfârșit și turul al doilea al alegerilor prezidențiale și, deși rezultatul era unul de așteptat, tot au fost surprize în detalii. Le discutăm pe toate precum și narativele potențiale.
Din rezultatul turului al doilea s-a reîncălzit ciorba narativei cu diaspora din care a reieșit și un proiect de lege menit să ducă România într-o poziție și mai marginală decât este deja (România fiind una dintre foarte puținele țări din lume care menține o circumscripție electorală pentru diaspora în Parlament).
Deși mai toată presa a fost concentrată mai mult pe alegeri, țara a continuat să meargă în ritmul obișnuit: incompetența guvernului nu a luat pauză, reglementările absurde nici ele iar ticăloșenia autorităților locale e și ea acolo unde era și acum 5 săptămâni când primea mai multă atenție din motive electorale.
De notat că a apărut în sfârșit și la noi modelul de primar shitposter care, sătul de luptat pe căi legale și serioase cu reglementările absurde de la București, a ajuns la concluzia că a le lua în balon este mult mai eficient pentru a atrage atenția asupra lor.
Între timp, în restul Europei, narativele care în 2015 erau „de extremă dreapta” astăzi apar în decizii judecătorești. CEDO tocmai a decis că faptul că Ungaria reține solicitanții de azil în zona de tranzit nu este o încălcare a drepturilor omului iar Curtea de Apel de la Haga a decis că guvernul olandez nu are nicio obligație să riște viața diplomaților săi pentru a repatria copiii rezultați din relațiile dintre teroriști și cetățeni olandezi.
Ba mai mult, și guvernul federal de la Berlin a ajuns la concluzia că nu e deloc „de extremă dreapta” – ba chiar un lucru de dorit ca autoritatea locală să educe imamii și nu instituția de stat turcească Diyanet İşleri Türk İslam Birliği care, de zeci de ani, reprezintă o sursă de probleme pentru societatea germană.
În alte știri Polonia izbutește să inverseze trendul migraționist, Cehia își dorește o taxă cu fainoșag pe giganții internetului, iar leadership-ul Băncii Centrale Europene continuă să fie pe altă planetă (cel mai probabil din alt sistem solar) în privința viitorului apropiat al economiei europene.