Mi s-a reproșat în privat că aș fi rău, prea dur și nedrept cu fostul ministru Voiculescu. Asta, deși, oricine mă citește știe că nu prea am obiceiul să mă răfuiesc cu politicieni, ci, mai degrabă, mă irită sau chiar revoltă atitudinea celor de-o seamă cu mine a căror reacții stridente la apucăturile politicienilor mă îngrozesc mai tare ca politicienii în sine. De ce? Pentru că cei în funcții ajung acolo cu sprijinul a celor ca mine, adică al oamenilor de rând.
Și când văd asemenea comportamente, tind să le taxez, în speranța că aceștia nu sunt atât de cocoțați pe delirul partizan încât să nu mai audă ce spun și alții. Așa am procedat și astăzi, încercând să subliniez absurdul (în opinia mea) susținerii arzătoare pe care o are VV în aceste zile din partea unui anume public. Și uite că, totuși, mi-au ieșit vorbe că mă iau de domnul ministru.
Am luat însă această ocazie ca pretext de introspecție și m-am gândit că poate mă nu știu eu și susținătorii acestuia chiar au motive să-i poarte lectica cu orice preț. Așa că am căutat să văd dacă mă înșel și, contrar postării mele, chiar există motive extraordinare profesionale pentru care trebuie să trecem cu vederea lungul șir de gafe ministeriale. N-a luat mult să găsesc răspunsul, asta pentru că fanii lui VV sunt mulți, vocali și cu textele pregătite de livrare oricând.
La nici o oră de la anunțarea demiterii lui Voiculescu, o domnișoară susținătoare (nu dăm nume, că nu e persoană publică), a întocmit o listă lungă de „realizări” care, spune ea, au deranjat Mafia sistemului și au pictat o țintă mare pe spatele lui Vlăduț. M-am pus pe lecturat și, deși nu sunt jurnalist de investigații, am trecut la verificarea minunatului panegiric.
Reiau, la rând, toate ideile domnișoarei, convins fiind că acestea se regăsesc în argumentarea multor susținători. Iertați lungimea postării, dar la cât text am parcurs pentru a tempera acest laudatio ridicol adus lui Voiculescu, parcă merită să împărtășesc cu voi ce am aflat.
1. „a pus la dispoziția spitalelor 50 de milioane de euro, bani europeni, împreună cu Cristian Ghinea, pentru ca managerii din spitale să vină cu proiecte și să-și remedieze toate deficiențele;”
Cum adică a pus la dispoziția spitalelor 50 de milioane? Avea el cu Ghinea un cont de economii, o pușculiță secretă pe care au spart-o și au dat de la ei spitalelor? M-am pus pe căutat și am aflat că erau bani alocați de către Ministerul Fondurilor Europene, încă din guvernarea trecută și proiectul nici măcar nu le aparține celor doi.
Mai mult, banii fiind deja bugetați, mi se pare că trebuie mult tupeu să te lauzi că ordonatorul de credite ți-a dat banii promiși. E ca și când ai aduce ode angajatorului pentru că ți-a plătit salariul. Apropo de plăți, știți că există o mulțime de cabinete private care nu și-au primit de la CNAS banii care li se cuvin prin contract pentru prestarea serviciilor medicale?
Adică la stat nu tratăm decât COVID, iar pe cei de la privat îi privăm de bani. Măreață realizare…
2. „a dat OUG 12/2021 pentru transparentizarea achizițiilor publice din sănătate pentru a elimina corupția din sistem;”
O ordonanță cu asemenea caracter are ramificații multe și promit să mă documentez mai pe larg. Însă ce pot să remarc sunt câteva chestiuni punctuale care arată cât de superficial gândește susținătoarea domnului VV.
a. OUG 12 este o ordonanță care aduce niște completări unor alte ordonanțe. Deci e un soi de corecție la corecție.
b. Niciunde în textul ordonanței nu se vorbește despre transparență în achiziții.
c. Se iau câteva măsuri care dau dreptul ministerului să cheltuie discreționar fonduri.
Las, pentru „transparență” textul ordonanței aici.
3. „a adus la conducerea CNAS un om integru, cu doctorat în UK;”
De unde se deduce că omul dinaintea sa nu era integru. Sau? Să înțeleg că cei de la USR+ au voie să ponegrească profesioniștii altora?
Eu citesc măsura asta foarte simplu. VV și-a adus la CNAS omul său. Ca toți ceilalți predecesori ai săi. Integritatea o va proba în funcție, nu pe FB. Iar docotratul din UK trebuie să aibă o valoare anume? La impresie artistică? V-o mai amintiți pe eminenta de la economie a lui Ponta? Cu Master în economie la Harvard. Ea a rezistat ceva mai mult ca VV, dar tot s-a dus repede.
Abia aștept să văd rezultatele lui Adrian Gheorghe de la CNAS, deși ce spuneam mai sus legat de plăți, dă cu minus. Până acum rămâne vizibil doar faptul că de la consilierului lui Voiculescu a ajuns în funcția de om bine plasat al lui Voiculescu.
Apropo, cunosc mulți oameni cu doctorate prin UK. Oameni de toate formele, culorile, caracterele și mai ales competențele. Un doctorat bine susținut denotă abilități înalte, dar nu garantează competența administrativă.
4. „a scos la concurs toate posturile de director general ale caselor județene de sănătate”
Am crezut inițial că e vreo excepție. Asta până am dat de concursul anunțat de CNAS în 27 mai, anul trecut, concurs care viza mai toate posturile de director de la casele județene.
Deci Vlăduț a scos la concurs posturi care au fost scoase la concurs acum mai puțin de un an? Faină realizare, n-am ce spune. Dar dacă dă bine la numărătoare…
5. ”• intenționa transparentizarea totală, astfel încât fiecare asigurat să poată accesa cheltuielile pe care CNAS le-a făcut pentru el;
• în iulie urma scoaterea la concurs a posturilor de manager de spital;”
Acestea două sunt la pachet pentru că sunt la viitor. Le-ar fi făcut el, Vlăduț, măiastră realizare, dar nu l-a lăsat Mafia. Nu că n-am văzut deja cum stă treaba cu transparentizarea, CNAS și posturile scoase la concurs. Important e să trecem la realizări și planurile de viitor.
6. ”eliminarea plafonului la norma de hrană din spitale, acesta rămânând la latitudinea managerului de spital;”
Aici din nou e dubioasă și complexă chestiunea și cum de fiecare dată când am vizitat paturile de spital m-am hrănit din resurse personale, nu pot să mă pronunț obiectiv.
Ce știu însă e că o asemenea măsură deschide larg poarta unor situații cel puțin dubioase și lasă loc la niște achiziții discreționare de mă ia cu tremurici când mă gândesc. Adică managerul X, șef la spital, are voie să cheltuie fără plafon?
Totuși, aici sunt dispus să mă îndoiesc de propriul cinism și să sper că această măsură (care a fost implementată și de alte guverne) va spori nivelul de alimentație din spitale.
7. „devoalarea centrelor secrete de vaccinare;”
Asta e de bine. Accidental, Vlăduț i-a dat în gât pe cei de la Servicii? Sau nu asta s-a întâmplat? Cum rămâne însă cu vaccinarea oficială, aia care merge precum melcul? Știu că e un soi de whataboutism, dar nu mi se pare o realizare să „devoalezi” niște mecanisme care merg, fie și ele corupt, în timp ce tu pretinzi că pe tine te interesează binele pacienților.
Eu, în locul lor, m-aș bucura că s-au vaccinat ăia peste rând. Că măcar așa mai scoatem și noi capul în lume la număr de vaccinați.
8. „stoparea banilor către presă;”
Această informație a început să circule acum câteva zile și îl are ca sursă pe Liviu Avram, de la Adevărul. El nu are cum să confirme cu surse oficiale informația, dar, așa cum spune chiar el, banii către presă erau pentru promovarea campaniei de vaccinare și propunerii i s-au opus toți greii USR+.
Să treci asta la realizări VV e o umflare cu pompa a idolului de stă să crape. Unde mai pui că a fost servită ca pretext pentru viitoarea demitere a ministrului? Dacă, însă, VV este responsabil pentru această stopare, să știți că eu îl susțin.
Finanțarea din bani publici a entităților private pentru propagarea de mesaje de interes public mi se pare o formă de prostituție și îl felicit pe VV „dacă” a reușit să o stopeze. Mai rămâne să se ocupe de chestiuni la ministerul de resort sau poate așa încearcă să se propună pentru fotoliul de la Finanțe?
9. „suplimentarea paturilor ATI până la 1687;”
Conform INS, la sfârșitul lui 2019, adică în prag de pandemie, România avea 5.181 de paturi ATI. Deci numărul pe care domnișoara susținătoare îl vehiculează e… bizar?
Nu mă pun eu acum să corectez erorile acesteia, ce știu însă să spun e că la o simplă căutare în presă am remarcat că numărul de paturi ATI a crescut sensibil în ultimul an, dar nici pe departe pe măsura nevoile și a alarmismului Ministerului.
Știu că, în schimb, s-au deschis spitale modulare în toată țara și au rămas goale, iar mai apoi s-au închis, iar paturile suplimentare au fost obținute, nu de puține ori, prin „confiscarea” celor de la privat. Care anume e realizarea aici? Mai ales că ultimele paturi care au fost „suplimentate” au stârnit un scandal monstru pentru care VV trebui să-și depună singur demisia.
10. „crearea liniei de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie;”
Aici m-am enervat rău de tot. Majoritatea oamenilor suferă psihologic (dovedibil științific) în pandemia aceasta din pricina măsurilor autorităților, a comunicării defectuoase și a întreținerii stării de frică și panică prin canale oficiale.
A pune la dispoziție o linie psihologică e ca și când l-ai înjunghia pe om și apoi te-ai oferi să-i pui dezinfectant pe rană până vine ambulanța. Un fel de „Rezistați, oameni buni, că vă mai ținem așa ceva vreme.” Asta nu exclude beneficiul liniei.
Deci, am putea spune că, în ciuda răului inițial, avem o realizare a lui VV. Asta până mergi pe site-ul Ministerului unde afli că inițiativa este, de fapt, a UBB Cluj, se realizează cu psihologi voluntari și este finanțată tehnic de Vodafone (o companie privată). Iertați-mă, dar mi se pare chiar mârșav faptul că Voiculescu a avut tupeu să se laude cu așa ceva sau să prezinte lucrurile în așa fel de vag încât susținătorii săi să aibă impresia că proiectul îi aparține.
Unde mai pui că asemenea măsuri au fost luate de multe entități în anul care a trecut și VV nu era în zonă să se laude cu ele.
11. „înființarea acelui ombudsman, un fel de avocat al poporului pentru pacienți.”
La ultimul punct domnișoara susținător mai trântește o realizare… din viitor. Asta pentru că Ombudsman-ul menționat de ea este un proiect propus recent de VV, care ar fi urmat să se realizeze în… 100 de zile. Nu, nu 100 de zile de la ajungerea în fotoliu, ci 100 de zile de la idee. Când Vlăduț se cerea insistent la minister, eu am fost convins că el are pe țeavă 100 de proiecte pentru 100 de zile pe care le va lansa din ziua întâi.
Error… de partea mea. În fine. La cârma acestui Ombudsman urma să fie un alt consilier personal, că doar „să mâncă și gura lor ceva”. Ce ar urma să facă acest „avocat al pacientului”. Cam ce fac liniile de TelVerde, dar mai avocățește, conform declarației lui VV. Ideea nu e rea în sine și sper că va fi implementată. Dar cu siguranță e prematur să o punem la realizările lui Voiculescu.
Însă eu stau și mă întreb. La ce avea el nevoie de acest nou post guvernamental? Să înțeleg că a rezolvat toate problemele din spitale pe care le avea în atenție și acum căuta altele noi cu care să-și umple timpul? În fine… atât s-a putut.
Ca să o citez pe susținătoare „astea sunt măsurile care i-au venit în minte”. Mie mi-au venit în minte doar scandalurile și gafele, toate de dată recentă. Realizări nu prea am găsit, așa că le las doar pe cele menționate de pluseristă în dreptul celui pe care ea îl consideră „singurul ministru al Sănătății care s-a gândit la pacient și la stoparea risipei și furtului banului public.”
Stai și te întrebi, nu mai bine-și ținea Vlăduț gura și rămânea bine-mersi la Minister să înfăptuiească mărețul plan și să realizeze planul la hectar? A trebuit el să se ia la harță cu Mafia și uite ce-a pățit? Au ajuns să-i cânte prohodul ministerial și să-i aducă elogii, chiar dacă acestea, așa cum am demonstrat foarte ușor mai sus, sunt crase exagerări, dacă nu chiar minciuni. Iar victimizarea perpetuă a acestuia e jalnică și nedemnă de un om care s-a cerut insistent la cârma vasului de la Sănătate care navighează în cele mai tulburi ape din istoria recentă a țării și chiar a lumii.
Iar lacheilor care insistă că Voiculescu n-a știut că va trebui să se lupte nu doar cu pandemia, ci și cu sistemul mafiot, vă reamintesc politicos că sunteți niște tupeiști penibili. Omul este de două ori fost ministru, deci știa în ce se bagă. Mai mult, trebuia să vină cu atât mai pregătit, ceea ce adaugă circumstanțe agravante incompetenței sale.
Ah, era să uit. Așa cum spuneam mai devreme, de vină nu e Voiculescu, ci toți oamenii răi care l-au săpat. Și, ca să o citez pentru o ultimă dată pe marea sa susținătoarea „M*ie PNL, Cîțu, Iohannis!” Pentru că, nu-i așa, dacă înjură, protestează sau chiar minte un pluserist, e de bine, pentru că e pe cyan-oranj.
P.S. Încă aștept lista cu realizări. Nu e exclus ca acesta să existe. Eu m-am rezumat la cele propuse de susținătorii săi. Dar poate acestea există, dincolo de iubirea arzătoare a fanclub VV, acest Goofy al politicii românești. Știu, știu. Pe Ponta e OK să-l facem Mickey Mouse. Dar de Voiculescu să nu ne luăm.