Inițiativa celor trei mări, 2019, Ljubljana

Ziua 2 – 6 iunie

Declarația președintelui României:

12:00 – Președinții Croației, Poloniei, României și Sloveniei, alături de președintele Comisiei Europene susțin o conferință de presă comună

– Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări este acum operațional cu participare din Polonia și România (EXIM Bank)
– Președintele României s-a declarat mulțumit de progresul înregistrat de la Summit-ul de anul trecut de la București și până acum
– Următorul Summit va avea loc la Tallinn, Estonia

Ora 10:50 – A început plenara

Ora 10:20 – Au sosit șefii de Stat. Klaus Iohannis și Jean Claude Juncker printre cei prezenți astăzi care ieri nu au participat.

Ora 09:30 – Începe accesul presei

În ziua a doua, ne vom concentra pe activitățile politicienilor ce vor avea loc la complexul Brdo, aflat la puțin peste 30 de kilometri de Ljubljana.

Ziua 1 – 5 iunie

Într-un final, după vreo două ore de întârzieri, avem și feed live de la sloveni. Puteți urmari discuțiile în direct pe linkul de mai jos:

16:30 – Rick Perry, secretarul pentru energie al SUA a remintit, la finalul discuțiilor din cadrul panelului, importanța independenței energetice față de vecinul incomod de la Est.

16:25- Reprezentantul Ungariei a reamintit cât de important este proiectul 3SI pentru țara lui, mai ales în vederea diversificării surselor de gaz și independența energetică a Ungariei față de Russia, reamintindu-le participanților ca promisiunile nu aduc gaz, ci actiunile.

Imediat dupa discursul lui Rumen Radev a urmat discursul președintelui Estoniei, un discurs care l-a continuat pe cel al domnului al cărui nume nu l-am reținut. Adică aceeași demagogie despre planeta și pericolul încălzismului global.

Ora 16:10 – Rumen Radev, președintele Bulgariei:

”Vrem să încetăm să mai fim haltă de tranziție a gazului rusesc așa că am decis să cumpărăm LNG din SUA

Ora 16:00- Kolinda Grabar-Kitarovic a susținut un discurs în cadrul panelului în care a pus accent pe cooperarea dintre statele implicate, în special în domeniile energetic, transport și digitalizare.

Ora 15:50 – Andrzej Duda, președintele Poloniei, și-a încheiat discursul din cadrul pannelului prezidențial, discurs în care a insistat pe cooperarea economică dintre țările implicate in Inițiativa celor 3 Mări, dar și pe implicarea companiilor private în crearea de rețele de cooperare între statele estului Europei.

Totodată președintele Duda a anunțat că Fondul 3SI devine activ de astăzi și este susținut în principal de România și Polonia.

Ora 14:20 – Discursul de deschidere al forumului de business.

Hai că începe promițător… Nenea care a deschis forumul, al cărui nume n-am reușit să îl rețin: “Slovenia este singura țară cu LOVE in nume. Așa cum scrie și în sloganul țării, avem destulă dragoste pentru ce este verde”

În altă ordine de idei președintele României, unul din cei mai importanți parteneri ai 3SI, a ales să rateze pannelul prezidențial care va avea loc la orele 15:00, anunțându-și participarea numai la discuțiile private și conferința de presă comună, de la finalul summitului.

Ora 13:40 – Deschiderea forumului de afaceri este programată pentru ora 14:00. Delegații continuă să sosească. Forumul este găzduit de Excelența Sa, domnul Marjan Šarec, Primul Ministru al Republicii Slovene.

Ora 12:00 – Începe accesul

Ora 11:00 – Ultima sută de metri de pregătiri.

Inițiativa celor trei mări (I3M) este un eveniment geopolitic început în 2015 și organizat la nivel prezidențial. I3M cuprinde 12 state membre ale UE din zona Intermarium/I3M plus state asociate din vecinătatea estică (Ucraina, Georgia, Moldova).

Desfășurarea evenimentelor va fi relatată în format Live-Text de la fața locului de reprezentanții acreditați Alin Ciubotariu și Lucian Vâlsan.

  • Toate orele sunt după ora Sloveniei (CEST/GMT+2)